Autor Wątek: co dalej z forum, czyli kij w mrowisko  (Przeczytany 8263 razy)

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
Odp: co dalej z formu, czyli kij w mrowisko
« Odpowiedź #15 dnia: Września 18, 2024, 03:34:24 pm »
nie znam sie na tym za bardzo i zastanawiam sie, skoro Natalka ma zasoby czy nie dało by sie przekopiować starego forum na nowy serwer, a na starym zostawić tylko odnośnik dop nowego .
Wykupić domenę i osadzić stronę Poziome pl forum na jednym serwerze,
potem można by i kronikę podpiąć w tym samym miejscu
Jak coś źle kminie to mnie oświećcie
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #16 dnia: Września 18, 2024, 05:34:07 pm »
Forum czy organizacja ze statusem prawnym ?
O czym jest mowa ?

Bo, moim zdaniem różnica jest ogromna.
Organizacja dokąd zmierza nie wiem, tego nie zdefiniowano wyraźnie, to dla mnie najpoważniejsza trudność żeby się wpisać.
Co do forum z nazwy się już wyraźnie określiło.
Tu jakby nie mam wątpliwości, mam jasność co tu robię.

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

lechulysy

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #17 dnia: Września 18, 2024, 09:42:03 pm »
nie znam sie na tym za bardzo i zastanawiam sie, skoro Natalka ma zasoby

nie chodzi o to kto co dzisiaj może, tylko kto jest właścicielem domeny i danych z nia zwiazanych np. niniejszego forum: IMHO to powinno być Stowarzyszenie natomiast z kim stowarzyszenia sie dogada gdzie i co jak robi to inna kwestia i oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie, zeby dane byly hostowane np. u @Natalki... ale: tez mam swoj hosting od ponad dwudziestu lat i moze dlatego, ze tak dlugo aktualnie jestem zwolennikiem hostingu komercyjnego: nigdy nie proponuje swoim klientom trzymania danych u siebie bo jestem sam i jakby mi sie cos stalo to oni maja duzy problem; co innego jesli chodzi o trzymanie danych moich znajomych: jesli sa malo istotne to taki hosting jest wystarczajacy

czy nie dało by sie przekopiować starego forum na nowy serwer
niniejsze forum to formalnie prywatna platforma, wiec nawet gdyby sie dalo to formalnie bylaby to kradziez danych z prywatnego serwera

O czym jest mowa ?
stowarzyszenie
zakładam, że najprostsze czyli "zwykle", które ma "ułomną osobowość prawną" cokolwiek to mialoby znaczyc
docelowo stowarzyszenie mialoby odkupic prawa do obecnego forum i nim zarzadzać

Leszek

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #18 dnia: Września 18, 2024, 10:01:00 pm »
O czym jest mowa ?
stowarzyszenie
zakładam, że najprostsze czyli "zwykle", które ma "ułomną osobowość prawną" cokolwiek to mialoby znaczyc
docelowo stowarzyszenie mialoby odkupic prawa do obecnego forum i nim zarzadzać

Stowarzyszenie, które ma nieokreślone cele, w składzie znikomą część uczestników forum przejmie kontrole nad forum żeby forum robiło to co chce stowarzyszenie ?

Czy Wy nas wszystkich pozostałych planujecie stąd wywalić?
Zostawiając tylko tych co będą się ze wszystkim zgadzać.

Napisz wprost, po co mam czas marnować.
Ja wierzę w misję poziomą ale nie dokładnie we wszystko co robią poziomi i tak jak to robią.
Na pewno komuś nie będę pasował.
Bądźcie szczerzy, o co chodzi ?

lechulysy

« Odpowiedź #19 dnia: Września 19, 2024, 11:23:57 am »
Stowarzyszenie, które ma nieokreślone cele, w składzie znikomą część uczestników forum przejmie kontrole nad forum żeby forum robiło to co chce stowarzyszenie ?

