Autor Wątek: Jeżdżę VM...  (Przeczytany 207236 razy)

miki11

• wyczynowiec na poziomie
  • M5 / Speedliner 'Blue Glide'
Odp: Jeżdżę VM...
« Odpowiedź #510 dnia: Marca 22, 2024, 01:35:52 pm »
I nie wiem czy to dlatego że łączę się ze stroną cabbike.pl z Irlandii wyświetla mi się po angielski czy polskiej wersji po prostu nie ma... bo nie widzę też możliwości przełączenia języka...)

W Polsce jest tak samo.

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #511 dnia: Marca 24, 2024, 10:23:29 am »
To miłe i budujące, że "Miki11" jako ambitny użytkownik tego Forum, starego i cieszącego się wciąż wielkim wzięciem
"kotleta" - którego pieczenie w 2017 r rozpocząłem - odgrzebał, czytanie rozpoczął,
w miarę słuszną uwagę "fdx" wyłapał  i tu po raz kolejny publicznie ją objawił.

Przypomnę jednak, że problem przez obu panów przytoczony oryginalnego Cabbika i strony z nim związanej tyczy.
Zaś wątek ten różne perypetie rozwojowe  Cabbika - MINI!!! opisuje.

Na koniec dodam, że budowa Formy przecudnej tylnej nadbudówki Cabbika - MINI sport
dnia 22.03.2024 po południu została zakończona.
Obecnie dojrzewa (ta Forma) i jakiś czas to potrwa.

« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2024, 10:26:47 am wysłana przez Maciej K »

miki11

« Odpowiedź #512 dnia: Marca 24, 2024, 12:52:57 pm »
To miłe i budujące, że "Miki11" jako ambitny użytkownik tego Forum, starego i cieszącego się wciąż wielkim wzięciem
"kotleta" - którego pieczenie w 2017 r rozpocząłem - odgrzebał, czytanie rozpoczął...

Panie Macieju, miło mi czytać Pańską odpowiedź. Tak, czytanie tego forum rozpocząłem prawdopodobnie z 6-8 lat temu. Stąd - po zapoznaniu z pewnym Pańskim postem - zwracam się do Pana grzecznosciowo. Potem miałem etap wielkiej chęci wykonania poziomki z laminatu szkło-epoksydowego (po obejrzeniu takowej konstrukcji na forum), niestety nie znalazłem warunków do jakże brudnego szlifowania tegoż laminatu i sprawa upadła. I w końcu doigrałem się pewnego dosć wiekowego pozioma, który bardzo mi się podoba jeżeli chodzi o sylwetkę. Czytałem, że jest szybki, ale jeździć jeszcze nie umiem. Taki mój pierwszy krok w nieznaną, czarną otchłań. Drugi krok jest delikatnie odłożony w czasie, od wczoraj tutaj regularnie pada. Pozdrawiam.

P.S.
Moje wpisy zawierają brak "s z kreską u góry", to jakies ograniczenie forum lub/i systemu MacOS. Kiedy naciskam kombinację Alt i s forum zapisuje i definitywnie kończy moją wypowiedź. W sumie niezła forma cenzury :-)
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2024, 01:00:55 pm wysłana przez miki11 »

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #513 dnia: Marca 25, 2024, 10:40:33 am »
"kotleta" - którego pieczenie w 2017 r rozpocząłem - odgrzebał, czytanie rozpoczął...

Panie Macieju, miło mi czytać Pańską odpowiedź. Tak, czytanie tego forum rozpocząłem prawdopodobnie z 6-8 lat temu. Stąd - po zapoznaniu z pewnym Pańskim postem - zwracam się do Pana grzecznosciowo. Potem miałem etap wielkiej chęci wykonania poziomki z laminatu szkło-epoksydowego (po obejrzeniu takowej konstrukcji na forum), niestety nie znalazłem warunków do jakże brudnego szlifowania tegoż laminatu i sprawa upadła. I w końcu doigrałem się pewnego dosć wiekowego pozioma, który bardzo mi się podoba jeżeli chodzi o sylwetkę. Czytałem, że jest szybki, ale jeździć jeszcze nie umiem. Taki mój pierwszy krok w nieznaną, czarną otchłań. Drugi krok jest delikatnie odłożony w czasie, od wczoraj tutaj regularnie pada. Pozdrawiam.

