Autor Wątek: Dziś pytanie - dziś odpowiedź  (Przeczytany 193062 razy)

3x3

• wyczynowiec na poziomie
Dziś pytanie - dziś odpowiedź
« dnia: Sierpnia 12, 2015, 05:29:17 pm »
Szukajka mnie nie lubi, w Techno nie znalazłem. Myślę, że przydałby się temat do szybkiego rozwiązywania bieżących problemów. Po co zakładać nowy temat, jak chodzi o jedno pytanie.

Moje jest takie: ile waży kompletne przednie koło 20" ? Mam w trajce z przodu kółka od składaka rodem z PRL. Czy jest sens wymiany kół na współczesne?. Ile kg na tym zyskam, a ile złotówek stracę?

darznur

Odp: Dziś pytanie - dziś odpowiedź
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 12, 2015, 08:33:50 pm »
Jakiś czas temu wrzucałem linka z wagą osprzętu rowerowego, coś go teraz namierzyć nie mogę. Zara momnt 

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 12, 2015, 09:07:23 pm »
Poczekaj do jutra wymieniam dętkę to zważę ...

storm

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 12, 2015, 09:36:39 pm »
@3x3 - ale zdajesz sobie sprawę z tego, że koło starego typu na wiankach kręci się inaczej (ciężej) niż współczesne na łozyskach maszynowych? Tu nie chodzi tylko o wagę, ale jeszcze to co masz w tym kole. Jaka obręcz, jakie szprychy, etc. Ja ponad rok temu na gwałt kupiłem byle-jakie kółeczko, które kręci się wyczuwalnie gorzej niż robione na zamówienie koło na piaście Dartmoore'a, z odpowiednimi szprychami i na fajnej obręczy ;)

3x3

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 12, 2015, 11:00:32 pm »
Tu nie chodzi tylko o wagę, ale jeszcze to co masz w tym kole. Jaka obręcz, jakie szprychy, etc. ...
 koło na piaście Dartmoore'a, z odpowiednimi szprychami i na fajnej obręczy ;)

Obręcz stalowa z mizernym już chromem, szprychy lekko zmurszałe, łożysko to z jednej strony typowy (natenczas  ;) ) wianek, a z drugiej kulki luzem. Oś dorabiana. Dętka gumowa, gruba, opona Stomil 20x1,75".
A Dartmoore znaczy dziś dla mnie mniej więcej to samo co Mordor. Czyli Matrix  ;D
Kilogram, złotówka, metr, liter... proszę uprzejmie o jednostki i wyrażenia przyjęte w kołach zbliżonych do niedoinformowanych  :-\

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 13, 2015, 10:23:58 am »
Jak obręcz stalowa to warto zmienić. Urwiesz na całości od 500g spokojnie. Kosztowo za przyzwoite koło wyjdzie 250-350zł w zależności od komponentów. Jak zapleciesz i wycentrujesz sam to taniej. Oczywiście nie jest problemem złożenie koła za znacznie większe pieniądze ale chyba nie o to chodzi? ;) 

3x3

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 13, 2015, 01:22:45 pm »
I to jest konkret. Dzięki, Yin.

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 13, 2015, 08:19:18 pm »
Obręcz Dartmor plus piasta Novatec 711 (z mocowaniem na tarcze) plus 36 nierdzewnych szprych - waga ok. 750 g.
Waga z oponą Maxxis 20 x 2,20 + dętka CST - 1300 g
Masa tylnego koła z piastą Nexus 8 (obręcz i szprychy jak przód) + Big Apple+ 20x2,15 - 2800 g

Waga kuchenna dokładność +/- 20g , max. 5kg - pomiar po 3 razy i średnia.

Powyższe ma wytrzymać 125 kg z codziennym bagażnikowym obciążeniem i jeździe po różnych nawierzchniach - póki co jaram się że działa ok 7000 km (razem z poprzednim rokiem do dzisiaj) bez napraw (poza łataniem dziur w dętkach) i zero centrowania od chwili wykonania.

3x3

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 14, 2015, 09:23:48 am »
To jest się o co bić :) . Moje kompletne koło to dwa kilo.

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 14, 2015, 10:10:42 am »
powiem tak, jęsli da się urwać na masie rotacyjnej 20g to warto się bić,, mi w mtb urwałem na oponach z 900g na 500g na 1 koło,  różnica kolosalna :)

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 14, 2015, 01:53:47 pm »
na małych kołach te 100 gramów mniej/więcej nie jest moim zdaniem odczuwalne - przedkładam i tak płynność przyrostu prędkości (z utrzymaniem kadencji na "lubianych" obrotach) niż gwałtowne jej zmiany czy to w górę czy w dół.
Spod świateł kolarki zazwyczaj są pierwsze bo chłopaki w zasadzie stoją na pedałach i skacza ciężarem do rozpędu na prędkość przelotową ale po 100-200 metrach stałego kręcenie i zmiany biegów doganiam ich i o ile droga długa wyprzedzam i dojazd do świateł następnych jestem pierwszy ;)
Zapewne dla Chrisa1990 (poziom zawodowy amator;) ) każdy urwany gram na wszystkim, bardziej pozioma pozycja i mniejsze straty (opory) na czymkolwiek dają wyczuwalne rezultaty ale ... to trochę inna liga "rowerzystów".
Moim skromnym zdaniem najlepszy rezultat daje umiejętnośc utrzymywania pewnego stałego zakresu obrotów (powiedzmy 75-90) i takie machanie manetkami aby utrzymując go jechać najmniej się męcząc (czy tez najmniejszy dyskomfort odczuwać).
czasem mam takie fajne wrażenie po rozjechaniu się i rozciągnięciu nogi same łapią swój stały rytm wspomagany ruchami manetek a aj przestaje myśleć o tym i gapie sić na krajobrazy ..

3x3

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 19, 2015, 09:08:03 am »

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 20, 2015, 11:02:32 pm »
Ktoś to macał?
http://www.efneo.com/pl/gearbox/#parametry-techniczne-2

Nie jeszcze nikt (oprócz konstruktorów  ;) ). Długo już jest w przedsprzedaży i czekam, czekam...
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 21, 2015, 09:03:51 pm »
cena na poziomie 300$ nie jest taka zła, wiadomo w polsce to majetek, ale idea jest dobra

3x3

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 23, 2015, 09:09:02 pm »
Ideą się nie najedzą. Powinni chcieć się promować na forach rowerowych ;)