Dzień dobry, to mój pierwszy post na forum więc proszę z przymrużeniem oka. Chociaż w internetach jestem nie od dziś bo już ponad 20 lat.
A więc, zachodzi u mnie potrzeba aby podróżować bardziej komfortowo rowerem, nie ukrywam że troszkę wymuszona ponieważ straciłem prawo jazdy na rok a piechotą mi się nie chce. Obecnie od dwóch miesięcy codziennie jeżdżę minimum 20 km, czasem 50km tzw. holendrem. Jest nieźle ale to non stop pozycja siedząca a kręgosłup już nie jak u 10 latka. Poza tym dochodzi opcja lansu gdyż w mojej okolicy takich rowerów się nie widuje i jakoby niósłbym ludziom światłość

Rozglądam się po internetach od ponad miesiąca i dumam co kupić, nie chcę kupować nowego ponieważ nie mam takiej potrzeby a dobry jakościowo rower używany przez kogoś ogarniętego nie sprawi problemów. Zastanawiam się nad Matixem bo widniał przez miesiąc na olx, cena 4500, wymienione opony i hamulce przerobione na hydrauliczne, sprzedawca sprzedawał ponieważ chciał wrócić do poziomego dwukołowego.
Obecnie jest wystawiony Dekers za 6000zł i wygląda zachęcająco, muszę przyznać że sprzedawca świetnie go reklamuje. Może ktoś z forumowiczów umie wycenić te sprzęty?!
Możecie mi poradzić jakie są różnice pomiędzy tymi dwoma rowerami, czy może nie ma czego tłumaczyć i powinienem skupić się na jednej marce.
Ogólnie zależy mi na pełnej amortyzacji i solidnej konstrukcji, aby nie siedział na glebie tylko aby można nim było jeździć też i w słabym terenie, fajnie też oczywiście byłoby latać dużymi prędkościami

Najgorzej gdy się nie jest w temacie i nie zna produktu ani się go nie widziało na własne oczy.