Autor Wątek: Dlaczego rower poziomy jest drogi ?  (Przeczytany 92254 razy)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
Odp: Dlaczego rower poziomy jest drogi ?
« Odpowiedź #90 dnia: Czerwca 12, 2010, 08:39:16 pm »
No i jaszcze weź od opiekunów pisemną zgodę, że maluch może z Tobą zostać. Jak sobie dzieciak zrobi gage, to w skarpetkach Cię puszczą. Tylko jak sprawdzisz, czy brzdąc jest aktualnie z prawnymi opiekunami. O dodatkowych uprawnieniach nie wspomnę.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Czerwca 12, 2010, 09:29:01 pm »
No i jaszcze weź od opiekunów pisemną zgodę, że maluch może z Tobą zostać. Jak sobie dzieciak zrobi gage, to w skarpetkach Cię puszczą. Tylko jak sprawdzisz, czy brzdąc jest aktualnie z prawnymi opiekunami. O dodatkowych uprawnieniach nie wspomnę.

WNIOSEK:

"Nie da się, zbyt skomplikowane".

Dziękuję!

P.S. Zapomniałem tylko dodać żeby każdemu bajtlowi zakładać kask, ochraniacze na kolana i łokcie, rękawiczki. I uważnie obserwować czy ktoś nie jeździ zbyt ostro narażając innych specjalnie na stłuczkę - w razie czego ingerować i do "pit-stopu". A ten motyw z pisemną zgodą to już wyższa szkoła jazdy. Nie ma to jak biurokracja.

[...]w skarpetkach Cię puszczą.

P.S. 2 Chyba byłeś w Stanach gdzie za zbyt gorącą kawę wytacza się procesy o 3 milionowe odszkdowania. Masz doświadczenie. To wiesz co? W przedszkolu kolega zrobił mi kiedyś krzywdę. Mogę wytoczyć proces przedszkolance albo całemu systemowi że zrobili mi "be"?? Tak z 200 000 zł zadośćuczynienia za krzywdy? Podzielimy się 50/50. Przedszkolanka żyje do dziś.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2010, 10:11:02 pm wysłana przez Maciej Długosz »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Czerwca 12, 2010, 10:16:00 pm »
O dodatkowych uprawnieniach nie wspomnę.

Hmmmm. Żeby cokolwiek zrobić trzeba mieć kwit... I trzeba zainwestować szmal. No dobra. No to może by tak - to uprawnienie kosztuje aż 99 zł:

http://www.tatis.pl/opiekunKrakow.html

Uzyskane po naszym kursie uprawnienia są bezterminowe i pozwalają na wykonywanie obowiązków wychowawcy (opiekuna) na koloniach, obozach, zimowiskach, półkoloniach itd. W chwili obecnej nie ma problemów ze znalezieniem pracy. Rynek turystyczny przeżywa rozkwit, coraz więcej organizowanych jest wyjazdów także zagranicznych, a więc można śmiało powiedzieć że nie jest trudno o pracę dla wychowawcy!

PrzemO

• wyczynowiec na poziomie
  • Never talking just keeps walking...
    • Sporty alternatywne
« Odpowiedź #93 dnia: Czerwca 12, 2010, 10:19:17 pm »

WNIOSEK:

Dziękuję!

... A ten motyw z pisemną zgodą to już wyższa szkoła jazdy. Nie ma to jak biurokracja.

Na którym parkingu się wystawiasz? Przyjdę z synem. Będę finansowo ustawiony do końca życia (+ 2 pokolenia po mnie)....

Maciej, proszę cię, zanim następnym razem napiszesz takie rzeczy, to przyjedź najpierw do Polski i sprawdż na własnej skórze co i jak. I nie pieprz głupot na forum. Wszystko się da, ale z głową i ze znajomością przepisów. U ciebie brakuje obu....
Przerwa

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Czerwca 12, 2010, 10:29:24 pm »

WNIOSEK:

Dziękuję!

... A ten motyw z pisemną zgodą to już wyższa szkoła jazdy. Nie ma to jak biurokracja.

