Autor Wątek: Trajka czyli zielony ludzik ma milion pytań za to jasny cel :)  (Przeczytany 31986 razy)

Piotrek333

• kolarz na poziomie
Odp: Trajka czyli zielony ludzik ma milion pytań za to jasny cel :)
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 29, 2020, 06:59:25 pm »
Na twoim miejscu rozejrzałbym się za używanym rowerkiem.
Przykładowo, masz tu trajki z olx:
https://www.olx.pl/oferta/rower-poziomy-trojkolowy-elektryczny-CID767-IDDVRBE.html#bcccf41918

https://www.olx.pl/oferta/rower-poziomy-trojkolowy-trike-velogic-CID767-IDCPvgj.html#47a01eadae

https://www.olx.pl/oferta/rower-trojkolowy-poziomy-CID767-IDDXWNO.html#000b40a629

Nigdy trajki nie posiadałem, jednak na oko mogę Ci conieco podpowiedzieć.
Velogic - na asfalcie będzie najszybszy z tej trójki. Producent to Polak, autor wielu świetnych i solidnych poziomek.
Optima - renomowany, holenderski producent poziomek. W tym modelu stosowali jeszcze grube ścianki w ramie, nie miałbym obaw o wytrzymałość.

Jeśli trajka nie ma amortyzacji to możesz założyć grubsze opony.
Życzę powodzenia i podziel się wrażeniami z jazdy.

Ps. odzywki niektórych użytkowników....... oni nie przyjeżdżają na zloty, ale Ty powinieneś, jest sympatycznie i każdy chętnie dzieli się wiedzą.

MBFeniks

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 29, 2020, 07:17:50 pm »
Na twoim miejscu rozejrzałbym się za używanym rowerkiem.

Ps. odzywki niektórych użytkowników....... oni nie przyjeżdżają na zloty, ale Ty powinieneś, jest sympatycznie i każdy chętnie dzieli się wiedzą.

Dzięki za rady :)
Patrzyłem na używki ale niestety kłopot w tym, że te 3-4 tys trzeba wydać od razu (nie mówiąc o nowych) a obecny budżet jaki miałem między innymi na zakup aparatu fotograficznego i kilku innych rzeczy poszedł na bieżące życie (pewnie nie tylko ja tak mam) ;( Więc będzie mi łatwiej finansować kolejne etapy budowy niż zakup gotowej. No i mogę budować według projektu, który mi się podoba :)
Tak jak pisałem nie zależy mi na sportowych osiągach, chciałby z czasem moją poziomke wyposażyć w wspomaganie elektryczne oraz pakiety pozwalające z pełnym obciążeniem i wózkiem z bagażem w różnorodnym terenie przejechać minimum 100 km, do tego osobna instalacja na oświetlenie do jazdy w nocy i kilka elementów dodatkowych :) Ale to plan pewnie na przyszły rok.
Co do zlotu dostałem nawet zaproszenie :) Jednak obecnie trochę mam problem z terminem ponieważ jeśli nic się nie zmieni to w tym samym czasie jest zlot Poza Szlakiem (Lędziny) na którym mam prowadzić warsztaty z podstaw rzucania nożem i toporem :) Na tą chwilę jeszcze nie wiem czy będą i czy pojadę, dużo zależy od sytuacji.
MBFeniks

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 30, 2020, 09:41:55 am »
Cyt; "Maciej K z całym szacunkiem dla ciebie ale nie wydaje mi się, żeśmy byli na ty i pewnie cześć tego szanownego grona ma tyle lat, że mogło by być moim dzieckiem więc powiem to tylko raz, odrobina szacunku kolego:( "

Na forum tym rodzinę poziomą tworząc wszyscy po imieniu sobie mówią. 
Wyjątkiem jest Live_evil, któren to ogromnym szacunkiem mnie obdarza i Panem Mieczysławem nazywa.
Ja zaś jeszcze większym szacunkiem go darząc Panem Markiem go tytułuję.
W rodzinie tej naszej poziomej wszyscy tak prawdziwie po polsku się "kochają".
Zaś niektórzy tę specyficzną polską miłość mi okazują wyzwiskami obrzucając.
Jak to w rodzinie bywa.
Darząc kogokolwiek szacunkiem i do niego się zwracając nie piszemy "ciebie" tylko "Ciebie", "Tobie" itd.
Tak więc szacunku żądając sam go nie okazałeś.

