Autor Wątek: co dalej z forum, czyli kij w mrowisko  (Przeczytany 8247 razy)

lechulysy

• wyczynowiec na poziomie
co dalej z forum, czyli kij w mrowisko
« dnia: Września 15, 2024, 08:40:33 pm »
Takie czasy...
napisał @Tehen na post jakiegoś bota

nie zgodze się: to kwestia starego silnika, na ktorym stoi "nasze" forum. Piszę "nasze" chociaż nasze nie jest (podobnie jak domena poziome.pl) tylko prywatnej osoby i jej dobrej woli, że nadal istnieje oraz zainteresowania tematem i prywatnego finansowego wsparcia kolegi Marka w celu bieżącego utrzymania domeny i hostingu

obecna sytuacja skutkuje tym, że w takiej formie technicznej w jakiej forum jest (czyli pełnej "dziur" w oprogramowaniu) jest podatne na ogólnie mówiąc "ataki" z netu. Żeby było jasne: nie czepiam się tylko któregoś dnia to forum może zniknąć ... czy i kogo będzie "bolało" pozostawiam wam do własnej oceny

tytułowy "kij w mrowisko" polega na tym, że o ile rozumiem, że przystąpienia do stowarzyszenia czyli sformalizowania społeczności skupionej de facto wokół tego forum, a w mniejszym stopniu wokół corocznego Zlotu może nie być dla kogoś interesujące o tyle stowarzyszenie się (nawet nieformalne na zasadzie "gentlemen's agreement" w naszym przypadku wieloosobowego) w celu:
- zbiórki na wykupienie praw do domeny "poziome.p" oraz bazy danych bieżącego forum (kwota jest znana Markowi bo rozmawiał o tym jakiś czas temu z Jarkiem)
- corocznej zbiórki na pokrycie bieżących kosztów jego utrzymania
- utrzymania strony "zlotowej" z zachowaniem całej historii (patrz wątek "kronika zlotów")
- zgody uczestników na to komu powierzyć funkcję Admina i moderatorów(?)
moim zdaniem jest istotne przynajmniej dla jakiejś części z nas

nie wiem co mnie podkusiło,  żeby ten kij w mrowisko wsadzać, ale skoro @Aga poruszył temat stowarzyszenia (jak widać zainteresowanie jest marginalne) to IHMO warto uczciwie odpowiedzieć sobie na pytanie: komu zależy na istnieniu forum "poziome.pl"?
jeśli są takie osoby (o czym nie wątpię) to proszę was o wpis; jeśli zbierze się nas tyle, że zebranie kasy okaże się wykonalne to sprawy formalne na pewno dogadamy w gronie tychże osób i być może uda się forum unowocześnić włącznie z przeniesieniem całej historii: rozmawiałem o tym z Markiem na zlocie w Czechach i technicznie jest wykonalne mimo sporej ilości pracy ze starą bazą danych

dlatego bardzo uprzejmie proszę i APELUJĘ żeby nie zaśmiecać tego wątku wpisami typu: "mnie to nie interesuje, ale chcę wam o tym powiedzieć","wiedziałem, że tak będzie" lub w podobnym stylu. Chodzi o KONKRET: zróbmy to teraz albo zostawmy temat, żeby nie wracał jak bumerang właściwe na każdym spotkaniu zlotowym (i nie tylko) z czego nic do tej pory nie wynikało poza zgodą, że coś z tym trzeba zrobić

jestem optymistą i wierzę w nas cytując klasyka "... bo jak nie My to kto?"  :)
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2024, 07:17:10 pm wysłana przez lechulysy »
Leszek

lechulysy

Odp: co dalej z formu, czyli kij w mrowisko
« Odpowiedź #1 dnia: Września 15, 2024, 08:47:05 pm »
po wstepie moj konkret:
- mimo wszystko rejestracja stowarzyszenia - jak bedzie to chetni tez sie znajda
- zalozenie zbiorki na "zrzutka.pl" na przejecie praw do domeny i bazy danych (zastanawialem sie nad wpieram.to ale w naszym przypadku okazjonalne zbiorki celowe chyba sa lepszym rozwiazaniem)
- wybranie hostingu i przeniesienie forum wlacznie z podniesieniem wersji silnika na ktorym pracuje
- temat domeny i strony" zlotpoziomek.pl": formalne odkupienie/przejecie praw do domeny i obecnych tresci po czym przeniesienie ich na ten sam hosting co forum + realizacja pomyslow odnosnie utrzymywania materialow przed i po zlotowych w jednym miejscu: informacje, galerie, filmy itp

