Autor Wątek: Dlaczego rower poziomy jest drogi ?  (Przeczytany 92143 razy)

PrzemO

• wyczynowiec na poziomie
  • Never talking just keeps walking...
    • Sporty alternatywne
Odp: Dlaczego rower poziomy jest drogi ?
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwca 13, 2010, 12:30:35 am »
Co do opłat za wykorzystanie parkingu - automat z zimnymi napojami spłacałby interes.

Hehehe. Pokaż mi taki parking w Polsce, z którego jedna maszyna vendingowa (bo tak się nazywa ten biznes na pieniążek) wygeneruje na czysto 5000PLN/msc. Wstawię tam nie tylko napoje, ale też kanapki, owoce, słodycze, "małą chemię" i fotolab. Taki kombajn na pieniążek. Dzielę się zyskiem 50/50.

Oj, długa ta droga przed Tobą jeszcze, oj długa...i kręta....bardzo.

Znowu mam wrażenie że jesteś MpAlternatywa zwolennikiem "hop-siup-biznes" bez planu stopniowego rozwoju. Na czysto 5000 zł/miesiąc?? W Holandii pracuję wydajnie 8 godzin dziennie/ 5 dni w tygodniu i zarabiam 1300 EUR = +/- 5200 zł miesięcznie na czysto (muszę opłacać czynsz, kupować jedzenie, drobne wydatki). Chcesz zrobić z Polski "Ziemię Obiecaną"?? To ja już pakuję walizki.

Ja chcę? Toż to twój pomysł jest, żeby maszyna z napojami spłacała interes z parkingiem. Ja ci podałem tylko wysokość czynszu za najem 50 m2 powierzchni parkingu (plac 10x5, stawka 100 PLN/m2/msc - stan na 05.2009, Poznań, umowa na 2 lata + kaucja). A że w trochę zawoalowanej formie.....

Poza tym można by to zrobić tak, że właściciel parkingu/marketu stawia automat i ma zysk w postaci większej ilości sprzedanych napojów dzięki torowi - gdzie zmęczone dzieciaki będą gonić po coś zimnego do picia. I DZIĘKI TAKIM ZYSKOM DLA WŁAŚCICIELA MARKETU POZWALA NAM ZA DARMO URZĄDZAĆ zabawy na torze parkingu (a my robimy reklamę rowerów poziomych).

Właściciel marketu ma w dupie automat do napojów na parkingu. Jego towar leży w sklepie 100 metrów dalej. Klient chce, klient podejdzie. A przy tych temperaturach, jakie są teraz w Polsce, to jeszcze ceny podniesie...i to jest jego zysk, a nie automat (tylko byłby problem z upilnowaniem kloca).
Przerwa

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: Czerwca 13, 2010, 12:43:04 am »
Co do opłat za wykorzystanie parkingu - automat z zimnymi napojami spłacałby interes.

Hehehe. Pokaż mi taki parking w Polsce, z którego jedna maszyna vendingowa (bo tak się nazywa ten biznes na pieniążek) wygeneruje na czysto 5000PLN/msc. Wstawię tam nie tylko napoje, ale też kanapki, owoce, słodycze, "małą chemię" i fotolab. Taki kombajn na pieniążek. Dzielę się zyskiem 50/50.

Oj, długa ta droga przed Tobą jeszcze, oj długa...i kręta....bardzo.

Znowu mam wrażenie że jesteś MpAlternatywa zwolennikiem "hop-siup-biznes" bez planu stopniowego rozwoju. Na czysto 5000 zł/miesiąc?? W Holandii pracuję wydajnie 8 godzin dziennie/ 5 dni w tygodniu i zarabiam 1300 EUR = +/- 5200 zł miesięcznie na czysto (muszę opłacać czynsz, kupować jedzenie, drobne wydatki). Chcesz zrobić z Polski "Ziemię Obiecaną"?? To ja już pakuję walizki.

Ja chcę? Toż to twój pomysł jest, żeby maszyna z napojami spłacała interes z parkingiem. Ja ci podałem tylko wysokość czynszu za najem 50 m2 powierzchni parkingu (plac 10x5, stawka 100 PLN/m2/msc - stan na 05.2009, Poznań, umowa na 2 lata + kaucja). A że w trochę zawoalowanej formie.....

Chyba trochę szalejesz. Na początek spokojnie wystarczyłoby 2 godziny dziennie. W sumie to najlepiej wieczorem (18-20). Nawet w weekendy nie ma sensu mieć toru 24/24h. Popularność lepiej zdobywać powoli. No chyba że jesteś molochem to wjeżdżasz i wszystko Twoje. Jak ten tor z go-kartami koło Tesco w Rzeszowie nadal istnieje to spytam ile kosztuje czynsz.

