Technologia mma(elektroda). Materiał stal 1.5 - 2mm, rower.
1. Jak zrobić spaw punktowy, aby wstępnie szczepić elementy? Mam problem z wcelowaniem spawu w 2 łączone elementy (zwykła maska spawalnicza). Jak już zajarzy się łuk, to lepiej trzymać elektrodę nad tym punktem w celu zrobienia spawu punktowego. Czy może zataczać malutkie kółko wokół docelowego miejsca. Ew. 1 opcja z drganiem góra dół?
2. Jak sprawnie oczyścić spoinę z żużlu? Spaw, a właściwie glut . Jest wiele zakamarków. Szczotka druciana tego nie rusza, jedynie śrubokręt + młotek to czasami rusza.
3. Przy spawach pachwinowych, ciągłych ( np. przy główce ramy) jak bardzo elektrodą poruszać na boki? 0, 2, 5 ,10, 15 mm? Macie lepsze doświadczenia z kręceniem kółeczek, czy zygzaczkiem?
4. Jaką elektrodę polecacie do czegoś takiego? Ja zaczynałem od er150/1.6mm - za wąski spaw. er146/2.0mm lepiej. A na końcu (cały czas spawania okolicy główki ramy

) zasadową eb ... 2.5mm.
5. Pozostało mi jeszcze przespawanie z innego roweru mocowania nóżki w okolice suportu (bo mój tylny trójkąt z suportem nie posiadał tego fabrycznie). Jak się do tego zabrać? Wydaje mi się, że rurki z tylnego trójkąta są dość cienkie (jeszcze tam nie ciąłem) ... a tu elektrodowe spawanie...
Chyba mam nazwę na ten rowerek Mr. spawoglut ( te spawy ruskich z początku tematu są przyzwoitsze )