Autor Wątek: Piosenki i rymy na poziomo  (Przeczytany 63746 razy)

Maciej K

• całkiem inny wariat
Odp: Piosenki i rymy na poziomo
« Odpowiedź #105 dnia: Lipca 17, 2024, 09:56:00 am »
Komentarz powyższy dobry i w punkt. No, prawie.     
W obroni tego "dzieła"  stając przypomnieć pragnę, że żadnych "funkcji fizjologicznych" tudzież "wyposażenia sanitarnego"
w tym "dziele" nie tknąłem. Owszem końcowy efekt procesu trawiennego tak.
Także żadnych wulgarnych afiksów, prefiksów czy sufiksów nie zauważyłem.
Nazwanie tych rymem sklejonych słów "wierszem", za komplement i awans uważam. Dzięki.
Pouczenie do serca wziąłem i pouczonym będąc wytłumaczyć się spróbuję.

Żyjemy w czasach NADĘTEGO do granic absurdu i wszechobecnego EUFEMIZMU.
Przerażająca głupota, bezczelny nepotyzm czy najzwyklejsze złodziejstwo określenia pięknie, wzniośle i łagodnie brzmiące
w czasie minionych  lat otrzymały. Zaś ponad 30% ludu naszego z ufnością i należytym zrozumieniem eufemizmy te łykało.
Reszta chyba też, bo ew. protesty cicho i jak zawsze w Polsce, z najwyższą kulturą brzmiały.
Uważam, że po tych pięknych latach nadszedł chyba czas, aby pomału acz konsekwentnie, do normalności zacząć wracać,
a otaczające nas rzeczy,  sprawy i zjawiska po imieniu nazywać.

Kiedyś wpadł mi w łapy wykaz idiotycznych badań i eksperymentów, nad którymi ludzie wykształceni ambitnie pracowali
i z których żadna korzyść dla ludzkości nie powstała.
Jedyną korzyścią jaka mogła być, to satysfakcja "uczonego" i grant jaki za takie "badania" otrzymał.
(W ostatni czwartek o takich "wzniosłych" i "pożytecznych" badaniach, tudzież milionach jakie na nie poszły, w TV gadali)

Wiadomym jest, że ludzie uczeni od dawien dawna ogromny POPĘD do różnych badań mieli.
Uczeni mężowie badali np. ileż to Szatanów na główce szpilki się zmieści, tudzież badali MOC z jaką Szatan mógł na ludzi działać. A zwłaszcza na płeć żeńską.
Ileż korzyści ludziom te badania przyniosły także wiemy.
Dlatego też, gdy wyczytałem jaki ogrom pracy mój uczony Brat w poziomie w działania badawcze MOCY włożył,
to naszło mnie,  aby rymem eksperyment innego (mniej na forum znanego) "badacza" opisać. 

Słowo Scheisse dość często w TV niemieckiej (mam wszystkie ich kanały) słyszę.
Ba! Nawet na scenie często i bez zażenowania i wstydu jest używane.
W naszym pięknym, acz sztywniackim, przepełnionym PRUDERIĄ  i OBŁUDĄ kraju, wspomniane słowo w polskim,
POPULARNYM brzmieniu, PUBLICZNIE (Jezu!!!!) podane szloch oburzeniowy wywołuje.

Aby jednak co delikatniejszych czytaczy usatysfakcjonować tudzież uwagi mikiego11 do serca wziąwszy,
wersję kulturalną tych wspomnień naukowca proponuję.
Wspomnienie naukowca
       (wersja kulturalna)
Siedziałem przed wychodkiem
klepałem stolec młotkiem.
Bat z niego chciałem zrobić
Czymś nowym świat ozdobić.
Klepiąc kał miałem stressy.
Robiłem więc wykresy.
Obliczeń moc!!! I kicha!
Świat moich marzeń zdycha.
Bo nazbyt luźny stolec,
pod młotkiem zdążył polec.
A poległym Szacun się należy
       Maciej K.16.07.2024

p.s. Zaznaczam, że koprolalia czy kopropraksja nie kręcą mnie i mi nie grożą.
A temat czy z paskudnie pachnącej i wydalanej pozostałości procesu trawiennego, bat można zrobić był już na tym Forum poruszany.
Pewien bezobjawowo mądry Brat poziomy twierdził, że nie.
Ja odpowiedziałem, że w zależności od konsystencji MOŻNA.
Nie da się tylko z niego strzelić.
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2024, 08:59:01 am wysłana przez Maciej K »