zeby sie udalo wypadaloby ustalic:
- kto co robi i za co odpowiada
- taka osoba/osoby ustalaja ale tez informuja reszte jaki przewiduja harmonogram prac; wiem, ze to formalizm, ale z doswiadczenie wiem, ze "zrobie" bez podania daty czasami oznacza "zrobie i nie trzeba mi o tym co roku przypominac" :)

proponuje ciagnac ten watek max przez 1 miesiac po ktorym bedziemy wiedzieli czy temat jest do zrobienia czy konczymy i nie wracam(y) do niego
« Ostatnia zmiana: Września 16, 2024, 07:12:21 am wysłana przez lechulysy »
Leszek

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #2 dnia: Września 16, 2024, 07:20:00 am »
- temat domeny i strony" zlotpoziomek.pl":
Czy w przypadku uzyskania dostępu do domeny poziome.pl nie lepiej było by hostować informacje o zlotach bieżących oraz historycznych na subdomenie zlot.poziome.pl (lub innej subdomenie, podałem tylko przykład)?
« Ostatnia zmiana: Września 16, 2024, 07:23:44 am wysłana przez live_evil »

lechulysy

« Odpowiedź #3 dnia: Września 16, 2024, 07:26:11 am »
- temat domeny i strony" zlotpoziomek.pl":
Czy w przypadku uzyskania dostępu do domeny poziome.pl nie lepiej było by hostować informacje o zlotach bieżących oraz historycznych na subdomenie zlot.poziome.pl?
tez o tym myslalem bo trzebaby utrzymywac i finansowac tylko jedna domene
natomiast nie wiem jak sprawdzic czy zostawienie tej domeny nie jest lepsze bo w googlach sie lepiej wyszukuje po jakis slowach kluczowych ze wzgledu na swoja "historie" - mysle tu o osobach, ktore szukalyby informacji na temat poziomek w Polsce... z drugiej strony mozna zrobic forward tej domeny na nowa subdomene i wygasic ja za jakis czas; temat do sprawdzenia i ustalenia i ja bym nie kruszyl o to kopii jak beda opinie zeby ja tez utrzymywac
Leszek

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Września 16, 2024, 07:46:44 am »
Kasa jak najbardziej, używa się, można się coś dorzucić, numer konta jakoś podajcie.

Zmiana silnika forum - ok.

Rozmnażanie - odradzam, miałem jeszcze nie tak dawno wrażenie, że z moją hiperaktywnością piszę a jakbym spamował do kilku osób, które się odzywają. Nie rozcieńczać kompotu, nie jest dość gęsty.

Ja bym zasoby forum regularnie backup'ował ale dziś jak rozumiem są inne metody które branża IT uznaje za standard.

Po jakimś czasie bez Moderatora stwierdzam, że tak też jest dobrze. Sami się moderujemy. Widzę czasem cięcia jak ktoś za dużo za mocno napisze, sam siebie też tnę.

Powodzenia życzę, liczę na Wasz dobry wybór w temacie.

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

osesku

« Odpowiedź #5 dnia: Września 16, 2024, 08:11:00 am »
Po jakimś czasie bez Moderatora stwierdzam, że tak też jest dobrze. Sami się moderujemy. Widzę czasem cięcia jak ktoś za dużo za mocno napisze, sam siebie też tnę.

Właśnie problem braku moderatora, albo jego bezczynność wywołała ten temat, przy okazji zastanawiania się nad powołaniem stowarzyszenia i kroniki zlotów.
Coś trzeba z tym zrobić, tylko jak?... Żeby nie stracić dostępności dla osób chcących się czegoś o poziomych rowerach dowiedzieć, zanim musiały by za to zapłacić...

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Września 16, 2024, 08:42:56 am »

Właśnie problem braku moderatora, albo jego bezczynność wywołała ten temat, przy okazji zastanawiania się nad powołaniem stowarzyszenia i kroniki zlotów.
Coś trzeba z tym zrobić, tylko jak?... Żeby nie stracić dostępności dla osób chcących się czegoś o poziomych rowerach dowiedzieć, zanim musiały by za to zapłacić...

Wydaje mi się, że to jest tak, że ludzie mają bardzo duże spektrum potrzeb i zapatrywań stąd może najlepiej było by gdybyście wymienili swoje cele i oczekiwania a potem jest przedyskutowali / przegłosowali. Wtedy nastąpi pewne zetknięcie z rzeczywistością.

