Autor Wątek: spawanie  (Przeczytany 182647 razy)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
Odp: spawanie
« Odpowiedź #105 dnia: Września 27, 2010, 11:23:56 pm »
Maciej, jak piszesz o obróbce cieplnej, to powinieneś zacząć od wykresu żelazo-węgiel. Tam dokładnie widać jaki proces zachodzi............itd.

Yyyyyy - zagiąłeś mnie Hansglopke! Chwilkę mi znajdzie nim znajdę kolejne zależności.

panowie , ja rozumiem, ale to do ciezkiej krwi nie jest forum dla spawaczy, Maciej , ja wiem ze ty chciałbys przepisać cały internet po swojemu, ale po co ? czy uważasz że ludzie to debile i nie potrafią wyszukiwać informacji ?

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: Września 28, 2010, 08:36:40 am »
Maciej, jak piszesz o obróbce cieplnej, to powinieneś zacząć od wykresu żelazo-węgiel. Tam dokładnie widać jaki proces zachodzi............itd.

Yyyyyy - zagiąłeś mnie Hansglopke! Chwilkę mi znajdzie nim znajdę kolejne zależności.

panowie , ja rozumiem, ale to do ciezkiej krwi nie jest forum dla spawaczy, Maciej , ja wiem ze ty chciałbys przepisać cały internet po swojemu, ale po co ? czy uważasz że ludzie to debile i nie potrafią wyszukiwać informacji ?

No to jak jesteś taki mądry to pokaż WPS'a dla ramy rowerowej. Czy w WPS'ie typowych (więc nie najdroższych) ram rowerowych jest napisane że stalowa rama ma być odprężana? Jakie są praktyki w tej kwestii? Weź pod uwagę coś adekwatnego (ścianka 1,5mm, stal St3s - tak, wiem stal St3s zazwyczaj nie poddaje się procesom ulepszania cieplnego, ale same spawy można by odprężyć) . Zatem jak ktoś używa lepszej stali to z chęcią poczytam "jakie dodatkowe procesy" zastosował. Po kiego grzyba mam załatwiać coś "po znajomości"? Dział Techno to nie tylko dział "Po znajomości". Wystarczy rysunek techniczny z oznaczeniami spawalniczymi. Czemu mamy stać w miejscu? Szukanie na innych forach informacji zajmuje sporo czasu. Nie chce mi się stać i "asystować" spawaczowi. Zanoszę projekt i przychodzę odebrać ramę/ kontroluję zgodność z projektem/ jakość i płacę! Proste. W Holandii to jest ogóle niewykonalne by "pomagać spawaczowi" - oddajesz projekt i nie masz prawa zawracać du...y spawaczowi. Popatrzeć i spytać o coś możesz ale na pewno nie możesz wtrącać się do czyjejś pracy gdy spawacz dostaje już od szefa zlecenie i ma robić.

"Dział projektów" kuleje np. z tego powodu że nie ma omówionych oznaczeń spawalniczych. Zrobić rysunek techniczny to nie taki problem, dołożyć wzmocnienia, wprowadzić oznaczenia spawalnicze. I wiedzieć jakie są praktyki odnośnie obróbki cieplnej - ja preferuję stal więc "drążę temat". Ale do końca a nie "po łebkach".

Mam zatem pytanie do kogoś używającego lepszych gatunków stali niż St3s:

Oto mój najnowszy rower własnej produkcji. Rura główna ST52-BK 45x1mm, mostek i widelec alu, fotelik "szklany" ze sklepiku. Koła 26"(571) na szytkę.