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #106 dnia: Lipca 17, 2024, 10:40:56 am »
 "Brudnemu chlew na myśli" - Witold Zechenter ;)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #107 dnia: Lipca 17, 2024, 11:08:47 am »
Druga wersja rymowanki mnie bardziej podchodzi. Zamieniając słowo gówno na stolec wiersz daje więcej możliwości interpretacji.

"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

miki11

• wyczynowiec na poziomie
  • M5 / Speedliner 'Blue Glide'
« Odpowiedź #108 dnia: Lipca 17, 2024, 02:01:26 pm »
Panie Macieju, tylko ze względu na duży szacunek do Pana oraz Kolegów tutaj bywających pozwoliłem sobie na ten wpis. Ma Pan rację co do faktu degradacji roli mózgu (zwłaszcza funkcji logiki oraz potrzeby sztuki wyższej), proces ten dobitnie dotknął nasze biedne społeczeństwo. Nie wdając się w głębsze historyczne przyczyny tego stanu rzeczy mogę tylko przytoczyć to, o czym słyszałem od moich dziadków, rodziców i co sam zaobserwowałem. Nasi szanowni sąsiedzi mający nieustanne imperialistyczne zakusy od zawsze wyrażają swoje zaniepokojenie w momentach, kiedy zaczynamy poprawiać swoją kondycję finansową oraz psycho-społeczną. Stosując stare powiedzenie Juliusa Caesara "Divide et impera" starają się nam "pomagać" w hamowaniu wzrostu, albo wręcz w jeździe wstecz. To leży w ich chorym interesie, ale jest wbrew interesowi Pana, czy moim. Głupimi ludźmi łatwiej zarządzać, manipulować, ba! można im nawet wmówić, że poważna porażka jest spektakularnym sukcesem. Jedną z metod osłabiania naszego społeczeństwa jest degradacja kultury do poziomu cienkich kabaretów i filmów typu "17 posterunek", czy jak się to tam nazywa. Te programy codziennie obrażają naszą godność, a mimo to są obecne w programach telewizji od dziesiątek lat. Osobiście nie oglądam klipów Zenka, nie wiem jak oni gotują, jak tańcują, jak się wyginają na linie pod wodą. Wolę starego, klasycznego Tuwima, czy nawet Brzechwę. I pewnie stąd taka moja reakcja w obronie jakości utworu rymowanego niekiedy eufemistycznie zwanego wierszem :-)

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Lipca 17, 2024, 02:06:26 pm wysłana przez miki11 »

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #109 dnia: Lipca 19, 2024, 08:40:48 am »
O tak! Tuwim jest spoko! - mój faworyt ;)
https://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

miki11

« Odpowiedź #110 dnia: Lipca 19, 2024, 10:17:19 am »
Warto dodać, że to nie jest jego jedyny wiersz. Nie jest to też utwór najlepszy :-) Wystarczy otworzyć "Kwiaty polskie".

Tehen

• całkiem inny wariat
  • Kolejarz forumowy
« Odpowiedź #111 dnia: Lipca 19, 2024, 12:23:18 pm »
O tak! Tuwim jest spoko! - mój faworyt ;)
https://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths

Na pieszczoty trzeba sobie zasłużyć.

Ja co rano po tym jak postawię nogę na ten padół niecny nucę sobie to:

https://youtu.be/owofrIxkfJc?si=vIlrfwXxjtJs3V6i
Albo poziom i wygoda albo wydasz w cholerę kasy na różne kierownice i siodełka tylko po to żeby w końcu i tak kupić sobie rower poziomy.

