Autor Wątek: Trajka ze sklejki i kilku śrub :-)  (Przeczytany 48705 razy)

Tef

• całkiem inny wariat
Trajka ze sklejki i kilku śrub :-)
« dnia: Sierpień 28, 2011, 11:16:21 pm »
Zamieszczam tu moje zmagania z materią trajki ze sklejki (i kilku śrub  :) ). Pomysł, ba manię aby skonstruować maszynerium w taki sposób, że łańcuch poprowadzić wewnątrz ramy dopadł mnie podczas przeglądania materiałów udostępnionych przez kolegę Rydza (hym - było to ładnych parę lat temu). Konkretnie chodzi o trajkę Tripendo, która to oprócz prowadzenia łańcucha w ramie miała niesamowitą właściwość, a mianowicie ?gibała? się w zakręty! Ten projekt ?gibliwości? mieć nie będzie, ale może później, kto wie.
Wizualizacja założeń projektu poniżej. Pomysły rozrysowuję sobie programem grafiki wektorowej CorelDraw.

Podstawowe dane:
Typ:         delta odwrócona (dwa koła z przodu, jedno napędowe z tyłu)
Koła:         3 x 26? (takie akurat miałem)
Rozstaw osi kół:   1010 mm
Szerokość roweru:   około 870 mm (zależy jak wyjdą zwrotnice)
Długość całkowita:   2100 mmm (czyli do windy nie wejdzie)
Długość obsługiwanych nóg: od 1130 do 1230 mm (pomiar zdjęty metodą siadu płaskiego przy ścianie  :) )
Niestety dziś moja ?House menager?  ;D podczas naszego z synem dłubania przy jigu/kopycie do klejenia konstrukcji rowerka, dostała tzw. fochaforewer (że niedziela, że hałasujemy itp. itd.). Zrobiło się na tyle kwaśno, że syn stwierdził aby zebrać wszelkie klamoty i materiały związane z trajką i zawieźć do dziadków, a konkretnie do garażu. Zajęło nam to trochę czasu więc to wszystko na tę chwilę.
Wcześniej wykonane fotki umieszczę później. Teraz tylko dwie fotki z dziś.

Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

Yin

• całkiem inny wariat
Frame is the heart of bike
https://get.google.com/albumarchive/113663826549422725409
5320W -> Watowica in progres :)

horizon

• kolarz na poziomie
Odp: Trajka ze sklejki i kilku śrub :-)
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 29, 2011, 08:49:01 am »
Tef to wstaw jakiś projekcik z corela! Przynajmniej jako jpg :)

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 29, 2011, 08:33:23 pm »
Czyli tadpole.
Delta wygląda tak: https://lh4.googleusercontent.com/-gIMsa6Bt7E4/Tkvowt7yUKI/AAAAAAAAFCs/2lFrXrGjrD4/4267447336_eb1c8e08b7.jpg
A tadpole wygląda tak: https://lh5.googleusercontent.com/-Kqdhd9CwVBE/TUWrODYvhnI/AAAAAAAADeI/yerjN0Hnozo/BEN_AND_KEN%252540STREETFOX_TADPOLE_TRIKE%252540USA%25254002-15-2010%252540L.JPG

Yin (zwany Niezawodnym  ;D )  : dzięki wielkie tego słowa mi brakowało, a tyle razy już padło! No i jak zawsze wstawiasz fotki, których jeszcze nie widziałem.