P.S.
Moje wpisy zawierają brak "s z kreską u góry", to jakies ograniczenie forum lub/i systemu MacOS. Kiedy naciskam kombinację Alt i s forum zapisuje i definitywnie kończy moją wypowiedź. W sumie niezła forma cenzury :-)

Miki nie histeryzuj...Twoje wpisy z "s" bez tej kreski da się odczytywać bez bez problemu.
Lepiej poszczuj nas tym drugim krokiem "delikatnie w czasie odłożonym".

miki11

« Odpowiedź #514 dnia: Marca 26, 2024, 10:13:25 am »
Lepiej poszczuj nas tym drugim krokiem "delikatnie w czasie odłożonym".

Zrobię to niechybnie. Czekam na fotelik rozmiarowo własciwy pod moje cztery litery.

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #515 dnia: Marca 28, 2024, 10:13:20 am »
Spragnionych wiedzy w temacie; "Co dalej z Cabem sport?" z radością niekłamaną informuję,
że wczoraj (27.03.br) ok. godz. 15.55 model górnej, tylnej części Caba sport przy pomocy Kamila (Aventy)
i mego syna, z formy wywleczony został.
Stan formy i modelu idealne, co znaczy,  że perfekcyjnie rozdzielacze nałożyłem.
Kamil ONIEMIAŁ, zachwycony zdjęcia POROBIŁ i wkleić OBIECAŁ.
Syn, jako że pierwszy raz przy takim "porodzie" był, gacie zapaskudził i szpetnym zapachem
pomieszczenie wypełnił.
W czasie wielkopostnych rozważań forma dalej dojrzewać będzie, albowiem - jak wiemy -
wszelkie rozważania różnym dojrzewaniom sprzyjają.
Poza tym 7 kufrów na wykończenie i wysyłkę czeka.
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2024, 10:15:31 am wysłana przez Maciej K »

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #516 dnia: Marca 28, 2024, 08:02:18 pm »
Foto. Jeden obraz więcej niż tysiąc słów.
Coś możesz napisać o koncepcji?
Chodzi mi o to, czy to będzie taki flagowy pokaz koncepcji czy też Twój nowy koń roboczy/ dojazdówka?
Jakie przewidujesz wyposażenie ? chodzi mi o światła, sygnalizację dźwiękową, system sterowania i pewnie wiele innych ale ja piszę jako użytkownik.
Jakąś zrób autopromocję. W końcu nowe velo powstaje sz.p. Macieju, no popatrz ukłon po same kule.

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #517 dnia: Marca 29, 2024, 10:09:45 am »
Foto. Jeden obraz więcej niż tysiąc słów.
Coś możesz napisać o koncepcji?
Chodzi mi o to, czy to będzie taki flagowy pokaz koncepcji czy też Twój nowy koń roboczy/ dojazdówka?
Jakie przewidujesz wyposażenie ? chodzi mi o światła, sygnalizację dźwiękową, system sterowania i pewnie wiele innych ale ja piszę jako użytkownik.
Jakąś zrób autopromocję. W końcu nowe velo powstaje sz.p. Macieju, no popatrz ukłon po same kule.

To i ja ukłon uczynię z błaganiem o litość połączonym. Błagam!!!
Poczytaj z uwagą to, co we wcześniejszych postach pisałem i ZAPAMIĘTAJ.
Żółty Cab moim codziennym i ulubionym osiołkiem jest. Więcej nie potrzebuję.
Nazwa tego Caba "sport" chyba wyraźnie o jego przeznaczeniu mówi.
Przedwczoraj rozformowania dokonaliśmy. Forma dojrzewa.
Napisałem też, że 7 kufrów na montaż i wysyłkę czeka.

