Macieju - znowu mi się dostało.
To jest tak, że pomimo jazdy velo w już 4 roku kalendarzowym czyli tak jak piszesz, wygodnie, poziomo, stabilnie, w osłonięciu jednak mimo wszystko nie mam problemów z równowagą. Parę razy w sezonie używam jeszcze klasycznego roweru oraz co jakiś czas w lecie monocykli elektrycznych.
Stąd, po próbach różnych rowerów, w tym przednionapędowych w różnych okolicznościach wyczuwam, że nie mam problemów z kontrolą 2o poziomki i mogę założyć, że ten rower na drodze nie będzie problemem.
Obudowa aerodynamiczna to już w pewnym stopniu niewiadoma i na ten temat już napisał to co napisałem.
Kolega Mariusz
Dziękuję za zbadanie zapotrzebowania na moc roweru poziomego w tych konfiguracjach i przedstawienie nam wyników.
Sporo pracy wykonałeś. Natomiast możemy to teraz odnieść do naszych wcześniejszych pomiarów (które aktualizuję).
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=4564.msg63029#msg63029Moim zdaniem zaskakująco mały jest efekt tego kufra.
Widać, że ten rower ani z kufrem ani bez niego nie osiąga wyników Performera Piotra natomiast być może po zastosowaniu kufra może osiąga wyniki aerodynamiczne Osesku ale chyba występuje różnica masy bo jak widać wyszły wyjątkowo duże opory toczenia.
W zasadzie tylko w trudnych warunkach testu MiniCabbika czyli velo Jakuba (Klubowy), które odbyły się w deszczu wykazuje wyższe opory toczenia.
https://youtu.be/atLzdH7_Vd4Tu można zobaczyć zestawienie z innymi:

Jeśli dobrze pamiętam to Jakub zaklejając kanał i dodając nakładkę na ogon uzyskał przy 50km/h ok 24Waty oszczędności. Co by się przekładało przy 40km/h (prędkości maks. Twojego testu) na 12.3Wat oszczędności.
Nie wiem czemu się spodziewałem około 3km/h. W watach to wygląda spójnie.
Przyczyna może leżeć w nietypowo dużych oporach toczenia w Twoim teście.
One zjadają znaczą część tych oszczędności. To znaczy kufer pozwala na wzrost prędkości przy, których rosną opory i tak wysokie opory toczenia.
Co do metodyki to nie zrównywał bym po mocy tylko po prędkości ale w sumie różnica nie będzie jakaś wielka.
Czy możesz podać masę zestawu testowego w obu przypadkach?
Na przykład MiniCabbike miał ok 120-125kg, Quest 110kg, Szosa ok 95kg, Osesku i Performer ok 120-130kg.
MiniCabbike miał niskie opory toczenia, jedne z najniższych spośród velo liczone na jednostkę masy Wat/kg. Velo Life Krzysztofa miał wtedy zbieżność i nie można się nim jeśli chodzi o opory toczenia kierować.
Jeśli byś chciał do czegoś jeszcze żeby się odnieść to pisz. Temat uważam za ciekawy i wart zgłębienia.
PS.
....
Poziom nieco mnie tu rozczarował. Wiem, że m5 to maszyna z przed 3 dekad, wiem, że to nie rower do ścigania, tylko turystyk, jednak spodziewałem się więcej po jeździe na leżąco.
.......
Tu się muszę nie zgodzić. Wynik aerodynamicznie jest dobry. Jak widać opory toczenia masz wysokie ale to może być wina roweru i użytkownika.
Natomiast opory aerodynamiczne masz znacznie lepsze od słabszej szosy dobrego gravela.
Nie należało się więcej spodziewać ogólnie (nie piszę tu o wpływie kufra). Na wynik składają się koła, opony, dętki, masa całkowita po stronie oporów toczenia które masz największe z porównywanych rowerów dwukołowych. Co do aerodynamiki to ostrożnie można powiedzieć, że z kufrem jest lepiej niż z poziomym 2o Osesku ale gorzej niż z niskim 2o poziomym Perofrmerem Piotra. Kwestia co do aerodynamiki jeszcze to jaki masz wzrost ?
Może się mylę ale chyba jesteś wysoki i masz masę razem z rowerem, ubiorem i innymi wysoką oraz może rower ma znaczne opory ( tego nie wiem). Wyniki na to wskazują.
PS. 2. Biorąc pod uwagę moce testu i ilość km jakie trzeba było zrobić to trzeba powiedzieć, że właśnie spełniasz wszystkie pozytywne kryteria testującego/użytkownika dla velomobilu.
Moc i jeszcze raz moc. Reszta nie ważna.
Ostatnie punkty testu jechałbyś ok 52km/h (zakładam rozsądne budżetowe velo).
Oczywiście streamliner byłby znacznie lepszy i jeśli w tym kierunku dążycie to trzymam kciuki za ciąg dalszy bo jesteście na dobrej drodze.
Na razie trzeba zamknąć opływ. Jak rozumiem przód już jest. Ogon jest.
Mocny sprężysty / może sztywny materiał na opięcie i zacznie być ciekawie kiedy uda się poprawić opływ.
PS.3. Co do obliczeń CdA to tylko żeby się upewnić - rozdzieliłeś opory toczenia od aerodynamicznych w Twoich obliczeniach ?