Autor Wątek: stowarzyszenie  (Przeczytany 10232 razy)

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
stowarzyszenie
« dnia: Sierpnia 07, 2024, 03:53:28 pm »
od jakiegoś czasu zastanawiam się czy nie warto by było zarejestrować naszą grupę jako stowarzyszenie miłośników rowerów poziomych
chciałbym zasiegnąc waszej opinii w tym temacie
jako stowarzyszenie mamy pewne prawa społeczne ale i tez drobne obowiązki i niedogodności
myślę ze temat wart przedyskutowania
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

natalka

• wyczynowiec na poziomie
Odp: stowarzyszenie
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 07, 2024, 03:57:25 pm »
Absolutnie JESTEM ZA :D

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 07, 2024, 04:55:54 pm »
Cokolwiek nie postanowicie ode mnie jedna tylko uwaga:
pełna przejrzystość wszystkiego.
Ponieważ - jakakolwiek forma organizowania się prowadzi nieuchronnie do nieporozumień.
A nie ma chyba nic gorszego niż tak mała grupa ludzi jak są poziomi i wewnętrzne podziały.
Zróbcie to dobrze.

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

miki11

• M5 / Speedliner 'Blue Glide'
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 07, 2024, 05:57:46 pm »
Sądzę, że najpierw trzeba pokazać zalety i wady takiej formy formalnej organizacji.

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 07, 2024, 09:24:50 pm »
zalety są takie ze można pozyskać jakieś drobne środki finansowe od sponsorów
przy organizacji zlotów zawsze można zwrócić sie do rajców miasta czy gminy o jakiś sponsoring (w Kozienicach Karola się starała ale się nic nie dało zrobić dla prywatnej grupy )
można prosić oficjalnie Policje o eskortę na trudnych odcinkach przejazdu
mamy osobowość prawna to tez się przydaje przy organizacji zlotów
media tez chętniej interesują sie tematami
możemy legalnie organizować spotkania

Wady
potrzebna księgowa wszystkie środki muszą być rozliczone co do grosza
odpada zorganizowanie spontanicznych zlotów
wszystkie spotkania muszą być zgłaszane
prowadzenie pełnej archiwizacji działalności
jest jeszcze kilka punktów ale mniej istotnych
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

osesku

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 08, 2024, 01:12:18 am »
Moim zdaniem, to celna inicjatywa i przydatna nie tylko przy organizacji spotkań.

Czy realizacja zadań jak: propagowanie aktywności fizycznej dostępnej również dla osób z ograniczeniami zdrowotnymi, lub podobne cele statutowe stowarzyszenia, nie stworzyłyby w przyszłości, możliwości funkcjonowania np. jako OPP?

Chodzi mi o to, że rejestrując, organizując się, przyjmując formalne warunki funkcjonowania, określa się cel takiego działania. Nie musi powstawać tylko po to, żeby nas "stowarzyszyć", przysporzyć obciążenia wskazane przez AGA w wadach oraz po drodze jakoś zjednoczyć lub podzielić na zadowolonych i niezadowolonych.

Potencjalne zadania, które mogły by nabrać znaczenia wsparte szyldem stowarzyszenia, to choćby generowanie raportów z dostępności infrastruktury dedykowanej rowerzystom, ze strony "użytkownika krytycznego". Nie każda droga rowerowa jest zbudowana z myślą o trajkach, tandemach, rowerach z przyczepką, obudowanych, czy brakiem możliwości podskoczenia ;) Bezpieczeństwo stosowanych rozwiązań też bywa dyskusyjne... (szykany, słupki, rodzaj nawierzchni, ograniczenia widoczności w newralgicznych miejscach).

Spontaniczne wydarzenia, jeżeli bez udziału kasy ogólnej, to chyba nie było by problemu?

Poza tym, to nie forum.poziome.pl zostało by w całości przekształcone w stowarzyszenie ;) :D  8)

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 08, 2024, 08:22:21 am »
dałeś krok do przodu : z pewnością jako stowarzyszenie mamy więcej do powiedzenia i więcej możliwości działania na rzecz poprawy bezpieczeństwa i jakości infrastruktury
mamy ta przewagę ze członkowie mieszkają na terenie całej Polski a tym samy większa ilość informacji
na pewno założenie stowarzyszenia wiąże sie z dużą ilością pracy i współpracy ze strony członków
mam na etacie zawodową  księgową wiec myślę ze sprawy związane z papirologią będzie można ogarnąć
szczegóły będzie można dopracować jak podejmiemy decyzje co dalej z nasza grupą

natalka

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 08, 2024, 08:46:26 am »
Cele są chyba jasne:
+ propagowanie rowerów poziomych jako znakomitego rodzaju rowerów do dłuższych i nie tylko wycieczek i przejazdów
+ propagowanie komunikacji rowerowej jako panaceum na zatłoczenie miast samochodami ;)
+ rozwijanie infrastruktury rowerowej
+ propagowanie zdrowego stylu życia
itd