Forma wymaga jeszcze dopieszczenia. Czyli? Szlifowanie coraz drobniejszymi papierami ściernymi,
potem polerka, aby lustrzany produkt wyszedł no i woski rozdzielające. (Proces ten już tu na Forum opisywałem)
To wszystko wymaga dużo (albo i jeszcze więcej) czasu, a Ty o światła i dźwięki  pytasz.
Nie wiedziałem, że " światła i sygnalizacja dźwiękowa", w pojeździe sportowym tak ważne znaczenie mieć mogą.
Zwrócę na to uwagę.
Autopromocję raczej głęboko, między zwieraczami moimi ukrytą mam.
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2024, 10:12:06 am wysłana przez Maciej K »

roroch

« Odpowiedź #518 dnia: Kwietnia 10, 2024, 03:40:22 pm »
I ja też błagam, aby Maciej z synem nie filmowali caba w pionie tylko w poziomie. Wszak oczy mamy usytuowane obok siebie a nie jedno pod drugim! Na filmie widzę maleńkiego caba a u góry ogrom zupełnie niepotrzebnego w tym przypadku nieba a pod spodem ogrom równie niepotrzebnego w filmie asfaltu. Wystarczy odrobina góry i dołu, za to cab ma być duuuuuży! :-) Czekałem na tę zajawkę od dawna a tu kompletna porażka! Zróbcie film jeszcze raz porządnie!

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #519 dnia: Kwietnia 12, 2024, 09:03:31 am »
Synek mój po raz pierwszy Caby w pełnym blasku oświetleniowym zobaczył i z zachwytu częściowo oszalał.
O stosownym ustawieniu telefonu zapominając przy tym.
Przeczytawszy komentarz rorocha poprawę przyrzekł.

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #520 dnia: Czerwca 18, 2024, 07:14:31 pm »
Z Kaliskiej jamy przysłano mi zdjęcia. Chętnie poniosę więc oświaty kaganiec i się z Wami nimi podzielę.

Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

miki11

« Odpowiedź #521 dnia: Czerwca 18, 2024, 07:26:46 pm »
Podoba mi się ten tunel, powinno być więcej widać. Co do wpływu na funkcje wnętrza to nie mam bladego pojęcia, ale ufam wieloletniej praktyce.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2024, 07:28:24 pm wysłana przez miki11 »

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #522 dnia: Czerwca 18, 2024, 08:32:35 pm »
Podoba mi się ten tunel, powinno być więcej widać. Co do wpływu na funkcje wnętrza to nie mam bladego pojęcia, ale ufam wieloletniej praktyce.

Wygląda ładnie, styl. Velo prawie zawsze ma efekt żagla czyli pozorny wiatr przychodzi nie osiowo, trochę z boku a każdy opływ wokół ostrej krawędzi wywołuje turbulentne wiry i wywołuje opory aerodynamiczne.
Velo napędza bardzo słaby silnik czyli człowiek i każda przyczyna dodatkowych oporów powinna być konsekwentnie eliminowana. W ten sposób można dokonać generalizacji mówiąc, że próby upodobnienia velo do małego autka będą miały konsekwencje w postaci strat energii, której w czasie jazdy zawsze jest nam mało.
Jakiś głęboki czerwony, niebieski kolor imho - będzie ładnie wyglądać.

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #523 dnia: Czerwca 19, 2024, 09:18:02 am »
Po dość długim milczeniu (praca) witam.
Kamil (Aventy) próbował zdjęcia wkleić już 10 dni temu, ale kaliski Fotosik tych zdjęć się brzydził i nie chciał przyjąć.
Tak mi przynajmniej Kamil opowiadał.
Poprosiłem Kubę i udało się. Cieszyn górą. Brawo i dzięki.
Skoro więc zdjęcia wreszcie są, to pozwolę sobie japę (palcami stukając) otworzyć.

