Autor Wątek: Flevo racer fatbike mod rama  (Przeczytany 30557 razy)

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
Flevo racer fatbike mod rama
« dnia: Lutego 18, 2017, 04:58:18 pm »
Siemacie.
Ktoś gdzieś na forum zapodał linki do schematów ramy do flevo racer (dzięki Kaczor1 ;) ). Jest opcja stworzenia ramy na bazie flevo racer, żeby dało się wstawić szersze piasty wraz  z felgami i oponami do fatbike. Jakie przewiduję zalety? Flevo wjedzie do lasu i nie powinno być z tym większych kłopotów (próbowałem na zwyczajnym flevo jeździć po lesie, się da ale dla samobójców raczej). Kolejna sprawa - krawężniki - będzie lepiej. Przyczepność napędu fwd - kolejna sprawa, na 20 calowych semi-slick widowiskowo ruszało się z paleniem gumy, niekoniecznie fajne przy ruszaniu pod górę. Amortyzacja znacznie się poprawi przez grube oponki. Piaski i inne sypkie będzie można mieć w tyle - powinno pojechać.

W założeniach sama rama ma kosztować około 2000zł, to jest czysto orientacyjna cena, nie wiadomo ile wyjdzie to zależy od ilości chętnych, ja jestem bardzo chętny do takich modyfikacji bo miałem flevo i mam fata - chcę wziąć najlepsze z obu konstrukcji i wbić to w jedno. Co sądzicie? Przypomnę tylko, że sama rama do flevo racer jest do kupienia i kosztuje "jedyne" ~799 dolców czyli jakieś 3.2k pln czyli praktycznie 2x tyle co kosztować by mogła rama przystosowana do fata.

Jest jedynie jeden malutki problem. plany do flevo (http://members.chello.nl/d.diederik/recumbent/flevoracer/plans/flevoracer.zip) przydało by się w jakiś sposób tak rozrysować, żeby można było dać poszczególne elementy ramy do wykonania specjalistom. Nie mam pojęcia na czym to ma dokładnie polegać, ale jeżeli ktoś się zna - ten powinien wiedzieć o co kaman w tym wszystkim.

Bardzo bym chciał poznać waszą opinię na ten temat - ma to sens? Wg. mnie ma. Czy jest opłacalne? Moim zdaniem jest, reszta akcesoriów powinna kosztować max drugie tyle co za ramę - w tej cenie postał by jedyny taki rower na świecie, z tego co wiem to nie istnieje nigdzie fatflevo. Gdyby istniał - drapał bym właśnie w drzwi banku o pożyczkę na takie cudo.

Pozdrawiam!
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
Odp: Flevo racer fatbike mod rama
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 18, 2017, 08:38:33 pm »
brzmi bardzo ciekawie, temat rozwojowy  ;)
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 20, 2017, 09:41:17 am »
Spróbuję się w programie dzisiaj pobawić i zrobić zdjęcie jak by wyglądał flevo fat racer :)
FatFlevo - na sprzedaż

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 03, 2017, 01:17:24 pm »
Czyli jak widzę mój pomysł nie znalazł żadnego praktycznie zainteresowania... a szkoda...
FatFlevo - na sprzedaż

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 04, 2017, 05:50:29 pm »
Czyli jak widzę mój pomysł nie znalazł żadnego praktycznie zainteresowania... a szkoda...
Cześć Kolego!

Troszku mnie nie było na forum, że ho ho... Ale powracam, aby namieszać co nieco. Mam tylko nadzieję, że w dobrą stronę ;)
Temat flevoFat wydaje się być bardzo ciekawy - z mojego punktu widzenia - oczywiście. Często, gdy wybieramy się ze szwagrem na rower, zazwyczaj prędzej czy później wpadamy w teren leśny lub po prostu piaszczystej, polnej drogi. Mój semiracer z Kwestami 1.5 słabo idzie na ściółce leśnej, a co powiedzieć na lekkim piasku.
Przechodząc do Twojego pomysłu - jestem w stanie solidnie przegadać ten temat i następnie przejść do większych konkretów. Zapodałeś na tacy plany do klasycznego flevo - bardzo mi się podobają, są czytelne i można je łatwo ogarnąć. Przeczuwam mały kłopot z niektórymi częściami, bo nigdy nie widziałem takiego flevo na żywo, ale mam duszę inżyniera, także powinienem sobie poradzić.
Co to wszystko ma oznaczać? A no to, że jestem w stanie spróbować zaprojektować ramę tegoż modelu z przeznaczeniem pod osprzęt do fat-bike. Potrzebowałbym kilku, może ciut więcej niż kilku, danych i już można co nieco ogarniać ;)

Czekam na dalszą dyskusję ;)
Pozdrower

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 06, 2017, 09:54:36 am »
Hej! A mówią, że poniedziałki są do niczego a tu proszę - powróciła moja nadzieja na mój idealny rower i poziomy i w teren.

