Autor Wątek: Wypadki, kolizje, przypadki, zdarzenia... cz.II  (Przeczytany 207596 razy)

Stas

• sympatyk na poziomie
  • **
Odp: Wypadki, kolizje, przypadki, zdarzenia... cz.II
« Odpowiedź #150 dnia: Listopada 11, 2016, 11:25:51 am »
"zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia"
lol, policyjne teksty zawsze były fajne, co Miodek na to?  ;D
btw trzymam kciuki ;)

Miodkiem nie jestem, policją też nie (choć miałoby się ochotę spałować niektórych ;-) ), ale wyrażenie wydaje mi się poprawne i logiczne. Podejrzewasz (ale nie masz takiej pewności), że ktoś popełnił przestępstwo i zawiadamiasz o tym - w tym wypadku policję.

Obiło mi się o uszy, że jeśli zawiadamiasz o popełnieniu przestępstwa (czyli samodzielnie oceniłeś, że czyn jest zabroniony), a czyn o którym zawiadamiasz nie okaże się przestępstwem możesz być oskarżony (przez osobę na którą skarżysz) o pomówienie itp. , zaś jeśli tylko "podejrzewasz o popełnienie" chroni Cie to przed oskarżeniem, bo mogłeś się mylić w swoich podejrzeniach i ocenie czy to było przestępstwo . To jest slang prawniczy, ale i kruczki prawne...

Może jest jakiś prawnik na forum i się wypowie :-)

W każdym razie trzymam kciuki.

storm

• Gość
« Odpowiedź #151 dnia: Listopada 11, 2016, 05:23:09 pm »
http://www.policja.pl/pol/kgp/brd/praktyczne-informacje-t/918,dok.html
Straż Miejska (Gminna)

Strażnicy straży gminnych (miejskich) są uprawnieni do wykonywania czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego tylko w odniesieniu do:
1) kierujących pojazdami:
a) niestosujących się do zakazu ruchu w obu kierunkach,
b) niestosujących się do wskazań sygnalizacji świetlnej,
c) przekraczających dozwoloną prędkość;
lecz w punktach b i c mogą to robić wyłącznie przy użyciu urządzeń samoczynnie rejestrujących wykroczenie (np. fotoradarów) i wówczas nie mają uprawnień do zatrzymywania pojazdów (wzywają właściciela do siedziby Straży)
Mogą natomiast zatrzymywać pojazdy i uczestników ruchu jedynie naruszających przepisy o:
a) zatrzymaniu lub postoju pojazdów,
b) ruchu motorowerów, rowerów, pojazdów zaprzęgowych oraz o jeździe wierzchem lub pędzeniu zwierząt,
c) ruchu pieszych.
[...]
Strażnicy straży gminnych (miejskich) w związku z wykonywaniem czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego są obowiązani do czasu przybycia Policji uniemożliwić kierowanie pojazdem osobie, co do której istnieje uzasadnione podejrzenie, że znajduje się ona w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu.

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #152 dnia: Listopada 11, 2016, 07:51:53 pm »
Drobiazg w sumie, ale ciut upierdliwy:
Chcę sobie przejechać przez przejazd rowerowy, ale średnio mogę, bo przejazdem tym defilują dwie panie ramię w ramię. Podjeżdżam do nich i mówię: - To jest przejazd rowerowy, przejście jest tam! - pokazuję. Jedna z pań mówi na to: - Wiem.
To dobrze, tylko szkoda, że z tej wiedzy nic nie wynika...

Live-evil, bardzo jestem ciekawa, jak potoczy się Twoja historia z SM :)
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #153 dnia: Listopada 14, 2016, 11:08:46 am »
No ładnie.. Co im odbiło?
Chcieli mnie zatrzymać, ale machanie ręką oraz używanie sygnałów świetlnych i dźwiękowych przez SM nie jest sygnałem nakazującym zatrzymanie - SM może nadać taki sygnał tylko tarczą do zatrzymywania pojazdów. Szczegóły w Rozporządzeniu w sprawie znaków i sygnałów drogowych - art. 109 i 111.

Spotkałem się z interpretacją, że przepisy w "Rozporządzeniu w sprawie znaków i sygnałów drogowych" odnoszą się do kierowania ruchem, a nie do kontroli.
W takim przypadku art. 109 i 111 nie będzie miał zastosowania.

Ale w tej sytuacji nie wiele to zmienia, bo w
"ROZPORZĄDZENIU MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
w sprawie kontroli ruchu drogowego"
jest napisane:

§ 17. 1. Strażnicy straży gminnych (miejskich) są uprawnieni do wykonywania czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego w odniesieniu do:
...
2) uczestników ruchu naruszających przepisy o:
...
b) ruchu motorowerów, rowerów, pojazdów zaprzęgowych oraz o jeździe wierzchem lub pędzeniu zwierząt,
...
3. Zatrzymywanie pojazdów odbywa się z zachowaniem następujących warunków:
1) sygnał do zatrzymania podawany jest przez strażnika straży gminnych (miejskich) z dostatecznej odległości i w sposób zapewniający jego dostrzeżenie przez kierującego pojazdem oraz bezpieczne zatrzymanie się we wskazanym miejscu;
2) sygnał do zatrzymania podawany jest w warunkach dostatecznej widoczności tarczą do zatrzymywania pojazdów, a w warunkach niedostatecznej widoczności - latarką ze światłem czerwonym lub tarczą do zatrzymywania pojazdów ze światłem odblaskowym lub światłem czerwonym.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #154 dnia: Listopada 16, 2016, 12:49:45 pm »
Może strażnik miejski miał tarczkę do zatrzymywania w kieszonce na drzwiach auta i dlatego otwierał je podczas jazdy przed Live-evilem?
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #155 dnia: Listopada 16, 2016, 01:36:50 pm »
Może strażnik miejski miał tarczkę do zatrzymywania w kieszonce na drzwiach auta i dlatego otwierał je podczas jazdy przed Live-evilem?

