Autor Wątek: Foto od początku budowy - może do samego końca.... (TRIKE i poziomka miejska)  (Przeczytany 27514 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Foto od początku budowy - może do samego końca.... (TRIKE i poziomka miejska)
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 29, 2010, 09:32:40 am »
Ok, jesteśmy umówieni :) Może ktoś jeszcze ze śląskich poziomych (lub nie śląskich a będących w okolicy :) ) da radę wpaść? 

Jadziek_78

• sympatyk na poziomie
  • **
Odp: Foto od początku budowy - może do samego końca.... (TRIKE i poziomka miejska)
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 04, 2010, 09:13:47 pm »
Witam ponownie POZIOMKOWCÓW,
zwracam się z prośbą do posiadaczy fabrycznych lub sprawdzonych własnej roboty trike'ów. Mam problem z moim trike'em taki że podczas jazdy po ok 2km zaczynam ostro czuć uda. Myślałem że to wada napędu i pozmieniałem rolki na łożyskowane lecz prawie nic nie pomogło. Oglądam nie raz filmy z poziomymi trike'ami na necie i tam kolesie zapiepszają na nich jak się patrzy, a czasami nawet ciągną jakieś przyczepki. Ja wypuściłem się na 30km test i po 10km miałem dość dalszej jazdy. Jaka może być przyczyna takiego mankamentu?? Czy to wada geometrii ramy lub czegoś związanego z konstrukcją roweru??

Pozdrawiam Jadziek

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 04, 2010, 09:19:49 pm »
Na poziomym nie ustawia się tak odległości pedałów jak w zwykłym rowerze, nogi muszą być nieco bardziej ugięte przy maksymalnym wyproście (czyli nie ledwo co ugięte, tylko lekko ugięte). Ze względu na mocniejsze ugięcie nóg intensywniej pracują mięśnie uda odpowiedzialne za prostowanie nogi. Poza tym inne niuanse pracy mięśni wynikające z poziomej pozycji i konieczności adaptacji. Na poziomce bardziej "czuje się" uda niż zwykłym rowerze. To Twój pierwszy poziomy?
Aha i bardzo ważne - zbieżność przednich kół. Jak obciążysz trajka to zmierz odległość obręcz-obręcz (na tej samej wysokości, może być w połowie koła w poziomie albo tak jakby wskazywał kąt pochylenia główki ramy). Z tyłu i przodu powinna być taka sama lub ewentualnie o 1-2mm mniejsza z tyłu. Dokładność tutaj jest bardzo ważna i można na tym sporo energii tracić.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2010, 09:23:12 pm wysłana przez Saurus »
Jakub Sałata

Jadziek_78

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 04, 2010, 09:25:17 pm »
Tak pierwszy poziom. Zdaje sobie sprawę z zasad fizyki działających na takim rowerze tzn że trzeba wypchnąć cały cieżar swój i roweru, a na pionowym pomaga grawitacja i idzie to znacznie lżej. Lecz mimo to nie sądziłem że tak ciężko jest. Pod górkę o nachyleniu ok 5% wciągałem się z bagażami ok 10kg maks 5,6km/h

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 04, 2010, 09:29:15 pm »
Daj sobie trochę czasu. Jeździj a zauważysz wyraźną poprawę.
Jakub Sałata

Jadziek_78

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 04, 2010, 09:34:02 pm »
Zdaję sobie sprawę że to może być kwestia nie wytrenowanych nóg. Całkowitej pewności co do poprawności konstrukcji jednak nie mam stąd moje wątpliwości bo zaczęłem się mocno zastanawiać czy nie zbudować tandema aby wspomóc sobie siłą drugiej osoby ;D Najlepiej byłoby porównać jazdą przez kogoś kto jeździł na fabrycznych trike'ach i powiedziałby czy jest ciężej czy to normalka. W niedzielę może dzięki uprzejomości YIN'a uda mi się przejechać SWB i zobaczę jak tam jest z pedałowaniem (wiem że to lżejszy rower o połowę od trika i ma mniejsze opory toczenia bo o jedno koło mniej ale zawsze to odnośnik do zwykłego pionowego roweru) w każdym razie. Będę jeździł i zobaczę co z tego wyjdzie ;-) bo chciałem na zlot we wrześniu pojechać i nie zdechnąć po drodze ;-D