Trajkocyklista! Czy Twoja rama po spawaniu była odprężana, wyżarzana, normalizowana (niewłaściwe skreślić/ dopisać właściwe)??
« Ostatnia zmiana: Września 28, 2010, 10:32:34 am wysłana przez Maciej Długosz »

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #107 dnia: Września 28, 2010, 11:11:58 am »

No to jak jesteś taki mądry to pokaż WPS'a dla ramy rowerowej.

a po cholere ?, stawiam jabłka przeciwko orzechom ze jestes jedyną osoba na tym forum której na tym zależy, jesli czegos nie potrafisz wyszukac w sieci , to  może zacznij szukać u profesjonalistów. I jak napisalem, nie chodzi o to żeby na to forum przepisać cały internet, a w tym wątku przekleic całą dostępna literature dotyczącą spawalnictwa.

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: Września 28, 2010, 12:45:27 pm »

No to jak jesteś taki mądry to pokaż WPS'a dla ramy rowerowej.

a po cholere ?, stawiam jabłka przeciwko orzechom ze jestes jedyną osoba na tym forum której na tym zależy, jesli czegos nie potrafisz wyszukac w sieci , to  może zacznij szukać u profesjonalistów. I jak napisalem, nie chodzi o to żeby na to forum przepisać cały internet, a w tym wątku przekleic całą dostępna literature dotyczącą spawalnictwa.

Jedyną osobą? Mając projekt ramy myślę że nie będę jedyną osobą chcącą pójść z prawdziwym projektem do zakładu spawalniczego. To się po prostu kalkuluje. Ile kosztuje projekt? Ile kosztuje stal St3s? Marek Siudak zapłacił coś 50 zł za gotowe plany Warriora. Brakuje w nich WPS'a. Poza tym plany są OK - ale wtedy gdy już masz urządzony warsztat. Teraz jak nie mam dostępu do garażu to prawdziwy projekt jest tym bardziej ważny - zwłaszcza gdy chcę mieć dokładnie taki rower jaki mi pasuje, a nie przeróbki dotychczasowych rowerów. Ile kosztuje spawanie ramy? Są stawki nawet za 1cm spawu - można wszystko co do centa policzyć. Malowanie też da się wycenić. Ekonomia. Sklecanie pozostałych elementów mogę oddać w ręce serwisowi rowerowemu albo zrobić samodzielnie (tylko np. dać koła do zaplatania i centrowania serwisowi oraz wkręcenie suportu/ wbicie misek łożysk/ wbicie łożysk ślizgowych). Mając warsztat wyjdzie jeszcze taniej samemu (pomijam w tym wszystkim np. rowery używane - bo nie znajduję takich rowerów jakie mi w 98% pasują).

Pytać i szukać profesjonalistów? Przecież profesjonaliści to ludzie uczący się na własnych błędach/ ludzie którzy byli na kursach/ ludzie korzystający z książek. Poza tym musisz "podkładać się", "przyjaźnić się", "załatwiać po znajomości" żeby coś od nich uzyskać. Albo płacić za to że ktoś poświęca Ci swój czas żeby co pokazać/ wytłumaczyć. Wymieniamy się wiedzą tu na forum ale mało kto chce zdradzać że się na czymś faktycznie zna. Bo potem byłoby "męczenie wora" - sorry za chamskie określenie. Jak się zdradzisz - że się na czymś naprawdę znasz - to każdy będzie się Ciebie pytał jak przykręcić śrubkę jak uciąć profil. Więc "nie opłaca się" zdradzać że na czymś dobrze się znasz. Ja się uczę i nie sprawia mi problemu dzielenie się wiedzą. Można pójść na kurs spawania/ poznać temat z literatury/ opublikować poznane zasady. Czy publikowanie tak bardzo boli? Jak zaniosę projekt to nawet nie muszę umieć spawać - ale ocenić spawy wizualnie i wykryć podstawowe niezgodności spawalnicze mogę już tu i teraz. Tabela jest klarowna i prosta.