Cyt; "Tak nie znam się na rowerach a już w zupełności na ich budowie i właśnie dlatego trafiłem na to forum".
Ja np. na komputerach kompletnie się nie znam.
Czy myślisz, że gdybym na forum komputerowe trafił, to nauczyliby mnie tam takiego programowania, abym mógł stworzyć komputer który by produkcją pomników JP II i Najukochańszego Prezesa sterować mógł???  A marzę o tym.

Cyt; "Tak mam nadwagę i nawet pisałem, że przymusowo jestem od kilku lat w domu i nie chwaliłem się Tobie moją kartą chorobową więc nie wydaje mi się żebyś był mądrzejszy niż mój lekarz  "

Przyjaźnię się z człowiekiem o identycznych parametrach jak Twoje, ale o 21 lat od Ciebie starszego.
W młodości ciężary jako sportowiec targał.
Chyba 3 lata temu się poznaliśmy bo Quada i Trajkę pod swoją wagę zrobił i siodła potrzebował.
Z racji nadwagi całe dorosłe po sportowe życie przez "znakomitych"  lekarzy medykamentami na obniżenie ciśnienia faszerowany był. (podobno nie są tanie).
Podczas spotkania coś mu doradziłem, a ponieważ jest ode mnie młodszy więc z pokorą w sercu
i sportową dyscypliną posłuchał mnie, rady me w życie wprowadzając.
Po dwóch czy trzech tygodniach zadzwonił z podziękowaniami i informacją, że medykamenty odstawił. Na wizycie u swej lekarki swoimi wynikami (a zwłaszcza ciśnieniem) w osłupienie ją wprawił.
Podczas kolejnej u mnie wizyty z potężną flaszką whisky się pojawił.

Jako człowiek młody masz prawo w mądrość lekarzy wierzyć.
Ja dużo dłużej żyjąc zauważyłem, że większość lekarzy leczy lub leczyć się stara.
Niewielu lekarzy idealistów pacjenta stara się  WYLECZYĆ.
Wyleczywszy bowiem pacjenta lekarz - zwłaszcza praktykę prywatną prowadzący - klienta traci.
A co za tym idzie i zyski.

Cyt;"Tak mam swoje marzenia i może plotę farmazony ale jak do tej pory nikomu nie ubliżałem, poniżałem czy wyjeżdżałem z niesmacznymi żartami"

Całą moją młodość nożami i siekierami miotać próbowałem i nadal mnie to kręci.
Dlatego też, gdy post Twój czytać zacząłem , to chęć zaproszenia  Cię do Kalisza natychmiast serce me wypełniła. Mam Quada, Trajkę, setki projektów i zdjęć.
Niestety dalsze czytanie Twoich farmazonów (jak to ładnie określiłeś) zapał mój ochłodziło.
Jeśli zaś uważasz, że moim tekstem obrażałem czy poniżałem Cię, to bardzo sorry.

Cyt;"I jak pisałem nie mam zamiaru udawać, że znam się na budowaniu rowerów  To właśnie na Was liczę, że mnie sprowadzicie do parteru"