Zielona wersja to natrysk z 08.06. br, zaś ta szara, to 16.06.
Te 8 dni na wytężonym szpachlowaniu i szlifowaniu zeszły.
Na zdjęciach specjalnych różnic nie widać, ale w realu i przy moim doświadczeniu wyłapałem ich tyle, że oczy bolały.
Przyszłym modelarzom i twórcom aerodynamicznych elementów do rowerów poziomych barwienia szpachlówki natryskowej na zielono nie polecam.
Wygląda cudnie, ale błędy wyłapać jest bardzo trudno.

Miki11...W mojej velomobilowej działalności tunele są od zawsze. Po co?
W stosownych wątkach wyjaśniałem.

Jacekddd...Maska ta w wyniku sugestii Mateusza (noisue) powstała.
W chwili szczerości powiedział mi, że Caby sporo powietrza pod maską  (w przestrzeni około kolanowej)  wożą.
Optymistycznie  zakładając, że Mateusz sporo racji mieć może, przekrój czołowy maski prezentowanego tu (jesienią i zimą)
Caba Greena zmniejszyłem i stąd te boczne, kanciaste wypierdnięcia (jakby błotniki, gzymsiki) powstały.
Optycznie, maska szczuplejsza jest.
A co to da, to gdy wersja Caba sport powstanie, to zobaczymy.
Jeśli z tego prezentowanego modelu dam radę Formę zdjąć, to do dyspozycji dwie maski będą.
Można je będzie zamiennie montować i stosowne testy robić.
Prace nad nowym modelem niestety się przeciągają, bo te głupole z Zachodu tu na Forum nie zaglądają,
niektórych tutejszych mądrości nie czytają i NIE  WIEDZĄ, że rowery poziome bez kufrów fajniejsze są.
Ku mojemu ubolewaniu wciąż kufry zamawiają.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 19, 2024, 09:21:36 am wysłana przez Maciej K »

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #524 dnia: Czerwca 20, 2024, 09:33:18 am »
We wczorajszej wypowiedzi temat koloru, przytoczony przez Jackaddd pominąłem.
Otóż jest tu problem.
W kolekcji jeżdżących Cabów mam czerwony, żółty i ostatni zielony.
Zielony wciąż swoim blaskiem ludzi zachwyca, ale ma jedną wadę.
Kolor ten bardzo dobrze promienie słońca (nawet te zamglone) przyciąga i jest w nim cholernie gorąco.
Może to wynik maski, która do samego tyłu się ciągnie, ale czerwony także przykręcone całościowe boczki miał
i problemów cieplnych jak w zielonym nie było.
Wracając do kolekcji, to w moich planach niebieski kolor był. A także jasny pomarańcz.
Niestety pigmenty żółte, pomarańczowe czy czerwone setki złotych kosztują (600 do 700 za kg).
Nie wiem czy zechcę w prototypowy pojazd wyższe koszty pakować. Poza tym pomarańcze słabo kryją.
Trzeba więcej żelkotu natrysnąć. A to znowu większa waga.
Niebieski dobrze kryje, pojazd lżejszy byłby, ale za to w mgliste dni wszelkie odcienie niebieskie słabo widoczne są.
Itd. itd.
Myślałem też o bieli lub jasnej szarości. Jak np siwizna moich kłaków.

p.s. Z innej mańki. Dwóch ludzi z Kalisza próbowało do forumowej braci dołączyć i na Forum jako użytkownicy zapisać.
Jeden przy mnie z telefonu to robił. I gó...o z tego wyszło. Żadna odpowiedź od Admina na pocztę nie przyszła.
Pytanie.
Czy logować należy się z kompa stacjonarnego czy też Kalisz niepożądanym jest?