Witajcie. Kombinuje z napędem rowerowym do mobilnej kawiarni - są w kilkunastu miastach w Polsce.
Cala zabawa polega na tym że nie jeżdżę tylko ulicami czy deptakami , oraz brakuje mi pary na podjeździe:) a kilka mamna trasie.
Nie brak pary w nogach i nie w płucach ale przełożenie nie pozwala na jazde takim klocem bo ze mną na pokładzie kawiarnia waży pod 4stówy.
Obecnie mam korbę z przodu -jakaś którą kupiłem z rowerem- ma 24T mogę zmienić bez problemu na 22T
Z tyłu piasta archer z hamulcem bębnowym - robi za postojowy- tyle że ta piasta jest pod wolnobieg.
Obecnie mam wolnobieg z największą zębatką 34.
Mogę zmienić cały układ pod kasete z największym zakresem 46T -10 rzędowa - ale to kosztuje ponad 1000zł więc chciałbym najpierw wiedzieć , policzyć co mi to da.
Przełożenie obecne- przód 24 tył 34 wychodzi 1 obrót korby daje 0,7 obrotu koła tylnego
przełożenie jaki mogę uzyskać : przód 22 tył 46 , 1 obrót korby to 0,47 obroty koła tylnego.
jak to policzyć?jak policyć...nie wiem jak to określić? siłę? moc? moment siły?
potrzebuje informacji tego typu : przy obecnym przełożeniu masz np. 1000 czegoś,,,np niutonów, dżuli czy watów , a przy przełożeniu planowanym będziesz miał np. 1700 bo to pokaże czy gra warta świeczki bo jeśli wymiana układu korba łańcuch,kaseta,przeżutka da mi 10% to mało, ale już 40% to sporawo.
jak to policzyć?
nie zmienia się moja waga,zakładamy ze stoje na pedałach i generuje nacisk swoim ciężarem, nie zmienia się przyśpieszenie ziemskie ,nie zmienia się opór dla kól, nie zmienia się waga całego ustrojstwa itp. jedyna zmienna to przełożenie-ilość obrotów koła przy np. 10 obrotach korby
pomożcie,jak to liczyć?