Czy Wy nas wszystkich pozostałych planujecie stąd wywalić? Zostawiając tylko tych co będą się ze wszystkim zgadzać.
Napisz wprost, po co mam czas marnować. Ja wierzę w misję poziomą ale nie dokładnie we wszystko co robią poziomi i tak jak to robią. Na pewno komuś nie będę pasował. Bądźcie szczerzy, o co chodzi ?
"grubo" ... tyle ci powiem :)
natomiast co do obaw powiem tak: wyznaję zasadę "żyj i pozwól żyć innym" i z tego co znam kolegów zaangażowanych w temat (a znamy sie od pewnie 10 lat spotykajac w roznych miejscach) maja podobnie, jesli to nie rozwiewa twoich obaw nic nie poradze a nie chce mi sie udowadniac, ze nie jestem wielbladem

ps. juz widze, jak koledzy ktorzy tylko czytaj co jakis czas forum usmiechaja sie pod nosem mowiac "...i po co ci to Lechu bylo?" :))
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2024, 11:42:15 am wysłana przez lechulysy »
Leszek

turboman

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: Września 19, 2024, 02:03:30 pm »

Chcecie forum? Mogę postawić. Tylko PO CO? Skoro nikt z tego nie skorzysta tak jak stało się 3-4 lata temu???
Chcecie nową oficjalną stronę Poziomych w Polsce? Można ją również postawić.
Kronika? Oczywiście. Byleby był komplet informacji gotowych do umieszczenia.

Mam jakieś doświadczenie w IT,

Ja pdle  Natalka bierze się za robienie forum.
Ta "kobitka" nie umiała porządnie strony złotowej ogarnąć gdzie wszytko rozjeżdżało się tak jak chciało,  to z forum będzie niezła jazda.
Ale tak, wiem to była wina hiper szybkiego łącza i strona po prostu chciała z serwera spiedolic.

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #21 dnia: Września 19, 2024, 03:32:56 pm »
Czyli nie chcesz być członkiem stowarzyszenia i nie chcesz, by owo stowarzyszenie przejęło forum, bo nie jesteś jego członkiem?

Cytat: Jacekddd
Czy Wy nas wszystkich pozostałych planujecie stąd wywalić?
Zostawiając tylko tych co będą się ze wszystkim zgadzać.
Napisz wprost, po co mam czas marnować.
Na pewno komuś nie będę pasował.
Bądźcie szczerzy, o co chodzi ?
No i wydało się - stowarzyszenie chcemy zawiązać właśnie po to, by sie Ciebie pozbyć.
Ad rem - ideę stowarzyszenia podał Paweł na zlocie w Białymstoku, podczas dyskusji o niepewnej (wówczas) przyszłości forum. Jak już wcześniej wspomniano, forum.poziome.pl (poprzednie zresztą też) założył jarek_es i to on jest właścicielem zawartości portalu oraz domeny. I choć Jarek wypadł z obiegu, to przez lata opłacał domenę oraz hosting, ad kilku lat robię to ja, z prywatnych funduszy, ponieważ nie chcę, by to forum zniknęło. Dlatego moim skromnym zdaniem lepiej zachować obecne forum i je uaktualnić, niż zakładać nowe, przejmować domenę po jej wygaśnięciu i startować od zera.
A że niektórym ten pomysł się nie podoba, to trudno, nie będę mieć z tego powodu koszmarów sennych.

Chciałbym, ze forum było pod opieką stowarzyszenia, ale równie dobrze mogę przejąć je jako ja, osoba prywatna - mam na to i czas i środki.

lechulysy

« Odpowiedź #22 dnia: Września 19, 2024, 04:38:37 pm »
tak sobie pomyslalem, ze krytyka jest ok ale duzo lepsze jest krytyka konstruktywna :)

Ja pdle  Natalka bierze się za robienie forum....
to była krytyka (IMHO mozna to bylo powiedziec bez osobistych wycieczek bo znajac temperament @Natalki doczekasz sie riposty ... problem w tym, ze watek mial byc w zalozeniu mertytoryczny a nie "bitewny" :)); pytanie: masz inna propozycje?

