Autor Wątek: owiewki  (Przeczytany 189699 razy)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
Odp: owiewki
« Odpowiedź #180 dnia: Sierpnia 17, 2010, 09:23:24 pm »
Cx 0.075 ! Powierszchnia czołowa 0.254 m2

matko jedyna, w czyms takim chyba bym sie poczuł mocno klaustrofobicznie, mimo ze nie odczuwam takich dolegliwosci, a sterowanie jak ? znaczy sie trzymanie sie trasy ? jakies okulary pryzmatyczne czy kamera ?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #181 dnia: Sierpnia 17, 2010, 11:51:24 pm »

Jeśli dobrze widzę to pojazd z eko maratonu shella? Oni maja łatwiej bo nie muszą pedałować -  nie trzeba miejsca na poruszające się nogi = lepsze wyniki w Cx.

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #182 dnia: Sierpnia 18, 2010, 02:15:48 am »

Za 100 EUR można kupić pełen kształt karoserii (plik do programu CAD):

http://www.paccar.ethz.ch/cadshape/index    ----> i naklejka "gratis"

"Byznes ys byznes".

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #183 dnia: Sierpnia 18, 2010, 07:39:42 am »

Za 100 EUR można kupić pełen kształt karoserii (plik do programu CAD):

http://www.paccar.ethz.ch/cadshape/index    ----> i naklejka "gratis"

"Byznes ys byznes".

Fair enough ;) zwłaszcza że plany na "zwykły" rower poziomy tile samo kosztuja ;)

@Gemsi - tak, ciasno jest, bo miał być mały i aerobynamiczny.
są tam szyby jak widać,  z prszodu i z boku, jak i z tyłu/góry
więc coś tam widać, bez potrzeby używania oklularów/kamer/luster
Co do sterowania, to nie wiem, ale pewnie można sterować kołami na tyle żeby się trzymać na tym torze na którym jeżdziłi.

Oczywiście dokładna kopia tego by się nie dała na HPV,bo miejsca na pedały/nogi nie ma,
a żeby się ulica poruszać, to trzeba tym jakoś sterować ;)
Ale jeśli mamy robić wóz elektryczny np. to świetny wzór.
Trochę "zpionować" pozycję, znaczy dać trochę głowe do góry,
by się wydoczność poprawiła, i przednie koła, znaczy owiewkę tam zrobić tak że by np koła
razem z ich owiewkami się poruszałe.

Pozzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #184 dnia: Sierpnia 19, 2010, 10:31:23 am »
Albo taki styl:

Albo taki:

Albo taki - (choć to nie rower):

Albo jeszcze taki:

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #185 dnia: Sierpnia 19, 2010, 06:55:47 pm »
"Mjenia zawut Grisza i ja budujet krasiweje owiewki":

staskiewicz

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #186 dnia: Sierpnia 20, 2010, 08:19:28 pm »
No ten szary ma bardo ładną stylistykę. Odejście od tych "garbusowatych" wymysłów. Ciekawe jak z osiągami.  A Grisza to ma napęd na dwie osie??? 

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #187 dnia: Sierpnia 20, 2010, 08:52:24 pm »
ciekawy napęd widziałem to cudo gdzieś na YouTube tylko w tym, miał gostek miał napęd na przód a tu na tylne koło jak to jest zrobione ktoś wie może ? a może można Griszkę zapytać jakoś?

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #188 dnia: Sierpnia 20, 2010, 09:22:29 pm »
ciekawy napęd widziałem to cudo gdzieś na YouTube tylko w tym, miał gostek miał napęd na przód a tu na tylne koło jak to jest zrobione ktoś wie może ? a może można Griszkę zapytać jakoś?

Griszka nic nie chciał mówić, więc mu zagroziłem że "obcinamy" paluszki za każdą minutę milczenia. Wytrzymał 0:59. I puścił "farbę" (nie ma to jak sprawdzone metody wywiadowcze). Griszka użył 4 łożyska żeby mu to zadziałało. Widelec "chwyta" łożyska a nie oś. Kręci się (niezależnie) oś i niezależnie kręci się też korpus przedniej piasty. Piasta łożyskowana jest na osi i ta oś w trakcie pedałowania jedno i drugie może się niezależnie obracać. Napęd przekazywany jest tylko na tylne koło.

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2010, 10:44:31 am wysłana przez Maciej Długosz »

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #189 dnia: Sierpnia 20, 2010, 09:30:53 pm »
jakby jeszcze Griszka powiedział jakim cudem os suportu wsadził tam :) przyciśnij go trochę :)

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #190 dnia: Sierpnia 20, 2010, 09:54:10 pm »
jakby jeszcze Griszka powiedział jakim cudem os suportu wsadził tam :) przyciśnij go trochę :)

Griszka uciekł... Nie zdążyłem go dogonić, bo On miał taki strasznie szybki rower...Musiałem sam też uciekać bo Griszka na pewno zadzwoni po kolegów z mafii. Szkoda by mi było palców!

Pozostaje dedukować. Tak więc drogi Watsonie - oto mój tok myślenia:

Mamy do dyspozycji zwykłą oś suportu na kwadrat. W piaście przedniej zostały wybite oryginalne miski łożysk (były oryginalnie łożyska na konusach) i na ich miejsce zostały zamontowane (wciśnięte) zwykłe łożyska maszynowe (nie wiem czy nie obyło się bez delikatnego podtaczania piasty w tokarce). Średnica wewnętrzna zamontowanych nowych łożysk jest dopasowana do średnicy osi suportu (na pasowaniach dokładnie się nie znam - pasowanie ciasne 0,01mm? Piasty DT mają luźne pasowanie osi z łożyskami i oś wyjmuje się w rękach - nie wiem jak to zrobił Griszka). Ponadto bardzo możliwe że został wytoczony mały rowek w osi suportu (po obu stronach) żeby zablokować przesuwanie się łożysk - zwykłą spinką Seger'a. "Stare" haki widelca zostały wycięte i zostały wspawane nowe - prawdopodobnie zrobione z kawałka rurki żeby obejmowały łożyska zewnętrzne. Całość jest prawdopodobnie skręcana jak oś koła w motocyklu - czyli w przypadku roweru Griszki obejma zaciska łożyska zewnętrzne.

Rosjanie to ... zdolny technicznie naród (zwłaszcza sprzęt militarny). Oś suportu nadała się też im na jednostronną oś piasty:

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #191 dnia: Sierpnia 20, 2010, 11:24:54 pm »
balszoje spasiba :)

mmoto

• sympatyk na poziomie
  • **
  • Stowarz. EV Police
« Odpowiedź #192 dnia: Sierpnia 21, 2010, 07:24:35 pm »
a jaki Grisza ma promień skrętu zanim mu łańcuch spadnie?

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: Sierpnia 21, 2010, 07:27:49 pm »
a jaki Grisza ma promień skrętu zanim mu łańcuch spadnie?

Jeździ pewnie jak krążownik i delektuje się jazdą. Zawraca "na 3". A skręca "na 2".

staskiewicz

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #194 dnia: Sierpnia 21, 2010, 09:23:41 pm »
Jeździ pewnie jak krążownik i delektuje się jazdą. Zawraca "na 3". A skręca "na 2".[/quote]
Dobre:) Ale wy tu o głupotach, a mnie ten "szary" interesuje. Znasz jego osiągi tzn. efektywność tych owiewek?