Infrastruktura rowerowa nawet w samej tylko takiej Warszawie ma nadal olbryzmie wymagania. Schody im. Doroty Safjan otwartej z 15-20 lat temu dalej starszą przy Dw. Zachodnim. Tam się nie da normalnie przejechać. Do tego są kwiatki (Most Siekierkowski) gdzie rozpędzone rowery mają olbryzmią szansę zjechania w dól do przejścia podziemnego po schodach... A to tylko 2 przypadki z setek jak nie tysiąca podobnych. A nie mówimy tu o tym, że większość powstałych DDR są niedostosowane do żądnych dłuższych rowerów np cargo, w ogóle nie wspominając o rowerach z przyczepkami czy LWB!
Jest co robić.

miki11

• M5 / Speedliner 'Blue Glide'
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 08, 2024, 08:55:12 am »
Czy czasami nie ma koniecznosci organizowania raz w roku walnego zebrania wybierającego władze stowarzyszenia? Wydaje mi się (ale pewnosci nie mam), że przy spełnieniu jakichs warunków, stowarzyszenie nie musi prowadzić pełnej księgowosci. Jednak mogę się mylić. Z tego, co pamiętam, własnie koniecznosć zwoływania walnego zebrania raz w roku była sporym problemem (organizacyjnie, ale także np. aby utrzymać ciągłosć ideową). Zawsze mogła się zorganizować jakas grupka członków, która chciała "przejąć władzę". W tym zakresie lepsza była fundacja, bo mogła mieć nawet jednoosobowy zarząd, tyle że tutaj znowu pełna księgowosć. Ile kosztuje rocznie prowadzenie pełnej księgowosci? Trzeba też składać roczne sprawozdanie.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2024, 09:00:08 am wysłana przez miki11 »

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 08, 2024, 09:11:36 am »
w dzisiejszych czasach walne zebranie to nie problem tylko podpis elektroniczny trzeba uskutecznić

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 08, 2024, 10:11:07 am »
Cele są chyba jasne:
.....
+ rozwijanie infrastruktury rowerowej
.......

No to nie są jasne te cele.
Obecna infrastruktura rowerowa jest bezużyteczna dla rowerzystów, którzy rowerem zastępują auto.
Wyjątkiem są dzieci, damki ludzie, którzy rowerem robią do kilkuset km rocznie i kompletne łajzy.
Ludzie ci opowiadają jak to dobrze, że nie muszą jechać drogą i to jest ich argument.
Zamiast zmierzyć się ze swoimi lękami i niekompetencją odpychają od siebie rzeczywistość.

Proszę nie podawać jako kontrprzykłąd fragmentów po kilkaset metrów na których rower się nawet nie rozpędzi.
Proszę nie podawać przykładów kilku km ścieżek na kilkaset km kostek, słupów, zwężeń do 1m, skrętów w miejscu i innej patologii.
Tego żadna organizacj wspierająca rower nie może z czystym sumieniem popierać!!

Miejsce wydajnego, szybkiego, roweru jest na drodze a nie na jakieś pato ścieżce (określenie z królestwa ścieżek - Holandii "psycho - path").
Jeśli ktoś się boi drogi to lęki trzeba przezwyciężać.
Nie można wspierać lobby motoryzacyjnego będąc rowerzystą przez popieranie wyrzucania! rowerzystów z drogi.
To jest zdrada idei.
Albo głupota wykorzystywana przez ludzi świadomych, że robią źle.

Dla jasności, żeby Ci co mnie nie rozumieją lub nie chcą zrozumieć mieli przykłady:

Absolutnie NIE:

Absolutnie NIE:

Absolutnie NIE:

Dlaczego ? Ponieważ po tym nawet rower szosowy nie może bezpiecznie jechać a co dopiero wydajny i bardzo szybki rower poziomy jaki ma szansę zastąpić auto dla znaczącej części populacji.

