Autor Wątek: spawanie  (Przeczytany 182579 razy)

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
Odp: spawanie
« Odpowiedź #150 dnia: Października 01, 2010, 08:01:23 pm »
Papier do kserokopiarek jest bardzo dobrym odpowiednikiem blachy stalowej. Z kolejnych dziwadeł : Ty nie wiesz co chcesz, co ma stal do kształtu? Ciebie interesuje wytrzymałość kształtu.
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #151 dnia: Października 01, 2010, 08:13:06 pm »
Papier do kserokopiarek jest bardzo dobrym odpowiednikiem blachy stalowej. Z kolejnych dziwadeł : Ty nie wiesz co chcesz, co ma stal do kształtu? Ciebie interesuje wytrzymałość kształtu.

Wytrzymałość na zginanie. Metal. Jak zacznę robić testy na kartkach papieru i dojdę do jakichś niekonwencjonalnych rozwiązań to czekają mnie same problemy w stylu: "przecież to nie metal". Nie, nie, nie. Postawiłem tezę o metalu a nie o kartkach papieru.

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #152 dnia: Października 01, 2010, 08:30:30 pm »
Wiem jak Ciebie podejść : poziom 13 latków -> http://www.mt.com.pl/forum/viewtopic.php?t=5132

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: Października 01, 2010, 08:39:25 pm »
Wiem jak Ciebie podejść : poziom 13 latków -> http://www.mt.com.pl/forum/viewtopic.php?t=5132

Ja po prostu chcę konsekwentnie zrewidować swój pogląd a Ty mi wyskakujesz z kartkami papieru, mostami z makaronu. Obiecuję że jak po testach z metalem wyjdzie że się pomyliłem to napiszę o tym niezwłocznie na tym forum. Test zrobię na kwadratowym pręcie stalowym. Będę sprawdzał jego wytrzymałość na zginanie "prosto" oraz "po przekątnej" - tym razem sprawdzę to obciążnikami na jednakowo długim ramieniu, żeby nie było że test jest "subiektywny". Podpora będzie w imadle - muszę dorobić proste "uchwyty" żeby czasem nie obróciło mi szybko pręta gdy będzie ściśnięty tylko krawędziami (diabeł tkwi w szczegółach).
« Ostatnia zmiana: Października 08, 2010, 11:00:18 pm wysłana przez Maciej Długosz »

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #154 dnia: Października 01, 2010, 08:52:46 pm »
Pas

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #155 dnia: Października 01, 2010, 10:50:32 pm »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: Października 01, 2010, 10:55:23 pm »
Pas
z humanistą nie pogadasz

Zrób testy to pogadamy. Nie mam imadła ani pręta pod ręką. To może ktoś z Was zrobi testy i obali moje teorie jak się tak Wam spieszy? Tylko zamocować sztywno w obydwu przypadkach (żeby "nie obkręciło" pręta w podporze/ imadle).

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #157 dnia: Października 01, 2010, 10:58:42 pm »
Pas
z humanistą nie pogadasz

Zrób testy to pogadamy. Nie mam imadła ani pręta pod ręką.

pręt nie jest potrzebny,
ja nie zajmuje sie testowaniem prętów, kręci mnie robienie rowerów

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #158 dnia: Października 01, 2010, 10:59:33 pm »
Pas
z humanistą nie pogadasz

pręt nie jest potrzebny,

To czemu pytasz o wyniki...

Wyginałem w imadle pręt 10x10mm. I był sztywniejszy po przekątnej. Nie wiem, może teraz pytanie graficzne - jeśli miałem "nie kontrolowane warunki eksperymentu" to z chęcią powtórzę próbę (teraz jednak nie mam ani imadła ani pręta - więc jak ktoś może zrobić taka próbe to byłbym wdzięczny):

jak byla różnica w sile giecia, podaj wartosci bezwzgledne, pytam teraz z czystej ciekawosci

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #159 dnia: Października 01, 2010, 11:05:42 pm »
Pas
z humanistą nie pogadasz

pręt nie jest potrzebny,

Wyginałem w imadle pręt 10x10mm. I był sztywniejszy po przekątnej. Nie wiem, może teraz pytanie graficzne - jeśli miałem "nie kontrolowane warunki eksperymentu" to z chęcią powtórzę próbę (teraz jednak nie mam ani imadła ani pręta - więc jak ktoś może zrobić taka próbe to byłbym wdzięczny):

jak byla różnica w sile giecia, podaj wartosci bezwzgledne, pytam teraz z czystej ciekawosci

no widzisz, sam sobie zadales pytanie i sam znalazles odpowiedz, chyba milo i sympatycznie Ci sie przebywa we własnym towarzystwie ,
A serio, wskazuje Ci tylko - jak większość - nieścisłosci w Twoich metodach poznawania świata, a większość z tego co się orientuje to ludzie z mocnymi podstawami inżynierskimi i z dużym doświadczeniem, wiek też robi swoje , więc może warto sie wsłuchać w te głosy :D,