Jacek rozumiem obawy, ale zeby pojsc krok do przodu mam prosbe: napisz co i jak proponujesz zrobic zeby inni, ktorzy maja podobne obawy ich nie mieli; jesli czujesz sie na silach poprowadzic temat zalozenia stowarzyszenia to ja nie widze problemu: wazny jest skutek

Ad rem - ideę stowarzyszenia podał Paweł na zlocie w Białymstoku, podczas dyskusji o niepewnej (wówczas) przyszłości forum.

nie chce sie licytować, ale w 2017 @Dziasiek organizujaca zlot w Wildze tez chyba mowil, ze warto zalozyc stowarzyszenie bo to duzo rzeczy ulatwia organizatorowi zlotu; tematu forum nikt wtedy nie poruszal bo go nie bylo jak podejrzewam; BTW: ciekawe kto placi za domen zlotpoziomek.pl i hosting, ktora wtedy zalozyl @Dziasiek - pewnie tez ktos prywatnie i chocby dlatego w ramach spolecznosciowej solidarnosci i uczciwosci warto te tematy uporzadkowac
Leszek

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #23 dnia: Września 19, 2024, 05:46:11 pm »
Ja tam nie mam obaw jeśli forum przejdzie pod stowarzyszenie. Jeśli będzie prowadzone dobrze, to ludzie przy nim zostaną. A jak się spieprzy, to znajdą coś innego.
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #24 dnia: Września 19, 2024, 06:04:09 pm »
To będzie długie, przepraszam, próbowałem odpowiedzieć jednocześnie kilku osobom nie mnożąc postów.

Czy Wy nas wszystkich pozostałych planujecie stąd wywalić? Zostawiając tylko tych co będą się ze wszystkim zgadzać.
Napisz wprost, po co mam czas marnować. Ja wierzę w misję poziomą ale nie dokładnie we wszystko co robią poziomi i tak jak to robią. Na pewno komuś nie będę pasował. Bądźcie szczerzy, o co chodzi ?
"grubo" ... tyle ci powiem :)
natomiast co do obaw powiem tak: wyznaję zasadę "żyj i pozwól żyć innym" i z tego co znam kolegów zaangażowanych w temat (a znamy sie od pewnie 10 lat spotykajac w roznych miejscach) maja podobnie, jesli to nie rozwiewa twoich obaw nic nie poradze a nie chce mi sie udowadniac, ze nie jestem wielbladem

ps. juz widze, jak koledzy ktorzy tylko czytaj co jakis czas forum usmiechaja sie pod nosem mowiac "...i po co ci to Lechu bylo?" :))

Wygląda na to, że Twoje podejście do sprawy jest sensowne. Tak odczytuję to co napisałeś.

Czyli nie chcesz być członkiem stowarzyszenia i nie chcesz, by owo stowarzyszenie przejęło forum, bo nie jesteś jego członkiem?

Jak już wcześniej wspomniano, forum.poziome.pl (poprzednie zresztą też) założył jarek_es i to on jest właścicielem zawartości portalu oraz domeny. I choć Jarek wypadł z obiegu, to przez lata opłacał domenę oraz hosting, ad kilku lat robię to ja, z prywatnych funduszy, ponieważ nie chcę, by to forum zniknęło. Dlatego moim skromnym zdaniem lepiej zachować obecne forum i je uaktualnić, niż zakładać nowe, przejmować domenę po jej wygaśnięciu i startować od zera.
A że niektórym ten pomysł się nie podoba, to trudno, nie będę mieć z tego powodu koszmarów sennych.

Chciałbym, ze forum było pod opieką stowarzyszenia, ale równie dobrze mogę przejąć je jako ja, osoba prywatna - mam na to i czas i środki.

