Autor Wątek: Chellenge huricane 2x20" modyfikacje  (Przeczytany 7194 razy)

Maciej K

• całkiem inny wariat
Odp: Chellenge huricane 2x20" modyfikacje
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 02, 2024, 09:22:22 am »
Wykonałem szybka jazdę i wydaje się że bez amora zyskałem troszkę.dynamiki przy rozpedzaniu . Wydaje się że zmiana kąta widelca pozytywnie wpłynęła na turbulenty jak i też zmniejszyło się  myszkowanie w ruchach kierownica .
Pochwal się kolego jak Ci się wydaje, jak te zmiany wpłynęły na zwrotność roweru i komfort jazdy po naszych drogach.
Dość zgryźliwie autor postu napisał.

Jeśli przyjmiemy, ludowym bajaniom ufając, że to bóg (wcześniej było ich wielu) stworzył ludzi,
to  zauważymy iż bardzo często niektórych ludzi stwórca nie lubi i "swą miłością" ich doświadczając,
najróżniejszymi  nieszczęściami  ich obdarza.
Jednym w pełnym bożej miłości  prezencie garba daje, innym gruźlicę serwuje,
a ogromnej większości - niestety - swój boski stolec we łbach umieszcza.
Miejsce na rozum tym samym im zabierając.
Niektóre forumowe komentarze, najlepszym tego dowodem są.

Człowiek mądry, jak na czymś się nie zna to MILCZY.
Człowiek mądry inaczej (po naszemu głupek), a przy tym wykształcony i teorię względności,
tudzież inne prawa fizyki ogarniający, uważa, że w każdej innej dziedzinie da radę
i dzięki boskiemu stolcowi we łbie najczęściej ten głos zabiera.

Najlepszym przykładem jest nasz umiłowany i niezwykle aktywny "masterbike".
Powyższym komentarzem dowiódł, że rower jako taki z przekazów ustnych na imieninach usłyszanych
raczej zna.
O poziomach także co nieco poczytał i jako wielbiciel fizyki głos w tej materii postanowił zabrać.
Jako prawdziwy "polski patriota", "polskim patriotyzmem" wzdęty ambitnie przyjął,
że założenia konstrukcyjne holenderskich konstruktorów Hurricana 
(Wiadomo, że co z zachodu MUSI  lepsze być) są od PODPOWIADANYCH
przez urodzonego w Polsce Macieja K SŁUSZNIEJSZE
i Bulablę straszliwymi konsekwencjami straszy.

To jego  zdanie; "Dzięki temu, że nie pompujesz energii w tylny amor , mógłbyś też prędkości wyższe osiągać ale przy 20 kole przełożenie już pewnie nie wyrabia"
kompletnie mnie rozbroiło.

Masterbiku...Większość rowerów ma takie dość duże koło z zębami.
Czasem stalowe, a czasem aluminiowe. Najczęściej srebrne.
Koło to za pomocą takiego stalowego dziurawego i zginającego się pasa czyli łańcucha,
przy pomocy takich stalowych lub aluminiowych jakby listew,
do których przykręcone są takie płaskie elementy pedałami zwane
i na które jadący naciska, każdy rower napędza.
W lepszych rowerach te większe  koła z zębami są wymienne.
Czyli można je odkręcać i przykręcać.
Bulabla napisał, że jego 52 zęby ma.
Jeśli sił będzie miał dość, a szybkości przy 52 zębach nie będą go satysfakcjonować,
to może on koło to na większe wymienić. Są do kupienia.
Proste? Proste.
Ja w swoich zbiorach mam np. 53, 54, 56, 62 i 65.
Tak więc masterbiku w tematach rowerowych milcz, a swoje fizyczne czarnowidztwo i inne techniczne przepowiednie na przy parafialne spotkania zostaw.

Bulablo...
Z tą oponą Big Apple rozpędziłem się, zapominając o Awinie.
Ten model z linku znakomicie się toczy.
Jest tak zbudowana, że ma małą powierzchnię styku z drogą. Dlatego ją kupiłem.
Dzięki temu, że jest gruba i ma sporo gumy (więcej niż Big Apple) w części jezdnej,
to znakomity komfort i szybkości daje. Testowana jest  w moich sztywnych VM.
I co najważniejsze?
Jest tania i solidnie zrobiona.
https://motofree.pl/product-pol-30807-Opona-rowerowa-20-x-2-125-bmx-m254-awina.html?country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwm5e5BhCWARIsANwm06gs05rd497_obEPPVnSDWsOwfB34C0r-leOxuXoNrR1wrDHbuewpI0aAuhsEALw_wcB