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: Października 01, 2010, 11:08:16 pm »
Pas
z humanistą nie pogadasz

pręt nie jest potrzebny,

no widzisz, sam sobie zadales pytanie i sam znalazles odpowiedz, chyba milo i sympatycznie Ci sie przebywa we własnym towarzystwie ,
A serio, wskazuje Ci tylko - jak większość - nieścisłosci w Twoich metodach poznawania świata, a większość z tego co się orientuje to ludzie z mocnymi podstawami inżynierskimi i z dużym doświadczeniem, wiek też robi swoje , więc może warto sie wsłuchać w te głosy :D,

Taaaa - czyli znowu było "podpuszczanie" i udawanie że się interesujesz a potem nagłe patrzenie jak ktoś do czegoś dąży i jeszcze docinanie mu. To jest ten typ "sępiarstwa" który mnie zadziwia. Widzę że nawet ściśnięcie w imadle zbyt wiele kosztuje. Ale docinanie było proste. Brawo! Powtarzam - nie mam przy sobie imadła ani pręta. Nie mam problemu by zrewidować teorie/ opinie. Potem zazwyczaj jest "poker face" ze strony sępów gdy coś się okaże. Testy zrobię ale nie na kartce papieru która rzekomo:

Papier do kserokopiarek jest bardzo dobrym odpowiednikiem blachy stalowej. [...] co ma stal do kształtu? Ciebie interesuje wytrzymałość kształtu.
« Ostatnia zmiana: Października 01, 2010, 11:14:38 pm wysłana przez Maciej Długosz »

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #161 dnia: Października 01, 2010, 11:13:54 pm »
A mi się wydaje że "podpuszczanie" i udawanie że się interesujesz a potem patrzenie jak ktoś do czegoś dąży i jeszcze docinanie mu jest typem "sępiarstwa". Widzę że nawet ściśniecie w imadle zbyt wiele kosztuje. Ale docinanie jest proste. Brawo! Powtarzam - nie mam przy sobie imadła ani pręta, bo rewidować teorie/ opinie się nie boję.

a mnie się wydaje że jesteś za bardzo pochłonięty swoją osobą i swoimi osiągnięciami takimi jak :

daszek do trajki,
model czegostam z prętów,
test coroplastu jako budulca na kufry,
wyginanie pręta w imadle,

Maciej, jesteś zabawnym modzieńcem :D

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #162 dnia: Października 01, 2010, 11:22:18 pm »
A mi się wydaje że "podpuszczanie" i udawanie że się interesujesz a potem patrzenie jak ktoś do czegoś dąży i jeszcze docinanie mu jest typem "sępiarstwa". Widzę że nawet ściśniecie w imadle zbyt wiele kosztuje. Ale docinanie jest proste. Brawo! Powtarzam - nie mam przy sobie imadła ani pręta, bo rewidować teorie/ opinie się nie boję.

a mnie się wydaje że jesteś za bardzo pochłonięty swoją osobą i swoimi osiągnięciami takimi jak :

daszek do trajki,
model czegostam z prętów,
test coroplastu jako budulca na kufry,
wyginanie pręta w imadle,

