Autor Wątek: Flevo racer fatbike mod rama  (Przeczytany 30629 razy)

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Flevo racer fatbike mod rama
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 11, 2017, 09:14:25 pm »
Zostając lekko przy offtopie, ja też mam już ustaloną datę montażu GPS'a na palcu... Rezerwacja miejsca, gdzie cała rodzina będzie mogła 'świętować' owe zdarzenie, z iście realnym czasem wyprzedzenia. Oczywiście mówimy o rezerwacji wizyty u neurologa, czy innego specjalisty 'wdzisiejszychczasach'.

BTW, Z oponami poklikałem i spora większość sprzedawców oferuje lacze 4 - 4,5", z tych szerokich. 4,8" także się zdarzają.
DeVilio, nie wiem czemu, tak bardzo chcesz mieć powyżej 5"? Nie dosyć, że w miarę dobra opona 4,5" (względnie popularna) kosztuje blisko 2 stówki, to pomyśl ile będzie za skrajne modele.
Druga, fajna sprawa patrząc na faty jest to, że możesz śmiało stosować różne szerokości obręczy. Dyferencja jest o tyle duża, w porównaniu do opon szosowych, czy mtb, że dużą większość opon możesz nawinąć już na obręcz 65mm aż do 100mm. Co chcę przez to powiedzieć - stosując odpowiednio dobraną obręczą, możesz dopasować kształt oraz charakterystykę pracującej zeń oponą. Do tego dochodzi ciśnienie w zakresie 0,4-2 bar i masz już kosmos z ilością kombinacji.

Ramę wstępnie przygotuję na opony w rozmiarze 559-4,5" (120mm szerokości balonu), co daje około 735mm średnicy opony. Jeżeli będzie konieczność, wprowadzi się stosowne zmiany ;)

aligatorpoczta

« Odpowiedź #46 dnia: Maja 11, 2017, 09:17:53 pm »
Niech się żeni, co bedzie miał lepiej od nas żonatych ;)
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #47 dnia: Maja 12, 2017, 08:59:18 am »
Podciągnę lekko offtop - jakoś tak mi się w końcu związek udał że trafiłem na "tą" - to się czuje, szczególnie jak ma się porównanie do reszty, która powiedzmy delikatnie w pewnym momencie zmieniła "rower na inny" jadąc jeszcze na poprzednim. <uuuh it buuurns!!> Tak że tego, ślub to dla mnie o Dot jedynie dokument, większe możliwości prawne, kredytowe itd, dla nas to praktycznie nic nie zmieni, to co razem tworzymy że tak powiem - jest i będzie. :D

Wracając do topicu - z oponami - mam obecnie w swoim facie 4.0 - fajne są, PRAWIE da się po plaży jechać, troszkę brakuje, dlatego docelowo chciał bym żeby to było minimum 4.9 oponki. Wiem, że to nie jest tanie, tak samo jak obręcze bez otworów (jakoś nie podoba mi się stylistyka dziurkowanej obręczy, wiem wiem, ciężar itd). Zdaję sobie sprawę co do szerokości obręczy, ciśnień itd, ale wolę nastawić się na oponki 4.9 a resztę zostawić do obgadania z AGA odnośnie wyposażenia dodatkowego roweru. Kiedyś miałem marzenie o dynamie w piaście ale potem zobaczyłem ceny i wyzdrowiałem ;) widziałem też że ludzie kombinują z własnoręcznie robionym dynamem działającym na pasek klinowy czy łańcuch ale zamocowany poza piastą, patrząc z góry na tylne koło - po lewej gdzieś. Samoróbka ale chyba względnie najtańsze rozwiązanie i najskuteczniejsze żeby zapewnić sobie darmowe oświetlenie w trybie always on. No chyba że macie inne sugestie, magnesy na szprychach czy inne diabelstwo?
Majsterkowicz: Napisałeś: "Ramę wstępnie przygotuję na opony w rozmiarze 559-4,5" (120mm szerokości balonu)" 559? Troszkę nie rozumiem :P ;)
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #48 dnia: Maja 12, 2017, 09:37:44 am »
To jest forum POZIOME wic raczej o nocy poślubnej (spedzanej zazwyczaj w poziomie) niż o ślubie (rzecz pionowa) - powinniście rozmawiać.
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #49 dnia: Maja 12, 2017, 09:42:18 am »
Magnes na kole i dioda z małą cewką - rozwiązanie widywane w holandii i danii. w czasie jazdy magnesik przelatuje obok cewki i dioda w tym momencie błyska. wada taka ze na postoju nie działa i szybkosc błyskania diody zalezy od predkosci jazdy ale idealne jako oswietlenie awaryjne (zawsze na miejscu) i nie stawiajace żadnego oporu.

