nie chodzi o to kto co dzisiaj może, tylko kto jest właścicielem domeny i danych z nia zwiazanych np. niniejszego forum: IMHO to powinno być Stowarzyszenie natomiast z kim stowarzyszenia sie dogada gdzie i co jak robi to inna kwestia i oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie, zeby dane byly hostowane np. u @Natalki... ale: tez mam swoj hosting od ponad dwudziestu lat i moze dlatego, ze tak dlugo aktualnie jestem zwolennikiem hostingu komercyjnego: nigdy nie proponuje swoim klientom trzymania danych u siebie bo jestem sam i jakby mi sie cos stalo to oni maja duzy problem; co innego jesli chodzi o trzymanie danych moich znajomych: jesli sa malo istotne to taki hosting jest wystarczajacy
Chodzi również o koszty, aby te były jak najmniejsze ale również redundancję danych. Żeby jeśli coś się stanie, to była kopia/kopie danych gotowe do zassania dla uprawnionych osób, które raz dwa trzy wiedzą co z nimi zrobić.
W tej chwili mamy tu tylko 1 serwer, bez żadnego backupu danych (jak sądzę). Gdzie silnik jest oparty o wersję skryptu sprzed 13 (słownie: trzynastu) lat.
Ja mogę zagwarantować:
+ czas aktualizacji w ciągu kilku dni
+ backup danych w 2 innych miejscach robiony codziennie
+ co jakiś czas wykonywanie backupu samej maszyny
+ możliwość przechowywania obrazków, zdjęć na serwerze
+ przeróżne theme, pluginy do Forum etc
+ swój prywatny CZAS
Hosting komercyjny?
Na OVH za 22 złote (netto) miesięcznie dostajesz 2 vCPU, 2 GB RAMu, 40 GB dysku NVMe i przepustowość 500 Mbps.
Za 176 złotych (netto) dostaniesz aż 16 vCPU, 16 GB RAMu, 160 GB dysku NVMe.
A co z backupem?
Co z miejscami na dane - obrazki, zdjęcia?
Co z rozdzieleniem serwera WWW/Forum od bazy danych? Z zabezpieczeniem backupu jeszcze poza serwerem?
Redundacja - zarówno serwera, danych jak i zaufanych odpowiedzialnych osób zarządzających, które powinny mieć wjazd w każde miejsce, aby móc w razie "W" odpowiednio zareragować. Posiadać odpowiednie instrukcje na różne zdarzenia.
niniejsze forum to formalnie prywatna platforma, wiec nawet gdyby sie dalo to formalnie bylaby to kradziez danych z prywatnego serwera
Chcesz mi napisać, że wszystko to co ktokolwiek z nas kiedykolwiek napisał na tym Forum jest własnością jarek_es?
A co z prawami autorskimi do swoich własnych wypowiedzi, za które ponosimy my wszyscy odpowiedzialność prawną, a nie jarek_es?
[...]
Próżnoś repliki się spodziewał
Nie dam ci prztyczka ani klapsa.
Nie powiem nawet "Pies cię jebał",
bo to mezalians byłby dla psa.I choć Jarek wypadł z obiegu, to przez lata opłacał domenę oraz hosting, ad kilku lat robię to ja, z prywatnych funduszy, ponieważ nie chcę, by to forum zniknęło. Dlatego moim skromnym zdaniem lepiej zachować obecne forum i je uaktualnić, niż zakładać nowe, przejmować domenę po jej wygaśnięciu i startować od zera.
A że niektórym ten pomysł się nie podoba, to trudno, nie będę mieć z tego powodu koszmarów sennych.
Chciałbym, ze forum było pod opieką stowarzyszenia, ale równie dobrze mogę przejąć je jako ja, osoba prywatna - mam na to i czas i środki.
1.
Chwała Ci wielka za utrzymywanie tego Forum przy życiu, za opłacanie jegodziałania z własnych kieszeni. Brawo dla Evila.2. Patrząc na to ile to Forum ma lat, i jakie wersje programowania wówczas istniały a jakie obecnie istnieją, tysiące dziur w oprogramowaniu jakie się pojawiły od 2011 roku - NIE - nie chcesz robić żadnych aktualizacji. Zaufaj mi. Uwierz mi, że to by było jak lanie 20 warstwy łat na połataną 100-letnią asfaltową śmieszynkę rowerową, po której już nikt nie jeździ, ale ktoś się uparł...
3. Nie obraź się -
NIE, nie masz czasu. I wiesz dlaczego to piszę.
Osobiście jestem za oddzielnym życiem Forum i życiem Stowarzyszenia. Żeby w razie jakiejś Wojenki personalnej nie było czegoś takiego, że jedna osoba czy grupka kilku osób nagle zaczyna tworzyć TWA i kogoś wyrzuca poza grono Rowerzystów Poziomych. Powiem więcej: osoba administrująca Forum nie powinna zasiadać w Zarządzie Stowarzyszenia. Tak samo jak Prezydent Rzeczpospolitej (na szczęście!) nie jest w Rządzie.
@Jacekddd - i właśnie dlatego potrzeba pełnego zabezpieczenia danych jakie były wklepywane i umieszczane na tym Forum przez wiele lat jego działania.
Nie możemy pozwolić sobie na to, żeby coś takiego znikło, kiedyś jakiś scripti-kiddie bawiąc się ściągniętym skryptem z jakiejś strony dla domorosłych hakierów zniszczy wieloletnią historię istnienia tego Forum. A to się może zdarzyć obecnie w każdej chwili.