Autor Wątek: owiewki  (Przeczytany 189674 razy)

MaciejDlugosz

• Gość
Odp: owiewki
« Odpowiedź #195 dnia: Sierpnia 22, 2010, 10:14:23 am »
[...]ten "szary" interesuje. Znasz jego osiągi tzn. efektywność tych owiewek? 

Drogi Watsonie - w kwestii tej szarej owiewki ... znowu pozostaje nam dedukować (nie mam pomiarów z tunelu aerodynamicznego ani nie mam testów "na żywo").

Aerodynamicznie:
- przód ma bardzo dobry,
- boki nie osłonięte - trochę niedobrze,
- tył ma "taki sobie"

Jeśli ten rower nie ma silnika elektrycznego to rewelacji strasznie dużo tu nie ma. "Strzelam" (czyli szacuję nie mając danych) że przy 150W mocy jeździ 33 km/h. Dodam że na rowerze górskim przy 150 W mocy jeździ się 25 km/h.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2010, 10:45:51 am wysłana przez Maciej Długosz »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #196 dnia: Sierpnia 23, 2010, 07:22:29 pm »
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2010, 10:08:59 pm wysłana przez Maciej Długosz »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #197 dnia: Sierpnia 24, 2010, 01:54:00 pm »
[...]mnie ten "szary" interesuje. Znasz jego osiągi tzn. efektywność tych owiewek? 

Jeszcze "wrócę" do tego szarego roweru. Nazywa się "Ergolite Glider 2" i brał udział w imprezie z pojazdami z napędem elektrycznym. On nawet nie miał założonego napędu "nożnego", nie miał założonych pedałów. Bardziej (moim zdaniem) chodziło o estetyczny pojazd niż o aerodynamikę.

http://www.unisanet.unisa.edu.au/staff/PeterPudney/France_2006/     ----> tutaj jest kilka zdjęć (prawie na samym dole)

http://www2.hs-esslingen.de/work/projekt-Brennstoffzelle/_public/Presse/2006_Spektrum_24_Bericht.pdf    ----> tu jest dużo informacji na jego temat

http://www2.hs-esslingen.de/work/projekt-Brennstoffzelle/_public/Presse/2007_Ergolite_2_VDI_DD.pdf    ----> tu też sporo informacji

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2010, 01:56:58 pm wysłana przez Maciej Długosz »

staskiewicz

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #198 dnia: Sierpnia 24, 2010, 02:54:35 pm »
Podejrzewałem, że z nim coś nie tak ;D Przyznać trzeba bardzo ładny, choć nie tak jak japońskie motocykle elektryczne/hybrydowe, feet forward,  typu Sumo.

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #199 dnia: Sierpnia 24, 2010, 09:04:52 pm »

Jaki rezultat uzyskał ten rower? Gdzie odbywały się zawody? Rower szosowy (kolarzówka)sam z siebie jest prędkościowo konkurencyjny w porównaniu do amatorskiego roweru poziomego (wg. waszych ustaleń). Taka owiewka(namiot) jest mała i łatwiej ją zamocować na rower pionowy. Mało materiału, to i pewnie jest lekka.  Można dodać dłuższy ogon. Wydaje mi się, że to jest najłatwiejszy sposób na zrobienie sobie jeszcze szybszego roweru. Jestem ciekawy o ile poprawia aerodynamikę taka przeróbka.

Już sprawdziłem ten rower. Żeby się zakwalifikować trzeba było przekroczyć 36 m/h (58 km/h). Ile dokładnie "poleciał" ten rower to już nie wiem. Ale minimum 58 km/h.

Zawody odbywały się albo w Kanadzie albo w Stanach (muszę jeszcze poszukać gdzie dokładnie).
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2010, 09:06:28 pm wysłana przez Maciej Długosz »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #200 dnia: Sierpnia 25, 2010, 01:15:49 am »
Albo taki "wachlarz":

Albo coroplast (zresztą powyżej też mógł być coroplast):

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 25, 2010, 01:24:13 am wysłana przez Maciej Długosz »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #201 dnia: Sierpnia 25, 2010, 09:48:02 am »
Albo taki "kondor":

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #202 dnia: Sierpnia 25, 2010, 08:06:31 pm »
a jaki Grisza ma promień skrętu zanim mu łańcuch spadnie?

Musisz wydedukować sam jaki to dokładnie jest promień. Na pewno nie zawróci w miejscu. Proszę - oto podpowiedź.

jakby jeszcze Griszka powiedział jakim cudem os suportu wsadził tam :) przyciśnij go trochę :)

Znalazłem jeszcze dokładniejsze zdjęcia:

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 25, 2010, 08:26:15 pm wysłana przez Maciej Długosz »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #203 dnia: Sierpnia 28, 2010, 02:32:00 am »
Najpierw przytoczę opinię "znawcy tematu":

[...]coroplast to kupa, no nie bójmy się takiego stwierdzenia, w życiu nie wpadłbym na to żeby obudowywać tym jakikolwiek środek transportu, może jako wyściółka bagażnika, Fajnie że jest to tani i wytrzymały i niemagiczny materiał, ale: nie można go uformować tak żeby był ładny: wzdłuż kanalików - jak to napisałeś [Maciej]  - mnie się, w poprzek, nie zegniesz go równo, no ok, można go kształtować w łuki, po skosie, ni chuchu, zawsze wyskoczy jakieś nierówne załamanie, jako tymczasowa i prowizoryczna zabudowa roweru, chyba tylko po to żeby sprawdzić czy jest jakaś rożnica w obudowanym rowerze vs niezabudowany, na zabudowę stałą nie nadaje się.