Tą lub tego typu dałbym na przód,
https://nsrsport.pl/pl/p/OPONA-20-x-1%2C75-47-406-TRC-STREET/4727?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwm5e5BhCWARIsANwm06gNUr75ibtXUkjYSfFqVThXFgfFO5Jg17QGPinE-hTo3otFsWZ0py4aApYIEALw_wcB

A te co obecnie są dla jakiejś Trajki zostawił bym.
« Ostatnia zmiana: Listopada 02, 2024, 09:44:21 am wysłana przez Maciej K »

masterbike

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 02, 2024, 10:21:37 am »
Tak , ja wiem, że Macieja jego stwórca tym co najlepsze raczył  go obdarzyć. Ale zaraz ... czy to czasem nie ten patron od wszelkich instalacji co to służą do obsługi procesów wydalniczych? Tak , to można z całą pewnością stwierdzić , po przyswojeniu  kilku postów Macieja. Czas spędzony w dawnym łerefenie utrwalił tę wiedzę w rytuale codziennych obowiązków. Niestety objawia się to teraz tym, że Maciej wszystko tylko z jednym kojarzy, dodatkowy skutek uboczny co cały czas sam potwierdza to czytanie bez zrozumienia. Jeszcze raz , powoli od początku. Blubla "udoskonalając" swoj pojazd założył, że zrobi to minimalnym kosztem bez zbednych wydatków. przyznał, że sporo gratów kiedyś od kogoś już dostał i jeśli byłby w posiadaniu większego tego czegoś srebrnego co to można do tego coś tam przykręcić , to już by to coś większe założył bo interesuje go tylko osiąganie największych prędkości. Zakup tego czegoś jest poza jego budżetem. Także Macieju swoje modły klozetowe lepiej gdzieś w zaciszu uprawiaj, bo tu stały się już po prostu nudne i na nikim wrażenia nie robią a sam siebie tylko nimi pogrążasz.

Bulabla

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 02, 2024, 11:34:43 am »
Dziękuję Maciej za propozycję alternatywnych opon - już miałem pytać czy nie ma czegoś w zamianę.  20x2 shwable mniej dostępne.

Jeżeli chodzi o modyfikacje to opony traktuje jako element wymienny który się zużywa.  Poza tym stać mnie poświęcić 1h i zarobić na ten komplet opon czy będzie to shwable czy co kolwiek bądź innego .
Kolega Maciej dokładnie trafia w punkt i prawidłowo wskazał że daje się złapać na chwyt marketingowy z tym kołem i wizja roweru na kształt klina .
Jak przykłady pokazują da się pojechać szybko i na kole 20 cali. Jeżeli oldboy pojechał na kole 20 52km/h na płaskim to i ja będę próbował.
 3x już napisałem że w tylnim kole napędowym jest Sachs przekladnia która wg producenta dla ustawienia 3 mam mnożnik przełożeń 1.4 . Tak więc wg kalkulatorów przełożeń rowerowych z tyłu jest tak jakbym miał założone conajmniej kolo 26 cali beż przekładni.  Dla ustawienia 3 mam odczucie jakbym głazy goleniami pchał . Jeszcze nie mam mocy . Poza Maciejem jeszcze nikt nie potrafil mi podpowiedzieć o tym sachs .

masterbike

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 02, 2024, 12:51:27 pm »
...Jeżeli oldboy pojechał na kole 20 52km/h na płaskim to i ja będę próbował.
 ...  Dla ustawienia 3 mam odczucie jakbym głazy goleniami pchał .
Za dużo mniam mniam?
Jak gdzieś Maciej słusznie zauważył , czasem ma przebłyski i mu się uda, jak na rometowskiego składaka kolarza poradzisz to wyniki będzie robił a później ciemny lud to kupuje.
Za te słuszne uwagi z dedykacją specjalnie dla Macieja
Pucio Pucio
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3DHZ8qBioPlHE&ved=2ahUKEwiV07-yxr2JAxUEIxAIHS5IDikQ78AJegQIFRAB&usg=AOvVaw25ZmoulNtJWoNmZ4SyrHLP

Chris

• wyczynowiec na poziomie
    • Mój kanał na YouTube
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 02, 2024, 01:05:14 pm »
Niech sobie każdy przerabia rower na swoją modłę tak jak się jemu podoba.
Niech zaspokoi swój zmysł twórczy i do majsterkowania różnymi rozwiązaniami bo nie ma nic bardziej napędzającego do życia jak działający własny wynalazek  8)

Pewną zasadniczą cechą przy wyborze roweru jaką każdy się zazwyczaj kieruje to jego wygląd.
Ludzie mają w czterech literach właściwości aerodynamiczne czy położenie środka ciężkości.
Rower, który się nie podoba zarasta kurzem i staje się miejscem rozmnażania pająków ot co.

