Mimo, że moją wypowiedź w tym wątku Wojtek skrytykował, to po kilku dniach wahania postanowiłem co nie co skrobnąć.
Krytykując ten pojazd nie miałem na myśli jego wieku albowiem nie wszystko co stare musi być złe.
Problem w tym, że są pojazdy na których nauczyć się jazdy jest ŁATWIEJ i takie na których jest trudniej.
Ten model M5 do trudniejszych zaliczył bym.
A fakt, że Wojtek, Hans i wielu innych jazdę na nim bez zbędnych myszkowań ogarniają WCALE nie znaczy,
że człowiek ze sporą nadwagą (jak miki11), jak i najpewniej z ograniczoną sprawnością równie łatwo jazdę na tym
M5 opanuje.
Jak czytam, to jakoś to idzie i tu gratulacje za upór składam.
Rowerek na filmiku obejrzałem i kilka niezobowiązujących uwag pozwolę sobie napisać.
1. Widelec jest jakby wyższy i na oryginał nie wygląda. Kąt na mniej nerwowy się zmienił. A przynajmniej powinien.
2. Tylne koło na przeciągnięte w stronę przerzutki wygląda, co jazdę ,mniej stabilną w dwuśladzie może powodować.
Chyba, że wahacz jest krzywy i stąd większa bliskość do prawej strony.
Proponuję rower wypionować, przednie koło idealnie wzdłuż osi pojazdu ustawić, z tyłu przyklęknąć
i swoją czaszkę z oczami na wysokości tylnej osi ustawić. I sprawdzić.
To nie powinno boleć. I nie zaszkodzi.
3. Przy tym nachyleniu siodła jazda na tym typie fotela (bez podjajnika) do przyjemnych raczej nie należy.
Na mocowaniu górnym amora są fasolki. Proponuję amora w górę na fasolkach odciągnąć.
Siodło bardziej się położy i widelec też. Powinno być przyjemniej i wygodniej.
4. W tradycji rowerowej zacisk montuje się po przeciwnej do przerzutki stronie.
Pewnie dlatego, że pancerz przerzutki przy manewrach zaciskiem nie przeszkadza.
p.s. Kilka dni temu odkryłem, że w maju 2021 prywatną korespondencję w kwestii siodła L (z podjajnilkiem)
z "mikim11" uprawiałem.
On zaczął.
Nie wiem czy to starość czy Covid, ale kompletnie ze łba mi to wyleciało i nie wiem jak się to skończyło.
Dziś czytając wyczytałem, że wówczas miki11 oczy swe ku Azubowi 2 x 26" kierował.
Myślę, że przy jego gabarytach (185 i 110kg) ten typ pojazdu lepiej by się sprawdził.