Ale do rzeczy. Jest opcja wykonania tej ramy tylko te plany trzeba ogarnąć w taki sposób, żeby konkretni ludzie dostali w łapki konkretne elementy do wykonania. Nie wiem czy dobrze tłumaczę AGA zapewne pomoże wyjaśnić w czym rzecz...

Miałem flevo i był to rower na prawdę super wygodny z kilkoma wadami, FWD czyli poślizgi wszędzie nawet na suchym dało się rwać kapcia przy ruszaniu, domyślam się, że opony fatbike nie będą się tak ślizgały, no i doda to dobrej amortyzacji. Kolejna sprawa - miałem zwyczajne flevo, opony 20 cali, 1.5 - nadaje się to do szybkiej jazdy po płaskim równym - jakiekolwiek nierówności i jazda staje się przekleństwem. Samo kierowanie do ogarnięcia w kilka dni a nawet jak się ktoś uprze w pół dnia da się już powoli pomykać. Kilka dni i można jechać w trasę.

Dla mnie to jest coś w zasadzie MUST HAVE w tym roku, chociaż samą ramę przytulić i potem powolutku przez zimę sobie kompletować resztę osprzętu.

Miałem flevo. Mam fatbike. Chcę mieć ciastko i zjeść ciastko i wiem że jest ktoś kto te ciastka ma. Chcę. Marzenia są po to żeby je realizować. Co nie?
FatFlevo - na sprzedaż

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 06, 2017, 10:20:41 am »
Może lepiej byłoby kupić jakiś tani fatbike - chodzą po ok 1000zł i poprzerabiać.
Dostanie sie elementy ramy, koła i cały potrzebny osprzęt - wiem ze osprzęt nie bedzie najlepszej jakości ale w zupełności wystarczy.
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...

tatar

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 06, 2017, 07:19:23 pm »
Mnie raz na rok - dwa nachodzi myśl o leśnej poziomce.
Zakładam wtedy grube opony (a jest z tym dużo zabawy bo muszę damper przestawiać, bo się nie mieści) i przez parę dni jeżdżę po lesie.
Niby na grubych oponach już tak nie tonie w piachu a na twardych ścieżkach jest nawet fajnie.
Ale na dłuższą metę to mordęga (piach, górki, korzenie, miękka ściółka itp). Po 3-4 dniach zawsze dochodzę do wniosku, że poziomka do lasu się nie nadaje.
A mówię o amortyzowanym, krótkim i łatwym w prowadzeniu SWB. Na sztywnym przednionapędowcu może być tylko gorzej.
Da się, ale moim zdaniem nie warto.

Tehen

• całkiem inny wariat
  • Kolejarz forumowy
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 06, 2017, 08:10:32 pm »
Ale na dłuższą metę to mordęga (piach, górki, korzenie, miękka ściółka itp). Po 3-4 dniach zawsze dochodzę do wniosku, że poziomka do lasu się nie nadaje.

Moja widocznie o tym nie wie i jeździ.
Nawet była na dwóch maratonach MTB.
Albo poziom i wygoda albo wydasz w cholerę kasy na różne kierownice i siodełka tylko po to żeby w końcu i tak kupić sobie rower poziomy.

tatar

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 06, 2017, 08:49:21 pm »
Moja widocznie o tym nie wie i jeździ.
Nawet była na dwóch maratonach MTB.

Zazdroszczę kondycji. Nigdy w lesie nie udało mi się dotrzymać kroku kolesiom na MTB.

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 06, 2017, 10:17:21 pm »
Idąc dalej za ciosem, można by zdziałać napęd na obydwa koła. Wiem, że to troche brzmi dziwnie, kiedy nawet nie ma przemyślanej, czy też zaprojektowanej ramy. Aczkolwiek dałoby radę to zrobić. Niestety kosztem hamulców tarczowych, bo z którejś strony koła trzeba brać moment obrotowy.
Widziałem kiedyś cos takiego w rowerze pionowym MTB, tylne koło z przednim łączył giętki wałek, na jego końcach były stożkowe koła zębate, a drugie, współpracujące byly na osiach obydwu kół.
Jak szaleć, to szaleć ????