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #112 dnia: Lipca 22, 2024, 09:41:21 am »
Wreszcie znalazłem czas, aby na powyższe coś skrobnąć.
Hans ...Wg mnie ZMIANA  NAZWY obrabianego młotkiem, "materiału" większych możliwości do interpretacji nie daje.
Zamiana słów (w końcówce "utworu") "musiał polec" na "zdążył polec" (dziś zamieniłem) już TAK.
Dlaczego?
Autor tego wiekopomnego eksperymentu z dość niestabilnego "tworzywa" (jakim efekt wypróżnienia jest)
bat chciał WYKLEPAĆ.
Słowo "musiał" sugeruje, że uczony eksperymentator NIENARODZONE jeszcze dzieło  CELOWO zniszczył.
Słowo "zdążył" zaś DOBRE  CHĘCI  uczonego sugeruje.
Bo ku jego rozpaczy niestabilny (nazbyt luźny) materiał pod wpływem młotkowej obróbki
i WBREW  WOLI  uczonego rozpadł się.

miki11...Wiersz przez szydzia przytoczony obrazuje to o czym każdy myślący człowiek marzy.
Ja całkowicie z treścią tego wiersza jednoczę się. I innym (myślącym oczywiście) też to zalecam.
Napisałeś coś o godności.
Zauważam, że w naszym kraju (tudzież kilka lat temu na Forum) wiara i godność "produkowane" w nadmiarze były
i są nadal.
Gdzie by nie spojrzeć, to wszędzie jest Wiara i Godność.
A mnie w tym wszystkim WIARYGODNOŚCI brakuje.

Dziś wg Twego zalecenia "Kwiaty polskie" otworzyłem i przeczytałem.
Dodam, że po tych minionych latach szczęśliwości (wybranych), przytaczając ten wiersz pojechałeś,
jak łysy po ceglanym murze czerepem swoim.
Choć oglądając filmy ze zlotów i patriotycznie ozdobione poziomy mniemam,
że spora grupa naszych Braci z Tobą i tym wierszem się zgodzi.
Wolałbym także, aby mnie MNIEJ  SZANOWANO (TY także), zaś to co piszę uważniej i ze zrozumieniem czytano.
O stosowaniu moich technicznych porad nie wspominając.

Tehen ...Ten zespół Hańba i jego utwór to Hammer.
Nucenie rozpoczynam.
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2024, 09:56:29 am wysłana przez Maciej K »

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #113 dnia: Lipca 23, 2024, 06:33:52 am »
Każdy postrzega szrukę inaczej. Jeden widzi gołą babę, drugi uszkodzony pomnik a kolejny Wenus z Milo.

Ciekawe co ta bogini miłości robiła z rękoma skoro je odrąbano?
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

osesku

« Odpowiedź #114 dnia: Lipca 23, 2024, 08:03:56 am »
Niedopowiedzenie uwalnia wyobraźnię.  8) ;) :) Dobrze jest, sztuka porusza zmysły.

natalka

« Odpowiedź #115 dnia: Lipca 23, 2024, 09:26:31 am »
Głupimi ludźmi łatwiej zarządzać, manipulować, ba! można im nawet wmówić, że poważna porażka jest spektakularnym sukcesem. Jedną z metod osłabiania naszego społeczeństwa jest degradacja kultury do poziomu cienkich kabaretów i filmów typu "17 posterunek", czy jak się to tam nazywa. Te programy codziennie obrażają naszą godność, a mimo to są obecne w programach telewizji od dziesiątek lat.

Po pierwsze to nie 17 Posterunek ale 13 Posterunek.
Po drugie to pisząc to co napisałeś obrażasz m.in.:
- Ś.P. Marka Perepeczko
- Cezarego Pazurę
- Ś.P. Marka Walczewskiego
- Ś.P. Witolda Pyrkosza
I wielu innych sławnych aktorów, których można by tu wymieniać bez końca.
Zastanów się: czy ci Aktorzy zagraliby w czymś bezdennie głupiem jak to oceniasz?
Moim zdaniem - nie.
Z mojej perspektywy - osoby, która oglądała wiele odcinków jeszcze w latach '90 a i teraz chętnie rzucam okiem na YT - ten serial mimo iż jest "głupim" sitcomem wnosi całkiem dużo właśnie poprzez przejaskrawianie wielu sytuacji wprowadzając mnóstwo humoru w wielu bardzo zabawnych momentach.
Tu można wymienić setki scen z tego serialu, gdzie nasi jedni z najlepszych jak nie najlepsi aktorzy odgrywają super role. I zobacz - że oni "zniżyli się" do tego poziomu ale nawet właśnie w tym "zniżeniu się" pokazali swoją KLASĘ. Pokazując widzowi swoje Mistrzostwo w kreowaniu najróżniejszych postaci i scen!
Ten serial - był i jest NA POZIOMIE.