Tak, coroplast wg mnie to kupa i nie zbudowałbym z tego nic co miało by być zabudową trwałą, doskonale się sprawdza jako pudełko/ opakowanie towaru, i to opakowanie niezbyt trwałe, nie jesteś w stanie zweryfikować w jakim zakresie miałem do czynienia z coroplastem, natomiast ja widzę w jakim stanie ty miałeś ( swoją drogą oglądanie testów w twoim wykonaniu to świetny dodatek do przerwy w pracy :) )

A teraz "mydelniczka" ("soapbox"). Ten pojazd jest zrobiony na zawody gdzie pojazdy jedynie toczą się z górki. Materiał na ramę to stal, owiewka z coroplastu (coroplast ---> tektura kanalikowa z polipropylenu):

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2010, 04:25:20 am wysłana przez Maciej Długosz »

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #204 dnia: Września 01, 2010, 05:40:11 am »
Ciekawi mnie sprawa owiewek butów. tzn. :
Mamy rower poziomy. Z racji poziomej pozycji naciera się podeszwą buta powietrze. Jest to powierzchnia płaska oraz w miarę prostopadła do kierunku ruchu powietrza - kiepski kształt aerodynamiczny. Dodatkowo ta podeszwa się porusza względem pojazdu. Względem powietrza raz szybciej , raz wolniej niż pojazd. I teraz klucz programu. Jakie efekty przyniosłaby owiewka pedału/buta od strony natarcia? W zasadzie można powiedzieć , iż cokolwiek tam się da (i nie będzie przekraczać obrysu buta) będzie bardziej aero.  Nie widziałem takiego typu poprawy aerodynamiki. Z punktu widzenia konstruktora amatora jest to łatwe do wykonania (bo małe) i jest gdzie przymocować ( pedały ). Ktoś się skarżył na wyziębienie stóp na poziomkach.
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #205 dnia: Września 01, 2010, 01:53:08 pm »
A teraz Rosjanie:

A potem "nie-Rosjanie". Rowery transportowe:

Ten jest ciekawy:

Rower z Polski:

Ten samochód bardzo mnie inspiruje:

Albo tak - z powrotem Rosjanie:

« Ostatnia zmiana: Września 01, 2010, 02:05:29 pm wysłana przez Maciej Długosz »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #206 dnia: Września 06, 2010, 12:38:35 pm »
[...]ten "szary" interesuje. Znasz jego osiągi tzn. efektywność tych owiewek? 

Mam dobre wieści. Zrób model "zwykły", bez obudowy oraz model jaki Ci się podoba (obydwa w tej samej skali np. 1:25). Potem weź rurę. Zrób dmuchawę. Zmierz czasy po włożeniu obydwu modeli:

http://www.craigvetter.com/Movies/Streamlined_test.mov    ---> ten gość na zdjęciu poniżej w bardzo prosty sposób oblicza wydajność owiewek

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #207 dnia: Września 06, 2010, 01:01:57 pm »
Mam dobre wieści. Zrób model "zwykły", bez obudowy oraz model jaki Ci się podoba (obydwa w tej samej skali np. 1:25). Potem weź rurę. Zrób dmuchawę. Zmierz czasy po włożeniu obydwu modeli:

http://www.craigvetter.com/Movies/Streamlined_test.mov    ---> ten gość na zdjęciu poniżej w bardzo prosty sposób oblicza wydajność owiewek

No Maciej, jestem pod wrażeniem tego co wyszperałeś...
 Na własne oczy można się przekonać jak ten sam kształt zachowuje się od przodu i "z d... strony"
 Laikowi by się wydawało że kształt "ostry z przodu" powinien lepiej "rozcinać powietrze" i wydawało by się że "tył nie ma znaczenia"  -  a tu  jak  widać  jest  zupełnie na odwrót...
  I gość rzeczywiście pomysłowy, zrobił model "tunelu aerodynamicznego"z odkurzacza...  Wielki szacun, ma gość łeb na karku!
Sławek

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #208 dnia: Września 06, 2010, 03:22:34 pm »
Fajna zabawka ale ameryki tym nie odkryje, optymalne kształty są w streamlinerach i nic rewolucyjnego się w temacie już raczej nie wymyśli. W normalnym tunelu aerodynamicznym możemy "zobaczyć" wpływ każdego elementu na aerodynamikę, wyliczyć ile da pochylenie pozycji o 2-3% na odcinku 10km itp.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #209 dnia: Września 07, 2010, 07:37:28 pm »
.. co więcej model w jakiejś skali (innej niż 1:1) jest z założenia obarczony błędem: powietrze ma określoną lepkość, której wpływ zależy od wielkości powierzchni: czyli model pokazuje coś, ale nie wiadomo co..
Najlepszym przykładem tego "błędu" są stare okręty podwodne (produkcji zawschodniejgranicy, na wyposażeniu naszej Marynarki) wyposażone w gumową powłokę ("skóra delfina").. których nikt nie potrafi skopiować. A powłoki te mają dwie poważne zalety: mniejszy opór hydrodynamiczny oraz bardzo dobrą (znaczy niską) reemisję akustyczną.
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2010, 07:41:11 pm wysłana przez pajak_gdynia »