Ja nie wiem czego chce stowarzyszenie. Jakieś pierwsze deklaracje tu na forum czytałem i trudno mi zrozumieć niektóre cele, z naciskiem na niektóre. Np. jak ktoś z poziomych może chcieć promocji ścieżek rowerowych, które nam rowerzystom są wmuszane, a które są niebezpieczne, nie spełniają żadnych standardów. Jeśli nasze rowery będą wydajne, szybkie to ich miejsce jest na drodze, tam jest bezpiecznie. To tylko przykład, który wzbudził moje obawy co do spójności celów. Nie oznacza to automatycznie, że jestem przeciwny stowarzyszeniu ale dyskusji nad celami nie było. Cisza zapadła kiedy zwróciłem uwagę na moje wątpliwości. Czy to nie powód do pewnego powątpiewania. Co do organizacji wspierającej misję poziomą to uważam, że byłby to świetny ruch, ale niech wspiera poziomych a nie obecny krzywy system. Zadanie jak orka na ugorze.

Twój plan by zachować forum, uaktualnić - uważam za dobry i może Cię to zdziwić ale wolę Ciebie jako osobę prywatną, w roli osoby, która ma nad nim kontrolę i to pomimo, że nie miałem okazji poznać osobiście. Wyjaśnienie jest proste Jarek_es utrzymał coś funkcjonalnie przez lata czyli człowiek z sensem, przekazując na pewno wybrał też kogoś sensownego.

Jacek rozumiem obawy, ale zeby pojsc krok do przodu mam prosbe: napisz co i jak proponujesz zrobic zeby inni, ktorzy maja podobne obawy ich nie mieli; jesli czujesz sie na silach poprowadzic temat zalozenia stowarzyszenia to ja nie widze problemu: wazny jest skutek

Ad rem - ideę stowarzyszenia podał Paweł na zlocie w Białymstoku, podczas dyskusji o niepewnej (wówczas) przyszłości forum.

........
tematu forum nikt wtedy nie poruszal bo go nie bylo jak podejrzewam;

Proponuję zrobić tak jak napisał @live_evil dokładniej -  tak jak stwierdził, że zamierza zrobić.

Wydaje mi się, że jeśli są osoby, które choćby ze względu na zloty, chciałby status prawny to niech do tego konkretnego celu założą stowarzyszenie. Co do tego chyba nikt nie ma wątpliwości, że to ma sens, niech wpiszą dość szeroki zakres a z czasem niech włączą w swoją wizję więcej osób przyciągając je wspólnymi planami na działania.
Może jak zobaczę coś konkretnego w czym się widzę to dołączę. Na razie z całkiem praktycznych rzeczy widzę tylko status prawny pod zlot. Nie byłem, trochę mi szkoda. Jest jak jest.

Ja tam nie mam obaw jeśli forum przejdzie pod stowarzyszenie. Jeśli będzie prowadzone dobrze, to ludzie przy nim zostaną. A jak się spieprzy, to znajdą coś innego.

Wiesz Jakub o co mi chodzi przy przestawce forum jakby co ?
Moje ostatnie 200postów z grubsza to 200-300 godzin pomiarów, obliczeń, w tym jakieś 100godzin w materiałach, które tylko tu leżą. Jak tylko ten wątek powstał i wyłożono kwestie, siadłem i zrobiłem backup ważniejszych danych, które tylko tu leżały na wszelki wypadek. Takie jedno złączenie tracka od Ciebie, z danymi rastra, obcięcie, wyczyszczenie z błędów to do 4h. Praca mi nie przeszkadza, lubię ją i w ten sposób chcę pomóc w sprawie ale przy okazji minimum godzina będzie powiązana z wynikami na forum bo tylko w moich plikach to nikomu nic nie wyjaśni. Taka więc przestawka forum to trochę życia potencjalnie zmarnowanego. Jeszcze chyba gdzieś jakieś wyniki umieściłem bez kopii, muszę sprawdzić.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem i nikt się nie poczuje urażony czy coś w tym stylu.
Podchodzę do tego praktycznie.