Właśnie moim pierwszym postem do parteru sprowadzić Cie próbowałem.
A jeśli Twoja wiedza także poza kratownice czy budowę noży wykracza, to rozejrzyj się za poziomym rowerem stacjonarnym.
Na OLX widziałem takie za kilkaset złotych.
Trenując na nim będziesz mógł wyczaić  jaka POZYCJA Tobie ODPOWIADA.
A wariantów tej materii jest wiele. Albo i jeszcze więcej.
Np. Pozycja siedząca (kąt rozwarcia między linią zadu - support, a linią oparcia 118 - 120 stopni), support wyżej (moje Chopery) lub niżej (PeerGynt lub Dino firmy Radius).
A może pozycja leżąca? Bardziej lub mniej.
Nogi wyżej (jak u pana Marka) np. 21Cm ponad dolną linię siedziska, czy może niżej
(jak w klasycznych poziomach) itd, itd. Itd.
Siodło takie czy inne. Wariantów jest tyle, że łeb pęka.
Mając taki sprzęt mógłbyś trenować, eksperymentować i ODPOWIEDNIĄ pozycję dla siebie WYBRAĆ.
Przy tej  Twojej wadze wg mego 42 letniego doświadczenia najlepszy dla Ciebie byłby trójkołowiec delta.
Kumplowi o wadze ok. 140 kg, 7 lat temu Trajkę za tylko 2,5 tys zrobiłem.
Błagał mnie, bo otyłość strasznie mu dokuczała.
Był to typ delta i z geometrią Easy Ridera. (Zrobiłem takich trajek kilkanaście i wielu ludziom nogi zastępują)
Niestety jego potworne lenistwo sprawiło, że chyba raz się przejechał i Trajka ta gdzieś w garażu stoi.
A obecny jego (tego kumpla) wygląd przeraża wręcz.

Wspomniany przeze mnie były ciężarowiec gdzieś między Wrockiem a Kościanem mieszka.
Jeśli więc Twoja nadwrażliwość i uniesienie opadną lekko, to daj cynk.
Pogadam ze Zdzichem i jeśli chęć na spotkanie wyrazi, to będziesz mógł całkiem profesjonalne  i wytrzymałe konstrukcje zobaczyć, czegoś się nauczyć i jakieś doświadczenie zdobyć.
Amen.
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2020, 09:49:34 am wysłana przez Maciej K »

Inc0

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 30, 2020, 11:02:09 am »
MBFeniks  masz dwa wyjścia albo będziesz hołubić bez warunkowo "Łaciata Świętą Krowę " albo będziesz sie z nim spierać i będziesz karmić trolisko które będzie nieustanie prowokować   i będziesz mieć  nas...ne  G wartymi tasiemcami w temacie w zasadzie juz masz :P to ostatnie, wybierzesz co uważasz, dla zdrowotności sugeruje gdzie trzeba wcisnąć "ignoruj" zamiast czytać wynurzenia z szambiarki
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2020, 11:09:14 am wysłana przez Inc0 »
Lepsze jest największym wrogiem dobrego.

MBFeniks

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 30, 2020, 12:59:26 pm »
MBFeniks  masz dwa wyjścia albo będziesz hołubić bez warunkowo "Łaciata Świętą Krowę " albo będziesz sie z nim spierać i będziesz karmić trolisko które będzie nieustanie prowokować   i będziesz mieć  nas...ne  G wartymi tasiemcami w temacie w zasadzie juz masz :P to ostatnie, wybierzesz co uważasz, dla zdrowotności sugeruje gdzie trzeba wcisnąć "ignoruj" zamiast czytać wynurzenia z szambiarki

Kłopot w tym, że jestem równie uparty i mam czas ;)
MBFeniks

Inc0

« Odpowiedź #35 dnia: Maja 30, 2020, 01:26:26 pm »
a to... powodzenia XD

MBFeniks

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 30, 2020, 01:46:40 pm »
Cyt; "Darząc kogokolwiek szacunkiem i do niego się zwracając nie piszemy "ciebie" tylko "Ciebie", "Tobie" itd.
Tak więc szacunku żądając sam go nie okazałeś."

Pełna premedytacja - przynajmniej wiesz jak to powinno wyglądać a jednak postanowiłeś zabłysnąć poniżając mnie celowo i używając służalczego zdrobnienia rodem z książki  "nasz Michałek się nudzi..."

Cyt; "Czy myślisz, że gdybym na forum komputerowe trafił, to nauczyliby mnie tam takiego programowania, abym mógł stworzyć komputer który by produkcją pomników JP II i Najukochańszego Prezesa sterować mógł???  A marzę o tym."

