Autor Wątek: Poziome ciekawostki ze świata  (Przeczytany 796638 razy)

paaj

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Poziome ciekawostki ze świata
« Odpowiedź #870 dnia: Września 07, 2015, 04:07:37 pm »
Wytrzyma i to dużo. Konstruktorzy prawdopodobnie wykorzystali profile aluminiowe ( niestety pieruńsko ciężkie ) i elementy z tworzywa używane do montażu wszelkiego rodzaju regałów produkcyjnych, podajników, stojaków itd. Pełno tego u mnie w firmie. Sam popełniłem kilka specjalistycznych stolików na narzędzia pomiarowe z tych elementów.
Myślałem też o poziomce, ale byłaby jeszcze cięższa niż mój stalowy swd, więc pomysł jak szybko powstał tak jeszcze szybciej padł :(

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #871 dnia: Września 07, 2015, 08:10:17 pm »
Zauważyliście że w tych konstrukcjach nie chodzi o wagę ;) Tak samo jak z trwałością. Jeśli "wytłucze" się połączenie w jednym miejscu to obraca się profil i już kolejne pół roku można śmigać :) Zakładam że mieli takie założenie ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #872 dnia: Września 07, 2015, 08:53:07 pm »
Zauważyliście że w tych konstrukcjach nie chodzi o wagę ;) Tak samo jak z trwałością. Jeśli "wytłucze" się połączenie w jednym miejscu to obraca się profil i już kolejne pół roku można śmigać :) Zakładam że mieli takie założenie ;)

Rzesz kurdesz a tak fajnie się zapowiadało ...   ;)
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #873 dnia: Września 08, 2015, 08:57:47 pm »
Rzesz kurdesz a tak fajnie się zapowiadało ...   ;)
Nie ukrywam że mogę się mylić ;)

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #874 dnia: Września 15, 2015, 09:29:11 pm »
He makes it looks so easy ;) Czyli jazda pochylanym trójkołowcem.
Miałem okazję krótko przetestować prototyp, um.. a tak naprawdę - zaliczyć glebę dużo razy! ;D ucząc się na tym jeździć (brak przednich hamulców w prototypie, oraz blokada pochylenia w trakcie rozwoju pewnie nie ułatwiły uczenie się)
Ale jak widać, gdy już się opanuję jazda "jednośladem z trzema śladami" dużo frajdy sprawia,
właściwości jezdne w zakrętach szczególnie są niesamowite, a także znaczniej lepiej jedzie się przez to w terenie, niż na niepochylanym trajku.
To cudo po prostu płynie po terenowych nierównościach, niczym latający dywan Aladyna.
Nawet słynny MadMax czy Wild One zostają w tle pod tym względem.

https://www.youtube.com/watch?v=zFv9jWgSOOc&feature=share
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #875 dnia: Września 16, 2015, 09:11:35 am »
Trajki generalnie zaczynają mi się coraz bardziej podobać, ale w moim przypadku nie zdadzą egzaminu, mam wrażenie że do tego typu roweru potrzeba mieć albo domek z garażem, albo chociaż jakiś wolnostojący garaż czy coś w tym stylu - mieszkając w bloku raczej ciężko by było coś takiego wnosić przez te wąskie drzwi.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #876 dnia: Września 16, 2015, 09:24:22 am »
Gdy myśl wirtualnym ciałem się staje..
Czyli, projektowanie.
http://bicycledesign.net/
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #877 dnia: Września 17, 2015, 12:58:38 pm »
Trajki generalnie zaczynają mi się coraz bardziej podobać, ale w moim przypadku nie zdadzą egzaminu, mam wrażenie że do tego typu roweru potrzeba mieć albo domek z garażem, albo chociaż jakiś wolnostojący garaż czy coś w tym stylu - mieszkając w bloku raczej ciężko by było coś takiego wnosić przez te wąskie drzwi.