Tef to wstaw jakiś projekcik z corela! Przynajmniej jako jpg :)

horizon : oj... To musiałbym to zwymiarować, opisać co jest co i gdzie w przestrzeni, a na rysunek techniczny to po prostu nie mam zawzięcia. Pierwszy rys., który zamieściłem w czystej kompilacji do jpg ma bez mała 10MB i przy jego przetwarzaniu wyraźnie mi się komp mulił. Ewentualnie na priva mógłbym wysłać plik cdr, i potem konsultować co jest co :) na co w tej chwili absolutnie nie mam czasu ? chciałbym się wyrobić na czas tegorocznego zlotu.
A ?propos czasu ? właśnie wróciłem z warsztatu na obczyźnie :) i zamierzam nadrobić opis wcześniejszych poczynań i mam nadzieję, że się wyrobię, było nie było ?rano trzeba wstać? i do pracy.
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 29, 2011, 08:49:18 pm »
Yin (zwany Niezawodnym  ;D )  
Oj tam oj tam, czasem zdarza mi się coś pomerdać, starzeję się ;)

No i jak zawsze wstawiasz fotki, których jeszcze nie widziałem.
Zerknij pod adres jaki mam w stopce:
http://picasaweb.google.com/Poziome
Tylko najlepiej już jutro jak wrócisz z pracy ;)

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 29, 2011, 09:28:00 pm »
Yin (zwany Niezawodnym  ;D )  
Oj tam oj tam, czasem zdarza mi się coś pomerdać, starzeję się ;)

No i jak zawsze wstawiasz fotki, których jeszcze nie widziałem.
Zerknij pod adres jaki mam w stopce:
http://picasaweb.google.com/Poziome
Tylko najlepiej już jutro jak wrócisz z pracy ;)

Ojtam ojtam zerknij w stopce  :) . Ten twój katalog zdjęć w pikasie to ja dobrze znam (a zwłaszcza Drewniaki) już od poprzedniego roku odrabiałem zaległości i obserwowałem co Ty tam wrzucasz i Wielki Szacun za wkład w tym temacie!
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2011, 09:30:45 pm wysłana przez Tef »

DrewnianaTrajka

adriansocho

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 31, 2011, 08:30:29 am »
Typ:         delta odwrócona (dwa koła z przodu, jedno napędowe z tyłu)
Czyli tadpole.

A nie można po polsku? Tadpole to kijanka, patrząc od góry kształt się zgadza. Zakładam komitet promocji tego wyrazu wśród poziomkowców:)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 31, 2011, 10:59:18 am »
Można, ale zauważyłem że na czeskim, niemieckim i francuskim forum też używają określeń anielskich bez przekładania na swój język na siłę. Po za tym kiedy ktoś wpisze w google "trajk kijanka" to znajdzie 2-3 wyniki, przy wpisaniu "tadpole trike" wyników będzie na kilka stron.

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 31, 2011, 12:57:30 pm »
Że tak w ramach ciekawostki rzucę... "poziomka" powstała w wyniku procesu uniwerbizacji (od łac. unum verbum - jedno słowo; rower poziomy --> poziomka) ;)
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 31, 2011, 11:08:47 pm »
Dzięki za spolszczenie :) . Według mnie możemy posługiwać się wymiennie oboma nazwami i zobaczymy co wejdzie w słownik.
Obiecałem umieszczać regularnie sprawozdania z postępu prac lecz wracamy wraz synem (nick Pelekon) dość późno z działań nad w sumie rowerem dla niego i nie mam ani siły o takiej godzinie się rozpisywać i fotosić ? zwłaszcza, że rano muszę wstać do pracy o 4.45. Nie ma jednak strachu, uzupełniam niniejszym zaległe zdjęcia i parę słów opisu i wyjaśnień.
Konstrukcja ramy opiera się na skrzynkowym rozwiązaniu zaczerpniętym z Drewniaka projektu p. Utkina. Jak wspomniałem wcześniej umieszczam łańcuch w ramie (to inspiracja z Tripendo) od suportu przedniego do wyjścia z ramy za plecami pod siedzeniem (w sumie byłby to jakiś typ middrive?a). Zaprojektowałem rozwiązanie kasety suportu (tu znów zagwozdka nazewnicza czy to jest słuszna nazwa?), znalazłem zaprzyjaźnionego tokarza :) (wielkie dzięki panie Sławku) i zakupiłem zębatki.
Tu fotka niezmontowanej kasety:

Rozpocząłem klejenie wewnętrznych części podłużnych ramy oraz widelca tylnego. I tu dzięki za informacje o kleju i gradacji papieru ściernego składam gemsjemu .