Jak się sprzęt nudzi albo próbuje jeźdźca doprowadzić do kalectwa to się wymienia na następny ale najpierw trzeba samemu tego zaznać bo taka jest natura niektórych, że muszą wszystko poczuć i dopiero wtedy podejmą decyzję.

Grunt to jechać do przodu  ;)
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

masterbike

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 02, 2024, 01:13:20 pm »
Trzeba przyznać rację, tak właśnie jest, jeśli kupujemy rower, który dlatego, że faktycznie nam się podoba i użytkujemy go zgodnie z przeznaczeniem.
Ale jeśli kupujemy sprzęt tylko dlatego, że jest tani a później próbujemy zaspokoić swoje ambicje czy marzenia a ten sprzęt nie koniecznie jest do tego przeznaczony, to efekty widać na tym forum.

masterbike

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 02, 2024, 01:21:27 pm »
Słuchajcie mistrzowie ważny komunikat.
Jako że nudno się tu już zrobiło a moja kochanka podejrzewa już mnie, że z inną piszę, odpuszczam sobie to forum, bo wolę mój cenny czas bardziej pożytecznie wykorzystać . Np. przyswajając wiedzę z nowej książki o fizyce kwantowej poznając bliżej tajniki dualizmu korpuskularno - falowego.
Bawcie się dobrze i sorry za moje specyficzne poczucie humoru.

Bulabla

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 02, 2024, 01:30:01 pm »
Czyli nie doczekam się podpowiedzi na swoje pytania  i nie uzyskam fachowej techniczne odpowiedzi ? Trudno  to pozdrow Renatę.

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 02, 2024, 02:17:24 pm »
Bulabla, Twój komentarz to mistrzostwo świata  :D
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

masterbike

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 02, 2024, 03:35:30 pm »
Właśnie otrzymałeś powyżej fachową i techniczną odpowiedź, reszta pojawi się w wizjach a Maciej pobłogosławi.
Mnie już nudzi to towarzystwo wzajemnej adoracji a wasze zaczepki mnie koło dzyndzla latają.
Czasem zajrzę tu aby się pośmiać i tyle
a wkręcić daliście się nieźle. Hehehe.

masterbike

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 02, 2024, 03:40:02 pm »
Nawet nie wiem za co dostałem tytuł kolarz na poziomie.
Niezłe jaja.
Będziemy widzieć się na zlocie albo na Kaszebe to pogadamy.
Ja będę na 2 x 26  jak kupię .

masterbike

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 02, 2024, 07:15:12 pm »
Ten model z linku znakomicie się toczy.
Jest tak zbudowana, że ma małą powierzchnię styku z drogą.
Dzięki temu, że jest gruba i ma sporo gumy...
Jest tania i solidnie zrobiona.

Nie no nie mogę, śmiać mi się chce jak tylko przypomnę sobie twierdzenia Macieja , że opona świetnie się toczy bo ma małą powierzchnię styku z drogą. No usta roku powinien za to dostać. Zwłaszcza jak wuja wiemy o jej oplocie mieszance gumy, czy max ciśnieniu. Dalej jest już tylko lepie, zapewnej  dzięki temu, że jest gruba i ma dużo gumy , sama będzie wtłaczać się pod górę, Zawodowcy w wyścigach tylko dlatego jej nie stosują bo jest tania i byłoby im po prostu wstyd.
No mistrzostwo świata. To w końcu jaka ta opona ma być szybka czy ma dobrze amortyzować?
Hahaha...

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 03, 2024, 10:49:37 am »
Dla ustawienia 3 mam odczucie jakbym głazy goleniami pchał . Jeszcze nie mam mocy . Poza Maciejem jeszcze nikt nie potrafil mi podpowiedzieć o tym sachs .

To smutne Bulablo, że rady na trójce Sachsa nie dajesz.
Ale, aby na rowerze poziomym było SZYBKO i PRZYJEMNIE, to ze względu na dużo większe PRZYLEGANIE jadącego
(w klasycznym pionie jest raczej małe) do pojazdu, całość powinna być jak najprecyzyjniej
DOPASOWANA i DOPRACOWANA

01.11.br o wymiar siodła spytałem. Odpowiedzi BRAK.
Poruszyłem kwestię kierownicy. Też z Twojej strony CISZA.
Ustawienie odległości pedałów bardzo WAŻNE.
Czyli?
Siedzimy wygodnie, a pomiędzy wyciągniętą piętą, a na maxa wysuniętym pedałem kciuk zmieścić   (czyli 1,5 do 2 cm) się powinien. Info w tej kwestii brak.
Opony wąskie, nowicjuszy poziomych do maksymalnego ich pompowania skłaniają.
Wzorują się bowiem na kolarzach, którzy na  dużych kołach raczej jeżdżą.