miki11

« Odpowiedź #116 dnia: Lipca 24, 2024, 08:54:25 am »
Po pierwsze to nie 17 Posterunek ale 13 Posterunek...

Od razu widać, kto co ogląda :-) Mnie to organicznie odrzuca. Co do argumentów typu "Pyrkosz". Nie ma takiej durnej roli, której jacyś aktorzy nie zagrają za pieniądze. Ale to nie oznacza, że jest to ROLA. Te filmy rodem zza wielkiej wody polegają na tym, że gapisz się w ekran pochłaniając chipsy, a oni tam już za ciebie opowiedzą "kawał", a nawet sami się z niego uchachają. Cytując tekst kabaretowej piosenki: "... a rozum ma wolne...". Także nie próbuj wynieść tej skrajnie miernej produkcji do rangi sztuki. Zenek też gromadzi tłumy na koncertach, a jednak trudno jego "wykon" zakwalifikować jako sztukę. No, chyba że współczesną, razem z sanitariatem w roli eksponatu. Rzeczy durne trzeba nazywać po imieniu, w przeciwnym wypadku młode pokolenia przyjmą je za normatywne. A tego nie chcemy, bo potem to już tylko szybki powrót na drzewo.

Jest taka stara legenda o pewnym klubie, w którym warszawscy aktorzy spędzali miłe wieczory. Otóż pewnego późnego wieczora nagle drzwi się otwierają, wpada pijany Himilsbach i woła: "Inteligencja, wypie..lać!". Chwila ciszy, po czym powoli podnosi się Holoubek i mówi tym swoim kordianowym głosem: "Nie wiem, jak panowie, ale ja wypier..lam". Ta legenda wiele tłumaczy.
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2024, 09:30:55 pm wysłana przez miki11 »

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #117 dnia: Lipca 24, 2024, 09:29:10 am »
"Nie wiem, jak panowie, ale ja wypier..lam"

Ten to potrafił zagrać

W TV nie chodzi o sztukę tylko o sprzeda czasu reklamowego. Sport wyczynowy niczym nie różni się od TV. Seriale, medale wszystko to przerywniki w emisji reklam. Szkoda czasu i zdrowia ludzi którzy trenują przez kilka lat po osiem godzin dziennie by przegrać 0,00001 punktu, sekundy czy tam czegoś.

Czemu w serialach postacie nie oglądają telewizji?

Bo by musieli nas oglądać
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2024, 09:40:04 am wysłana przez hansglopke »

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #118 dnia: Sierpnia 14, 2024, 07:37:13 pm »
W wątku tego kto wstąpił progi
niechaj zważa,
stąpając wśród mądrości swych srogich
się naraża,
bo gdy bez rymu tu plecie
to występek,
spotkać go może, co ? wiecie -
hm, postępek.
zmykać więc proszę lub ostrzyć
ołóweczki,
wytężać więc proszę lub pocić
makóweczki.

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #119 dnia: Września 29, 2024, 09:41:40 am »
Aby ten rymowany anons w głębinach velomobilowych rozważań nie zatonął, to zgodnie z zaleceniem Kuby,
jak i kilkuletnią tradycją do stosownego wątku go przenoszę.

Maskowy "poród"

Grono zawistników pewnie z żalu skona.
Maska Caba-sporta z formy wywleczona.
Szesnasta piętnaście dziś to nastąpiło
i niejedno ludzkie zachwyciło ryło.
Wyszła całkiem nieźle. Mój synek oniemiał!!!
Kamil się zachwycił, ale nie zzieleniał.
Zdjęcia zrobił cudnie i wkleić obiecał.
Ostrzegł jednak abym... zbyt się nie podniecał.
Maciej K. 27.09.2024