W pierwszym poście na gorąco umieściłem fotki z montażu jiga/kopyta do klejenia ramy. Tu gotowa dolna część.

Kolejne fotki to części wewnętrzne, wzmacniające ramę oraz na drugim zdjęciu element, który będzie wystawał z ramy i służył do przymontowania wahaczy ( tak to nazwać ? ) przednich kół.

Było na tym forum kilkakrotnie omawiana kwestia rolek do prowadzenia łańcucha. Wybrałem stary wypróbowany sposób, który to zastosowałem także w moim SWB czyli wytoczyłem z kółka od rolek.

Poniżej trasowanie w płycie bocznej (burcie ?) przodu (dziobu ?) ramy. Przed wyżynaniem linie cięcia naciąłem nożykiem introligatorskim aby nie strzępiło sklejki. Z tond wzięła się podwójna linia łuku.

Oczywiście przyszły jeździec także bierze udział w budowie trajki :). Poniżej dwa zdjęcia ze sklejania części wewnętrznej ramy. Na jigu/kopycie jest przyklejony wydrukowany w częściach (formatka A4) schemat wnętrza i na nim dodatkowa warstwa ochronna (wypływający klej) z papieru do pieczenia :D.

Następny dzień i szlifowanie wycieków pęczniejącego kleju.

Główny zainteresowany i wycinanie otworu w burcie pod mocowanie skrzydła. Widać także wycięcie na dziobie. Wraz z bliźniaczym wycięciem na drugiej burcie stanowią miejsce, w którym może przesuwać się kaseta suportu w celu regulacji pod konkretnego trajkowicza.

Wyjęta i oszlifowana rama. Widok z lewej od tyłu. Z prawej strony kadru dostrzec można dodatkowe wałki z drewna, które to są wzmocnieniami dla przykręcenia tylnego widelca oraz regulowanego podparcia fotelika (o rany! nie mam jeszcze konkretnego projektu siedziska).

Syn szlifuje wewnętrzną stronę prawej burty. Włożenie do kopyta i na kolejnym zdjęciu ściśnięcie burty i rdzenia przy pomocy górnej nawierconej części kopyta plus 28 sztuk śrub M10/110

Ostatnie na dziś fotki w kopycie i obok niego wkleiliśmy dodatkowe wzmocnienia burty gdyż w tym miejscu będzie napinacz łańcucha. Na ostatniej fotce widać już rozpoczęte obszywanie kabelkami ramy (oświetlenie, może jakieś migacze? i inne wodotryski  :) ). W ramie także poprowadzę pancerze linek.

Uffff.
Na dziś tyle. Idę spać.

DrewnianaTrajka

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 31, 2011, 11:57:28 pm »
Dzięki za fotorelację, zapowiada się fajnie.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 01, 2011, 10:28:03 am »
I tu dzięki za informacje o kleju i gradacji papieru ściernego składam gemsjemu .

cieszęsiężemogłempomóc :)

Następny dzień i szlifowanie wycieków pęczniejącego kleju.

można (dla mnie najwygodniejszy sposob) nadmiar wstępnie ścinać zaostrzoną szpachelką matalową, potem papier, ten klej wiąże jescze lepiej jak sie go spryska wodą ( tak, tak, twardnieje pod wpływem wilgoci). Jest to mój ulubiony klej do drewna.

zapowiada się na kilkudziecio kilogramowy sprzęt :D

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 01, 2011, 11:26:20 am »
Tak z ciekawości o jakim kleju mowa? Info może się przydać dla innych osób budujących drewniaki.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters

adriansocho

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 01, 2011, 04:07:15 pm »
Wow, wygląda na dość przemyślany projekt. Chyba jest szansa pojeździć jeszcze w to lato:)