Autor Wątek: Poziome ciekawostki ze świata  (Przeczytany 796764 razy)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
Odp: Poziome ciekawostki ze świata
« Odpowiedź #345 dnia: Lipca 23, 2011, 09:13:15 pm »
Na eBay'u "znalazłem" ten rower.. Ciekawe CLWB FWD.. w dodatku bagażówka..
http://www.heinzherrmann.com/?thema=50

dadcom

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #346 dnia: Lipca 24, 2011, 11:06:56 am »
Rower ciekawy,zwlacza mnie zainteresowalo rozwiazanie napedu.Dokładnie piasta Sram dual drive.Szukajac info w necie trailem jednak na kilka informaji o dziwnych niespawnosciach tego ukladu.Czy uzytownicy tego forum spodkali sie z takim rozwiazaniem napedu i wiadomo cos o problemach tego napedu.Bede wdzieczny za rozwiniecie tematu.
Madra dyskusja kluczem do rozwiazania kazdego problemu.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #347 dnia: Lipca 25, 2011, 09:32:08 am »
Co do dual drive.. Zasponsorowałem siostrze takie cudo zamontowane na wspaniałej używce Gazelli (mieszczuch).
Problemów technicznych praktycznie nie zauważyłem żadnych: piasta to tak naprawdę stara technologia (3 biegi), kaseta najzwyklejsza (8rzędów, może niedługo zacznie być problemem..).
Jedynym "minusem" jest grip do zmiany biegów na kasecie.. bo nie lubię :)
Największym problemem wydają się podkładki trzymające koło: podobno lubią się ścinać, szczególnie przy "mocnych" nogach i niedozwolonych zakresach liczby zębów. Ale ogólnie jest to problem piast planetarnych SRAM, a nie dual-drive (i w dodatku na dwóch przypadkach: DD siostry i "9"ka żony nie zauważyłem nawet śladu ścinania tych podkładek).
Inny "minus" jest systemowy: ja (celowo) zanabyłem z hamulcami rolkowymi. Widziałem jeszcze tylko wersję pod Vki/canti, ale i tak nie jestem pewien czy produkowana jest wersja pod tarcze (centerlock? 6 śrub?)

dadcom

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #348 dnia: Lipca 25, 2011, 08:54:19 pm »
Układ praktyczny ,ale rodzi sie zasadnicze pytanie o zywotnosc całosci.Do mnie przemawia sytem wew zmiany pozwalajacy zmienic zakres na postoju,na drugim miejscu stawiam zastopienie tradycyjnej potrojnej korby.Aktualnie pracuje u mnie 8 kaseta i tylko w terenie brakuje trosze dołu.Przod 50z kaseta 11-32 wiec zakres jest w miare ok jednak skierowany jest na jazde bardziej po utwardzonym terenie.Dzieki za info z praktycznego uzytkowania dualdrive.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #349 dnia: Lipca 25, 2011, 09:22:59 pm »
Przekładnie planetarne.. Mają się trochę nijak do "zwykłej" trzyrzędowej korby. Jak miałbym ustawiać w kolejności, to dual-drive poszłoby faktycznie na pierwszą pozycję (chociaż jestem "przyzwyczajony" do wielorzędowej korby).
Zmiana "na postoju" jest gwoździem do tej trumny. Jedyna wada: nie wyskoczysz poza owe 500% (przy 54/22 * 32/11 jest 710%)
Dual drive niestety ma ciągle wady kaset wilorzędowych i ich nierównomiernego zużywania się. Czyli co parę kkm zmiana napędu, ale koszty zaczynają się od trochę ponad 50zł.
dadcom, masz duala, czy tylko przerzutkę z tyłu?

dadcom

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #350 dnia: Lipca 25, 2011, 09:32:26 pm »
Mam kasete tylko z 8 przelozeniami i zastanawiam sie czy isc w strone dodania z przodu potrojnej korby czy pozostwic przod jak jest i zaiwestowac w dual.Temat i tak dopiero po sezonie do realizacji ale wole wiedziec w co wrzucic pare stów jak najlepiej.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #351 dnia: Lipca 25, 2011, 10:12:11 pm »
Na eBay'u "znalazłem" ten rower.. Ciekawe CLWB FWD.. w dodatku bagażówka..
http://www.heinzherrmann.com/?thema=50

Bardzo ciekawy rower. I ładny.Tylko że ja bym z takim pod górkę nie jechał ;)
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #352 dnia: Sierpnia 23, 2011, 12:53:20 am »
Myśl techniczna sąsiadów rozwinięcie tego projektu:

