Jak potrzebujesz BMS żeby je balansować to ogniwa były jakieś zajechane dobre ogniwa czy to 18650 czy od hybryd nie mają prawa się rozjeżdzać.
Prawda, do pewnego stopnia - ogniwa dopóki są w miarę nowe i rozsądnie obciążane powinny być równe. W praktyce przez pierwsze 1-2 lata różnica może być niemierzalna tanim miernikiem niestety z czasem będzie postępować.
Od BMW mam w skuterze i nie mają rozjazdów wcześniej miałem 18650 twż w skuterze rok urzytkowania żadnych rozjazdów w rowerze elektrycznym Panasonic PF 4 lata żadnego balansowania bez rozjazdów.
U mnie dobrze się sprawował pakiet lipo z popularnych swego czasu turnigy HC 14.8v - prawie 2 lata bez rozjazdów, niestety teraz jeżdżę na nim 4 rok i balansowanie musi być przynajmniej raz na tydzień.
Człowiek od którego zamawiam ogniwa ma samochód elektryczny samoróbka na 18650 żadnego balansera 5 lat urzytkowania mówi mi do czego ci ten Balacer 5 lat jeżdzę elektrykiem który sam zrobiłem zlutował nie pamiętam ile tysięcy ogniw.
Wielu tak mówiło, do pierwszego pożaru w warsztacie. Brak bms to oszczędność 1-2h roboty i 60 do +- 300zł za sam bms. Potencjalne straty pożaru domu / garażu każdy może wycenić sobie sam. Btw nie wiem czy nie spotkałem człowieka o którym piszesz na jednym z zlotów forum pojazdów elektrycznych facet nie miał bms i miał aku zbudowany z chyba każdego rodzaju li-ion na rynku. Każdy parkował minimum 50 metrów od niego
Ja kiedyś kupiłem od gościa innego bo miał taniej miały być z nie urzywanych pakietów 18650 i było jak mówisz akmulator do wywalenia.
Na 18650 zrobiłem około 20 akumulatorów, trzeba mieć dobre źródło i używać ogniw tego samego typu a najlepiej i rocznika ( rw rośnie z czasem). Do tego w depakietach przy niefachowym oszlifowaniu minusa ogniwa lub zbyt dużym prądzie zgrzewania zdarza się przestrzelenie minusa - jeśli widać je od razu w postaci wycieku elektrolitu to pól biedy - wywalamy ogniwo. Gorzej kiedy to mikro przebicie bo cela będzie nam rozjeżdżała pakiet i tu miendzyjmymi sprawdza się bms.
Czyli sprzedał ci złom.
Ano w przypadku samochodowych się naciąłem, jak pisałem li po io li ion testuję a tu nawet nie miał bym odpowiedniego obciążenia żeby pobrać chociaż te 50A z celi.