Autor Wątek: spawanie  (Przeczytany 182494 razy)

staskiewicz

• kolarz na poziomie
Odp: spawanie
« Odpowiedź #165 dnia: Października 02, 2010, 11:43:57 am »
rower musi sprawiac przyjemnosc i byc milym dodatkiem do codziennosci, ale to jest moja definicja ktorej nikomu nie narzucam,

Bo taka jest po prostu prawda... Rower rzadko dzisiaj służy do "roboty"/transportu. Tak jak jazda konna, jazda na rowerze staje się sportem. A szlachta rowerowa odziana w eleganckie mundurki mija w sobotnie popołudnie tych co akurat muszą pracować i jadą samochodem:)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #166 dnia: Października 02, 2010, 05:06:10 pm »
I w ten piękny sposób temat "spawanie" wjechał na bezdroża.  :o :o :o
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #167 dnia: Października 02, 2010, 06:17:52 pm »

Przecież to nic nowego...  ::)..........;D
Sławek

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: Października 03, 2010, 12:27:34 am »

Przecież to nic nowego...  ::)..........;D

I kto to mówi?

Bo o spawaniu mało kto chce mówić. Robi się ze spawania jakąś "tajemnicę". Np. padają stwierdzenia "daj se spokój" (= nie poradzisz sobie) albo "załatw po znajomości" (= nie rób tego osobiście, niech zrobi to za ciebie kto inny). Mało ludzi dzieli się zdobytą wiedzą. Przykład? Było np. pytanie do Rolinsa o spawanie alu (brał udział w tworzeniu aluminiowego roweru górskiego "handbike") i ... po spytaniu się go o jakieś szczegóły dotyczące konstruowania nastała wielka grobowa cisza. Gość pochwalił się aluminiowym rowerem, spytał o rurki pod prowadzenie łańcucha, dostał co chciał i ... zwiał. Tyle go widzieliśmy. Po prostu gość - choć obeznany w temacie to i tak nie chce nic mówić na temat spawania alu. Jak będziemy sobie w ten sposób "pomagać" to nawet rysunku technicznego z oznaczeniami spawalniczymi nie zdołamy rozwinąć bo ktoś powie - rysunek techniczny "jest w książce" (= nie mam ani jednego gotowego przykładu, radź sobie sam). Albo "szukaj porad u specjalistów" (= i wchodź do tyłka tym specjalistom, stawiaj im flaszki). Albo padnie zarzut "kopiujesz cały Internet" (= znalazłeś coś, to trzymaj to dla siebie).

Takie dziwne schematy.
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2010, 03:49:17 pm wysłana przez Maciej Długosz »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: Października 03, 2010, 12:59:01 am »
nie mam nic do elektryfikacji roweru, nie bede rowniez nikomu mowil ze EV to zlo, ale oczekuje ze nie bede atakowany przez ektremistów haslami ktore mowia ze:

rower musi miec pasek zebaty ( masz jakies doswiadczenie z napędem pasowym ? bo ja mam motocykl napedzany pasem )
musi miec silnik elektryczny ( nie, nie musi )
musi miec owiewke ( nie musi )
musi miec piaste planetarna ( nie musi )

Znowu "słyszę moje ucho". Ucho "mówi mi" że w kabinie z włókna szklanego jest sporo hałasu. Nawet gdy miałem podgiętą bokami prototypową owiewkę ... z kartonu to i tak kumulowały się dźwięki/ pogłosy. Tak to jest z owiewkami - warto o tym wiedzieć/ wygłuszyć dziadostwo. "Gitara gra". Tak samo z silnikiem elektrycznym w układzie "mid-drive" masz dodatkowy hałas. Lepszy byłby pasek napędowy gdy chodzi o ... wytłumienie hałasu napędu (albo cichy silnik w piaście). A gdy masz kombinację osłona+silnik elektryczny to wszelkie pogłosy i odgłosy się kumulują. To mam dokładnie na myśli z tym całym paskiem. Napęd paskiem w rowerze - nawet gdy rower jest bez wspomagania - też uważam za sensowny. Miałem jazdę próbną rowerem z zębatym paskiem napędowym - zero flakowatości, cichy, czysty napęd. Nie bez wad - bo w zimie powinien być osłonięty, bo pasek gumowy nie "wyciśnie" z kół zębatych śniegu tak samo jak łańcuch z zębatek i "goły pasek" się zapcha śniegiem w zimie (potrzebna osłona na zimę). W skuterze Honda Helix jest pasek zębaty (pracuje w pełnej osłonie) i nie narzekam na pasek. Mam pozytywne doświadczenia. A łańcuch i jego eksploatacja... Nawet sama wymiana opony, dętki w kole napędowym z łańcuchem przeważnie oznacza sporo brudu. Miałem też rower z wałkiem napędowym - wałek to jeszcze lepszy sposób przeniesienia napędu.