Na którym parkingu się wystawiasz? Przyjdę z synem. Będę finansowo ustawiony do końca życia (+ 2 pokolenia po mnie)....

Maciej, proszę cię, zanim następnym razem napiszesz takie rzeczy, to przyjedź najpierw do Polski i sprawdż na własnej skórze co i jak. I nie pieprz głupot na forum. Wszystko się da, ale z głową i ze znajomością przepisów. U ciebie brakuje obu....

Tzn. tak się dziwnie składa że pracowałem 3 lata w Rzeszowskim Klubie Sportowym RES-Gest i organizowane były rozmaite zawody dla osób pełnoletnich (szachy, dart, bilard, pilka siatkowa, piłka nożna). Nie wiedziałem że masz MpAlternatywa takie bogate doświadczenie w kwestii organizacji zawodów dla niepełnoletnich. Trzeba było tak od razu.

A koło hipermarketu Tesco w Rzeszowie był tor dla go-kartów. Jeździli też niepełnoletni. Chyba mieli pozwolenie od Prezydenta RP. Bo zwykłe uprawnienia za 99 zł i trochę oleju w głowie nie wystarczą.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2010, 10:35:29 pm wysłana przez Maciej Długosz »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: Czerwca 12, 2010, 10:33:58 pm »
Jak sobie dzieciak zrobi gage, to w skarpetkach Cię puszczą.

Widzę że macie smykałkę do rozpraw sądowych/ interesów! To może zrobimy tak: Ty Hansglopke trzymaj mnie, Ty MpAlternatywa weź łom. Znajdziemy miejsce gdzie na chodniku wystaje o 1cm płytka. Ty Hansglopke trzymaj mocno. A Ty MpAlternatywa uderz z całej siły łomem w moją stopę. Potem zrobimy rozprawę do Zarządu Dróg o to że uszkodziłem sobie stopę na wystającej płytce chodnikowej. Podzielimy się zyskami 33/33/33% i będziemy ustawieni do końca życia.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2010, 10:38:40 pm wysłana przez Maciej Długosz »

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #96 dnia: Czerwca 12, 2010, 10:44:38 pm »

WNIOSEK:

Dziękuję!

P.S. Zapomniałem tylko dodać żeby każdemu bajtlowi zakładać kask, ochraniacze na kolana i łokcie, rękawiczki. I uważnie obserwować czy ktoś nie jeździ zbyt ostro narażając innych specjalnie na stłuczkę - w razie czego ingerować i do "pit-stopu". A ten motyw z pisemną zgodą to już wyższa szkoła jazdy. Nie ma to jak biurokracja.

[...]w skarpetkach Cię puszczą.

P.S. 2 Chyba byłeś w Stanach gdzie za zbyt gorącą kawę wytacza się procesy o 3 milionowe odszkdowania. Masz doświadczenie. To wiesz co? W przedszkolu kolega zrobił mi kiedyś krzywdę. Mogę wytoczyć proces przedszkolance albo całemu systemowi że zrobili mi "be"?? Tak z 200 000 zł zadośćuczynienia za krzywdy? Podzielimy się 50/50. Przedszkolanka żyje do dziś.
Dlaczego od razu się nie da.
Nie dość, że się da, to w dodatku całkiem fajny pomysł.
Pisemna zgoda rodziców, na pozostawienie nieletniego pod opieką obcej osoby to powszechna praktyka. Czy jest niezbędna i czy regulują to jakieś przepisy tego nie wiem.
Co do uprawnień. Myślę, że jeśli zamierzamy zajmować się cudzymi dziećmi to warto się wcześniej zorientować czy faktycznie nie są one konieczne.
Pewnie to groszowe sprawy, coś jak kursy na wychowawców kolonijnych.
A może wręcz przeciwnie.
Może studia pedagogiczne trzeba mieć skończone. Nie wiem nie znam się na tym, więc to tylko gdybanie. Po prostu sprawdzić to wcześniej trzeba.
Jak sprawdzić czy opiekunowie są faktycznie opiekunami?
Tu wystarczy pisemne oświadczenie, na jednym druku ze zgodą. Tak to robią przechowalnie dla dzieci.