Jasne, że nie ale to, że nie znam się na budowie rowerów nie znaczy, że nie mam pewnych podstaw, ukończyłem Technikum Obróbki Skrawaniem. Choć było to dawno to jednak taka wiedza jak materiałoznawstwo, obliczanie kratownic, pasowania, opory ruchu, smarowanie czy podstawy układów elektrycznych i rysunek techniczny nie są mi obce. Wiedza może zaśniedziała ale jednak.

Cyt; "Niewielu lekarzy idealistów pacjenta stara się  WYLECZYĆ.
Wyleczywszy bowiem pacjenta lekarz - zwłaszcza praktykę prywatną prowadzący - klienta traci.
A co za tym idzie i zyski."

Co do lekarzy baaardzo rzadko korzystam z prywatnych placówek bo po prostu mnie nie stać, nie wierze też w cudowne lekarstwa i bajki dla małych dzieci. Po za tym mój lekarz sam walczy z nadwagą (też nie z jego winy) więc jest na po drodze. Mimo, że staram się być optymistą to jednak dość realnie patrzę na sprawy podstawowe. Sam mam za sobą kilkanaście lat gry w siatkówkę (od 4 klasy szkoły podstawowej do 2 roku studiów). Jak wspominałem o kilku lat przymusowo jestem w domu a wcześniej praca za biurkiem i to czego teraz mi brakuje to tamtego wysiłku podczas treningu. Wiem że nigdy już nie będę w takiej formie co nie znaczy, że nie szukam sposobu na aktywność jak najbliżej swojego domu. Nie mam i chyba nie będę miał też prawa jazdy co nie polepsza mojej sytuacji

Cyt; "Całą moją młodość nożami i siekierami miotać próbowałem i nadal mnie to kręci.
Dlatego też, gdy post Twój czytać zacząłem , to chęć zaproszenia  Cię do Kalisza natychmiast serce me wypełniła. Mam Quada, Trajkę, setki projektów i zdjęć.
Niestety dalsze czytanie Twoich farmazonów (jak to ładnie określiłeś) zapał mój ochłodziło.
Jeśli zaś uważasz, że moim tekstem obrażałem czy poniżałem Cię, to bardzo sorry."

Nie ukrywam, że poczułem się urażony, choć niestety zdążyłem się do tego przyzwyczaić. Z drugiej strony nie chowam jakoś specjalnie urazy bo inaczej zostałoby mi siedzenie w domu i oglądanie jakiś durnych seriali  po XXXX odcinków :)
Mam nadzieje, że będzie się okazja spotkać i pobawić moimi projektami :)

Cyt; "I jak pisałem nie mam zamiaru udawać, że znam się na budowaniu rowerów  To właśnie na Was liczę, że mnie sprowadzicie do parteru
Właśnie moim pierwszym postem do parteru sprowadzić Cie próbowałem."

Problem w tym, że najpierw na mnie naskoczyłeś w mało elegancki sposób i mi też się zagotowało :)

Dobra bo to do niczego nie prowadzi a ten serial możemy ciągnąć i do jesieni:)

Jeśli kogoś uraziłem moim kompletnym brakiem wiedzy na temat budowy poziomek to Bardzo Przepraszam :)
Nie mam zamiaru rezygnować z swojej poziomki, czy będę ją budował sam czy kupię gotową lub zamówię według projektu.
Jeśli będzie okazja się spotkać to na pewno skorzystam z okazji chociaż nie wiem jak to będzie wyglądało, ten rok odpada bo pod koniec czerwca ma się odbyć zlot Poza Szlakiem (Lędziny) na którym od pierwszej edycji prowadzę warsztaty a jeszcze nie wiem czy na pewno pojadę.
Co nie zmienia faktu, że może gdzie się uda spotkać i może nawet napić wieczorkiem:)
Co do budowy i wyposażenia poziomki nie mam zamiaru się wymądrzać co najwyżej mogę płynąć z marzeniami ;)

« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2020, 02:21:33 pm wysłana przez MBFeniks »
MBFeniks