Patologia (złośliwy przykład):

Warunkowo TAK (min 2.3m/pas ostatnie badania rozwiązań ścieżek + standardy promieni łukow z min. z naniższej kategorii drogi):

Warunkowo tak (wyznaczenie znakiem pionowym porządku ruchu w tym pierwszeństwa):

Tak (ale asfalt szybki jak na drodze a nie nawierzchnia o podwyższonej szorstkości):

Tak (warunek szerokość):

Tak ( koncepcyjnie, to poprowadzenie jest słabe):

Tak (ale linia przerywana, znaki pionowe pierwszeństwa):

Tak (auto parkuje z większą separacją):

Tak bez zastrzeżeń (Dania):

Naprawdę, żeby z Polski znaleźć Wam te kilka dobrych przykładów musiałem szukać dziesięć razy dłużej niż złych.
Długiego odcinka dobrego nie mogłem znaleźć na fotce.

Tutaj trochę jest omówione, nie ze wszystkim można się zgodzić ale generalnie filmów o tym typie narracji jest w necie sporo.
https://youtu.be/HFWNo72hh0w?si=k-kDyFc-iX270utf

W skrócie:
- pas ruchu z pierwszeństwem dla rowerów wydzielony poziomo w jezdni osobny dla obu kierunków ruchu,
- ruch pojazdów mechanicznych po obszarze dla rowerzystów z pierwszeństwem dla roweru (bo ścieżek ekstra się niestety nie czyści, energia kół aut ją sprząta z kamieni, gałęzi itp.).

Osobna infrastruktura ddr dziś 2024r. to utopia bo oznacza dubel systemu dorgowego a ten sam w sobie jeszcze nie jest dobrze wykonany. Jeśli nie ma dróg dla pojazdów mechanicznych czyli podstawowej sieci trasnportu to jak można liczyć na to, że będzie dorba sieć dla uto. Nie będzie.
Może bardziej bezkrytycznie, bezmyślnie podchodziłbym do tej sprawy ale miałem okazję przejechać nieco ponad 100km bo w miarę dobrze rozwiązanych drogach (nie wszędzie) i teraz już nikt mi nie wmówi, że to co powstaje jest dobre bo to nie prawda.

Nie dla ścieżek rowerowych !!!
Tak dla fragmentów drogi z wydzieleniem i pierwszeństwem dla uto.
Kto popiera ścieżki rowerowe ten zwalcza rozwój roweru.
Rower to pojazd i jego miejsce jest na drodze.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2024, 10:31:22 am wysłana przez Jacekddd »

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

Tehen

• całkiem inny wariat
  • Kolejarz forumowy
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 08, 2024, 01:52:50 pm »
W kontekście celów stowarzyszenia i dyskusji jaka się z tego wywiązała to przypomniał mi się cytat z filmu "Chłopaki nie płaczą".

Może ty się jeszcze, k*rwa, zajmiesz hodowlą jedwabników?

Organizacji zajmujących się infrastrukturą rowerową jest trochę i myślę, że jak ktoś ma ambicje zbawiać świat to może przystąpić do Rowerowego Cieszyna, Bractwa Rowerowego lub "Z mielonym" Mazowsza dla niepoznaki zwanym Zielonym Mazowszem.

Lub jak coś lokalnie nie sztymuje to skrzyknąć sąsiadów, radnych i lokalnie coś zaorganizować.

Sorry ale jakoś nie widzę tego, że my jako Ogólnopolskie Stowarzyszenie Spedalonych Poziomo będziemy mieli wpływ na infrastrukturę u mnie na wsi.
Po to głosowałem na mojego "bezradnego", żeby jego cisnąć o to, żeby mi robił dobrze.
Nie potrzeba mi do tego kolegów z drugiego końca Polski.

Stowarzyszenie tak ale do "formalnego ogarnięcia" zlotów itp. imprez.
I tyle.

Ament!

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2024, 01:54:31 pm wysłana przez Tehen »
Albo poziom i wygoda albo wydasz w cholerę kasy na różne kierownice i siodełka tylko po to żeby w końcu i tak kupić sobie rower poziomy.

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 08, 2024, 02:10:32 pm »
Stowarzyszenie tak ale do "formalnego ogarnięcia" zlotów itp. imprez.
I tyle.
Polać mu!

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 08, 2024, 02:13:17 pm »
Techen,  jak ty mnie zaimponowałeś w tej chwili!
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 08, 2024, 06:25:27 pm »
No...
w sensie jou ...