Autor Wątek: Smart trenażer - Rouvy, Zwift, IndieVelo ... czy kręcicie poza sezonem w domu?  (Przeczytany 393 razy)

Audax

• kolarz na poziomie
Używam smart trenażera od 4 lat w okresie jesienno zimowym. Pogoda się zmieniła i już nie liczę na regularne dłuższe jazdy w weekendy więc wstawiłem mój rower poziomy na niego i muszę powiedzieć że kręcenie w domu jest nieporównywalnie wygodniejsze niż na rowerze szosowym. Pora myśleć o kolejnym sezonie kolarskim i przygotowywać się nie pierwszy sezon startowy na rowerze poziomym.

Czy ktoś kręci na trenażerze też ? Jakiego programu używacie?
Swego czasu byłem maniakiem Zwift. Podczas przygotowywania się do MRDP w 2021 wykręcałem setki na nim godzin. Cena skoczyła do 20Euro i postanowiłem spróbować alternatywy w postacie IndieVelo (od 2 tyg ma nowa nazwę TrainingPeaks Virtual)
https://indievelo.com Ma być darmowy jeszcze do marca. Później nie wiadomo. Ale tyle mi wystarczy.
Swego czasu próbowałem również Rouvy, ale tam brakuje nuty rywalizacji i forma nieotwartego świata - tylko jazd po nagranej trasie mnie nie przekonuje i na dłuższą metę jest nudne.

Teraz czekam już tylko aż mi przeziębienie minie i będę cisnął :)
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
Odp: Smart trenażer - Rouvy, Zwift, IndieVelo ... czy kręcicie poza sezonem w domu?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 24, 2024, 10:28:57 am »
Jak sobie przypomnę ile przemęczyłem na stacjonarnym takich 2-3h sesji dziesięć lat temu.
Kondycja się robiła pięknie ale to była momentami męka bo jednak rower, który się porusza daje zmiany w pozycji, których stacjonarnie nie ma.
W pozycji poziomej byłaby super sprawa.
A jeszcze na rolkach ... nawet to mogło by być powodem sprawienia sobie jednak otwartego 2o.
Natomiast mając velo sezon się nie kończy.

W temacie - czy uważasz, że 20E za Zwift to za dużo? Jednak to Zwift.

Quest XS, Kross Level A6, Bieganie teren/bieżnia
https://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd
6 Podróży velo = 4169Km; QuestXS 13kkm

Audax

• kolarz na poziomie
Odp: Smart trenażer - Rouvy, Zwift, IndieVelo ... czy kręcicie poza sezonem w domu?
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 24, 2024, 11:56:20 am »
Dla mnie sezon tez się nie skończył, ale od samego początku chciałem poziomkę wpiąć w trenażer przez zimę popracować nad formą. Na jazdy na zewnątrz pozostaje szosa.

Owszem, Zwift jest najpopularniejszą platformą. Ale cieżko przełknąć cenę kiedy na początku płaciłeś 10, później 14 Euro (do marca tego roku) a teraz podnieśli cenę nie o 10% a o prawie 43% do 20 Euro  :-[. I to jest skokowy wzrost ceny który ciężko mi zaakceptować. Więc testuje darmowe alternatywy takie jak indieVelo czy MyWoosh.

Pewnie i tak będę kręcił na Zwift w styczniu - kiedy jest tradycyjny Tour de Zwift i dużo się bardzo dzieje a platforma pęka w szwach.

10 lat temu jak nie było tranażerów smart i ERG i programami treningowymi jak Zwift to dopiero była męka tego używać  :D
« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2024, 12:00:07 pm wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 24, 2024, 07:55:09 pm »
Ja tam mam trenażer bez aplikacji, zimą trajkę podpinam. Stoi w garażu, więc temperatura do "jazdy" jest optymalna. Wykorzystywany głównie na czas grzania cwu piecem. Imho uważam, że wszelkie aplikacje na trenażer służą tylko do wyciągania kasy - trenować można bez tego. Chociaż to tylko moje zdanie  :). Sezon kończę tradycyjnie ostatniego grudnia, nowy startuje pierwszego stycznia.
Na lekkim śniegu velomobil daje radę, przy intensywnych opadach 2o poziomka na terenowym kapciu.
Ja, nie wiem, co to sen.
Objeżdżam nocą, to co spawałem w dzień...

