Autor Wątek: Cab Trike  (Przeczytany 47541 razy)

roroch

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Cab Trike
« Odpowiedź #45 dnia: Marca 29, 2020, 01:19:05 pm »
ABSTRAHUJĄC OD SYTUACJI, GDZIE KOLEJNE ILUSTRACJE POSTĘPÓW PRAC, LUDZIE CZEKAJĄ :-)

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #46 dnia: Marca 31, 2020, 09:32:22 am »
Niech będzie odkażony...
Klapy przednie i tylna niemal skończone.
Szpachlówką natryskową w sobotę tryśnięte zostały.
 "Oczy" pod wpływem sugestii Kamila (z uszami jakiegoś zafajdanego królika mu się kojarzyły) na ślepia wkurw....go myszołowa zmieniłem. wyglądają wręcz zaje...zabójczo.
Po prostu nieźle. Kamil dziś oceni.
Ze względów techniczno - wykonawczych one najpierw powstać muszą.

Nad wyborem odpowiedniego drapieżnika do nazwy zastanawiamy się, aby nazwę trajki tej z Cab Trike
na bardziej chwytliwą zmienić.
Hawków na świecie jest dość. Orłami rzygam.
Trajka to rodzaj żeński więc harpia pasowałaby bardziej.
Np. Mad harpy lub pissed albo raging buzzard
Zaś myszołowy, harpie  czy im podobne latające skurw....y ślepia wyraziste mają.

Choć lamy jako zwierzęta przyjazną łagodnością zionące (jak ja) też cudne ślepia mają.
I mimo braku wkur...nia ostrość spojrzenia wykazują.
Zaś naprawdę  wkur...ne plują (też jak ja).
Np. Raging lama brzmi cudnie.

Ale na razie kompletuję paczki, jako że z powodu wymodlonej przez władze zarazy GLS po jedną czy dwie paczki nie przyjeżdża.
Minimum pięć.
Na szczęście chętnych na pakety ode mnie nie brakuje i dziś komplet będzie.
I tak mi dopomóż Bób...

« Ostatnia zmiana: Marca 31, 2020, 09:46:12 am wysłana przez Maciej K »

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #47 dnia: Marca 31, 2020, 10:02:31 am »
Przypomniało mi się, że prawidłowa nazwa wszelkich pojazdów trójkołowych to trójkołowiec
(Dreirad np. też rodz męski) czyli rodzaj męski.

Trajka jako żeńska forma, to określenie raczej zlotowo- piwne lub gwarowe.
Więc lama ze swą łagodnością odpadają.

Bulabla

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #48 dnia: Marca 31, 2020, 09:47:31 pm »
Witam - może trochę odchodząc od tematu , a może  i nie - poproszę  autora o przybliżeniu mi na czy polega i do czego służy szpachla natryskowa w budowie czegoś takiego .
 Aby zgłębić troszkę wiedzę na temat velo w Polsce poczytałem zaproponowane tematy . Mam pytanie czy można gdzieś zobaczyć zdjecia Pana tych 3 sportowych velomobili :  sweet surprise , vector 005 7? 2 nazwy natrafiłem  i media bike . To ciekawy kawał historii warto to zobaczyć.  Moze źle szukałem w internecie . Dziękuję  i pozdrawiam 

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 01, 2020, 08:21:17 am »
To bardzo budujące i raczej dobrze o Tobie świadczy Bulablo, żeś się za mój tekst z dnia Marzec 11, 2020, 09:28:30 am ( w tym wątku ) nie obraził i jak najbardziej tematu się trzymając pytasz dalej.

Odpowiadam.
Rzeźbiąc model nakładam szpachlówkę (kiedyś używałem żółtej najtańszej, ale pod wpływem Kamila - Aventy -na szarą się przerzuciłem) dodając do niej utwardzacz w zależności od temperatury i też tak "na oko".
Z racji moich szybkich łap jak i chęci szybszego wiązania walę utwardzacza raczej dużo.
Dzięki takiemu nakładaniu szpachlówka ma różne odcienie i stopnie twardości.
Przy szlifowaniu różnie też się ona ściera i pewne nierówności powstają.
O dziurkach różnej wielkości nie wspominając.
Po wstępnej obróbce szpachlówka natryskowa wszystko to wyrównuje i jednolity, dość gruby, matowy  koloryt całości daje.
Zaje...fajnie wyłapuje mi się wtedy błędy, wcześniej niewidoczne (z racji mojego peselu jak i lutowania ram bez okularów wzrok mi siada).
Kamil zaś Aventy obecnie rzeźbiąc nie słucha mnie i z racji lepszego wzroku, jak i pewnie odpowiedniego
(z większą dyszą) pistoletu nie posiadania, modele swe podkładową farbą tryska.
Wielokrotne wizyty u mnie z modelami wcześniej zaliczając, albowiem mimo słabszego wzroku wyłapuję błędy,
których moi młodzi kumple nie widzą.