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 30, 2020, 06:17:10 pm »
MBFeniks - nie przepraszaj nikogo jeśli to nie Twoja wina - chyba żeś "mientki paputek" co to samym swoim istnieniem uważa że zraża świat stąpając po nim ;)
Inc0 wyraził swoje odczucia jak już po wielokroć dosadnie - i dobrze, choć to naszego "MaciejKa" nie zraża to tez nie przesadzaj - za mojej pamięci 2-3 osoby wyleciały (jedna wróciła oficjalnie) z forum tylko dlatego, że dostały piany na mocno "dotykowe i osobiste" docnki - admin zrobił swoje.
Jest nas za mało aby chlastać się z kims kto podziela podobne poziome relacje - zawsze korzystając ze swoich umiejętności możesz dla spokojności powrzucac wszytskie mohawki w jedno drzewo ;) - ja tam wole strzelać z procy bo jest równie dokładna (choc mniej zayebiaszcza to te 14-15J jestem w stanie powtarzalnie 20-25x z ramienia na 20m wypluć ze stali 9mm) a cichsza ...

MBFeniks

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 30, 2020, 09:48:58 pm »
Heh ja już starym jestem ale do podstawowych umiejętności jakie mam z rzucania nożem i toporem chciałbym dołożyć podstawy strzelanie z procy i łuku oraz podstawy walki mieczem lub szablą ;)
Takie marzenia jeszcze za dzieciaka jeszcze, których nigdy nie udało się zrealizować ;)
A co do poziomek to naprawdę zakochałem się i chyba przyjedzie pora żeby przeprosić się z rowerem ;) 
MBFeniks

sebacyki

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 31, 2020, 09:53:19 am »
Zorientuj się ile by kosztował zestaw do elektryfikacji twojej trajki,możesz dojść do wniosku że nie które gotowe używki pod napięciem,dają rower za pół darmo

MBFeniks

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 31, 2020, 02:56:52 pm »
Zorientuj się ile by kosztował zestaw do elektryfikacji twojej trajki,możesz dojść do wniosku że nie które gotowe używki pod napięciem,dają rower za pół darmo

Jeśli myślę realnie o zasięgu 100 km w dowolnym terenie i z bagażem na przyczepce to cena za wspomaganie z oświetleniem do jazdy w nocy to od 6-10 tys.
MBFeniks

Inc0

« Odpowiedź #41 dnia: Maja 31, 2020, 04:12:06 pm »
Koszt instalacji jaka sobie wymyśliłeś zdołasz zmieścić raczej w dolnym zakresie o ile nie poniżej niego to już kwestia  doboru komponentów i stopnia jaki osiągniesz samodzielnego złożenia instalacji

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 31, 2020, 04:38:21 pm »
Jasne, że poniżej 6k, no chyba że chcesz jakieś abstrakcyjne oświetlenie dodać ;)
Budowałbym Streetfoxa, a z czasem można dorobić z delty tył na tym samym zawiasie i zrobić quada ;)

MBFeniks

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 31, 2020, 09:25:02 pm »
Dwie baterie np 17 Ah to już około 3-3,5 tys zł do tego pewnie silnik wolnobieżny 1500W to jeśli dobrze patrzę kolejne 1-1,5 tys a do tego wszystkie niezbędne akcesoria więc się nazbiera.
MBFeniks

Inc0

« Odpowiedź #44 dnia: Maja 31, 2020, 10:27:31 pm »
silnik 1000-2000W czyli jakis 30H lub 35H 7x9 ponizej 1kpln sie ceni no chyba że cos przespałem do tego sterownik najtanszy i niezawodny blokowy GT1500 do 300pln reszta pierdoł manetki przetwornica 12V oświetlenie kolejne 300pln zamyka sie w 5k pln oswietlenie cenowo to pikus za 60pln kupisz lampke rowerową led  która cie zadowoli w kwestii oswietlenia drogi po zmroku a gdy ja zle ustawisz bedzie wkur...ć kierowców nie gorzej niz tutejszy forumowy trol  połowę forum ;P