Autor Wątek: Projektowanie roweru  (Przeczytany 24508 razy)

krent

• sympatyk
  • *
Odp: Projektowanie roweru
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 30, 2009, 04:23:27 pm »
Dzięki za rady:)
Wracając do tematu to znalazłem chwilę wolnego czasu i zrobiłem projekt roweru na bazie tego niebieskiego low racer http://www.m5ligfietsen.nl/site/EN/Models/CrMo_Low_Racer
Oto projekt:

Oczywiście nie obejdzie się bez pytań:)
Otóż na zdjęciu w czerwonej pętli jest zaznaczony element tylnego wahacza. Zastanawia mnie czy rowerek zyska na tym dodatkowym elemencie czy lepiej poprowadzić rurę prosto do osi koła.
A drugie moje pytanie to jak obliczyć wymiary siedzenia i odległość od pedałów.
Czekam na wasze opinie w sprawie projektu (spawanie i gięcie już w piątek)
Pozdrawiam Michał

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 30, 2009, 04:53:27 pm »
Myślę że ten element na końcu widelca ma spore znaczenie dla bezkolizyjnego prowadzenia łańcucha.
Co do fotelika to taki z laminatu jak w sklepiku poziomym mam w swoim rowerze, bardzo wygodna (ergonomiczna) konstrukcja, mam 184 cm wzrostu i rozmiar M pasuje idealnie - długość od krawędzi do krawędzi ("w powietrzu") to 76 cm.
Co do odległości od pedałów to chyba bym kombinował z ruchomym suportem lub ruchomym fotelem, to jest bardzo ważne ustawienie, a jak raz się źle zrobi to potem będzie problem.
Nie wiem jakie tam koła chcesz wsadzić, ale wydaje mi się że to może  być połączenie 26" (obręcz 559) + 18" (obręcz 349), a z tym drugim rozmiarem może być kłopot. Z kolei większe koło z przodu wiadomo, sporo problemów ze skręcaniem stworzy.
Jakub Sałata

krent

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 30, 2009, 10:04:21 pm »
Co do odległości od pedałów to chyba bym kombinował z ruchomym suportem lub ruchomym fotelem, to jest bardzo ważne ustawienie, a jak raz się źle zrobi to potem będzie problem.
Nie wiem jakie tam koła chcesz wsadzić, ale wydaje mi się że to może  być połączenie 26" (obręcz 559) + 18" (obręcz 349), a z tym drugim rozmiarem może być kłopot. Z kolei większe koło z przodu wiadomo, sporo problemów ze skręcaniem stworzy.
Saurus, o umieszczeniu ruchomego suportu też myślałem i zrobię tak jak w klasycznym siodełku, a z fotelem jeszcze pomyślę jak rozwiązać problem z ustawieniem (chciałem jakoś tam wstawić sprężynki-pseudo amortyzatory), a co do kół to tył 27cali (70cm) i przód chyba 20cali(50cm) innej opcji nie rozważam, gdyż by się to wiązało z dodatkowymi kosztami.
Tak przy okazji spytam czy widelec przedni jest dobrze ustawiony i jak to jest z rolkami na łańcuch, czy się na nich dużo traci energii czy jest to raczej niezauważalne. O mały włos zapomniałem  ;D Znacie jakieś stronki z planami wraz z wymiarowaniem rowerów typu low racer ???, bo trochę szukałem i nic :-\
« Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2009, 10:09:35 pm wysłana przez krent »

istrii

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #33 dnia: Lipca 30, 2009, 10:07:22 pm »
Moim zdaniem zyska, bo nie będziesz miał problemu z obcierającym łańcuchem bądź na największym, bądź na najmniejszym biegu. Sam robiłem swoja poziomkę na podstawie niebieskiej M5.
Ja o wymiary siedzenia pisałem do Jarka S. bo od niego kupowałem fotelik. Wysłałem mu zdjęcie z zaznaczonymi punktami które mnie interesują. On zmierzył i mi odesłał. Możesz też spróbować tak jak ja, a więc wydrukować  zdjęcie fotelika od boku  mniej więcej w naturalnych rozmiarach. Ja mam ok 174cm i mam rozmiar M. I nie wydaje mi się aby był za duży. (mam na myśli wzrost Saurusa)
Co do odległości do pedałów to wyregulujesz to docinając rurki które są nad przednim kołem (nie wiem jak się one fachowo nazywają) dopiero po złożeniu SWB i dopasowaniu się na foteliku do całości. Lepiej uciąć za długie rurki niż dodawać.

Co do wątku z kołami, u mnie z przodu jest 26? + 20?. Ze skręcaniem nie ma problemu. Tylko musisz odpowiednio poprowadzić łańcuch

Pozdrawiam i życzę udanego spawania.

Pees: nie maluj na niebiesko, bo wszyscy będziemy mieli niebieskie ;)

Ustawienie koła jest dobre. Musisz pamiętać aby nad kołem i za kołem była mniej więcej taka sama odległość między oponą a rurą + aby kont sterów był odpowiedni ( aby sama kierownica się nie skręcała. O ten kont pytaj bardziej doświadczonych poziomkowiczów. Ja robiłem na oko i jest w miarę ok. )
Aha jak zanim wszystko zespawasz to przymierz wszystko na sucho czy koło się mieści i czy starczy rurki od sterów do widelca.
« Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2009, 10:14:04 pm wysłana przez istrii »

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 30, 2009, 10:49:04 pm »
Ja o wymiary siedzenia pisałem do Jarka S. bo od niego kupowałem fotelik. Wysłałem mu zdjęcie z zaznaczonymi punktami które mnie interesują. On zmierzył i mi odesłał. Możesz też spróbować tak jak ja, a więc wydrukować  zdjęcie fotelika od boku  mniej więcej w naturalnych rozmiarach. Ja mam ok 174cm i mam rozmiar M. I nie wydaje mi się aby był za duży. (mam na myśli wzrost Saurusa)

Bo ja chyba w swoim wzroście mam raczej długie nogi, kolega tego samego wzrostu twierdził że na mojej szosówce wyraźnie czuje że za wysoko siodełko jak się przejechał :)
Jakub Sałata

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 30, 2009, 10:52:13 pm »
Tak przy okazji spytam czy widelec przedni jest dobrze ustawiony i jak to jest z rolkami na łańcuch, czy się na nich dużo traci energii czy jest to raczej niezauważalne.

Podobno różnica jest zauważalna na korzyść prostszej linii łańcucha (dotyczy to ZWŁASZCZA wszelkich rolek na "napędzającej", górnej części łańcucha. Jeśli możesz, to stosuj rolki możliwie dużej średnicy - minimalizują opory. Dodatkowo z tego co czytałem, to z rolek z zębatką częściej wypada łańcuch niż z takich całych z tworzywa.
Ale czasem trzeba jednak rolek, bardzo znany (i uznany) low racer Optima Baron ma taką linię łańcucha: http://www.rbr.info/components/com_virtuemart/shop_image/product/2008_Optima_Baro_489cc43172aac.jpg i wciąż jest piekielnie szybki ;)
Jakub Sałata

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #36 dnia: Lipca 31, 2009, 11:34:11 am »
W temacie rolek: wymieniałem niedawno moje niełożyskowane na łożyskowane z allegro. Średnica obu taka sama fi.52 mm, łożyskowane są 3-4 krotnie cięższe od niełożyskowanych ale poprawa pracy łańcucha jest odczuwalna (mimo iż rolki niełożyskowane pracowały na pokrytych smarem bolcach i powinny mieć małe opory toczenia).
« Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2010, 05:56:49 pm wysłana przez Yin »