Autor Wątek: Wypadki, kolizje, przypadki, zdarzenia... cz.II  (Przeczytany 188679 razy)

Jacekddd

• całkiem inny wariat
Odp: Wypadki, kolizje, przypadki, zdarzenia... cz.II
« Odpowiedź #405 dnia: Stycznia 13, 2024, 08:23:55 pm »
Sam Jacekddd pisał, że aby prosty tor jazdy utrzymać, to takie mikro ruchy kontrujące ustawicznie robić trzeba. W atmosferze wyścigu czy w przypadku jakiegoś zaabsorbowania w ruchu drogowym o utratę toru jazdy
nie trudno. I wywrotkę także.

Dla kontekstu to było wkrótce po tym jak przeprowadziłem velo z Holandii. Całą trasę jechałem zapakowany. W domu wyrzuciłem graty i w regularnym użytkowaniu zaczęło mnie wewnątrz pustej skorupy nosić na tempówkach. Ale raczej mówimy tu o +45km/h.
Wtedy kontrowałem mikroruchami.
Później próbowałem wkleić podłokietniki ale żadna pozycja mi nie pasowała.
Wreszcie sobie tak porozkładałem pompkę stacjonarną i zestaw w plecaku, że pełnią funkcję podłokietników. Temat się zakończył.

Quest XS, Kross Level A6, Bieganie teren/bieżnia
https://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd
6 Podróży velo = 4169Km; QuestXS 13kkm

SQ9SBF

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #406 dnia: Stycznia 14, 2024, 08:39:54 pm »
Wracając do widoczności pojazdu na drodze.Jeden z Kolegów napisał że jadąc samochodem zauważa przebiegającą mysz,też tak mam ale kiedy prowadzę samochód w nocy i mysz przebiega w poprzek drogi.
 Słyszałem wiele uwag że jestem słabo widoczny za dnia na rowerze, ale jak to? Przecież jestem większy od standardowego psa,tył fotelika okleiłem czerwoną folią odblaskową i mam włączoną lampkę z tyłu i z przodu. Okazuje się, że te wszystkie zabiegi za dnia zdają się temu standardowemu psu na budę. Zwłaszcza kiedy słońce stoi nisko i oślepia nadjeżdżającego z tyłu kierowcę odblaski i zwykłe lampki są słabo widoczne. Do tego dochodzi efekt zmęczenia zbyt wielką ilością bodźców i jedyne co widzimy to to czego się spodziewamy zobaczyć i to co się porusza, a rowerzysta dla nadjeżdżającego z tyłu jest postrzegany jako obiekt nieruchomy i nie zwróci na niego uwagi odpowiednio wcześnie.
U "szoszonów" podpatrzyłem lampki które w dzień kłują w oczy pulsującym światłem ,bardzo ostre ale nie wywołują efektu stroboskopowego,zwracają na siebie uwagę z daleka,nawet przy ostrym słońcu. Mają tę wadę że niemożna używać ich po zmroku bo masakrują oczy nawet w słabszym trybie.

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #407 dnia: Stycznia 15, 2024, 11:19:36 am »
Dziś już po kilku dniach spokojnego oglądania filmów z linku Bulabli mogę napisać, że trochę Australijczykom zazdroszczę,
ale i się dziwię.
Zazdroszczę, że tych pojazdów jest tak dużo, tak kolorowych i tak fantazyjnie pokolorowanych i ozdobionych.
Że ludziska pasję i temperament mają namiętnie ściganiu się oddając.

Dziwię się natomiast, że Australijczycy zamiast wziąć przykład z najlepszych Europejczyków,
sztandarami budy ozdobić i jakąś pełną wzdęcia i godności patriotycznej paradę odbyć, to ścigają się.
Przy okazji bajecznie kolorowe pojazdy okrutnie nikczemniąc.
Nie wiem jakich uczuć inni oglądacze tych filmików doznawali, ale mnie po pierwszych filmikach i w miarę zabawnych stłuczkach (Bulabli dziękowałem), przy oglądaniu wyścigów, serce z żalu ściskało się gdy zobaczyłem, jak tyle pięknych pojazdów jest rozpieprzanych.

Przy okazji na coś innego zwróciłem też uwagę.
Wiele wywrotek przy niewielkich - jak na moje oko- szybkościach nastąpiło.
Jako człowiek mniej wyjeżdżony, pytanie do bardziej  wyjeżdżonych "Orpowców" czyli Jacka i Kuby mam.
Na ile Wy oceniacie szybkości jakie na filmiku:  Start pileup- pedal prix Adelaide 2023 (10ty od góry) występują?
Chodzi o ten fragment filmowany od tyłu przy dość łagodnym skręcie w prawo.

Mnie te przepiękne np. "Trisledy"  na dość niestabilne wyglądają. Ale mogę się mylić.
Sam w moim Żółtku siedząc, przy 5 może 6 km na godz jadąc glebę zaliczyłem..
Jako ten roztargniony, na ulicę ze ścieżki wjeżdżając, pod śniegiem kilku cegieł (był jakiś remont) nie zauważyłem
i lewym kołem najechałem.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2024, 11:33:31 am wysłana przez Maciej K »

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #408 dnia: Stycznia 15, 2024, 11:21:38 pm »
Że ludziska pasję i temperament mają namiętnie ściganiu się oddając.