Patrz Gemsi - zamiast zrobić prostą owiewkę do dotychczasowego roweru i zyskać w ten sposób 25-30% prędkości... ludzie wolą szukać "cudownych kątów" i "cudownych materiałów". Nie jestem złośliwy. Dziwi mnie to. Plus możesz mieć 2 w 1: aerodynamikę i ochronę przed kiepską pogodą.

Mi np. najbardziej odpowiadałby wariator a'la Hagen Drive (prosty, wydajny). Z braku laku dobry jednak kit (piasta planetarna).
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2010, 01:07:43 pm wysłana przez Maciej Długosz »

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #170 dnia: Maja 04, 2011, 03:24:51 am »
Technologia mma(elektroda). Materiał stal 1.5 - 2mm, rower.
1. Jak zrobić spaw punktowy, aby wstępnie szczepić elementy? Mam problem z wcelowaniem spawu w 2 łączone elementy (zwykła maska spawalnicza). Jak już zajarzy się łuk, to lepiej trzymać elektrodę nad tym punktem w celu zrobienia spawu punktowego. Czy może zataczać malutkie kółko wokół docelowego miejsca. Ew. 1 opcja z drganiem góra dół?
2. Jak sprawnie oczyścić spoinę z żużlu? Spaw, a właściwie glut . Jest wiele zakamarków. Szczotka druciana tego nie rusza, jedynie śrubokręt + młotek to czasami rusza.
3. Przy spawach pachwinowych, ciągłych  ( np. przy główce ramy) jak bardzo elektrodą  poruszać na boki? 0, 2, 5 ,10, 15 mm? Macie lepsze doświadczenia z kręceniem kółeczek, czy zygzaczkiem?
4. Jaką elektrodę polecacie do czegoś takiego? Ja zaczynałem od er150/1.6mm - za wąski spaw. er146/2.0mm lepiej. A na końcu (cały czas spawania okolicy główki ramy :D ) zasadową eb ... 2.5mm.
5. Pozostało mi jeszcze przespawanie z innego roweru mocowania nóżki w okolice suportu (bo mój tylny trójkąt z suportem nie posiadał tego fabrycznie). Jak się do tego zabrać? Wydaje mi się, że rurki z tylnego trójkąta są dość cienkie (jeszcze tam nie ciąłem) ... a tu elektrodowe spawanie...

Chyba mam nazwę na ten rowerek  Mr. spawoglut  ( te spawy ruskich z początku tematu są przyzwoitsze ) ::)
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #171 dnia: Maja 04, 2011, 05:46:50 am »
nie ściąga za bardzo od elektrody :)

do ustawiana to może być tak żeby tylko złapało nie ważne jak bo potem jak zaczniesz właściwy spaw to możesz ten szczep zeszlifować
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

kapitanwasyl

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #172 dnia: Maja 04, 2011, 05:51:58 am »
Jak są same gluty to pewnie dobrze nie wtapia .
Poćwicz jeszcze spawanie na kawałku złomu ( bez rdzy)
 a  ....   może spawarka jakaś nie teges ...
I tak w koło  Macieju ...

Panki

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #173 dnia: Maja 04, 2011, 08:11:23 am »
Technologia mma(elektroda). Materiał stal 1.5 - 2mm, rower.
1. Jak zrobić spaw punktowy, aby wstępnie szczepić elementy? Mam problem z wcelowaniem spawu w 2 łączone elementy (zwykła maska spawalnicza). Jak już zajarzy się łuk, to lepiej trzymać elektrodę nad tym punktem w celu zrobienia spawu punktowego. Czy może zataczać malutkie kółko wokół docelowego miejsca. Ew. 1 opcja z drganiem góra dół?

Wystarczy jak zajarzysz łuk elektrodą i przytrzymasz na środku łączonych elementów, do szczepiania daj troszkę większy prąd i elektrodę er 146 np.

2. Jak sprawnie oczyścić spoinę z żużlu? Spaw, a właściwie glut . Jest wiele zakamarków. Szczotka druciana tego nie rusza, jedynie śrubokręt + młotek to czasami rusza.