Leopold

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #25 dnia: Września 19, 2024, 07:21:08 pm »
Nie wyobrażam sobie braku tego forum, forma prawna nie jest mi ważna, ważna jest jego treść oraz My wszyscy z wadami i zaletami, jak trzeba chętnie wspomogę niewielkimi finansami nawet systematycznymi. Ma być i działać.

lechulysy

« Odpowiedź #26 dnia: Września 19, 2024, 08:15:55 pm »
Mam nadzieję, że wyjaśniłem i nikt się nie poczuje urażony czy coś w tym stylu.

Jacku dziękuję: o to chodzi. Idźmy dalej z tematem.

znalazłem taki poradnik zakładania stowarzyszenia; moim zdaniem:
1. potrzebujemy stowarzyszenie zwykłe bo bedziemy non profit; no i wystarcza 3 osoby zeby je zalozyc > patrz pkt 4;  w razie watpliwosci tutaj roznice miedzy zwyklym a rejstrowym

2. pierwszy krok to ustalenie regulaminu tutaj przykładowy; jak widac jest dosyc prosty ale i tak sa tematy do ustalenia:

a/ siedziba - chyba wazne: pytanie wg jakiej miejscowosci/miasta chcemy byc rozpoznawani? prawde mowiac mam mieszane uczucia i zastanawiam sie czy nie powinno to byc jednak jakies wieksze miasto niz mala miejscowosc zeby pierwsze wrazenie gdy sie przestawiasz w urzedzie bylo lepsze; wiecie o co chodzi: jak powiesz Lodz, Wroclaw, Krakow, Gdansk czy Warszawa (tego moze lepiej nie bo warszawiakow nikt nie lubi :) ... zeby nie bylo mieszkam w Wawie wiec wiem co mowie :) ) to chyba potraktuja cie powazniej niz "jestemy z Bartoszyc", ktorych nikt nie kojarzy (zeby nie bylo ja sie tam urodzilem i podejrzewam, ze wiekszosc z was tez nie wie gdzie to jest :) ) ... ale moze sie myle;
tak czy inaczej siedziba determinuje osobe, ktora musialaby stowarzyszenie zarejestrowac w swoim starostwie - proponuje zrobic ankiete poprzedzona propozycjami od osob, ktore mialby czas na rejestracje i zalatwianie spraw po rejestracji w starostwie

b/ nazwa - proponuje zrobic tygodniowa ankiete - zainteresowani zaglosuja ... kola raczej nie wymyslimy na nowo :)

c/ cele, obowiazki, prawa itd - to co w tym przykladowym dokumencie
czy jest ktos chetny do opracowania tych punktow? jak bedzie konkretna propozycja to kazdy bedzie sie mogl wypowiedziec co dodac/odjac - jestem zwolennikiem upraszczania wiec na poczatek proponuje nie robic przyslowiowej "armaty na muchy"; w razie czego na przyszlorocznym zlocie mozemy go poprawic na docelowy

3. ksiegowosc - pewnie konieczna bo jakies skladki bedziemy zbierali na utrzymanie forum (jesli bedzie na stanie stowarzyszenia) - prosba o info jesli ktos moze pomoc w temacie

4. zebranie zalozycielskie - czy ono moze byc online? tego nie znalazlem a pewnie daloby sie tak zrobic; chyba ze te 3 osoby z wybranego miasta sie spotkaja i juz. Na spotkaniu ustala sie regulamin. W regulaminie jest wskzany przedstawiciel lub Zarzad wiec osoby chetne do Zarzadu pewnie powinny sie na tym spotkaniui pojawic

podsumowujac: zalozenie stowarzyszenia wydaje sie byc proste, ale trzeba ustalic siedzibe (zaloze osobny watek) i regulamin (zaloze osobny watek); potem zrobic zebranie i zarejstrowac;