Co do parkingów marketowych.
Znajomi (ja zresztą też) myśleli dokładnie tak jak Ty.
To podniesie atrakcyjność sklepu, przyciągnie ludzi, będziecie państwo mieć większą ilość klientów.
Niestety właściciele terenu nie podzielili ich zdanie. Płacić. ( nie chodziło o rowery, ale to nie ważne )
Oczywiście to nie znaczy, że wszędzie jest tak samo. Może słabo negocjowali. A może trafili na nieodpowiednie osoby.
Sama próba kosztuje jedynie czas poświęcony na spotkanie z zarządcą terenu.

Śmiejesz się że kaski, że ochraniacze.
A ja na miejscu marketu, w życiu nie dał bym Ci pozwolenia na taki tor, na swoim terenie, jeśli nie dołożył byś wszelkich starań do tego, aby smarkacz nosa sobie nie rozkwasił.
Czemu? Bo poco mi (marketowi) w gazetach paszkwil z logo mojego sklepu w nagłówku.

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #97 dnia: Czerwca 12, 2010, 10:51:07 pm »
Saurus, a gdy widzisz, że odstrasza to siedzisz na nim?
Bo może myślą, że jesteś inwalidą.
Ludzie "boją się" inwalidów. Boją się czymś ich urazić, nie wiedzą jak się zachować.
Może to jest powód.

Też tak myślę. Jeśli siedzę na nim to częściej zagadują mnie rowerzyści na światłach gdy np. jechaliśmy tą samą ścieżką rowerową a nie "cywile" ;-) Zwykli ludzie częściej gdy sobie stoję obok, pod sklepem itp. A tak to widać że ma 2 koła i się nogą podpiera, kierownica jest przed sobą. Wiesz jak wiele osób mnie pyta (o trójkołowiec) "a jak się tym kieruje?"? Tak jakby nie wszyscy ogarniają tę konstrukcję.
Jakub Sałata

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: Czerwca 12, 2010, 11:03:42 pm »
Co do parkingów marketowych.
Znajomi (ja zresztą też) myśleli dokładnie tak jak Ty.
To podniesie atrakcyjność sklepu, przyciągnie ludzi, będziecie państwo mieć większą ilość klientów.
Niestety właściciele terenu nie podzielili ich zdanie. Płacić. ( nie chodziło o rowery, ale to nie ważne )
Oczywiście to nie znaczy, że wszędzie jest tak samo. Może słabo negocjowali. A może trafili na nieodpowiednie osoby.
Sama próba kosztuje jedynie czas poświęcony na spotkanie z zarządcą terenu.

Śmiejesz się że kaski, że ochraniacze.
A ja na miejscu marketu, w życiu nie dał bym Ci pozwolenia na taki tor, na swoim terenie, jeśli nie dołożył byś wszelkich starań do tego, aby smarkacz nosa sobie nie rozkwasił.
Czemu? Bo poco mi (marketowi) w gazetach paszkwil z logo mojego sklepu w nagłówku.

Co do kasków/ ochraniaczy to tak naprawdę nie żartowałem. Tak zresztą wyposażali organizatorzy malutkiego toru go-kartowego uczestników zabawy (Tesco, Rzeszów)

Co do opłat za wykorzystanie parkingu - automat z zimnymi napojami spłacałby interes. Trzeba by wyraźnie zaznaczyć że coś z tego parkigowi biznesmeni będą mieli. Coca-Cola, Fanta, Sprite - te napoje lubi każdy (zmęczony zawodami) dzieciak

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Czerwca 12, 2010, 11:10:16 pm »
Saurus, a gdy widzisz, że odstrasza to siedzisz na nim?
Bo może myślą, że jesteś inwalidą.
Ludzie "boją się" inwalidów. Boją się czymś ich urazić, nie wiedzą jak się zachować.
Może to jest powód.

