Cyt by przywołać osobę.
Macieju, takie coś znalazłem w moich poszukiwaniach za rozkładem oporów toczenia w funkcji prędkości.
Cyt:
"Dodatni kąt wyprzedzenia
sworznia zwrotnicy powoduje powsta-
nie momentu stabilizacyjnego od reakcji
podłoża, co powoduje stabilizację przed-
nich kół, szczególnie przy wysokich
prędkościach. Innym aspektem takiego
ustawienia jest dążenie kół do powrotu
do położenia ?na wprost?. Popra-
wia to stabilność na nierównościach
oraz podczas wychodzenia z zakrętów."
Zasoby nis.com.pl
Wrzucam to tutaj bo nie wiem gdzie najlepiej, jest z velo związane pośrednio ale dotyczy Twojego poziomu z kołem przed korbą, który miałem okazję u Ciebie próbować.
Kilkukrotnie pisałeś coś na temat tego rozwiązania, twierdząc, że Twoim zdaniem przyczynia się to do zmniejszenie oporów ruchu. Nie wiedziałem co o tym myśleć ale uważam, że jak ktoś twierdzi, że ma "nosa" to trzeba być ostrożnym. Z jednej strony bo nie wiadomo czy to prawda i czy można na to liczyć a z drugiej, bo jeśli ma "nosa" to można dzięki temu mnóstwo pracy na testy i obliczenia zaoszczędzić.
No to wygląda na to, że faktycznie miałeś nosa.
W skrócie chodzi o to, że nierówności wywołują odchylenia kierunkowe, które zwiększają opory ruchu w tym rozwiązaniu co jest niekorzystne ale w zamian powrót na kierunek ruchu koła jest szybszy co przywraca normalne warunki ruchu i w rezultacie zmniejsza opory ruchu w bilansie ogólnym.
Poniżej informacje o referencjach -
Na ten konkretny temat powinno się coś znaleźć:
[1] Arczyński S.: Mechanika ruchu samochodu. Wydawnictwa
Naukowo-Techniczne, Warszawa 1993.
[2] Reimpell J., Betzer J.: Podwozia samochodów. Podstawy kon-
strukcji. Wydawnictwa Komunikacji i Łączności, Warszawa 2004.
[3] Gabrylewicz M.: Podwozia i nadwozia pojazdów samochodo-
wych. Podstawy budowy, diagnozowania i naprawy. Wydawnic-
twa Komunikacji i Łączności, Warszawa 2015.
[4] Prochowski L.: Mechanika ruchu. Pojazdy samochodowe.
Wydawnictwa Komunikacji i Łączności, Warszawa 2008.
Ponieważ nie chciałem opierać się na jednej pozycji znalazłem tego więcej:
"The inclination of king pin axis in front"
https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/2022SPIE12454E..1JF/abstracthttps://testbook.com/question-answer/the-angle-between-the-king-pin-centre-line-and-the--628f2459e603dc98fa9e7920Falco, D. D. , G. D. Massa , and S. Pagano . "On the castor dynamic behavior." Journal of
the Franklin Institute 347.1(2010):116-129.