ps. jak ktos umie zrobic ankiete prosba o pomoc

Leszek

natalka

« Odpowiedź #27 dnia: Września 20, 2024, 09:15:27 pm »
nie chodzi o to kto co dzisiaj może, tylko kto jest właścicielem domeny i danych z nia zwiazanych np. niniejszego forum: IMHO to powinno być Stowarzyszenie natomiast z kim stowarzyszenia sie dogada gdzie i co jak robi to inna kwestia i oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie, zeby dane byly hostowane np. u @Natalki... ale: tez mam swoj hosting od ponad dwudziestu lat i moze dlatego, ze tak dlugo aktualnie jestem zwolennikiem hostingu komercyjnego: nigdy nie proponuje swoim klientom trzymania danych u siebie bo jestem sam i jakby mi sie cos stalo to oni maja duzy problem; co innego jesli chodzi o trzymanie danych moich znajomych: jesli sa malo istotne to taki hosting jest wystarczajacy

Chodzi również o koszty, aby te były jak najmniejsze ale również redundancję danych. Żeby jeśli coś się stanie, to była kopia/kopie danych gotowe do zassania dla uprawnionych osób, które raz dwa trzy wiedzą co z nimi zrobić.
W tej chwili mamy tu tylko 1 serwer, bez żadnego backupu danych (jak sądzę). Gdzie silnik jest oparty o wersję skryptu sprzed 13 (słownie: trzynastu) lat.
Ja mogę zagwarantować:
+ czas aktualizacji w ciągu kilku dni
+ backup danych w 2 innych miejscach robiony codziennie
+ co jakiś czas wykonywanie backupu samej maszyny
+ możliwość przechowywania obrazków, zdjęć na serwerze
+ przeróżne theme, pluginy do Forum etc
+ swój prywatny CZAS

Hosting komercyjny?
Na OVH za 22 złote (netto) miesięcznie dostajesz 2 vCPU, 2 GB RAMu, 40 GB dysku NVMe i przepustowość 500 Mbps.
Za 176 złotych (netto) dostaniesz aż 16 vCPU, 16 GB RAMu, 160 GB dysku NVMe.
A co z backupem?
Co z miejscami na dane - obrazki, zdjęcia?
Co z rozdzieleniem serwera WWW/Forum od bazy danych? Z zabezpieczeniem backupu jeszcze poza serwerem?

Redundacja - zarówno serwera, danych jak i zaufanych odpowiedzialnych osób zarządzających, które powinny mieć wjazd w każde miejsce, aby móc w razie "W" odpowiednio zareragować. Posiadać odpowiednie instrukcje na różne zdarzenia.

niniejsze forum to formalnie prywatna platforma, wiec nawet gdyby sie dalo to formalnie bylaby to kradziez danych z prywatnego serwera

Chcesz mi napisać, że wszystko to co ktokolwiek z nas kiedykolwiek napisał na tym Forum jest własnością jarek_es?
A co z prawami autorskimi do swoich własnych wypowiedzi, za które ponosimy my wszyscy odpowiedzialność prawną, a nie jarek_es?

[...]

Próżnoś repliki się spodziewał
Nie dam ci prztyczka ani klapsa.
Nie powiem nawet "Pies cię jebał",
bo to mezalians byłby dla psa.

I choć Jarek wypadł z obiegu, to przez lata opłacał domenę oraz hosting, ad kilku lat robię to ja, z prywatnych funduszy, ponieważ nie chcę, by to forum zniknęło. Dlatego moim skromnym zdaniem lepiej zachować obecne forum i je uaktualnić, niż zakładać nowe, przejmować domenę po jej wygaśnięciu i startować od zera.