Doświadczenia z dwoma 20kami na wąskich oponach nie mam.
Moja polska wersja Hurricana od pocz. grubsze opony miała.
Ale kilka razy opisałem moje próby z rowerami na wąskich (cienkich) 20" i 26".
Była kicha i pojazdy szły  mułowato, a opony przy przy moich 93kg  jakby się w asfalt wcinały.
Nierówna powierzchnia i mikro zagłębienia asfaltu powodowały wibracje spowalniające pojazd.
Zwłaszcza SWB.
Opony we wspomnianych pojazdach wymieniłem.
W leżącym Chopperze dałem z przodu 1,5 a z tyłu 1,75 i pojazd ?fruwa?.
Aby doświadczenie zdobyć, przed zakupem grubszych opon, ciśnienie w obecnych do np. 4at, a potem do 3,5 obniż
i na podobnych odcinkach  jazdę porównaj.

Mam nadzieję, że (jakże polskiej) porady Chrisa ("Niech sobie każdy przerabia rower na swoją modłę tak jak się jemu podoba")
na poważnie nie bierzesz.
Choć jak od wieków wiemy, to prawdziwy Polak na wszystkim się zna i nie tylko rower przerabiać potrafi.
Dzięki takiej postawie pomocnik aptekarza armię nam ulepszał,
a jego kumpel perukarz program polskiego radia i politykę  ustawiał.

Kiedyś oczywiście też takie jak Chris nastawienie miałem i wiele rzeczy w domu na swoją modłę PRZERABIAŁEM.
Ale wtedy dzieckiem byłem i matka szału dostawała.
Jako człowiek dorosły przestałem prawdziwym Polakiem się czuć i gdy na czymś się NIE  ZNAM,
TO  PYTAM.
A potem wszelkie próby przerabialne czy modernizacyjne  podejmuję.

Wywodu mastera na temat opon komentować nie będę, 
gdyż jego wiedza i mądrość - zwłaszcza w tym temacie - onieśmielają mnie.

I co zadziwiające, to to, że koprolalię mi sugerując, sam głównego tematu (czyli jego rowerowej niekompetencji)
w swej odpowiedzi nie ruszył, tylko gówniany wątek kontynuował. 

System 3 x 7 Sachsa nie tylko ja tu chwaliłem. Zrobił to też Kuba (klubowy)

p.s.
Czy ta Renata masterbika nie nazywa się czasem Rączkowska?
Mam też nadzieję, że Admin po wyciszeniu się masterbika forumowej żałoby nie ogłosi.
« Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2024, 10:53:38 am wysłana przez Maciej K »

Bulabla

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 03, 2024, 12:14:00 pm »
Witam szybka odpowiedz bo obecnie w pracy jestem . Taki mój wybór. Prze ostatni tydzien na rower poświęciłem 1h na sprawdzenie jak zachowa się bez amora . Jak pierwsze testy wskazują jest dobrze .

Jeżeli chodzi o sachs to daje rade . Moja przenośnia chciałem zobrazować jak wielkie jest przełożenie w tym mechanizmie  i ile trzeba sil by to ruszyc - podobnie jak na 52z i11z dla normalnego roweru jak ktos takie przelozenia ma to wie oco k. Ogólnie nie miałem gdzie się na tym rozpędzić.  Przy 90rpm powinien jechać przy 11z i 3 biegu ok 50km/h . A pytania wynikają tylko z niewiedzy i braku doświadczenia na tym mechanizmie . Swoje i tak trzeba pojeździć i poćwiczyć .

Opony wymienić na pewno trzeba bo widać na nich mniej zużycia a więcej biegu czasu . Czy opona maxxis detonator 20x1.5 to dobra alternatywa - tak trochę pośrodku?

W wolnej chwili postaram się wykonać kolejne testy i odpowiedzieć.

Ps tak

Pozdrawiam

masterbike

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 03, 2024, 01:31:58 pm »
Hahahahaha...
To mnie ubawili.
" Fachowiec " doradza młodemu do jakiego ciśnienia pompować wąskie opony i dziwi się jednocześnie , że mu mułowato szły ale dalej upiera się przy swoim, że te co mają mały styk z podłożem ( czy jakoś tak ) to ideały.
No istny geniusz siania zamętu a młody to łyka jak pelikan..
Teraz będą w techno debatować na temat rączek Renat, hermenegild itd... jak to się zwało w RFN? , czyli o tym co ich najbardziej rajcuje .
No istna komedia, hahaha....
Szkoda tylko tych co robotę robią i chcieliby naprawdę coś pożytecznego stworzyć , stowarzyzenia itd , że ich tu tacy arcymistrze reprezentują.