Albo mu się rękaw przytrzasnął przy wsiadaniu i niemógł tarczką zamachać...
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #156 dnia: Listopada 16, 2016, 02:20:20 pm »
Bo jak są potrzebni, to ich nie ma.... A czapki chociaż ...... mieli ze sobą?

No nie mamgłem się powstrzymać
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #157 dnia: Listopada 20, 2016, 07:41:00 am »
Dziś, parę minut po 6 rano. Cisnę do pracy, rowrem oczywiście i w pewnym momencie mijam kobitkę. Co w tym nadzwyczajnego? Plan akcji wygląda tak:
https://www.google.pl/maps/@52.1603356,21.8048443,3a,75y,177.44h,81.33t/data=!3m6!1e1!3m4!1sY32kREBaNhe9mSxa033Ddw!2e0!7i13312!8i6656?hl=pl
Ja pod górę, a pani ubrana jak Batman, całkowicie na czarno, drepta w dół środkiem pasa po mojej lewej :o. Ciemno, latarnie niby są, ale szału nie ma. Obserwowałem kobitę we wstecznym- oczywiście zero odblasku, po parudziesięciu metrach nie odróżniała się zbytnio od asfaltu. Zauważcie proszę, że chodnik jest, górka może nie wygląda, ale dosyć stromo jest, leży nowy asfalt i wolno tam nie jeżdżą. Sam dobijam tam do 50 km/h. Co najlepsze- gdy zapytałem paniusię, "nie lepiej na torach się położyć?- szybciej będzie"- w ogóle nie pojęła do czego piję. Co takim ludziom siedzi w głowach?

Tak z innej beczki:
Nasze skromne forum dorobiło się tysięcznego użytkownika!!

« Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2016, 12:23:05 pm wysłana przez tomo »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #158 dnia: Listopada 20, 2016, 11:49:01 am »
A licznik przekręcił amedo - gratulacje i aktywności na forum :)

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #159 dnia: Stycznia 07, 2017, 07:48:49 am »
Dzisiaj o 6:00 rano, wyjazd do pracy, a na termometrze: -23oC- na razie rekord tegoroczny i pewnie też ubiegłozimowy 8). Manetka od Alfine 11 na takim mrozie już za bardzo działać nie chciała- podejrzewam, że linka usztywniła się na mrozie.

storm

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: Stycznia 07, 2017, 03:58:47 pm »
@Tomo - szacun, pokłony... Ja bym nawet z domu nie wychodził :D

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #161 dnia: Stycznia 07, 2017, 04:01:49 pm »
Ja też dziś jechałem rano przy -23 stopniach.
Po południu, jak było -13 to aż sie zgrzałem ;-)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #162 dnia: Stycznia 07, 2017, 04:30:21 pm »
Kato, dziś - 20. Na nowe zabawce: http://www.bikestats.pl/rowery/Lunar-rover_6873_21274.html
Jest grubo :)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #163 dnia: Stycznia 07, 2017, 05:42:20 pm »
A ja nigdzie nie jeżdżę, bo dalej jestem chory. qrwa i mać! :(  >:(
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

storm

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: Stycznia 30, 2017, 02:02:22 am »
Kolejny, krawężnikarz.
To miejsce:  https://goo.gl/maps/eYuuPoPKavm
Jadę wyjątkowo eLką, pedalarz jedzie prawym pasem praktycznie po krawężniku. Zgodnie z poleceniem intruktora nie biroę się za wyprzedzenie, tylko na zmianę pasa ruchu na środkowy. Patrzę w lusterko i co widzę? Ano za nami leci jakiś biały szybki. W momencie kiedy ja juz jestem na środkowym pasie, mijam pedalarza - ten z tyłu zmienia pas na prawy i... na milimetry wyprzedza pedalarzyka.
Brawo dla obu piekielnych.

I po raz kolejny tłumaczę i upraszam osoby korzystające z roweru w mieście: chcesz żyć? To jedź bliżej środka swojego pasa. Miejcie gdzieś w głębokim poważaniu trąbienie kierofczykuff, ich wykrzykiwania, bluzgi itede. Tu się liczy WASZE ŻYCIE a nie samozadowolenie Jaśnie Wielmosznego Pana Kieroffczyka. Się panu kieroffczykowi nie podoba - to niech spitala na tramwaj a autko odda na złom. Ale też osoba z rowerem, która chce mienić się rowerzystą a nie pedalarzem nie powinna prowokować innych do takich zachowań.