Dokładnie. Trajka jest "trójwymiarowa".
Standardowa szerokość całkowita zwykłe jest 80-85cm
Przez drzwi wejściowe, w tym również te od mieszkania, może jeszcze przejdzie.
Przez resztę, może być że nie. Czyli przez pokojowe, do ciasnej windy, etc.
Są owszem trajki sportowe o rozstawie kół przednich 70cm lub mniej,
i zwykłe z nimi nie ma tego problemu.
Jeżeli siedzenie jest odpowiednie nisko (20cm lub niżej) nie ma problemu ze stabilnością w porównaniu do konstrukcji o szerszym rozstawie a wyższym siedzeniem.
Generalnie sportowe także mają fotelik bardziej poziomo położony, tak że trajka jest także niska, i jeśli jednak nosimy je na skoś czy na bok,
to jest mniej trudne do fotelik za nami mało-prawdopodobnie będzie kolidował się z ramami drzwi czy meblami.
Jeśli trajka ma duże koła, które niewiadomo czemu stały się popularne (broń boże większe niż 20" z przodu !!)
 to w ogóle zapomnieć trzeba o dostanie się trajką do mieszkania wnosząc je na skoś czy bok przez drzwi.
W tym także duże koła tylne. Po prostu nie. To jest za wielkie, za długie, za ciężkie. Zero sensu z każdego aspektu.

Jeśli nie przejdzie przez drzwi, to trzeba je wziąć w ręce i wnosić je bokiem czy na skoś.
W zależności od wyglądu mieszkania poza drzwiami wejściowymi, dalsze postępowanie może być mniej czy więcej trudne. lub nie.
Np. u mnie wcale nie ma korytarza, przedpokój jest połączony z dużym pokojem,
więc muszę tylko wnieść je na skoś przez drzwi wejściowe.
Gdy miałem trajki o szerokości 74cm(zamiast 84 przy Wild One)
przechodziła ona przez drzwi normalnie.
Mieszkanie jest częścią zwykłego domu rodzinnego, i jest na 1 piętrze do którego prowadzą niepokryte schody zewnętrzne.
Czyli zero klatki i drzwi klatkowych, tylko brama z furtką, gdzie także nie przejdzie więc trzeba na bok dać.
Przecież nie będę otwierał drugie skrzydło bramy żeby przejść z trajką przez nie.

Z drugiej strony, mieszkając w Gdańsku u kolegi,  na Zaspie, Młynec, więc blok z latach 70-ych, było to nieco wyzwaniem
dostać się z trajką do dużego pokoju w mieszkaniu na 1. piętrze.
Przez podwójne drzwi klatkowa dało się na styk, zanim trzeba było wziąć je w ręce i wynieść na 1. piętro(bez problemu)
Czyli do samych drzwi wejściowych mieszkania spoko. Trudem było w środku,
po po prostu zapchane półkami, wieszakami z kurtkami etc.
Plus 90 stopni zakręt do dużego pokoju z drzwiami.
Za drzwiami do mieszkania jakaś półka stoi, tak że od razu trzeba było w ręce i na skoś,
potem ostrożnie przez krótki korytarz do przedpokoju, w nim skręt i do dużego pokoju, i dopiero wtedy położyć na podłodze.
Wszystko na styk, tak że przy nieuwadze łatwo o ubrudzenie ścian, lub porysowanie drzwi czy ramy drzwi, czy samego roweru
typu uderzenie blatem, pedałem, wystającym na boomie światłem na dynamo, etc.
Łatwiej było jeśli trajki złożyłem i w rękach nosiłem, bo wtedy jest o połowę krótsza, więc nie ma problemu z nawigowaniem przez korytarz i skręcaniem w pokój, ale nie jest to raczej to co chcę robić za każdym razem.
No chyba że już jest złożona i noszę je z samochodu, lub tak złożona trzymam w samym pokoju.

Jeśli z tych powodów posiadanie trajki wydaje się niepraktyczne, może jednak warto spróbować,
bo może frajda z jazdy trajką nadważy problemy z manipulacją i przechowywaniem,
albo może okaże się  ze to jednak nie tak duży problem.
Tak czy siak, jeśli mowa o mieszkaniu, to zdecydowanie w starcie zapomnieć o kołach większych niż 20"
Najbardziej praktyczna będzie wąska sportowa trajka w układzie 16/20 lub wszystkie koła 16 czy 20.
Trochę szersza i nie więcej niż 20" koła może jeszcze dać rady ale pewnie trzeba będzie wnosić na skoś przez drzwi. 

