Przyznam że to najobszerniejszy chyba wątek na forum, a dyskusja w nim zacieta... N Iestety nie mam czasu jej śledzić. Przepraszam z góry za swoją ignorancję ALE CZY KTOŚ MÓGŁBY ODPISAĆ JAKI OBECNIE JEST STAN PRAWNY DOTYCZACY ROWERU ZE WSPOMAGANIEM? Obowiązuje to 250w i max 25 przy właczonym silniku i kręceniu pedałami?
Rower z silnikiem to obecnie, niewiadomo w zasadzie Co
Wiadomo dokładnie, nie siej zwątpienia:
1 - rower (człowiek)
2 - rower ze wspomaganiem = np. e-rower (człowiek + silnik max. 250W, max. 25 km/h na włączonym silniku)
3 - motorower = np. e-motorower (człowiek + silnik 250-4000W, max. 45 km/h na włączonym silniku)
4 - motor = np. e-motor (człowiek + silnik >4000W, ograniczenia prędkości znakami drogowymi)
Podstawa prawna:
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1360.htm
Dziennik Ustaw z dnia 25 sierpnia 2005 r.:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY)
z dnia 28 lipca 2005 r. w sprawie homologacji typu pojazdów samochodowych mających dwa lub trzy koła, niektórych pojazdów samochodowych mających cztery koła oraz motorowerów)
Cieszę się Macku, że przytoczyłeś to rozporządzenie, bo to właśnie pokazuje, że ta nowelizacja jest konieczna.
W obecnym stanie prawnym rozporządzenie stoi w sprzeczności z ustawą PoRD. Zresztą nie to jedno rozporządzenie. Ale to zostawmy.
I tak, masz rację, zgodnie z tym rozporządzeniem sprawa jest jasna.
Jednak zgodnie z obecnym stanem prawnym w mojej interpretacji rower z silnikiem zgodnie z PoRD nie jest rowerem, lecz pojazdem silnikowym.
Zwracam uwagę na kilka rzeczy.
Ustawa jest aktem nadrzędnym w stosunku do rozporządzenia.
Rozporządzenie na które się powołujesz, dotyczy homologacji a więc raczej producentów.
Jako prowadzącego pojazd obowiązuje mnie PoRD.
Wyobraźmy sobie sytuacje, że w obecnym stanie prawnym rowerem z silnikiem powoduje kolizje na DDR.
Zgodnie z PoRD (w mojej interpretacji) nie powinno mnie na tej drodze być, nie miałem prawa nią jechać, bo poruszałem się pojazdem silnikowym a nie rowerem.
Nowelizacja ustawy tak naprawdę nie wprowadza jakiejś rewolucji. Jej zadaniem jest raczej posprzątanie bałaganu w przepisach. Plus dostosowanie naszego stanu prawnego do Konwencji Wiedeńskiej, która i tak jest aktem nadrzędnym w stosunku do ustawy PoRD. Tyle, że tą nadrzędność obecnie trzeba udowadniać w sądzie.
Gdy pisałem, że nie wiadomo czym w zasadzie obecnie jest ten rower z silnikiem, miałem na myśli dokładnie to co pokazałeś. Różne przepisy i różne interpretacje.
Po poprawieniu art. 2 pkt 47 będziemy mieli zgodność ustawy z rozporządzeniem które podałeś.
Ciekawi mnie jednak, co będzie z motorowerami elektrycznymi. Czyli tym wszystkim co ma więcej niż 250w i jest szybsze niż 25km/h bo to też będzie niewiadomo Co, zgodnie z ustawą PoRD art.2 pkt46 "SPALINOWY"
Przypuszczam że praktyka będzie taka, że jeśli zgodnie z rozporządzeniem "Maćka" uzyska homologacje i jako motorower zostanie zarejestrowany, to nikt nie będzie wnikał, ale dziura w PoRD nadal zostanie.
Pozdrawiam Roland