Dziury w obręczy mozna zakryc od zewnatrz (zakleić czy coś) wtedy dostaje sie pełną felgę która nie bedzie taka cieżka.

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #50 dnia: Maja 12, 2017, 02:01:10 pm »
FDX- no i tak pewnie zrobię, nawinę sobie cewki, dam po obu stronach obręczy, po 4 magnesy na koło, jakiś stabilizator, superkondensator, żeby podtrzymać świecenie na postoju i powinno jakoś działać światło tył czerwone, z przodu to samo tyle że białe diodki i powinno grać. Ojciec jest elektryk/elektronik wiec z układem nie powinno być problemu.
FatFlevo - na sprzedaż

Majsterkowicz

« Odpowiedź #51 dnia: Maja 15, 2017, 06:24:51 pm »
@DeVilio:

559 oznacza standard rozmiaru obręczy w ETRTO. W google można śmiało poczytać. Liczba ta oznacza średnicę osadzenia opony w obręczy w milimetrach.

Jeżeli chodzi o ramę, to wybrałem profil 50x50x1,5 jako główną rurę, a na wahacze 40x15x1,5. Nad tym drugim się zastanawiam, czy to nie za dużo, aby niepotrzebnie nie obciążać konstrukcji.
Podpowiedzcie coś ;)

aligatorpoczta

« Odpowiedź #52 dnia: Maja 15, 2017, 06:31:03 pm »
Ja swoja ramę zrobiłem z 40*27*2 a wachacz z 40*1.5*2 , wachacz bynajmniej nie wygina sie 100% sztywnosci
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #53 dnia: Maja 15, 2017, 08:06:52 pm »
Na główne rury profil 50x30 wystarczy w zupełności. No, chyba że ważysz 150 kg :)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #54 dnia: Maja 15, 2017, 08:28:45 pm »
Aga zamawia na swoje Matixy profil 40x40x1.2 z prawdziwej stali a nie z st3
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Majsterkowicz

« Odpowiedź #55 dnia: Maja 15, 2017, 09:33:47 pm »
Takie rzeczy, powiadacie...

A w takim razie, gdy profil jest prostokątny, to dawać go "na sztorc", czy na płasko, aby zwiększyć sztywność poprzeczną?

Zastosować profil, o którym wspomniał tomo byłoby super, o ile właśnie do rzeczywistej konstrukcji użyje się odpowiedniego gatunku stali.
Tak czy inaczej, zawsze można wprowadzić korekty ;)

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #56 dnia: Maja 16, 2017, 05:39:37 am »
Daj na sztorc. Ja w swoich stalowych konstrukcjach używałem takiego profilu, tylko ze ścianką 2mm i było git. Powiedziałbym nawet, że można by było jeszcze zejść "w dół" z wymiarami.

Majsterkowicz

« Odpowiedź #57 dnia: Maja 16, 2017, 06:36:18 am »
Ścianka 2mm, to już tak trochę... Za to pewnie było znacznie łatwiej ją pospawać?
A skoro mówisz o zejściu z wymiarami, to masz na myśli przekrój profilu, czy bardziej jego ściankę? Ja, projektując fatflevo staram się, aby cały projekt był jak najbardziej zoptymalizowany pod kątem zmian w wymiarach, szczególnie profili.

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #58 dnia: Maja 16, 2017, 07:04:03 am »
prototyp moze byc przewymiarowany i ciezszy. przynajmniej bedzie mocny.  zawsze mozna dodac silnik na tyl i miec naped na oba kola...

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #59 dnia: Maja 16, 2017, 11:37:44 am »
Ja wolę mieć cięższy rower troszkę nawet o ten kilogram łącznie niż martwić się czy przy jakimś ostrzejszym manewrze coś mi nie strzeli. Najlepiej pisać do AGI co on w swoich rowerach robi i jak to ma, skoro ma sprawdzone.
FatFlevo - na sprzedaż