Zdjęcia sportowych VM można zobaczyć u mnie w firmie lub w temacie "Nowy kufer Kaczmarka" (Techno albo galeria). Chyba. Lub cholera wie gdzie. Tego nie ogarniam.
Mistrzem w wyszukiwaniu takich spraw jest Marek (Live_evil) i powinien - z racji swej nadzwyczajnej szlachetności i niezwykłych umiejętności - Tobie pomóc.

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 01, 2020, 08:31:09 am wysłana przez Maciej K »

kamilrozanski

• produkcja i sprzedaż velomobili
    • https://www.facebook.com/aventybike
« Odpowiedź #50 dnia: Kwietnia 02, 2020, 10:10:38 am »
Fot. Baju

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 02, 2020, 12:37:18 pm »
Estetyka/linia: przód ładny dupa koszmarna...
Na oko widać że ma 40% mniej elementów niż velomobil zabudowany tak więc na pewno będzie szybciej łapał prędkość.
Triką bym tego nie nazwał tylko otwartym velo. Jak komuś się nie spodoba zawsze można zakleić dół i zrobić łódkę do wędkowania ;)
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 03, 2020, 09:35:27 am »
Niech będzie odkażony.
Nie wiem jak w innych miastach jest, ale w Kaliszu każdy pojazd czy to elektryczny czy spalinowy
czy też mięśniowy,  3 (trzy) koła posiadający trójkołowcem jest nazywany.
Potocznie Trajką.
Gdy trajkom mięśniowym obudowy (aby na łeb nie leciało) założono, to nazwę Velomobil przyjęto.
W moim trójkołowcu woda deszczowa, święcona czy też ptasie łajna na łeb lecieć będą.
A więc w porównaniu do VM Trajka raczej to jest.
I tak nam dopomóż Bób.

Słońce wylazło więc do firmy jadę. dalej Trajkę tę rzeźbić.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2020, 09:40:42 am wysłana przez Maciej K »

Bulabla

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 03, 2020, 01:39:21 pm »
Witam ? nawiązując do początku odpowiedzi , nie jestem osobą , która miała by się za takie rzeczy obrażać . Wprost przeciwnie ? uwagi zawsze są budujące np. w kierunku jaśniejszego pisania ? w tamtym wypadku .
Do rzeczy :
Z racji tego że jestem ciekawską osoba ? a temat velo mocno mnie obecnie ciekawi (uprzedzam , że nic nie buduje : nie mam ani kasy , ani czasu ? może rozwód by coś wniósł nowego ? )  ? prosił bym o opisanie krok po kroku jak wyglądała i wyglądać będzie dalej budowa tego pojazdu .  Jestem świadomy że można napisać książkę , ale mi chodzi o kluczowe etapy na wstępie . 

Sportowe velo robi wrażenie , gratuluje  ? szkoda że szerzej nie są opisane te pojazdy i ogólnie ich historia . Myślę ze warto gdzieś to spisać ? dodać zdjęcia . Kosmos w porównaniu z ?mydelniczkami?  .  Nasuwa się dużo pytań i odpowiedzi ...  Szkoda , że w Polsce nikt nie robi jakiegoś ?poważnego? wyścigu , w którym mogły by się zaprezentować velo / streamlinery czy wszystkie inne ?trajki ? itp. (wiem że ich jest mało w Polsce ? ale możliwości są zawsze ) . Pozdrawiam

Damcio

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 03, 2020, 02:32:56 pm »
od pewnego czasu oglądam wyścigi velomobili w australii , oczywiście na youtube , rewelka. Jak by coś takiego powstało u nas , marzenie :) . U mnie pobliski tor w kamieniu śląskim był by idealny.

roroch

« Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 04, 2020, 04:15:45 pm »
Brawo! Przód jak u tej baki na zdjęciu widocznym w tyle warsztatu. :-)

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #56 dnia: Kwietnia 05, 2020, 08:45:50 am »
Niech będzie odkażony.

