Fajowe są te batki, niestety 2000 3000 tysiace to jednak dość dużo nadal...
Ale są różne pojemności. Np 24 V, 10 Ah kosztuje 318 USD (+/- 1000 zł). Waga takiej baterii to 2,3 kg. Ładowarka w zestawie (ładowarka waży dodatkowe 0,4kg).
Niby żywotność ponad 1000 cykli ale kto wie jak to będzie...
Amerykanie chwalą i używają. 1000 ładowań to trzeba by jeździć 3 lata ładując dzień w dzień. I bateria "padłaby" teoretycznie po 2,5 roku. Ten chiński producent jest na tyle "uczciwy" że pisze do jakiego silnika max. można dobierać dany "pak".
- 10 Ah tego producenta ma słabą wydajność - i zalecają do niego max. 250W silnik (ale wiadomo że przeciążony silnik 250W pod górkę czy przy ruszaniu z miejsca to wyda z siebie nawet 900W). Z tym trzeba się liczyć chcąc długo używać jakiekolwiek baterie (już o tym pisałem).
- 15 Ah tego producenta wytrzyma spokojnie 350W silnik (przeciążony silnik 350W pod górkę czy przy ruszaniu z miejsca to wyda z siebie nawet 1200W)
- 20 Ah tego producenta wytrzyma spokojnie 450W silnik (przeciążony silnik 450W pod górkę czy przy ruszaniu z miejsca to wyda z siebie nawet 1600W)
- 30 Ah tego producenta spokojnie wytrzyma 800W silnik (800 W silnik przeciążony chwilowo wyciśnie 3000W - więc to ładunek mocy niemały).
Te baterie nie są profesjonalne (bo na pewno można znaleźć dużo bardziej wydajne). Opakowanie też jest spartańskie. Ale przystępność i cena jest OK.
Stąd ja narazie eksperymentuję z li ion... Ryzyko większe ale też jeśli jest się po dobrej stronie ryzyka taniej trochu jest:)
Posyłam linka do nowej batki... Pozdrawiam:)
http://forum.arbiter.pl/viewtopic.php?t=674&postdays=0&postorder=asc&start=15
Dzięki za link!