Też tak myślę. Jeśli siedzę na nim to częściej zagadują mnie rowerzyści na światłach gdy np. jechaliśmy tą samą ścieżką rowerową a nie "cywile" ;-) Zwykli ludzie częściej gdy sobie stoję obok, pod sklepem itp. A tak to widać że ma 2 koła i się nogą podpiera, kierownica jest przed sobą. Wiesz jak wiele osób mnie pyta (o trójkołowiec) "a jak się tym kieruje?"? Tak jakby nie wszyscy ogarniają tę konstrukcję.

Ja myślę że ludziom chodzi nie tyle o konstrukcję czy niuansy sterowania, tylko o jedno, proste stwierdzenie: "Trajkiem steruje się FAJNIE".

PrzemO

• Sporty alternatywne
« Odpowiedź #100 dnia: Czerwca 12, 2010, 11:12:09 pm »

Tzn. tak się dziwnie składa że pracowałem 3 lata w Rzeszowskim Klubie Sportowym RES-Gest i organizowane były rozmaite zawody dla osób pełnoletnich (szachy, dart, bilard, pilka siatkowa, piłka nożna).

A koło hipermarketu Tesco w Rzeszowie był tor dla go-kartów. Jeździli też niepełnoletni. Chyba mieli pozwolenie od Prezydenta RP. Bo zwykłe uprawnienia za 99 zł i trochę oleju w głowie nie wystarczą.

Klub sportowy to klub sportowy. A prywatny przedsiębiorca to prywatny przedsiębiorca. Różne podmioty, różne "pakiety" przepisów. Klub sportowy w większości działa na swoich terenach (prawnie mu podlegających), ty chcesz wejść na teren parkingu marketu. Do tego dochodzi ta niepełnoletność "klientów". Zresztą o tym to kaczor1 powyżej nastukał.

A tor gokartowy w Rzeszowie mógł sobie działać, bo na 99% - była pisemna umowa najmu części parkingu i określony zakres odpowiedzialności stron - w praktyce wszystko najmujący + czynsz za najem, była ważna polisa OC przedsiębiorcy obejmująca zakres świadczonych przez niego usług, był "kwit" - ja, klient, lubię łamać kości i nic Wam do tego, był "odpowiednio" przeszkolony pracownik.

Naśmiewasz się z USA i ich przepisów. W Polsce za niedługo będzie podobnie. I nie chodzi tu tylko o cwaniactwo Polaków, ale niemożliwość nadążenia organów stanowiących prawo do zbyt szybko zmieniającej się rzeczywistości (patrz przykład: definicja eroweru, przyczepki dla dzieci). Ale to już dyskusja dla teoretyków od systemów prawnych.
Przerwa

PrzemO

• Sporty alternatywne
« Odpowiedź #101 dnia: Czerwca 12, 2010, 11:20:44 pm »
(...) Wiesz jak wiele osób mnie pyta (o trójkołowiec) "a jak się tym kieruje?"? Tak jakby nie wszyscy ogarniają tę konstrukcję.

Ja myślę że ludziom chodzi nie tyle o konstrukcję czy niuansy sterowania, tylko o jedno, proste stwierdzenie: "Trajkiem steruje się FAJNIE".

No i źle myślisz. Saurus, podobnie jak ja, zna to z praktyki, doświadczał tego niejednokrotnie. Żadne niuanse sterowania czy konstrukcji, ludzie często po prostu nie widzą kierownicy w trajku (no bo nie ma takiej poprzecznej na wysokości pępka, tylko jakieś takie dwa kikuty przy kołach)

Panie, to jak ja w wojsku byłem, to czołgiem tak sterowałem - autentyk :D
Przerwa

PrzemO

• Sporty alternatywne
« Odpowiedź #102 dnia: Czerwca 12, 2010, 11:33:19 pm »
Co do opłat za wykorzystanie parkingu - automat z zimnymi napojami spłacałby interes.

