Wit! No to już jest "alternatywa". Fajnie. Ja dziękuję za pełen, kompletny opis "co i jak". Mi te informacje bardzo się przydały. Chyba spuszczę z tonu i zakupię sobie silnik 250W. Bo silnik 650W się do takich aku nie nadaje, a zaoszczędzę sporo kasy bawiąc się w samodzielny montaż baterii ogniw.
do silnika 650W możesz dać aku 40AH. będzie ważyć poniżej 10kg. jak sam polutujesz -to w 600zł się zamkniesz...
proponował bym układ 7s18p lub 7s21p -ogniwka są sprzedawane zgrzane po 3szt. szkoda to ciąć... więc najlepiej wielokrotność 3sztuk montować. ale jeszcze jedno... silniki o mocy 500W aż się proszą o zasilanie z 36V. duża moc przy małym napięciu -to konieczność sporych prądów -i grubego okablowania, wtyczki się grzeją i palą...
ja mam silniki w piaście 250W 36v - kompletne koła 26" i 250W 24V koła 28" -mam kilka sztuk -chcę zbudować "normalny" rower elektryczny dla Taty,dla siebie jeszcze pozioma trajkę z dwoma silnikami
i jeden może dwa silniki zechcę odsprzedać...
i mam w rowerku poziomym silnik 250W 24V. -tyle, że zamontowany w kole o mniejszej średnicy niż dedykowane... silnik był 250W24V do koła 26" a siedzi w 20" -więc przy nominalnym napięciu rower wolniej jedzie... około 22km/godz. ale i mniej prądu żre... zamierzam go troszkę "przewoltować" dostanie pakiet na 36V -czyli u mnie będzie 10s6p.
a drugi pakiet z tych ogniw -układ 10s3p pójdzie do hulajnogi.
w przypadku gdyby któryś z nich się grzał... oba zepnę razem w układ 10s9p -rower powinien mieć prędkość silnikową około 30km/godz -wspomaganą ze 33km/godz. i duuuuzy zasięg. ponad 50km (przy 10s6p)
bo jeśli stworze 10s9p to zasięg będzie bliski 100km.