Przepisać cały Internet. Chodzi Ci o CAŁĄ literaturę? To mamy mieć doktorat ze spawalnictwa wszystkich metali? Kto robi ramy z magnezu/ tytanu/ miedzi/ żeliwa? Są ludzie którym pasuje alu. Ja chcę się skupić w tym wątku na spawaniu stali i wcale informacji/ wiedzy dużo pod tym względem nie potrzeba:
- tabela prądów/ prędkość wysuwania drutu, prędkość prowadzenia uchwytu spawalniczego dla poszczególnych spoin/ poszczególnych grubości materiałów (cały czas mam na myśli stal) - już podałem. Wynika że 1,5 stal spawa się 100A prądem, prędkości wysuwania drutu i prędkość podawania drutu jeszcze "laboratoryjnie" nie ustaliłem - ale jeszcze chwila i uzupełnię dane
- oznaczenia spawalnicze - są, nie wiem czy pisze się "mm" np. "1,5 mm II 120 mm", czy tylko podaje same liczby plus oznaczenia np. "1,5 II 120" co znaczy "1,5mm materiał do pospawania , spoina doczołowa, długość spoiny 120mm")
- konieczność/ zbędność dodatkowych procesów po spawaniu - ważne, bo potem ktoś będzie narzeka że rama pękła - z aluminium "nie ma wyproś" - albo sezonowanie albo odprężanie
- wady spawalnicze - płaci się wtedy mniej za wady albo żąda się właściwej jakości, bo będzie mi cwaniakował spawacz czy kierownik spawalni wciskając kit

Byłoby wielką korzyścią gdyby ktoś omówił do końca spawalnictwo i obróbkę alu.

Potem malowanie ramy i montaż roweru.

Zawsze dziwi mnie że im bardziej wnika się w materię tym większy jest jej opór. Normalnie zawsze. Jakaś reguła życia. Widzę że niektórym ludziom wprost nie odpowiada żeby się nawzajem w pełni informować. Tylko mówić zdawkowo. Nie da rady nic rozwinąć w takiej atmosferze zniechęcania. Będziemy co - skakać po linkach, skakać po forach, ściągać literaturę? I tylko mówić "fajnie/ nie fajnie"? Jakaś kompilacja się należy - chyba? Nie czytaj zatem tego wątku Gemsi o spawaniu - zanieś kolejną ramę "po znajomości" do spawania. Mi to wciąż pachnie "komunizmem" - bo żeby w komunizmie coś załatwić trzeba było "wślizgiwać się w czyjeś łaski". "Stawiać flaszki tokarzom", itp.. Nie pasuje mi takie podejście i nawet próbowałem działać na tej zasadzie "po znajomości" to się "przejechałem" i okazało się że mi ludzie wielką łaskę robią, a ja wcale nie za darmo chciałem dać im coś dla mnie zrobić. Dla mnie "po znajomości" jest "nie-dorosłe". Dla mnie PRAWDZIWY PROJEKT to krok w dorosłe planowanie. Ciekawe jest jednak że nawet darmowy program do szkicowania - ułatwiający planowanie/ projektowanie - też był dla niektórych "problemem":

Tego Google Sketchup nie wypuścili na normalny system operacyjny. Jest więc kompletnie nieprzydatny  ;)

mam to samo :/

Życie jest pełne sprzeczności i paradoksów. Nie dziwię się już zatem więcej że Marek Utkin "poległ na polu walki" w przypadku tworzenia praktycznego roweru. Po prostu mało kto chce faktycznie "razem" coś stworzyć. W środowisku zniechęcaczy i cwaniaków ciężko się brnie do przodu. Mi np. nie trzeba czyjejś łaski - wystarczy mi zdobywać sukcesywnie wiedzę jak co działa. Gemsi - interesuje NIE TYLKO Ciebie i NIE TYLKO mnie stal/ obróbka stali/ metody łączenia stali DO ZROBIENIA RAMY ROWERU. Weź to proszę pod uwagę że nie tylko my dwaj czytujemy TO forum.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #109 dnia: Września 28, 2010, 01:56:17 pm »
Heh ... Jakby było krócej, może bym przeczytał, po objętości wnioskuje ze się obruszyles ;)

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: Września 28, 2010, 05:30:12 pm »
A jaki masz system operacyjny w komputerze Gemsi?

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #111 dnia: Września 28, 2010, 06:22:54 pm »
Ale będą jaja, gdy projekt narysowany, wyliczony, oznaczony do ostatniej ryski i zakład wykona to źle.  :-*
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: Września 28, 2010, 07:43:37 pm »
Ale będą jaja, gdy projekt narysowany, wyliczony, oznaczony do ostatniej ryski i zakład wykona to źle.  :-*

Za niezgodności się nie płaci. Ja wiem jak postępują cwaniaki - będą mi jeszcze tłumaczyć że "spawacz miał wczoraj zły dzień" albo "przecież podtopienia nie są takie ważne". Zatem co najwyżej będzie zaliczka. Za partactwo się nie płaci.

Np. firma Voestalpine Polynorm ilekroć dostaje od Mercedesa, Audi, Scanii czy innych zleceniodawców informację że jakiś produkt był "be" to dostają też dokładne zdjęcia "co było źle". Oprócz tej informacji firma Voestalpine dostaje też rachunek - zwykle 140 EUR za każdą poszczególną spartoloną część. Bo każdy błąd - nawet w "głupim" plastiku (np. brak otworów w plastikowej osłonie miski olejowej) powoduje że musi stanąć cała linia produkcyjna zleceniodawcy. Albo niemożliwy był montaż. To są straty dla zleceniodawców. Tak samo Scania - gdyby spojler z wadą trafił na ciężarówkę to byłyby reklamacje - trzeba by zdemontować spojler z ciężarówki/ założyć właściwy. Strata czasu i pieniędzy dla firmy Scania. Więc kontroluje się rzeczy na właściwym etapie - przed wysyłką i w trakcie montażu. I firma Voestalpine musi wysłać ZA DARMO poprawny element gdy popełni błąd. Więc porządna firma jest odpowiedzialna. I wtedy sypią się zlecenia od różnych - również bogatych (Audi, Mercedes, Jaguar, Bentley, Scania).

Żeby ułatwić kontrolę wysyła się tabele z dokładnymi opisami co jest akceptowane a co nie. Taką tabelę mogę zrobić.
« Ostatnia zmiana: Września 28, 2010, 08:17:06 pm wysłana przez Maciej Długosz »

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #113 dnia: Września 28, 2010, 08:12:55 pm »
MacOS

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: Września 28, 2010, 08:23:19 pm »
MacOS

To czemu napisałeś:

Tego Google Sketchup nie wypuścili na normalny system operacyjny. Jest więc kompletnie nieprzydatny  ;)
mam to samo :/

Jest wersja Google Sketchup na Mac'a. To że program nie jest tak naprawdę do projektowania konstrukcji spawanych/ skręcanych to widać od razu - niemniej można przygotować bardzo dużo elementów. O tutaj jest na to praktyczny dowód:

Projekt Holendra Jeroen Beekhuis - również w Google Sketch'upie:

wwojciech

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #115 dnia: Września 28, 2010, 09:08:30 pm »
ja mam linux'a i na winie mi Google SketchUp 6 śmiga bez najmniejszego problemu, ostatnimi  czasy po poście Macieja zacząłem się  bawić tym programem i jestem z niego bardzo zadowolony, mimo prostoty pokroju painta daje duże możliwości, a baza obiektów 3D ułatwia konstrukcje do maksimum.

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: Września 28, 2010, 09:20:28 pm »
ja mam linux'a i na winie mi Google SketchUp 6 śmiga bez najmniejszego problemu, ostatnimi  czasy po poście Macieja zacząłem się  bawić tym programem i jestem z niego bardzo zadowolony, mimo prostoty pokroju painta daje duże możliwości, a baza obiektów 3D ułatwia konstrukcje do maksimum.

Czasem się "wiesza" ten Google Sketchup - warto zapisywać stan co jakiś czas. Ale z tego co czytałem nawet SolidWorks czy T-Flex CAD, czy inne programy "dizajnerskie" potrafią się "wieszać". Zaletą Sketchup'a jest że śmiga nawet na słabym sprzęcie.

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #117 dnia: Września 28, 2010, 09:38:47 pm »
ja tam Maciej spawam migmatytem zwykłą stal i chromowo molibdenową i nic nie wyżarzam nic nie odpuszczam i nic mi nie pęka teoria teorią a praktyka to zupełne co innego

kiedyś pracowałem w cementowni była tam kuźnia  a że czasu miałem dużo dłubałem sobie nożne finki itp

chciałem rozhartować brzeszczot do takiej dużej piły żeby go móc łatwo obrobić a potem ponownie zahartować pytałem kilku kowali ale to tylko wykształcone bałwany
nic praktycznego od nich się nie dowiedziałem a pracował tam taki stary dziadek wszystko co chciałem mi pokazał jak rozhartować (w brew pozorom nie wystarczyło włożyć w ogień rozgrzać do białości i zostawić)   wytłumaczył; dlaczego mi się to nie udało
 powiedział jak ponownie go zahartować  potem hartowałem takie stalowe taśmy jakimi wiąże się palety nabierały niezłej twardości
 kiedy włożyć do hartowania poznaje się po kolorze podgrzewanej stali wszystko na oko i mu wychodziło

jak by się chłopaki na tym forum przejmowali wywodami na temat spawów pachwinowych i innych wyżarzania itp  to nikt by roweru nie zrobił, a jak już to bałby się jeździć bo cały czas w głowie by mu to siedziało że nie jest odpuszczony i pęknie 

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: Września 28, 2010, 10:20:25 pm »
ja tam Maciej spawam migmatytem zwykłą stal i chromowo molibdenową i nic nie wyżarzam nic nie odpuszczam i nic mi nie pęka teoria teorią a praktyka to zupełne co innego

Jestem zdania że gdy nie ma niezgodności spawalniczych (czyli gdy nie ma przepalenia, nie ma podtopienia, nie ma braku przetopu) to i odprężanie stali nie jest konieczne (mam na myśli łatwospawalną stal i ściankę 1,5mm). I nawet piszą wprost w podręcznikach o konstrukcjach (budowlanych) żeby wyliczyć czy jest sens ekonomiczny robić konstrukcje (budowlane) z wysokiej klasy stali, skoro można dać grubsze profile, grubsze ścianki i wyjdzie taniej i prościej. Z tym że gdy robi się "dla sztuki" - i oszczędza się na masie - to na pewno ścianka jest cienka i ramy wysokiej klasy mają odprężane spawy (albo wchodzimy w lutowanie twarde). Ze stali St3s można się śmiać, bo jest to zwykła "'miękka" stal konstrukcyjna. Nic specjalnego. Ale z aluminium już trochę ostrożniej - bo w zależności od stopu - są stopy aluminium których spoiny bez odprężania mają zaledwie 40-50% wytrzymałości gdy nie są odprężone (więc odprężanie alu jest ważne albo wiemy dokładnie jaki stop jak zachowuje się po spawaniu). Z Cro-Mo nie mam żadnego doświadczenia gdy chodzi o spawanie - mam co prawda rower MTB na ramie z Cro-Mo.

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #119 dnia: Września 28, 2010, 11:42:31 pm »
pracował tam taki stary dziadek wszystko co chciałem mi pokazał jak rozhartować (w brew pozorom nie wystarczyło włożyć w ogień rozgrzać do białości i zostawić)   wytłumaczył; dlaczego mi się to nie udało
 powiedział jak ponownie go zahartować  potem hartowałem takie stalowe taśmy jakimi wiąże się palety nabierały niezłej twardości
 kiedy włożyć do hartowania poznaje się po kolorze podgrzewanej stali wszystko na oko i mu wychodziło
A mógłbyś przez internet zdradzić te tajniki ?
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!