PrzemO

• Sporty alternatywne
« Odpowiedź #107 dnia: Czerwca 13, 2010, 12:53:50 am »
Chyba trochę szalejesz. Na początek spokojnie wystarczyłoby 2 godziny dziennie. W sumie to najlepiej wieczorem (18-20). Nawet w weekendy nie ma sensu mieć toru 24/24h. Popularność lepiej zdobywać powoli. No chyba że jesteś molochem to wjeżdżasz i wszystko Twoje. Jak ten tor z go-kartami koło Tesco w Rzeszowie nadal istnieje to spytam ile kosztuje czynsz.

Na początek, to właściciela marketu nie interesuje co i jak długo będziesz tam robić. Jego interesuje terminowe opłacanie czynszu za najem. A później, jeżeli nie spodoba mu się to co tam robisz (bo może rzucić negatywne światło na market), to ci wypowie umowę ze skutkiem natychmiastowym (na pewno będą takie klauzule). I twoje powolne wzrastanie się brutalnie skończy.

O czynsz w Rzeszowie się spytaj.  Tylko stój od kolesia tak ze 2 metry, żeby pięść lub ślina wypluta ze śmiechem do ciebie nie doleciała....
Przerwa

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: Czerwca 13, 2010, 01:05:52 am »

Na początek, to właściciela marketu nie interesuje co i jak długo będziesz tam robić. Jego interesuje terminowe opłacanie czynszu za najem. A później, jeżeli nie spodoba mu się to co tam robisz (bo może rzucić negatywne światło na market), to ci wypowie umowę ze skutkiem natychmiastowym (na pewno będą takie klauzule). I twoje powolne wzrastanie się brutalnie skończy.

O czynsz w Rzeszowie się spytaj.  Tylko stój od kolesia tak ze 2 metry, żeby pięść lub ślina wypluta ze śmiechem do ciebie nie doleciała....

To powiedz jeszcze MpAlternatywa że masz teraz na sobie założony dres z 3 paskami i masz ogoloną na łyso głowę to Cię w zupełności zrozumiem.

PrzemO

• Sporty alternatywne
« Odpowiedź #109 dnia: Czerwca 13, 2010, 10:41:09 am »
To powiedz jeszcze MpAlternatywa że masz teraz na sobie założony dres z 3 paskami i masz ogoloną na łyso głowę to Cię w zupełności zrozumiem.

Ty nie masz mnie zrozumieć, tylko treści, które ci przekazuję. Takie są realia w Polsce, wiem, bo chodziłem po marketach w sprawie parkingu (przy innym projekcie). Miejsce parkingowe to jest pieniądz - tam zatrzyma się samochód, w którym przyjedzie klient na zakupy, czyli zostawi kasiorkę w kasie marketu. Czemu market miałby ci oddać ten pieniądz za bezdurno?

Dresu używam, ale z "łyżwą", do uprawiania sportów różnych. Strzygę się krótko, nie na łyso. I potrafię używać ze zrozumieniem wyrazów conajmniej czterosylabowych (jak już stereotypami walisz). Nie jeżdżę beemą....

{edit} A, jeszcze ta ślina i piącha. Tłumaczę, bo ewidentnie nie skumałeś. Pytanie o czynsz jest pytaniem o tajemnicę handlową. Więc koleś takiego delikwenta weźmie albo za kogoś w stylu "urzędnik kontroli skarbowej" i wtedy może być piącha (kontrola skarbowa nie cieszy się zbytnią estymą - trudne słowo - w środowiskach biznesów parkingowych), albo taki delikwent zostanie potraktowany jak wariat, lub conajmniej jak lekko szurnięty naiwniaczek. Wtedy wygoni go szczerym, gromkim i soczystym śmiechem....
« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2010, 10:50:47 am wysłana przez mpalternatywa »
Przerwa

DZIKUNEK :)

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: Czerwca 13, 2010, 12:21:37 pm »
tak wczytuje sie w to co piszecie i jestem zdumiony-------markety jakas promocja ityp podobne sprawy.Z mojego doswiadczenia wystarczy ze zainteresuje sie tym tematem szkoly- np.prace techniczne lub robutki reczne
gdyby taki czy inny uczen zaczol konstrulowac jakis sprzet to innym by sie spodobalo.
Gdy ja zaczynalem to w mojej okolicy pojawilo sie kilka i przy mojej malej pomocy byli zadowoleni.
a prosty przepis na tani poziomy rowerek to jakas stara rama od roweru i drugi rower na czesci.Troche manualnych robutek i mamy swója pierwsza poziomke!!!!!!
i niemusi to byc jakis konkretny WYPAS wystarcza jakies zwykle czesci i nekoniecznie musza to byc markowe graty.
dla takiego poczatkujacego czesci z azji to bedzie podstawa bo gdy mu sie nie uda to duzo nie straci.