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 24, 2024, 09:03:08 pm »
Bez aplikacji jazda na trenażerze jest potwornie nudna. Piszesz, że masz trenażer - ale taki smart czy zwykły? To jest duża różnica. W smart trenażerze aplikacja steruje ci obciążeniem i jest to wykorzystywane w dwojaki sposób (tryb ERG):
- symulowanie jazdy w prawdziwym świecie - np: zwiększa się obciążenie symulując podjazd,
- różnego typu treningi - zwiększanie i zmniejszanie obciążenia/oporu podczas interwałów itp.

Poza tym masz na bieżąco dane z czujników kadencji, pomiar mocy ... dodatkowo można podpiąć czujnik tętna - np jak masz w zegarku. Jak ktoś lubi cyferki to jest to bajer. A dodatkowo rywalizacja z prawdziwymi ludźmi: wyścigi, jazdy grupowe czy grupowe treningi zwiększają motywację do kręcenia w domu.

Są darmowe aplikację jak IndieVelo czy MyWhoosh.

Owszem, można jeździć na zewnątrz. Ale dzień krótki i warunki są różne - więc jak ktoś myśli o regularnych treningach w okresie jesienno-zimowym to trenażer jest złotem.
« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2024, 09:12:51 pm wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 24, 2024, 09:26:15 pm »
Mam analoga, obciążenie regulowane linką. Z elektroniki to mam licznik z kadencją i tętnem. Nuda? Wtedy jest najlepszy czas na słuchanie podcastów, wystarczy dobrać obciążenie i trzymać kadencję. Rywalizacja też zbytnio mnie nie kręci w sieci, ale jeśli ktoś ma inaczej to super.
Co znaczy że dzień jest krótki? W tych super wypasionych s40 nie ma miejsca na porządną lampę  :)? I nie ma złej pogody na rower, są tylko źle ubrani rowerzyści...
Ja, nie wiem, co to sen.
Objeżdżam nocą, to co spawałem w dzień...

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 25, 2024, 07:44:43 am »
Cytat: klubowy
Co znaczy że dzień jest krótki?
Takie przypomnienie ze szkoły podstawowej  :P Dni zimą są krótsze, ponieważ nachylenie osi Ziemi sprawia, że półkula północna otrzymuje mniej światła słonecznego i Słońce wędruje niżej po niebie.

Cytat: klubowy
I nie ma złej pogody na rower, są tylko źle ubrani rowerzyści...
Ja akurat potrafię jeździć w najgorszym g ... pogodowym. Ale ani to przyjemne ani dobre dla roweru i dla ciała.  ::)

Na trenażerze smart prościej jest robić strukturalne treningi np - tutaj fragment listy wyboru treningów na zwift. Są dostępne całe plany treningowe do zrobienia. Świetnych challenge na zimę.
https://whatsonzwift.com/workouts
Ja takim prostym trenażerze bez funkcji smart to cieżko raczej coś takiego robić. Tak jak napisałeś kręcisz monotonie jedno obciążenie. Na smart trenażerze wszystko samo się przestawia. Dodatkowo na treningach grupowych cierpisz z innymi, można sobie pojęczeć na chat tekstowym lub Discord ... no i trener nad wszystkim zwykle czuwa.

Tutaj takie fajne wytłumaczenie jak to działa dla laików: https://youtu.be/OZ8OBI-9VK0?feature=shared (sorry, że po angielsku - w polskim internecie pewnie też by się coś znalazło - ale to pierwsze z brzegu i bardzo od podstaw wytłumaczone.)
« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2024, 07:55:28 am wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 26, 2024, 10:11:32 am »
Wczoraj testowałem IndieVelo. Można sobie ustawić poziomą trajkę jako awatar!  ;D

Nie karmie troli.

Tehen

• wyczynowiec na poziomie
  • Kolejarz forumowy
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 26, 2024, 02:58:16 pm »
Trzeba kartę podpinać "na zaś" czy instaluje się apkę, łączy z trenażerem i wio?
Albo poziom i wygoda albo wydasz w cholerę kasy na różne kierownice i siodełka tylko po to żeby w końcu i tak kupić sobie rower poziomy.

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 26, 2024, 03:29:40 pm »
Wpisujesz swoje parametry, podpinasz trenażer i czujniki, włączasz wiatraki i wio... Nie trzeba podpinać kart płatniczych tak jak w Zwift. Wymagane jest stworzenie konta TrainingPeaks - ale trwa to minutę i nie wiąże się z podawaniem zbyt szczegółowych danych.
« Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2024, 05:44:46 pm wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.