Zauważcie, że kiedyś na forach pisało się regularnie i aktywnie a dzisiaj są komunikatory i serwisy społecznościowe, spłycił się też sposób na przekaz informacji. Szybko, hasłowo. Forum to coś innego. Tutaj trzeba się zainteresować, poświęcić czas. Kiedyś netykieta forum wymagała wręcz jakości wpisu czego przy innych narzędziach nie ma. Ja na przykład nie mając nic praktycznego do wniesienia przez kilka lat pomimo zainteresowania i zaglądania nie pisałem na forum. Dziś nie mają ludzie takich wątpliwości i piszą bez zastanowienia co tworzy nową dynamikę.

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

lechulysy

« Odpowiedź #7 dnia: Września 16, 2024, 10:21:16 am »

domyslam sie, ze Markowi chodzi o administratora, ktory jest niezbedny chocby po to, zeby w skonczonym czasie sprawdzic czemu nowa osoba nie moze sie skutecznie zarejestrowac na forum lub rozwiazac ten przypadek; dlatego na temat moderatora(ów) napisalem ze znakiem zapytania
« Ostatnia zmiana: Września 16, 2024, 10:48:37 am wysłana przez lechulysy »
Leszek

osesku

« Odpowiedź #8 dnia: Września 16, 2024, 11:23:56 am »
Tak, te sytuacje właśnie miałem na myśli. Są osoby, którym nie udaje się uruchomić konta, ale i są konta, z których kontaktują się z nami boty! 

Z oczekiwań, nie miałbym nic przeciwko temu, żeby na nowej odsłonie serwisu/portalu/kroniki - ruchu rowerowego na poziomie w Polsce, na marginesie prezentowanego kontentu, w stopce, pojawiały się reklamy dotyczące części, odzieży, akcesoriów rowerowych itp., zamiast dziwnych usług towarzyskich, czy specyfików nieznanej proweniencji... Za uzyskanie dodatkowych funkcjonalności, jak np. dostęp do dokumentacji, specyfikacji technicznych czy publikowanie ofert (może?), nadzór nad przestrzeganiem przyjętych zasad, łatwiejsze wyszukiwanie treści, dołączanie grafiki lub transfer plików, raczej wymagały by poniesienia opłaty.

W obecnej formie, gdzie forum prawie działa, ma (nie?) wystarczającą funkcjonalność na minimalnym poziomie, a zasady funkcjonowania są bliżej nieokreślone, obecny stan jest reanimowany doraźnie, przez środki własne jednego z kolegów..., jednak wymaga innego rozwiązania.
« Ostatnia zmiana: Września 17, 2024, 08:26:01 am wysłana przez osesku »

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #9 dnia: Września 16, 2024, 05:01:14 pm »
Tak, czy inaczej piszę się (choć nie wiem przy moich ograniczeniach czasowych) jakoś się przydam ;) W każdym razie proste stronki robię (choć tu są duuużo więksi specjaliści) no i jakąś muzyczkę czy filmik też mogę podmontować, jakąś petycję w sprawie absurdów rowerowych podpisać, ozdjęciować  a no i najważniejsze  składkę (zdroworozsądkową) wpłacić ;) To forum (nawet w takiej formie) dużo mi dało i mimo mojego introwertyzmu nawet czasem jakąś sensowną  pomoc otrzymałem. O zlotach nawet nie wspominam :)

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Września 16, 2024, 06:01:58 pm »
Do finansowania forum chętnie się dorzucę. W jakiej formie to będzie od strony technicznej, to w zasadzie jest mi wszystko jedno. Zależy mi jednak na zbliżonym poziomie moderacji do obecnego. Na razie chyba sami damy radę się temperować.
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #11 dnia: Września 17, 2024, 07:56:34 am »
Fajnie ze ten kij wsadziłeś .
Jest  nas dość duża grupa większość to okazjonalni poziomkowi zlotowcy i wali ich cała reszta z ruchem poziomym związana .
Uczestnicząc w różnych wystawach i pokazach rowerów poziomych w Europie wyraźnie widzę ze tylko nasza Polska grupa nie może się zorganizować.

(chociaż w okolicach ziemi  krakowskiej coś sie zaczyna rodzić, kilka razy dostałem sygnał od moich znajomych ze widzieli kilkanaście rowerów poziomych  w różnych miejscach Krakowa, na razie usiłuje ich namierzyć)

Jak najbardziej jestem za tym żeby wreszcie spiąć w jakiś format naszą grupę .