Dziwię się natomiast, .........  ścigają się.
Przy okazji bajecznie kolorowe pojazdy okrutnie nikczemniąc.

....mnie po pierwszych filmikach ...... serce z żalu ściskało się gdy zobaczyłem, jak tyle pięknych pojazdów jest rozpieprzanych.

Wiele wywrotek przy niewielkich - jak na moje oko- szybkościach nastąpiło.
Jako człowiek mniej wyjeżdżony, pytanie do bardziej  wyjeżdżonych "Orpowców" czyli Jacka i Kuby mam.
Na ile Wy oceniacie szybkości jakie na filmiku:  Start pileup- pedal prix Adelaide 2023 (10ty od góry) występują?

Mnie te przepiękne np. "Trisledy"  na dość niestabilne wyglądają. Ale mogę się mylić.

Australijczycy generalnie znani są z temperamentu. Uwarunkowane historycznie.

Dzięki temu, że jest walka, rywalizacja i przy okazji coś się wydarza, nawet wywrotka, to jest akcja, która przyciąga zainteresowanie uczestników i widzów.

Mnie się też serce ściskało jak pierwszy raz zobaczyłem wszystkie te wywrotki i uszkodzenia ale potem się dowiedziałem o narzuconych zasadach, elementach w velo, specyfice ich konstrukcji z klatką bezpieczeństwa i stało się jasne, że ta ostra rywalizacja to jest mechanizm autopromocji a velo są tam robione nie jak w Europie, żeby tkliwie nad nimi chuchać tylko żeby nimi orać.

Prędkość na pierwszym zakręcie po prostej startowej na torze Adelaide to ok 48-56km/h. Na hot lap jest 52 (overlay) w tym miejscu:
https://youtu.be/-rOCYvF1Jw4?si=sDlNUexGh1FaODVn&t=31
Coś na plus coś na minus. Zależy jak ostry był manewr przed samą wywrotką. Dużo ludzi się tam po starcie roluje po uderzeniu w tył i zerwaniu przyczepności przy mniejszych prędkościach.

Te velo są dużo bardziej stabilne od naszych. Pozwalają na bardzo ostre manewrowanie zupełnie poza zasięgiem naszych velo. Jest tam jakaś firma oponiarska, która produkuje super slicki dla nich i wszystkie sensowne teamy mają te najlepsze opony. Tor jest generalnie wysprzątany i zmyty przed startem. Oczywiście w trakcie wyścigu warunki ulegają zmianie (również deszcz). Wymiana kół to kilkadziesiąt sekund w najlepszych teamach.

Pozostaje tylko pozazdrościć, że dzięki zaradności, dobremu systemowi liga australijska działa prężnie. Natomiast wszystko to powoduje, że dla nich miejsce velo jest na torze wyścigowym. Duużo się naszukałem, żeby znaleźć jakikolwiek materiał z szosy. Jest nielegalny (albo tylko taka jest powszechna interpretacja) dla velo z ligi. Jedyny minus. Nie należy się spodziewać rozszerzenia użyteczności zdobyczy/osiągnięć z wyścigów na drogi. Wielka szkoda.

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #409 dnia: Stycznia 16, 2024, 10:20:33 am »
No i wszystko jasne. Dzięki za wyjaśnienia.
Temperament Australijczyków na filmikach widać, ale tu w obronie tych gorszych Europejczyków chciałbym stanąć.
W 1987 na drugich mistrzostwach Europy HPV wylądowałem po raz pierwszy i szok przeżyłem widząc z jakim temperamentem ludziska się ścigają i jak na belach ze słomy czy w rowach lądują. To była rzeźnia.
Mnie się wtedy jakoś udało
Ale rok później (zdjęcia tu;https://misc.ervnet.de/hpv/nuembrecht88.shtml wątek; http://forum.poziome.pl/index.php?topic=4363.0) w wyścigu coś poszło mi nie tak i moim Choperem w rowie wylądowałem, obrót
wokół osi Chopera robiąc.
Wyglądało to dramatycznie i moja ówczesna partnerka ze zgrozy zawyła.
Jako, że zwinny byłem, więc się ogarnąłem i do mety dojechałem.