1. Chwała Ci wielka za utrzymywanie tego Forum przy życiu, za opłacanie jegodziałania z własnych kieszeni. Brawo dla Evila.
2. Patrząc na to ile to Forum ma lat, i jakie wersje programowania wówczas istniały a jakie obecnie istnieją, tysiące dziur w oprogramowaniu jakie się pojawiły od 2011 roku - NIE - nie chcesz robić żadnych aktualizacji. Zaufaj mi. Uwierz mi, że to by było jak lanie 20 warstwy łat na połataną 100-letnią asfaltową śmieszynkę rowerową, po której już nikt nie jeździ, ale ktoś się uparł...
3. Nie obraź się - NIE, nie masz czasu. I wiesz dlaczego to piszę.

Osobiście jestem za oddzielnym życiem Forum i życiem Stowarzyszenia. Żeby w razie jakiejś Wojenki personalnej nie było czegoś takiego, że jedna osoba czy grupka kilku osób nagle zaczyna tworzyć TWA i kogoś wyrzuca poza grono Rowerzystów Poziomych. Powiem więcej: osoba administrująca Forum nie powinna zasiadać w Zarządzie Stowarzyszenia. Tak samo jak Prezydent Rzeczpospolitej (na szczęście!) nie jest w Rządzie.

@Jacekddd - i właśnie dlatego potrzeba pełnego zabezpieczenia danych jakie były wklepywane i umieszczane na tym Forum przez wiele lat jego działania.
Nie możemy pozwolić sobie na to, żeby coś takiego znikło, kiedyś jakiś scripti-kiddie bawiąc się ściągniętym skryptem z jakiejś strony dla domorosłych hakierów zniszczy wieloletnią historię istnienia tego Forum. A to się może zdarzyć obecnie w każdej chwili.

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
Odp: co dalej z forum, czyli kij w mrowisko
« Odpowiedź #28 dnia: Września 20, 2024, 09:30:19 pm »
Myślę ze można zacząć od stowarzyszenia zwykłego mniej  papierologi

Siedziba to tylko nazwa miejscowości ,z doświadczenia wiem ze w metropoliach załatwienie
czegokolwiek w urzędach to prawdziwy tor przeszkód

Na początek to nie ma sensu stawiać sobie ambitnych planów i usiłować naprawiać świat rowerowy
Główny cel zrzeszenia naszej grupy ,to ułatwienia jakie daje nam grupa zarejestrowana z osobowością prawną.
Ogarniecie naszego dorobku zlotowego i zamkniecie to w jednej przejrzystej stronie.

Co do forum myślę ze ciągłość ma tu znaczenie, ale należałoby to zabezpieczyć przed ewentualnym z hakowaniem lub złośliwym zniszczeniem

Tak naprawdę to na dzień dzisiejszy cała grupa to indywidualiści i jest dobrze tak jak jest
Ale przynajmniej raz do roku udaje nam się zrzeszyć i zaistnieć

Pomysł na grupę zorganizowaną zaczął mnie już prześladować kilka lat temu.
  Ostatnio gdy zabrałem się za zorganizowanie zlotu 2025 przekonałem się że gdyby to była grupa zarejestrowana to można liczyć na pomoc ze strony samorządów lokalnych ,policji -nawet zwiedzenie jakiejś ciekawej firmy jest łatwiejsze dla grupy prawnej

Dodatkowy aspekt to fakt ze wreszcie oficjalnie zaistniejemy w polskiej społeczności
Nie jednokrotnie rozmawiałem z ludźmi których porwała pasja jazdy na leżaku i wychodziło w trakcie rozmowy ze szukali podobnych jeźdźców i organizacji ale kamień w wodę
Jako grupa zorganizowana na pewno będziemy się powiększać i rozwijać w jakimś konkretnym celu
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

osesku

Odp: co dalej z forum, czyli kij w mrowisko
« Odpowiedź #29 dnia: Września 20, 2024, 11:47:37 pm »
My tu gadu-gadu  ;), a zaliczgmine.pl ma nową odsłonę i rozpieszcza rozszerzonymi funkcjonalnościami ;)