Hehehe. Pokaż mi taki parking w Polsce, z którego jedna maszyna vendingowa (bo tak się nazywa ten biznes na pieniążek) wygeneruje na czysto 5000PLN/msc. Wstawię tam nie tylko napoje, ale też kanapki, owoce, słodycze, "małą chemię" i fotolab. Taki kombajn na pieniążek. Dzielę się zyskiem 50/50.

Oj, długa ta droga przed Tobą jeszcze, oj długa...i kręta....bardzo.
Przerwa

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: Czerwca 13, 2010, 12:08:18 am »
Co do opłat za wykorzystanie parkingu - automat z zimnymi napojami spłacałby interes.

Hehehe. Pokaż mi taki parking w Polsce, z którego jedna maszyna vendingowa (bo tak się nazywa ten biznes na pieniążek) wygeneruje na czysto 5000PLN/msc. Wstawię tam nie tylko napoje, ale też kanapki, owoce, słodycze, "małą chemię" i fotolab. Taki kombajn na pieniążek. Dzielę się zyskiem 50/50.

Oj, długa ta droga przed Tobą jeszcze, oj długa...i kręta....bardzo.

Znowu mam wrażenie że jesteś MpAlternatywa zwolennikiem "hop-siup-biznes" bez planu stopniowego rozwoju. Na czysto 5000 zł/miesiąc?? W Holandii pracuję wydajnie 8 godzin dziennie/ 5 dni w tygodniu i zarabiam 1300 EUR = +/- 5200 zł miesięcznie na rękę (muszę z tego opłacać czynsz, ubezpieczenie zdrowotne, kupować jedzenie, ponosić drobne wydatki). Chcesz zrobić z Polski "Ziemię Obiecaną"?? To ja już pakuję walizki. Wyjeżdżam już dziś.

Poza tym można by to zrobić tak, że to właściciel parkingu/marketu stawia automat i ma zysk w postaci sprzedanych napojów dzięki naszemu torowi. Bo zmęczone dzieciaki będą gonić po coś zimnego do picia. I DZIĘKI TAKIM ZYSKOM DLA WŁAŚCICIELA MARKETU POZWALA NAM ZA DARMO URZĄDZAĆ zabawy na torze parkingu (a my robimy reklamę rowerów poziomych).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2010, 12:30:00 am wysłana przez Maciej Długosz »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: Czerwca 13, 2010, 12:19:24 am »

Tzn. tak się dziwnie składa że pracowałem 3 lata w Rzeszowskim Klubie Sportowym RES-Gest i organizowane były rozmaite zawody dla osób pełnoletnich (szachy, dart, bilard, pilka siatkowa, piłka nożna).

Klub sportowy to klub sportowy. A prywatny przedsiębiorca to prywatny przedsiębiorca. Różne podmioty, różne "pakiety" przepisów. Klub sportowy w większości działa na swoich terenach (prawnie mu podlegających), ty chcesz wejść na teren parkingu marketu. Do tego dochodzi ta niepełnoletność "klientów". Zresztą o tym to kaczor1 powyżej nastukał.

To bez znaczenia jaki teren. Zawody były robione zarówno na terenie Klubu jak i na zewnątrz: ALP (Amatorska Liga Piłkarska w Miłocinie), Hala Sportowa Wojska Polskiego około 500m za ZDZ (Zespół Doskonalenia Zawodowego), Zespół Szkół ... (musiałbym przypomnieć sobie dokładną nazwę). Było tego sporo. Na zawody potrzeba organizatora, pielęgniarkę, sędzia (czasem kilku sędziów), nagrody.

Niepełnoletniość to nie jest temat w stylu "Trójkąt Bermudzki". Da się.

A tor gokartowy w Rzeszowie mógł sobie działać, bo na 99% - była pisemna umowa najmu części parkingu i określony zakres odpowiedzialności stron - w praktyce wszystko najmujący + czynsz za najem, była ważna polisa OC przedsiębiorcy obejmująca zakres świadczonych przez niego usług, był "kwit" - ja, klient, lubię łamać kości i nic Wam do tego, był "odpowiednio" przeszkolony pracownik.

No to mi się podoba. Trafne wskazówki! Dziękuję!