Wyścig był na wyznaczonych lokalnych drogach. Pełnych wzniesień i zakrętów.
To były początki poziomów w Europie i zawodnicy ? amatorzy jak i reprezentanci powstających firm ? nie oszczędzali
siebie jak i pojazdów. Wywrotek i kraks było dużo. Się działo.
Ratownicy i strażacy nie nudzili się.
Najbardziej to szaleli chyba wtedy Holendrzy. Jeden na SWB z laminatowym półkolistym dziobem
i płócienną resztą (styl Zeppelina) zakrętu nie wyrobił i na budynku wylądował.
Po latach wyścigi na tory przeniesiono i trochę się wszystko uspokoiło.
Mogę się oczywiście mylić, bo od wielu lat na bieżąco nie jestem.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #410 dnia: Lutego 13, 2024, 12:30:06 pm »
Furgonetka wyjechałem ze stopu i zajechała drogę.

https://www.youtube.com/watch?v=zUP5_-Xlk64&lc=Ugx4aZkjRsircjr3VaV4AaABAg.A-gW4eA9f2CA-i-C7LTrHm

Widać rozerwaną prawą burtę, urwany słupek, krzywą tarczę, skrzywiony wolant/tiler itd.

Źródło: forum francuskie.

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #411 dnia: Lutego 13, 2024, 08:49:41 pm »
Mocno pokiereszowany, dobrze że wyszedł bez szwanku.
Ja, nie wiem, co to sen.
Objeżdżam nocą, to co spawałem w dzień...

klubowy

• całkiem inny wariat
Ja, nie wiem, co to sen.
Objeżdżam nocą, to co spawałem w dzień...

Chris

• wyczynowiec na poziomie
    • Mój kanał na YouTube
« Odpowiedź #413 dnia: Maja 07, 2024, 04:41:10 pm »
No tak.

Nosacz zlazł z drzewa i zauważył, że świat się zmienił i jakieś dziwne pojazdy po ulicach jeżdżą.
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #414 dnia: Maja 14, 2024, 01:57:09 pm »
Pewnie było ale tak się zafascynowałem...
https://youtu.be/RcX0nvOmWsc?si=0PFN1NT9iwrcMbSG

Nie ma jazdy żeby tylne kółko nie łapało ślizgu tak więc to tylko kwesta działań kierowcy. Mnie się wydaje, że slide tyłu, hamulec, slide prawy, za mocne wyprowadzenie 2x i gleba.

miki11

• M5 / Speedliner 'Blue Glide'
« Odpowiedź #415 dnia: Maja 15, 2024, 04:01:24 pm »
Dzisiaj jechałem sobie szeroką ścieżką rowerową (asfalt kulturka), miałem ok. 30km/h i nagle z furkotem wyprzedził mnie duży gość (na oko może 25-30 lat) na hulajnodze. Tylko zafurczało i spod tylnego kółka szedł wzbijany kurz. Nie zdążyłem go wcześniej zauważyć w lusterku. Oszacowałem, że miał z 50-60km/h. Dojechałem go na czerwony świetle i spytałem z jaką prędkością mnie mijał. Stwierdził wyraźnie zadowolony, że 70km/h. I jak radzicie - co robić z takimi dźihadystami? W zasadzie należałoby mieć broń i jej użyć. To był szeroki asfaltowy chodnik dla pieszych i rowerów, na szczęście tam jest niewielki ruch. Ale jednak jest.
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2024, 04:07:52 pm wysłana przez miki11 »

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #416 dnia: Maja 15, 2024, 07:53:24 pm »
Dlatego odradzam jazdę rowerem po ścieżkach pieszo rowerowych jeśli jest na nich ruch i przebiegają w miastach. To jest bardzo kolizyjne. W Krk są Błonia i dochodzi tam do ciągłych konfliktów pomiędzy bardzo różnymi użytkownikami szerokie na ponad 6m alejki o stosunkowo dobrzej nawierzchni. Naraz piesi, dzieci, ludzie z psami w poprzek najczęściej, rolkarze na granicy ścieżki rowerowej a na ścieżce, hulajnogi, deski, monocykle, rowery - elektryczne oraz rowery. Wszystkiego razem jest za dużo. Totalne przeładowanie. Jak chcę sobie zrobić powolną ale i tak niezbyt spokojną rundkę to czekam na złą pogodę a tak normalnie to co chwila prawie wypadek a nie da się jechać. Chyba, że potrafisz na zawołanie zniknąć ...

Tehen

• Kolejarz forumowy
« Odpowiedź #417 dnia: Maja 15, 2024, 09:53:46 pm »
I jak radzicie - co robić z takimi dźihadystami?

Zostawić w spokoju.
Wcześniej czy później nadzieje się.

U mnie na wsi też taki jeden grasował i skończyło się rumakowanie.
https://piasecznonews.pl/zderzenie-samochodu-z-motocyklista/

Asa o którym wspominałem w temacie rowerów solarnych też dawno nie widziałem.

Albo poziom i wygoda albo wydasz w cholerę kasy na różne kierownice i siodełka tylko po to żeby w końcu i tak kupić sobie rower poziomy.

natalka

« Odpowiedź #418 dnia: Maja 15, 2024, 10:21:26 pm »
Zostawić w spokoju.
Wcześniej czy później nadzieje się.
Na co i/lub na kogo?
Dlaczego ma zorbić krzywdę komuś niewinnemu?

miki11

• M5 / Speedliner 'Blue Glide'
« Odpowiedź #419 dnia: Maja 16, 2024, 11:37:40 pm »