Trzeba przestać bić piane i zacząć działać .

Jeśli chodzi o sprawy stowarzyszenia to mam na etacie zawodową księgowa i sprawy formalne poprowadzę
Potrzebujemy kogoś kto ogarnie sprawy stronki i forum ,żeby tak się stało proponuje utworzyć grupę zarzadzania  z której następnie wybierzemy zarząd
Czas określić komu zależy a kto tylko smihujki wypisuje na tej grupie .

Jasno piszcie kto ma ochotę popracować i działamy z ta grupą .
Ja się zgłaszam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

natalka

« Odpowiedź #12 dnia: Września 18, 2024, 08:02:49 am »
Ze 3-4 lata temu stworzyłam NOWE FORUM. Było dostępne, część ludzi się starała przenieść, reszta olała na ciepło i na żółto.
O dziurach w oprogramowaniu pisało wiele osób w tym i ja tuż przed tym nim postawiłam tamto nowe Forum.
Nie wiem czy byłeś Lechu przy naszych rozmowach na Zlocie Rowerów Poziomych w Łodzi, ale było mówione co kto może i jak, wspominałam że mam w 95% wolną wielką infrastrukturę* postawioną, z bardzo szybkim łączem (2 Gbit) w Strasbourgu, które się nuuuuuuuuudzi. I jestem w stanie pokryć koszty tego bo i tak za to płacę (prąd) i tak. A łacze i tak musi być. Kwestia tylko domeny - którą również ciągle mam w OVH, mogę sobie ją przekierować.

Powiem tak: dopóki to stare forum stoi - nie ma sensu tworzyć nowego.
Dlaczego?
+ starzy użytkownicy mają swoje przyzwyczajenia i chca korzystać ze starego a nie "uczyć się" nowego. Taka prawda. Trzeba by ich zmusić jakimś przekierowaniem...
+ nowi użytkownicy przy korzystaniu z wyszukiwarek zawsze będą trafiali na to stare forum

Chcecie forum? Mogę postawić. Tylko PO CO? Skoro nikt z tego nie skorzysta tak jak stało się 3-4 lata temu???
Chcecie nową oficjalną stronę Poziomych w Polsce? Można ją również postawić.
Kronika? Oczywiście. Byleby był komplet informacji gotowych do umieszczenia.

* z backupami, aktualizacjami, z zapasową infrastrukturą, którą mogę mieć i w Polsce.

Mam jakieś doświadczenie w IT, na tym poziomie IT - podobnie jak i Evil - pracuję codziennie.
Także wystarczy jedno słowo ;)

Chris

• Mój kanał na YouTube
« Odpowiedź #13 dnia: Września 18, 2024, 10:01:27 am »
Jakby co to do utrzymywania forum mogę jakieś grosiwa swoje dołożyć.

Na inne rzeczy nie mam za bardzo czasu.
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

lechulysy

« Odpowiedź #14 dnia: Września 18, 2024, 02:30:52 pm »
Jeśli chodzi o sprawy stowarzyszenia to mam na etacie zawodową księgowa i sprawy formalne poprowadzę
Paweł zakładaj stowarzyszenie: chętni się zapiszą nie ma co się martwic; nazwa? było kilka propozycji, ale to jak kafelki w kuchni: za dwa lata nikt nie będzie na nią zwracał większej uwagi :)
jak już będzie Stowarzyszenie zróbmy akcję na "zrzutka.pl", której beneficjentem będzie Stowarzyszenie: zobaczymy jaki los czeka obecne forum

Potrzebujemy kogoś kto ogarnie sprawy stronki i forum
ja proponuję Marka ze względu na rozpoczęte rozmowy z Jarkiem i pomysł przeniesienia starych danych na nowy silnik forum i jestem zdecydowanym zwolennikiem takiego podejcia a nie zakładania nowego forum od zera

żeby tak się stało proponuje utworzyć grupę zarzadzania  z której następnie wybierzemy zarząd
tymczasowy Zarząd prawdę mówiąc sam się narzuca, chyba że jeszcze ktoś jest zdecydowanie chętny to można zrobić głosowanie "on line"; nowy Zarząd możemy wybierać na corocznym zlocie, poprawki w statucie czy regulaminie (nie wiem co ma takie Stowarzyszenie) też można robić na zlocie

róbmy... :)

Leszek