Maciej, jesteś zabawnym modzieńcem :D

Pokazuję przykłady ludzi trzeźwo myślących o rowerze którzy postrzegają go jako praktyczny środek transportu a nie jako obiekt westchnień. Dlatego ludzie modernizują rowery a nie tylko obniżają siodełko/ regulują kąt główki ramy. Podawałem przykłady nie tylko swoje ale z wielu stron. Dla mnie rower jadący 5-7 km/h szybciej to nie jest osiągnięcie. Deszcz pada. Prędzej wsiądę do auta gdy pada niż wskoczę na rower - to chyba proste. Ale po zrobieniu prostej i taniej osłony (przetestowane na "Flevo-Racer evolution" czy "Trajk z pełną amortyzacją") bardzo dużo w tej kwestii się zmienia - bo nie moknę i nie marznę z osłoną. Przesadnie niskie rowery bez chorągiewki czy "masztu" z oświetleniem nie są praktyczne - co wyszło mi na prototypie, ani nie są bezpieczne w ruchu ulicznym (opinie kierowców). Są proste materiały i nie trzeba utrudniać sobie życia na siłę wybierając np. włókno szklane - które nie jest zresztą wcale takie trwałe, łatwo przecież obić laminat (nawet Niemiec o tym pisał, oraz był przykład z Ameryki) więc opinia jest potwierdzona. Chciałem coś do końca zrewidować z tym prętem to jest wycofywanie się rakiem przez "sceptyków" albo mówienie mi o kartkach papieru/ konstrukcjach z makaronu. Aha - zapomniałeś o elektryfikacji roweru. Szkoda - bo to dużo więcej niż jakikolwiek kolarz jest w stanie wycisnąć (masz "opcję 4 kW w nogach?? - tak, wiem, przesadziłem, wystarczy np. 750 W żeby "pomykać"). Tak - wiem - "prawdziwy rower" to dla wielu ... goły rower. Dla mnie środek transportu powinien być "reliable". W Polsce takie pojęcie chyba nie istnieje. "Reliable" przetłumaczyłbym jako: "można na nim polegać". No to "jechaj" w zimie poziomem. Albo jedź w deszcz. Albo "jechaj" 20 km  jedną stronę gdy jesteś zmęczony (bez silnika). U nas zaś jest "pasja". Nie ma się co dziwić ż takim podejściem że spycha się rowery poziome do mniejszości. Ale to jest jakaś ślepa uliczka - ludzie dlatego ulepszają swe rowery żeby było coś więcej niż wygodny fotelik. A to co się tutaj często dzieje to uciekanie od modernizacji. Tylko pójście w "elytę". Dziwne podejście. "Szlachta rowerowa".
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2010, 12:41:28 am wysłana przez Maciej Długosz »

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #163 dnia: Października 02, 2010, 08:38:07 am »
Dziwne podejście. "Szlachta rowerowa".

ciekawe przejscie z gięcia drutu na filozofie życiową, ale ok niech Ci będzie,
zimą  / w deszczu mam do dyspozycji pociąg ( tak sie szczesliwie zlozylo ze mam stacje blisko domu i tuz pod biurem )
jestem zmeczony, chce szybko dojechac w miescie - uzywam motocykla
jade z rodzina - uzywam samochodu
jade z pasmi do lasu - uzywam innego samochodu
chce sie wyrypac - biegam lub jezdze rowerem
mam duzo czasu i chce jechac nad morze - wsiadam na rower i znikam na tydzien ( dojade czy nie, niewazne liczy sie zabawa i przygoda )
dla mnie rower to:
pojazd napedzany miesniami
prostota, wygoda, wolnosc i minimalizacja udogodnien

nie mam nic do elektryfikacji roweru, nie bede rowniez nikomu mowil ze EV to zlo, ale oczekuje ze nie bede atakowany przez ektremistów haslami ktore mowia ze:

rower musi miec pasek zebaty ( masz jakies doswiadczenie z napędem pasowym ? bo ja mam motocykl napedzany pasem )
musi miec silnik elektryczny ( nie, nie musi )
musi miec owiewke ( nie musi )
musi miec piaste planetarna ( nie musi )

rower musi sprawiac przyjemnosc i byc milym dodatkiem do codziennosci, ale to jest moja definicja ktorej nikomu nie narzucam,

Możemy juz zakończyc tę pustą dyskusję i kontynuować ją jak wykonasz doświadczenie ?
Dla przypomnienia dodam że profil testowy możesz wykonać z kartonu, i na prawdę to zadziała. Życzę więcej dystansu do świata i zaufaj mi, że masz wokól siebie przychylnych sobie ludzi, którzy na prawde starają się nawiązać z Tobą nić porozumienia, ale nie ułatwiasz dialogu naskakując na wszystki rozmówców.

tomigelo

• kolarz na poziomie
  • 20 latek od pierwszej poziomki :)
    • www.poziome.republika.pl/techno12.htm
« Odpowiedź #164 dnia: Października 02, 2010, 09:00:53 am »
Po co wyważać otwarte drzwi :)

Przykład Kolegi który z wiedzą praktyczną i teoretyczna podszedł do budowy roweru poziomego.

http://www.poziome.republika.pl/techno2.htm

A tu przykład symulacji komputerowej

http://www.poziome.republika.pl/obrazki/rowerki/adrian_i_n4.jpg

Pozdr