Pozdro :)
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Joachim

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #878 dnia: Września 17, 2015, 02:48:15 pm »
U mnie trajka wygoniła z garażu samochód, bo niestety garaż budowany był "na styk" dla samochodu. Teraz stoi w nim traja i przyczepka.
Przed zimą muszę im wymyślić inne lokum, bo przecież nie będę samochodu pod chmurką trzymał, skoro mam garaż :)
« Ostatnia zmiana: Września 17, 2015, 06:12:48 pm wysłana przez Joachim »
Trajka tadpole Dekers 24x26", 1kW, 2x20Ah + przyczepka

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #879 dnia: Września 17, 2015, 03:53:56 pm »
Zbudować nowy garaż na samochód, skoro ten stary jest na styk ;)
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

3x3

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #880 dnia: Września 17, 2015, 04:07:36 pm »
Albo mały garaż na trakę :)

Joachim

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #881 dnia: Września 17, 2015, 06:13:58 pm »
Albo nowy garaż na dwa samochody i z trzecim stanowiskiem na traję? Jestem za! :)
Trajka tadpole Dekers 24x26", 1kW, 2x20Ah + przyczepka

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #882 dnia: Września 17, 2015, 10:19:54 pm »

Przed zimą muszę im wymyślić inne lokum, bo przecież nie będę samochodu pod chmurką trzymał, skoro mam garaż :)
Wykop dołek pod autem - coś na wzór kanału w garażu ;)  Znajomym powiesz że rower zakopcowałeś ;)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #883 dnia: Września 18, 2015, 12:23:58 am »
Ostatnio mam dokładnie takie same logistyczno - windowo - drzwiowe kombinacje.
Rozwiązania wykombinowałem dwa:
1. Trajeczka w układzie delta*, stawiana do windy etc. na tylnych kołach których rozstaw można dodatkowo regulować - coś na wzór dwóch boomów pracujących wszerz.

*W ten deseń: http://www.recumbentblog.com/wp-content/uploads/2010/01/4267447336_eb1c8e08b7.jpg

2. Trzymanie trajki na parkingu przed blokiem, to można by zaszaleć i zrobić coś z długim rozstawem osi:
http://relaunch.zoxbikes.com/wp-content/uploads/2014/02/dsc_0297_1024_683.jpg
Wadą była by możliwość zniknięcia sprzętu w nocy i ciekawość sąsiadów i dzieciaków ( a posadzę zad na cudzym rowerze bo inne to to i czemu by nie..)

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #884 dnia: Września 18, 2015, 09:29:34 am »
Mam u siebie na osiedlu parking strzeżony ale tak czy siak trzymanie roweru pod chmurką nie jest dobrym pomysłem, nawet jeżeli by stała pod folią - wilgoć i tak wejdzie, wyobrażacie sobie jak by taka trajka wyglądała po 2 sezonach? Poza tym zauroczyła mnie gruba trajka niedawno zaprezentowana na forum - z takim potworem na stówkę do mieszkania nie wejdę - a jak by nawet to nie obejdzie się bez strat (wejście do mieszkania, przedpokój na jakies 4 metry, szerokość może półtorej metra max, potem zakręt 90 stopni w lewo i kolejny przedpokoj, na końcu 90 stopni w lewo i jest miejsce na rower. Nie widzę tego :D, szczególnie z grubaską).

Może kiedyś jak będę miał czas na realizowanie swoich marzeń to sobie sprawię grubą na trzech z jakąś konkretną elektryką - wtedy na stare lata się wyszaleję jak kolanka już nie będą te same co dzisiaj. Tymczasem na grubym sobie szaleję i jest gitnie jak na razie.

BTW: w sobotę był bieg westerplatte, 10km, przed biegiem był wyścig handbike dla ludzi niepełnosprawnych, niesamowite maszynki, normalnie stałem jak wryty... coś pięknego...
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż