Autor Wątek: Tandem poziomy.  (Przeczytany 38087 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Tandem poziomy.
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 23, 2010, 11:20:43 pm »
Spotkałem taki przykład odnośnie koni pociągowych..

W tym przypadku jest to uzasadnione czynnikiem wydolności zwierząt, rozkładając ciężar na więcej koni sprawia się że mniej się one męczą, więc można zajechać dalej. To samo w psich zaprzęgach.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 24, 2010, 01:06:08 am »
. Myslalem ,ze zrobia duzo lepsza . Na nocomm`ie srednia z godzinnej jazdy to chyba okolice 50 km/h. Mialobyc szybko ,a efekty sa nie az tak spektakularne. Pozdrawiam.

Ciężko tego porównywać, bo dużo zależy od samych "silników", i obecnych warunków.

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

DROMADER

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 15, 2010, 08:25:04 pm »
Grzebiąc w sieci znalazłem coś takiego -  http://www.novosport.de/?Produkte:Fahrzeuge
Na tej stronie są także przyczepki z Kalisza.

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 15, 2010, 08:40:28 pm »
Grzebiąc w sieci znalazłem coś takiego -  http://www.novosport.de/?Produkte:Fahrzeuge

Czy ja dobrze widzę, że widzę to co widzę?
Z tylniego fotela, też można kierować?
Czy źle widzę?

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 16, 2010, 12:11:00 pm »
Czy źle widzę?

A dyć widzicie dobrze Kaczorze! ;) No i co tak się dziwujecie? Kierowanie odbywa się w taki sam sposób jak w przypadku sterowania podsiodłowego.
 Prawie taki sam tandem jest do zobaczenia u Macieja Mieczysława Kaczmarka w Kaliszu. Sterowanie z tylnego siedzenia jest też stosowane w niektórych "zwykłych" tandemach.
  Ten który kieruje powinien być silniejszy (niestety silniejszy to najczęściej też większy ::)). Mniejszy i słabszy widzi więc tylko na boki oraz spocone plecy towarzysza. A jak sterujemy z tylnego siedzenia to sadzamy dzieciaka lub małą żonkę z przodu i  wtedy mają otwartą panoramę.
  Taki rower można też wykorzystać w reklamie - bo jak się jedzie samemu "bez kierowcy" to każdy człowiek gębę rozdziawi i się będzie gapił ;D
  Można też zabrać teściową na przejażdżkę i "nie zdążyć" zahamować przed tramwajem - trochę treningu i damy radę zatrzymać się tak by tylko przód roweru urwało ;D
Sławek

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 16, 2010, 03:50:32 pm »
Można też zabrać teściową na przejażdżkę i "nie zdążyć" zahamować przed tramwajem - trochę treningu i damy radę zatrzymać się tak by tylko przód roweru urwało ;D
Wystarczy na krzyżówce z ruchem tranzytowym gdzie na godzinę przejeżdża około 1000 TIR-ów zatrzymać się tak by stać na linii warunkowego zatrzymania a teściówka nieco z przodu ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 16, 2010, 03:52:04 pm »
Czy źle widzę?

A dyć widzicie dobrze Kaczorze! ;) No i co tak się dziwujecie? Kierowanie odbywa się w taki sam sposób jak w przypadku sterowania podsiodłowego.
 Prawie taki sam tandem jest do zobaczenia u Macieja Mieczysława Kaczmarka w Kaliszu. Sterowanie z tylnego siedzenia jest też stosowane w niektórych "zwykłych" tandemach.
Nie dziwujemy się mości Sławku.
Jeno wśród doświadczonych bardziej w materii przedstawionej, zmysłów swych odbieranie potwierdzić chcieliśmy.
A że tandemów wszelakich w życiu naszym rzadkie widywanie, to i pomysłem zaciekawieni zostaliśmy.

Ten który kieruje powinien być silniejszy (niestety silniejszy to najczęściej też większy ::)). Mniejszy i słabszy widzi więc tylko na boki oraz spocone plecy towarzysza. A jak sterujemy z tylnego siedzenia to sadzamy dzieciaka lub małą żonkę z przodu i  wtedy mają otwartą panoramę.
Nie no.
Od razu silniejszy.
To jak w samolocie.
Pierwszy i drugi pilot.
No chyba że oboje /obydwaj/obydwie osoby chcą być "pierwszymi" wtedy siła zwycięża

Taki rower można też wykorzystać w reklamie - bo jak się jedzie samemu "bez kierowcy" to każdy człowiek gębę rozdziawi i się będzie gapił ;D

http://www.liveleak.com/view?i=603_1208981067

Teściowa oderwana z przodem ukochanego pojazdu. - tak kiedyś tłumaczył Drozda co to są ambiwalentne uczucia.
Tyle tylko, że "jego teściowa" spadała w przepaść jego nowym mercedesem.
« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2010, 03:59:29 pm wysłana przez kaczor1 »

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 16, 2010, 04:14:09 pm »
http://www.novosport.de/?Produkte:Fahrzeuge

A wie może ktoś za ile można taką dostać w Kaliszu, odbiór osobisty, gotówka na rękę ;)

Pozzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 16, 2010, 05:55:04 pm »

A wie może ktoś za ile można taką dostać w Kaliszu, odbiór osobisty, gotówka na rękę ;)

Zadzwonię do Macieja Mieczysława i się Go zapytam... Jak nie będzie miał nic przeciwko to przekażę Ci Jego numer telefonu. Warto do Niego zajechać nawet jeżeli byś nic nie załatwił... Jak widzi, że ktoś jest pasjonatem to zupełnie inaczej go traktuje
Sławek

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 16, 2010, 08:07:39 pm »
  Zadzwonię do Macieja Mieczysława i się Go zapytam... Jak nie będzie miał nic przeciwko to przekażę Ci Jego numer telefonu. Warto do Niego zajechać nawet jeżeli byś nic nie załatwił... Jak widzi, że ktoś jest pasjonatem to zupełnie inaczej go traktuje

Dzięki !
Ta przyczepka mi się zawsze podobała, ale jak zobaczyłem cene na novosport.de to .. (735 euro)
.. to stwierdziłem że za tą kase lepiej kupić sobie cały rower :D

Pozzzdro :)
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 16, 2010, 08:28:10 pm »
Dzięki !
Ta przyczepka mi się zawsze podobała, ale jak zobaczyłem cene na novosport.de to .. (735 euro)
.. to stwierdziłem że za tą kase lepiej kupić sobie cały rower :D

Wiesz, dla pasjonatów Maciej ma specjalne ceny...
 Co prawda chyba nie w tym wypadku bo podwozie jest żywcem niemieckie, ale budkę mógłby Ci chyba sprzedać jakoś tak... okazyjnie.
 Co do przyczepki to podwozie można wyhaczyć (przynajmniej na Śląsku Opolskim) ze "zrzutu" z Niemiec. Ludzie przywożą jakieś używane rzeczy z Zachodu i sprzedają. Kupiłem przyczepkę do przewozu dzieci za 140 zł (trafiło się). Będę też testował przyczepkę extrawheel - taką na jednym kole z sakwami.
  Po testach dam znać. Na razie, czysto teoretycznie, sądzę że taka na jednym kole będzie lepsza bo idzie ona śladem roweru. Z szerszą przyczepką można utknąć w korku. Zresztą sposób mocowania z boku koła sprawia, że potrafi nieźle zarzucić rowerem...
Sławek

wwojciech

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 09, 2010, 05:07:36 pm »
Witam.
Jestem tu nowy. O swojej historii nie będę się rozpisywał, nie ten dział:) Natomiast mam pomysł na poziomy tandem, który będę robił na wakacjach. Pomysł opiera się na konstrukcji PYTON. Pasażer w podobny sposób jak i kierowca będzie pedałował (każdy napędza swoje koło). Tylnia osoba jest umiejscowiona wyżej niż przednia co daje jej możliwość "podziwiania widoków" a nie tylko pleców:) konstukcja prosta i bez większego kombinowania. Obydwa łańcuchy krótkie (tak jak w "zwykłych" rowerach). Jedyny psikus jest taki, że pasażer siedzi poza osią tylniego koła(jednak niema możliwości dźwignąć przedniego koła. Tylnia piasta oczywiście mocniejsza (bop'a 4łożyskowa na sztywną oś) powinna w zupełności wystarczyć. Rowerek według mnie powinien sprawdzać się w długich trasach. Rozstaw kół niewiele dłuższy niż w zwykłym pytonie. Poniżej rysunek poglądowy co by łatwiej było sobie go wyobrazić.

Pozdrawiam.

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 09, 2010, 05:23:56 pm »
Takie coś się nie sprawdzi w Pythonie

bo będziesz odleżał przód i mogę być problemy ze sterowanie (zakręty) bo pyton prostuje się od ciężaru kierowcy po części.

Jak chcesz to możesz zbudować model z byle czego i sprawdzić jak to będzie działać a dopiero ewentualnie potem zabierać się za to co ma być.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2010, 05:35:06 pm wysłana przez cyqlop »
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

cruzbike

• wyczynowiec na poziomie
  • Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 09, 2010, 08:08:12 pm »
cyqlop ty zbudowałeś z dwóch płyt CD  :D
GG: 13949582

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 09, 2010, 08:19:09 pm »
Jestem tu nowy. O swojej historii nie będę się rozpisywał, nie ten dział:)
Natomiast mam pomysł na poziomy tandem, który będę robił na wakacjach.

Ale Twoja historia jest najbardziej interesująca, bo świadczy o tym co przeżyłeś, co doświadczyłeś
(a także co jest ważne zwłaszcza przy bardziej skomplikowanej konstrukcji jaką masz wiedzę i jaki sprzęt)
  Czy jechałeś kiedyś na "zwykłym" tandemie?  Bo z moich obserwacji wynika że samo ruszenie nie jest rzeczą zbyt prostą- wymaga koordynacji 2 osób ???      (miałem w życiu 4 tandemy "zwykłe")
Sławek