Wit - jakie aku byś radził żeby miało 24V i pojemność 20 A do silnika elektrycznego do roweru? NiMh, NiCd, LiOn, żelowe?? Tylko nie podawaj mi proszę przykładu 24V 10 Ah aku, bo nie chcę jeździć na styk (zawsze wolę mieć zapas). I ile to kosztuje to co dobre?
nicd, oraz żele są ciężkie... w trójkołowcu z biedą to ujdzie -zwłaszcza jeśli priorytetem są koszty... wtedy ciężkie i mało wydajne żele nadrabiają ceną -po roku za 250-300zł wymieniasz i dalej gonisz... ality są drogie i wymiana boli...
typowo polecam od najlepszych -lifepo4 , li-pol, li-jon, ewentualnie ni-mh
warunek -dobrych firm. -patrzeć w parametry i poszukać opinii o konkretnym producencie i typie.
niestety nie ma czegoś takiego jak "tanio i dobrze" te dwa kryteria się wykluczają.
bywa drogo i źle. możliwy jet kompromis -średnia cena i przyzwoita jakość -choć nie jakaś ekstremalna.
li-fepo4 -max prąd ciągły powinien odpowiadać co najmniej 3x pojemność -raczej 5x pojemność. i powinny to być ogniwa przystosowane do większych prądów - typowe napędowe a nie od jakiś UPSów małej mocy.... ogniwa z linka sa fajne... ale do oświetlenia awaryjnego -mogą świecić całą noc przy malutkim prądzie i to świetnie znosić. jak im w rowerku przyp**** do się zagotują i padną po 50-ciu cyklach.
ale rowerkowe baterie lifepo4 bywają fajne. fajne ogniwa ma np. wspominane przez was Bimoto...
dalej -najwydajniejsze -ale troszkę niebezpieczne są li-pol. głównie bardzo dobry stosunek pojemności do wagi. i jeszcze lepszy stosunek mocy do wagi. ale są trochę niebezpieczne. wymagają dobrych ładowarek i kontroli rozładowania -np poprzez płytki układy BMS.
mocno przeładowany lub zwarty i-pol potrafi się zapalić -i stawiam 100do 1 ,że nie potrafisz go ugasić.... czyli li-pol dobre wydajne ogniwa -ale wymagają dobrego osprzętu porządnych ładowarek oraz rozsądnego użytkowania i kontroli podczas ładowania. zazwyczaj gorsza trwałość od ifepo4
li-jon -zdecydowanie gorsze wydajności prądowe w stosunku do wagi ale do roweru wystarczą jeśli da się sensowną pojemność.
i troszkę bezpieczniejsze oraz tańsze od lipolek.
lifepo4 li-pol sięgają wydajności prądowych 10-35C. li-jon w najlepszym przypadku około 2C.
czyli żeby nakarmić silnik 250W 24W pobierający chwilowo po 15A wystarczy 2Ah lifepo4 dobrej firmy, podobnie 2Ah li-pol albo 8Ah li-jon.
jeśli zależy nam na długiej jeździe -potrzebujemy większych pojemności -to porządny lifepo4 czy li-pol ma duży zapas prądu a i li-jon spoko się wyrabia...
bateria na 30km zasięgu -zazwyczaj każda litowa lifepo4 li-pol czy li-jon będzie dobra -ważne, żeby nie kupić najtańszej tandety...
jak ja używam tyko do chwilowego wspomagania -malutkiego ważącego 350gram aku -to mam modelarskie li-pol 6 ogniw 2,2Ah - i wydajność 25C -czyli z maleństwa mogę szarpnąć i 50amper... li-jonek musiałby już ważyć ze 3kg.... tyle, że starczałby mi na 30km a nie na 6... jak będę miał chwilę to wrzucę zdjęcia... jeżdżę na aku wielkości paczki papierosów...
ogólnie -polecam forum pojazdów elektrycznych arbiter.
i polecam fora modelarskie o modelach RC elektrycznych.