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 05, 2010, 10:39:26 am »
bo chciałem na zlot we wrześniu pojechać i nie zdechnąć po drodze ;-D
O to świetnie - będzie już 5 osób :) ;)
Z własnego doświadczenia wiem co czujesz - sam jeździłem na "zaciągniętym" hamulcu ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 05, 2010, 03:42:49 pm »
ja ostro trenuje
http://www.youtube.com/watch?v=3_ULhzp4Zk0
dzisiaj zrobiłem kolejne 40 km( lub więcej)
odzywa mi się stara kontuzja kolana ale jak dobrze nogę ustawie na pedale to nie chrupie
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

cruzbike

• wyczynowiec na poziomie
  • Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 05, 2010, 03:48:52 pm »
chrupie !  :o Coś ty sobie zrobił ??
GG: 13949582

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 05, 2010, 04:51:11 pm »
nie chrupie tylko tam jakieś odgłosy są ( takie jakby trzaski :))
kiedyś maiłem wodę w kolanie bo sobie stłukłem rzepkę ale nie mailem ściąganej sama zeszła( to było koło 2000 roku, zimą), tylko teraz na zmianę pogody i jak przemęczę
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

Jadziek_78

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 05, 2010, 06:29:11 pm »
Też pomykałem tą trasą kiedyś ;-) piękny park i pięknie się tam pomyka... pozdro

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 05, 2010, 08:29:53 pm »
odzywa mi się stara kontuzja kolana ale jak dobrze nogę ustawie na pedale to nie chrupie

Witaj w klubie, moje lewe kolano żyć mi nie daje :(. Odgłosy typu chrupania i zgrzyty mogą świadczyć o braku ''mazidła" ( zapomniałem jak to się fachowo nazywa) w stawach. Mi pomaga owijanie kolana bandażem elastycznym i jedzenie galaretek. Do tego staram się nie korzystać z b. twardych przełożeń i jakoś da się jeździć. 

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 06, 2010, 08:34:49 pm »
Oj!
Aj!
Ło Jezu!
   Co bolą nogi po rowerze? albo i bez roweru?

Mam wrażenie że na ten problem pomogła mi Glukozamina - związek
chemiczny występujący w tabletkach - siarczan glukozaminy 500 miligramów
na kapsułkę.(suplement diety - 3 x dziennie tabletka 500 miligram czyli 1,5 grama na dzień)
  Pomaga ona regenerować chrząstkę stawową, a przede wszystkim zwiększa
wydzielanie smarów - mazi stawowej. A przecież kto smaruje ten jedzie,
no nie?
  Te 2-3 lata temu odczuwałem każdą poważniejszą :) trasę- taką np do
Turawy, a z Lewina to myślałem że nie dam rady wrócić :)
  Martwiło mnie to, tym bardziej, że jestem genetycznie obciążony bo
Ojciec chociaż lubił jeździć na rowerze to już w późniejszym wieku
kolana mu nie pozwalały.
  Jak byłem w podstawówce to nawet te problemy Ojca mnie specjalnie nie
dziwiły, przecież On już był taki stary... Miał chyba z 40-42 lata!
  (z prespektywy 12-latka taki człowiek jest "rok młodszy od Jasnej Góry"
albo w innej wersji powiedzenia "jest starszy od węgla")

Polecam więc każdemu tabletki - siarczan glukozaminy 500 miligramów
 Ten związek występuje pod różnymi nazwami handlowymi i w różnych cenach
  Ja polecam ARTRESAN - bardzo często w aptece naprzeciw dworca PKP w
Opolu można go dostać w promocji po 9,99 zł za 30 tabletek.
  Inne preparaty to Glukozamina - 28 zł/30 tabl
  Glukozamid(?) z chrząstką rekina 56zł/30 tabl itd, itd górnej granicy
cenowej chyba nie ma, można wprowadzić na rynek preparat np glukozamina
z kawiorem- mi sprawdza się ta wersja promocyjna

Słyszałem też (+czytałem w Wyborczej) o zastrzykach w kolana w celu pobudzenia produkcji mazi stawowej

Zdrowia życzę

Sławek
Sławek

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 06, 2010, 09:00:23 pm »
Brałem glukozaminę przez dwa miesiące w postaci arthrostop classic, nie odczułem specjalnej poprawy. Możliwe że na mnie nie działa ;).

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 06, 2010, 09:38:56 pm »
Dołącze się do grona geriatryków - fragment ułamanej łękotki rozcharatał mi pół kolana - pół roku chodziłem tak zanim doczekałem się kolejki w szpitalu.

Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8