Autor Wątek: damper  (Przeczytany 21589 razy)

gajowy

• wyczynowiec na poziomie
  • byle dalej i dalej
Odp: damper
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 31, 2016, 05:00:36 pm »
A jak się sprawuję dampery typu powietrze/sprężyna/olej np.:
http://allegro.pl/amortyzator-tylny-damper-kind-shock-climbmax-cx-3-i6215612980.html

aligatorpoczta

« Odpowiedź #31 dnia: Maja 31, 2016, 06:48:12 pm »
Jak dla mnie to one maja chyba słaba regulacje miekko/twardo bo trzeba sprężynę wymieniać a tanie to to nie jest, ale co ja tam się znam
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2016, 08:06:38 pm wysłana przez aligatorpoczta »
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 31, 2016, 08:24:44 pm »
za twardość odpowiada sprężyna, olej jest dla tłumienia, powietrze tutaj odgrywa rolę jako ( spręża komorę olejową ) utwardzając go, ale jako kompresja , ciężko to wytłumaczyć :)

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 31, 2016, 08:28:50 pm »
Damper sprężynowy z tłumieniem olejowym dobrany pod konkretny rower przez producenta to sam mniód ale musi mieć sprężynę dobraną pod:
- wagę rowerzysty który podczas huśtania na nierównościach uciska sprężynę
- i przełożenie wahacza (przełożenie to stosunek "odległości od punktu obrotu do punktu podparcia  dampera" do "długości pozostałego ramienia - od punktu mocowania do ośki koła" - od niego zależy jak mocno/słabo ściskana jest sprężyna) - przełożenie wpływa na krotność siły z jaką ściska sprężynę huśtający się rowerzysta.
Odpowiednio dobrana pod te parametry sprężyna (której "ucisk" wyrażany jest w "lbs-ach") to najlepsze co może spotkać rowerzystę - działa na każdą nierówność - jest bardzo czuła.
Sprężynę da się wprawdzie lekko ścisnąć lub rozciągnąć regulując to w zakresie mniej więcej +/- 20% (dla powietrznego to +/- 50% co najmniej)
Niestety poprawny dobór to trudniejsza sztuka i ... lepiej zainwestować w damper powietrzny ze względu na łatwość dopasowania jego działania pod siebie i przełożenie wahacza - po prostu tak długo "pompkujemy" w górę i w dół aż uzyska się najlepszy zakres pracy.
Dodatkowa regulacja odbicia pozwala na "uśrednianie" pracy dampera w czasie:
- nie wali on na szybkich nierównościach próbując nadążyć za kolejną i kolejną tylko bierze każdą następną "z przykuca" - czuć to jak "smyranie plecków na trzy a nie na raz"
- na długich ale głębokich dziurach powrót jest mniej gwałtowny - taki spokojny podskok rozciągnięty w czasie.

Krótko - jak wiesz co robisz weź sprężynowy jak nie wiesz i robisz to na pałę ... nie rób tego ;)

araszek

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 06, 2016, 04:03:24 pm »
Czy ktoś kupował dampera od tego użytkownika na allegro:
http://allegro.pl/sr-epicon-lod-damper-165-38-mm-air-polecam-i6228723067.html
Czy warte zainteresowania są używane dampery od tego użytkownika?
Ja kupiłem - zachęcony wątkiem ;) - przyszedł szybko, wygląda prawie jak nowy (delikatne ślady na naklejkach). Nie sprawdzałem, czy działa blokada, ale w ramie pionowej się ugina (i nawet da się wyregulować tłumienie ;) ), na razie czeka na wahacz i montaż. Nie wiem jaki będzie następny sprzedany przez tego usera, ale ja jestem zadowolony

--
Pozdrowienia
Krzysiek

aligatorpoczta

« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 06, 2016, 06:33:01 pm »
Czy ktoś kupował dampera od tego użytkownika na allegro:
http://allegro.pl/sr-epicon-lod-damper-165-38-mm-air-polecam-i6228723067.html
Czy warte zainteresowania są używane dampery od tego użytkownika?
Ja kupiłem - zachęcony wątkiem ;) - przyszedł szybko, wygląda prawie jak nowy (delikatne ślady na naklejkach). Nie sprawdzałem, czy działa blokada, ale w ramie pionowej się ugina (i nawet da się wyregulować tłumienie ;) ), na razie czeka na wahacz i montaż. Nie wiem jaki będzie następny sprzedany przez tego usera, ale ja
--
Pozdrowienia
Krzysiek
Cześć zrobiłeś nową konstrukcję czy stara przeszła modernizację. Mojemu damperowi będę przegląd tylko czekam na olej ,tak dla mojej spokojności :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2016, 06:36:35 pm wysłana przez aligatorpoczta »

aligatorpoczta

« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 08, 2016, 06:01:40 pm »
Właśnie zrobiłem serwis epicona sprawa zajeła około 30 min i jest prosta jak nie powiem co. I już wiem kotku co masz w środku :)

araszek

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 10, 2016, 01:25:57 pm »
Cześć zrobiłeś nową konstrukcję czy stara przeszła modernizację.
Nową, starej nie ruszam, bo nie miałbym na czym jeździć.
Wstawiłem wątek w Galerii

--
Pozdrowienia
Krzysiek

aligatorpoczta

« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 10, 2016, 01:50:52 pm »
Foty dawaj a swoja drogą olej w damperku miałem szary chyba od nowości nie wymieniany

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 12, 2016, 07:37:35 pm »
Właśnie zrobiłem serwis epicona sprawa zajeła około 30 min i jest prosta jak nie powiem co. I już wiem kotku co masz w środku :)

Dobra, dobra a gdzie relacja i zdjątka, a!?
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #40 dnia: Września 06, 2016, 12:41:03 pm »
odgrzebuję temat: czy dobrze rozumuję - sprężyna 750lbs będzie twardsza od np 500lbs? 
Jestem laikiem i gdzieś wyczytałem, że 750 lbs to znaczy, że mniej więcej 337kg potrzeba do całkowitego ścisku sprężyny, czy to tak można odczytywać?
Przymierzam się przez zimę do przebudowy foxa na pełne zawieszenie ale chcę bardziej miękko - sprężyna, która mam z tyłu prawie się nie ugina, a to 750lbs. nie chcę bardzo inwestować w zawieszenie na początek i myślałem o zwykłych sprężynach, bez regulacji.
« Ostatnia zmiana: Września 06, 2016, 01:35:57 pm wysłana przez oblivion »

aligatorpoczta

« Odpowiedź #41 dnia: Września 06, 2016, 04:44:36 pm »
Upoluj jakiś tani powietrzny na al.... wydasz max 200 a różnica będzie wielka i regulacja twardo miekko wedle kaprysu. Tez kiedyś na sprężynie jeździłem ale to nie to co powietrze

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #42 dnia: Września 06, 2016, 06:36:31 pm »
No tak ale dwa na przód i jeden na tył to 600 pln  :-\

aligatorpoczta

« Odpowiedź #43 dnia: Września 06, 2016, 07:14:52 pm »
No tak ale dwa na przód i jeden na tył to 600 pln  :-\
A kto kazał trajką jeździć ;)

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #44 dnia: Września 06, 2016, 09:30:59 pm »
wujek Stefan mówił że bedzie fun, i miał rację  ;D

edit:
Jezusmariajuzek, zerknąłem dzisiaj na moją sprężynę z tyłu i mnie poraziło: nie 750, a 1250 lbs, beton, na forach czytałem, że 750 to już twarda...
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2016, 08:16:47 pm wysłana przez oblivion »