Twoja ciekawość Bulablo na najwyższy podziw zasługuje, ale...
Nie planujesz kupić, nie planujesz zbudować, czyli namacalnych korzyści z mojego opisywania budowy nie będzie. Ja Twoją ciekawość zaspokajając stracę po po prostu czas.
Oczywiście, że w ramach rewanżu (aby moją ciekawość zaspokoić) mógłbym poprosić Cię,  abyś w necie pogrzebał
i znalazł rozprawę na temat wpływu napięcia przedmiesiączkowego na życie rodzinne Mandryli,
czy też o wpływie życia seksualnego krokodyli różańcowych czy agam na przestrzeganie przepisów drogowych przez bombajskich riksiarzy.
Uprzedzam, że nie chcę Mandryli hodować,  krokodylich czy agamich erotycznych karesów podglądać
czy też bombajskich riksiarzy edukować. Ot ciekawość.
Przecież jest to bezsensowne i idiotyczne?

Babka na plakacie jest cudna i wszystkich odwiedzających moją firmę zachwyca,
choć mam świadomość, że dla tych gości co odwiedzać mnie nie śmią czarna Madonna z Częstochowy cudniejsza jest.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2020, 08:49:37 am wysłana przez Maciej K »

3x3

« Odpowiedź #57 dnia: Kwietnia 12, 2020, 06:06:20 am »

Nie planujesz kupić, nie planujesz zbudować, czyli namacalnych korzyści z mojego opisywania budowy nie będzie. Ja Twoją ciekawość zaspokajając stracę po po prostu czas.

I wszystko w temacie.
Ktoś jeszcze ma wątpliwości?

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #58 dnia: Kwietnia 13, 2020, 09:17:26 am »
Info dla zainteresowanych i dla tych, których zwykła ciekawość zżera.

Pracując naprawdę ambitnie od 02.04 (w tym dniu ostatnie zamówienie poszło)
wczoraj przed 15 tą żelkot formowy na klapy przednie i tylną położyłem.
Kolejne etapy tworzenia udokumentowane.
Zdjęcia klasycznym aparatem z kliszą porobione.
Gdy je wywołam i jak "zeświniony" Polak czas znajdzie, to na stronie będą.

Ten etap prac nad Trajką zakończywszy mogę napisać, że te cholerne przednie klapy,
to najtrudniejsze moje zadanie modelarskie było.
Uchwycenie symetrii lustrzanego odbicia na dwóch niezbyt dużych, kompletnie porąbanych i w trzech osiach skręconych gó....ch, to był koszmar.
Dziś jak dobrze pójdzie (chatę i kwiaty też kiedyś trzeba ogarnąć), to poprawki na żelkocie zrobię
i jutro laminowanie popełnię.

p.s. 3 x 3... Nad brakiem mojej bezinteresownej szlachetności UBOLEWAM bardzo.
Wierzę jednak głęboko, że u Ciebie BEZINTERESOWNOŚC i SZLACHETNOŚĆ (oraz mnóstwo innych cennych CNÓT)
drzemią w nadmiarze i jestestwo Twoje przepełniają
Wierzę też, że tą bezinteresowną szlachetnością przepełnionym będąc, bezinteresownie swój cenny czas
poświęcisz, w necie poszperasz i tę moją ciekawość, o której Bulabli ( 05.04) pisałem bezinteresownie zaspokoisz.
Za co oczywiście z góry podziękowania składam.

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 16, 2020, 08:51:34 am »
Bądźcie odkażeni.
Kolejne info.
Wczoraj po 3 godzinach laminowania formy przednich klap, jak i tylnej skończyłem.
Dziś grzanie na słońcu i po południu rozformowanie.
Odpowiedź na ew. pytanie; "Dlaczego po testach dolnej części (wanny) właściwą budowę Trajki tej od góry
czyli klap zacząłem?" wyobraźni zainteresowanych zostawiam.

p.s. Przy okazji.
Tym co otwartymi poziomami jeżdżą gratuluję, że od dziś much czy innego robactwa spożywać nie będą,
albowiem ukochany rząd - choć sam ma to w du..e - ludowi swemu NAMORDNIKI od dnia dzisiejszego
nosić nakazał.
KEP zaś, aby rządowi temu pomóc i tarczę antywirusową wzmocnić, jakieś stroje pokutne, ogólne modły
i obowiązkowe krzyży karawaki targanie najpewniej dorzuci.
Wg. wtajemniczonych moc okrutną mają i kilka setek lat temu działały.
I tak nam Bób dopomóż, abyśmy to jakoś - ze wszystkimi klepkami we łbach - zdzierżyć mogli.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2020, 09:02:30 am wysłana przez Maciej K »