Jak będziesz miał dobrze ustawiony prąd szlaka powinna sama odskoczyć, dobrze też mieć szlifierkę i wyszlifować delikatnie

3. Przy spawach pachwinowych, ciągłych  ( np. przy główce ramy) jak bardzo elektrodą  poruszać na boki? 0, 2, 5 ,10, 15 mm? Macie lepsze doświadczenia z kręceniem kółeczek, czy zygzaczkiem?

To zależy od spawacza, Ja bym spawał bez ruszania na boki. Jeśli oczywiście masz dopasowane wszystko "idealnie bez szczeliny"

4. Jaką elektrodę polecacie do czegoś takiego? Ja zaczynałem od er150/1.6mm - za wąski spaw. er146/2.0mm lepiej. A na końcu (cały czas spawania okolicy główki ramy :D ) zasadową eb ... 2.5mm.

Elektrody er mają lepszy wtop w spawany metal troszkę trudniej się spawa bo szlaka podchodzi pod materiał topiony trzeba się "nagimnastykować" 

5. Pozostało mi jeszcze przespawanie z innego roweru mocowania nóżki w okolice suportu (bo mój tylny trójkąt z suportem nie posiadał tego fabrycznie). Jak się do tego zabrać? Wydaje mi się, że rurki z tylnego trójkąta są dość cienkie (jeszcze tam nie ciąłem) ... a tu elektrodowe spawanie...

Jeśli dopasujesz idealnie rurki to jest szansa że uda się pospawać a nie wypalić dziury :) małe średnice ciężko pospawać nie przegrzewając materiału trzeba uważać

Chyba mam nazwę na ten rowerek  Mr. spawoglut  ( te spawy ruskich z początku tematu są przyzwoitsze ) ::)

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #174 dnia: Czerwca 05, 2011, 02:23:27 pm »
Film instruktażowy po angielsku o spawaniu elektrodą otuloną. Jak dla mnie rewelacja. Teraz to mogę spawać (ale czas będzie w przyszłym miesiącu :D)
MMA welding (welding inststute) video guide,  55 minut.
http://www.youtube.com/watch?v=zWdgEaXWDxQ

A tu też kilka cennych rad. Objawy identyczne, najprawdopodobniej mam mocno zawilgocone elektrody -> trzeba szukać piekarnika.
technika spawania prosze o pomoc
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1365074.html

kapitanwasyl

« Odpowiedź #175 dnia: Czerwca 05, 2011, 06:35:13 pm »
Film instruktażowy po angielsku o spawaniu elektrodą otuloną. Jak dla mnie rewelacja. Teraz to mogę spawać (ale czas będzie w przyszłym miesiącu :D)
MMA welding (welding inststute) video guide,  55 minut.
http://www.youtube.com/watch?v=zWdgEaXWDxQ

Ten facet raczej nie ma do końca wprawy w spawaniu elektrodą :) spawy są nierówne i nie mają równych grubości .
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2011, 06:30:56 pm wysłana przez kapitanwasyl »

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #176 dnia: Czerwca 05, 2011, 09:42:34 pm »
Ten facet raczej nie ma do końca w prawy w spawaniu elektrodą :) spawy są nie równe i nie mają równych grubości .
wprawy, nierówne :)

kapitanwasyl

« Odpowiedź #177 dnia: Czerwca 06, 2011, 06:32:32 pm »
 ;D  upss to po weekendzie , już poprawiłem . ::)

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #178 dnia: Czerwca 06, 2011, 06:51:55 pm »
Ten facet raczej nie ma do końca wprawy w spawaniu elektrodą :) spawy są nierówne i nie mają równych grubości .
Co jak co, ale pokazał więcej niż jest na tym forum ;).
PS. A możesz podać dokładnie o które spawy ci chodzi? Zobaczyłeś cały filmik, czy po łebkach?

kapitanwasyl

« Odpowiedź #179 dnia: Czerwca 06, 2011, 07:18:17 pm »
Głównie oglądałem elektrodowe , spawa cieniutko , wiem coś o tym bo robię to na co dzień spawarką ESAB 530 ( podobną do tej tylko ciut mocniejszą :)  http://xarchiwum.pl/polautomat-esab-origo-mig-430w-wodny-dodatki-i1521048521.html  ) głównie migiem ale elektrodę też co nieco znam ... :P

Nie wiem czy dałby radę   z blachą 12 mm i spawem 12 mm  +  rentgen  ...