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 06, 2017, 11:40:38 pm »
Miałem flevo. Mam fatbike. Chcę mieć ciastko i zjeść ciastko i wiem że jest ktoś kto te ciastka ma. Chcę. Marzenia są po to żeby je realizować. Co nie?

Wolnośc wariacie w swoim warsztacie ;)

Da się, ale moim zdaniem nie warto.
Myślę podobnie. Ale jak by dodatkowo dać jakiegoś huba  (silnik) w tylne koło to może by to miało ręce i nogi.

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 07, 2017, 07:14:40 am »
plany trzeba konkretnie rozrysować i z wymiarować część po części
 czyli każdy element osobno ze specyfikacją położenia w ramie
jednym słowem dokumentacje
pasuje najpierw złożyć prototyp według tych planów a potem iść w kierunku na grubo :-)
jak zrobicie konkretną dokumentacje to podejmę się rozbudowania tego CUDA pod wersje fat
albo czekamy do zimy wtedy mam więcej czasu
najlepiej zrobić to w (auto cadzie) będzie gotowiec pod cnc
a przy okazji jest możliwość zastosowania piasty która chodzi i pod obręcze fat 4,5  i pod standard 2,1
przy 2 kompletach kółek można wykorzystać 100% możliwości ramy :-)
może stworzymy projekt nasz poziomowy :-)
pomysł Yina z silniczkiem zaplecionym podoba mi sie :-)
« Ostatnia zmiana: Marca 07, 2017, 07:35:27 am wysłana przez AGA »
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 07, 2017, 10:27:28 am »
FDX - przerobić fata.. eee... szczerze? jak to widzisz, żeby z fata zrobić fat flevo?

Też myślałem o elektryfikacji tego projektu na tylne koło, było by to dobrym rozwiązaniem szczególnie w przypadku mocniejszego silnika, jedyny problem w przypadku flevo to umiejscowienie akumulatora, nie bardzo jest gdzie. Skoro silnik by był z tyłu, to akumulatory dobrze by było dać gdzieś bliżej przodu - a tam miejsca na to nie ma, teoretycznie może i by dało się je pochować za fotelikiem, tam jest trochę miejsca i odpowiednio zabudowane nie psuły by wyglądu całego roweru ale znowu tył by był koszmarnie ciężki w takim przypadku. Nie wiadomo też jak to by wpłynęło na samo prowadzenie flevo, akumulator z przodu na pewno zaburzył by skuteczność prowadzenia przez siłę bezwładności - przód nie może być ciężki. Jechałem raz z 15 czy 20 kilogramami na swoim starym flevo na bagażniku (o dziwo jakoś wytrzymał) i nie było różowo ale nie było źle.

Teoretycznie - elektryfikacja FF (fat flevo) jest możliwa i nawet wskazana, pewnie będę do tego dążył po tym jak się uda stworzyć samego FF. Na e-FF przyjdzie czas na pewno ale dopóki dopóty na prawdę chciał bym żeby FF powstał.

Napęd na oba koła - no i to właśnie w flevo mi się podoba, że napęd jest na przód - nie ma kilometra łańcucha, a sama konstrukcja jest w miarę prosta, z przodu na dużych wystarczą dwie zębatki, można dać nawet trzy, na dole 7-8 przełożeń i by było super i na teren i teoretycznie do prędkości by się nadało. Prowadzenie jakichkolwiek wałów napędowych jest teoretycznie możliwe ale czy sensowne? Trzeba by było stworzyć giętkie połączenie wału przód - tył. W takim przypadku po co napędzać flevo na przód skoro wałem można poprowadzić napęd na tył i będzie ok. Ale skoro ktoś tego we flevo nie zastosował widać miał jakieś powody - albo ciężar konstrukcji albo jej skomplikowanie albo cena, a zapewne wszystkie powyższe.

Tak czy siak trzymam mocno kciuki za projekt FF, gdybym był biegły w autocad to zapewne plany by były gotowe do przetworzenia na gotową konstrukcję. Tak to muszę liczyć na kogoś że to ogarnie.
FatFlevo - na sprzedaż

fdx

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 07, 2017, 03:03:43 pm »
FDX - przerobić fata.. eee... szczerze? jak to widzisz, żeby z fata zrobić fat flevo?

Rama takiego fata jest stalowa. można pomyslec nad przerabianiem - dospawaniem do częsci ramy flevo...

dodatkowo dostajesz koła, hamulce i cały osprzęt - patrząc na ceny kół i opon bardziej oplaca sie kupic tani rower w calosci i rozmontowac na czesci...
Poziomka... bo ostre koło jest zbyt mainstreamowe...