pozdrawiam
ps. moze niedlugo zamieszcze jak budowalem swojego sprzeta  :D :D :D :D :D

M63

• kolarz na poziomie
    • Moje Poziomki :)
« Odpowiedź #111 dnia: Czerwca 13, 2010, 02:05:29 pm »
tak wczytuje sie w to co piszecie i jestem zdumiony....
wystarczy ze zainteresuje sie tym tematem szkoly- np.prace techniczne lub robutki reczne
czy w dzisiejszej szkole (szkoła podstawowa , gimnazjum ) jest jeszcze "wychowanie techniczne" ?  :(
a która szkoła zawodowa ma jeszcze swoje warsztaty ??  :(
Nie wstanę ,
TAK będę leżał !!!

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #112 dnia: Czerwca 13, 2010, 07:55:09 pm »
To z tymi szkołami, to nie głupi pomysł. Niedawno pojechaliśmy, z synem, na festyn szkolny. Festyn typu mamy pieką ciasta, gotują zupę, loteria fantowa, itd. Cała kasa ze sprzedaży idzie na komitet rodzicielski. Ja pojechałem SWB, dzieciak trajką - taki lańsik. Na szczęście była już końcówka imprezy, bo byśmy się nie opędzili od małolatów. Pytali za ile można się przejechać i chętnie by płacili. Promocja rowerów na 102. Niestety w sklepie "za rogiem" takich, czy podobnych rowerów się nie kupi. Zainteresowanych odsyłałem do internetu.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

DZIKUNEK :)

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: Czerwca 13, 2010, 10:02:13 pm »
jak to mowia
jak za mlodu bakcyla zlapie to na starosc POZIOMKA bedzie smigal
a pozatym wystarczylo by odrobine dobrej woli nauczycieli i dzieciaki same by sobie sprzety zrobily
oczywiscie pod nadzorem np.pana spawacza ,slusarza,czy chociazby kogos kto sie na tym zna
poto tylko by jakiejs malej gafy nie popelnili

jezdzac po okolicy wzbudzam zainteresowanie dzieciakow nawet tych starszych.Czasem pytaja co i jak za ile czy i jak moga to zrobic sami-staram sie pomoc,podpowiedziec itd......
przyznaja ze fajny rower.chca sie bryknac,usiasc,sprobowac.
to raczej trzeba POZIOMKI w mlodzierzy zasiac by w puzniejszych latach wyrosly na piekne nietuzinkowe wyzsze czy nizsze POZIOMY  :D :D :D :D :D
przeciez nie wszystko trzeba kupywac gotowe
TREBA COS MOZE NA POCZATEK STWORZYC
a mlodziez ma wyobraznie i moze cos nowego powstanie

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #114 dnia: Czerwca 14, 2010, 06:39:22 pm »
Jestem na etapie unowocześniania warsztatu.
Zobaczcie co znalazłem i jak to się ma do cen np. rowerów poziomych.
http://www.allegro.pl/item1044566612_wozek_taczka_do_butli_stalowych_variofit.html
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #115 dnia: Czerwca 14, 2010, 08:12:48 pm »
Jestem na etapie unowocześniania warsztatu.
Zobaczcie co znalazłem i jak to się ma do cen np. rowerów poziomych.

Mam podobny wózek na zbyciu - nie służył on do przewozu butli ale raczej do transportu skrzyń z napojami ale... Cena też nie taka  ;)
Sławek

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #116 dnia: Czerwca 21, 2010, 10:01:29 pm »
Kombinował, kombinował, aż wykombinował-em. Wózek do przewożenia butli przeszedł chrzest bojowy. A tu prezentacja:
http://www.youtube.com/watch?v=v9FyJTT4Qyk

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #117 dnia: Czerwca 22, 2010, 06:26:53 am »
 Na filmie widzę zakapturzonego osobnika (chowa oblicze swoje by nie zostać rozpoznanym) pakującego na auto przedmiot przypominający bombę lotniczą...
  Atak nastąpi przy pomocy ciężarówki-pułapki?  Tak trzymać Towarzyszu, trzeba pokazać burżujom gdzie ich miejsce!   ;)

A tak poważnie to wózek Ci wyszedł pierwsza klasa! Gratulacje!
Sławek

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #118 dnia: Czerwca 22, 2010, 08:17:49 pm »
  Atak nastąpi przy pomocy ciężarówki-pułapki? 
Zwłaszcza, że w Brajniaku pokazywali jakie cuda można zrobić z tlenem. ;)

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #119 dnia: Czerwca 24, 2010, 09:12:06 pm »
Taaa, a ja myślałem że wózek będzie ciągnąć poziomkom, a on tam na Poloneza(?) ładuje ;p
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------