Na wersję dla czterech osób: http://youtu.be/lGRQTw9X1Mg

dadcom

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #353 dnia: Sierpnia 23, 2011, 09:42:12 pm »
I dual zainstalowany.Przez mase lat uzytkowania tradycyjnych rozwiazan testuje cos dla mnie nowego.Jak narazie jest ok ,poprawila sie mobilnosc zwlaszcza w miekkim terenie ,chodz po niedzielnej wyprawie w mocno kolarskim towarzystwie uslyszalem ze jak potrenuje to stane sie grozny >:(. Zaleta jest rowniez brak zaprzatania sobie glowy przed krzyzowka aby wejsc na wyzsza tylna koronke-jedno klikniecie i jazda z pod swiatel. Uklad 52 zeby i kaseta 11-32 oraz wew trojka idelanie sie uzupelniaja. Pewnie dobrze bylo by zmniejszyc przod dla wiekszej sily ,ale generalnie uszczeszczam drogami twardymi i ten zakres daje niezle mozliwosci z osiaganymi predkosciami.   

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #354 dnia: Sierpnia 23, 2011, 09:51:40 pm »
I dual zainstalowany.

Mozevto wstyd, ele m
Nie wiem, co to dual ?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #355 dnia: Sierpnia 23, 2011, 10:38:40 pm »
To pasta planetarna z trzema biegami wewnętrznymi i zewnętrzną kasetą. W praktyce pozwala zrezygnować z przedniej przerzutki, lub uzyskać imponującą ilość przełożeń przy jej zachowaniu.
Wizualnie wygląda +- tak: http://www.dotbike.com/p/3726
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2011, 11:50:14 am wysłana przez Yin »

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #356 dnia: Sierpnia 23, 2011, 11:44:30 pm »
Hehe, chyba spapuguję ten patent w drodze do ołtarza ;)

http://bikemastah.cz/2011/08/tri-azub-trikolky-tahnouci-brycku-pro-poniky/
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #357 dnia: Sierpnia 24, 2011, 07:59:51 am »
To pasta planetarna z trzeba  biegami wewnętrznymi i zewnętrzną kasetą. W praktyce pozwala zrezygnować z przedniej przerzutki, lub uzyskać imponującą ilość przełożeń przy jej zachowaniu.
Wizualnie wygląda +- tak: http://www.dotbike.com/p/3726

dzieki, ale czy alfine 11 nie załatwia sprawy ?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #358 dnia: Sierpnia 24, 2011, 11:57:17 am »
I tak i nie. Mając kasetę zawsze możesz lepiej dobrać rozkład przełożeń jaki Ci pasuje. Do tego dual drive jako piasta o prostszej konstrukcji teoretycznie powinna dłurzej pracować bezawaryjnie niż alfine 11 (zgodnie z prawem Murpiego prawdopodobieństwo awarii wzrasta wraz z komplikacja mechanizmu ;) ). No i cenowo dual drive wychodzi taniej.

Hehe, chyba spapuguję ten patent w drodze do ołtarza ;)
http://bikemastah.cz/2011/08/tri-azub-trikolky-tahnouci-brycku-pro-poniky/
Ekstra patent :)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2011, 11:59:14 am wysłana przez Yin »

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #359 dnia: Sierpnia 24, 2011, 04:37:40 pm »
Gemsi,
Alfina może i jest fajna.. ale nie aż tak bardzo jak powinna być za te pieniądze. Ciężka, daje ledwo jakieś 400%, koszmarna w serwisie i wcale nie taka "planetarna" (zmiana biegów tylko bez obciążenia). Analizując tabelki przełożeń.. Zysk w postaci szerokiego łańcucha i tańszej zębatki (.. no koło 30zł, bo "pozwolili" sobie na ścienienie tejże..)
Dual daje nawet do 560% (lepiej niż Rolhoff, 540%) przy znacznie "lepszej" cenie.. i wadze. "Standardowe" kasety są w końcu tanie jak woda (8s spokojnie można kupić z łańcuchem za 50zł)

Aktualnie wg mnie największą wadą jest "wystająca" przerzutka i jej powinowactwo do różnych badyli. Jednak siostra cieszy się takowym cudem bez zastrzeżeń (pewnie po lasach nie jeździ). A skoro poziomki do lasu słabo się nadają.. to nie ma problemu :)