Autor Wątek: "kto da mniej"  (Przeczytany 27208 razy)

3x3

• wyczynowiec na poziomie
Odp: "kto da mniej"
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 21, 2015, 08:50:12 am »
ale policzmy, materiał star typowy kwadrat na złomie 3,5zł/kg to 10zł za rurki.
To chyba dawno nie byłeś na złomie. Bez mała przecinek o jedno miejsce w lewo.

comandor77

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 21, 2015, 11:05:27 am »
ale policzmy, materiał star typowy kwadrat na złomie 3,5zł/kg to 10zł za rurki.

Danielasty ma rację, 0,35zł to dostaniesz jak coś oddasz na złom, ale jak chcesz coś wynieś to 3,50zł bo wtedy wynosisz złom użytkowy. Przebita jest niezła. Sprawdzone.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 21, 2015, 04:34:59 pm »

Zaczyna się na tym forum moda i pozowanie na robienie ze złomu, wcale ten trend mi się nie podoba
powinniśmy jednak trzymać jakiś poziom

Kiedyś jeden gościu próbował lansować na siłę swoją trajkę z drutu zbrojeniowego.... Od czasu do czasu jego duch tu jeszcze wraca.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 21, 2015, 07:55:37 pm »
AGA, raczej nikt tu takich konstrukcji nie lansuje,  nie robi tego bo to modne - chyba raczej z braku kasy. Większość też kupuje nowe części na ramę, choć tutaj ważniejsze będą umiejętności spawacza, bo co z tego ze mamy super stal jak źle to pospawamy/połączymy. Jednak masz rację jeśli chodzi o bezpieczeństwo - powinno być priorytetem, potem walory użytkowe, a na końcu artystyczne :) Wszystko zależy od tego, jak ktoś podchodzi do tematu.
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 21, 2015, 08:49:41 pm »
ojj byłem, za 4zł masz kg stali jak to nazywał comandor77 stali użytkowej, da się sporo załatwić :) rury, kwadraty, co tylko chcesz, nawet całe ramy rowerowe da się :) o tym własnie mówię co AGA napisał, ale też nie do końca

Rower poziomy ma swoje etapy, zależy od zasobu portfela
pierwszy jest zawsze ze złomu, rdza itp
drugi sie robi z lepszych materiałów ale dalej tani
i trzeci się robi z tzw finalnej wersji :)

Zrobiłem cruza za 30zł
Następnie swb za 300zł
teraz czas na swb za 2 tys :) ale na ramie typu prototyp, i czwarty dopiero będzie ten finalny :)

bulap1

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: Listopada 21, 2015, 09:05:52 pm »
Po pierwsze - wydaje mi się, że nad niektórymi wypowiedziami unosi się kompleks czasów PRL. To część naszej historii i niestety pozostanie jak przeświadczenie że Niemiec to szkop itd.
 Po drugie - bezpieczeństwo. Nie wiem gdzie Wy jeździcie na swych rumkach ,ale w mojej okolicy wielu dróg rowerowych nie uświadczysz ,a i szalonych prędkości na nich nie wyciągniesz. Ok.Zaraz powiecie,że te profesjonalne pojazdy nadają się na drogi publiczne  I uczestniczycie w ruchu na równi z samochodami. Ale co to za przyjemność . To jak jogging przy głównej ulicy-same spaliny. W moim przypadku jazda ogranicza się do tych nielicznych tras rowerowych i najbliższej okolicy, a więc najczęściej bawią się na nim dzieci.
Po trzecie co do usterkowości samorobów -mój ma tak prosta konstrukcję ,że wręcz nie ma się co zepsuć ;).

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 21, 2015, 09:23:35 pm »
Ej no nie bierzcie mnie zaraz za najgorszego bo was krytykuje bo nie budowałem sam pozioma. Sam jestem czynnym uczestnikiem "pchlich targów". Sprzedaje i kupuje takie wynalazki,  że cho cho. ;) ale uważam, że na TYM forum propagujemy ideę poziomego życia a nie lansowanie  "byletaniości alleluja i do przodu". Nie chciałbym też robienia z "pozioma" jakiegoś sprzęcicha dla snobów. Po prostu rower jaki ktoś chce za pieniądze jakie jest warty.
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #52 dnia: Listopada 21, 2015, 10:25:51 pm »
Kto mówi, że na złomie jest tylko zardzewiała stal i takową się pozyskuje. W skupach złomu, ludzie zostawiają rzeczy które się znudziły, popsuły, wyszły z mody  itd. itp." Tam" szuka się coś ekstra co może być przydatne i sprawne a zarazem tanie, oczywiście jeżeli jest dobre, ale i tak większość części kupuje się nowe. Nikt tu nie lansuje byle co bo tanio, konstruktor szuka oryginalności jak choćby takiej - w mojej głowie krąży  myśl kierownicy, skręconej z trzech prętów w taki a la sznur stalowy, jeszcze nie mam pomysłu jak to urzeczywistnić ale może jakaś inspiracja się trafi, może kiedyś na złomowisku.;)
 Pomysł nie jest mój, tylko mi się przypomniał pomysł kolegi, który ma marzenie, by rower zrobić właśnie z tak skręconego drutu fi 4mm lub 6mm, na razie to tylko marzenie które częściowo chcę wprowadzić w życie i proszę nie rozpisywać się na temat wagi, bo mój przypadek jest trudny z powodu nie dbania o wagę, wszystkie moje poziomki ważą powyżej 20kg i bardziej oscylują w końcowej fazie w granicach 25kg.:)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah

3x3

« Odpowiedź #53 dnia: Listopada 22, 2015, 09:45:36 am »
ojj byłem, za 4zł masz kg stali jak to nazywał comandor77 stali użytkowej

Pod koniec września kupowałem profile 50x50x2 w hurtowni. Wyszło 3,20 za kilogram. Nowe.
10 dni temu blachy na złomie brałem po 80 groszy (czyste, grube, duże kawałki). Tyle że mam "kartę stałego klienta"  8)
Może jest interes w lataniu ze stalą po Polsce  ;D

tylko mi się przypomniał pomysł kolegi, który ma marzenie, by rower zrobić właśnie z tak skręconego drutu fi 4mm lub 6mm

Robiłem kiedyś schody i antresolę z drutu. Roboty od groma ale efekt ... zajedwabisty.
Rower z drutu, hm, ciekawy patent.

grzeziu

« Odpowiedź #54 dnia: Listopada 22, 2015, 11:01:23 am »
to jesli tak rozumowac moj pierwszy rower 0 zl pociolem 3 rowery profile znalazlem w garazu

jesli by placili spawaczowi za wiedze i umiejetnosci nie wiedzialbym co robic z kasa a takto za prace nie chca zaplacic a co dopiero za wiedze i umiejetnosci

mysle ze nawet do hobbi trzeba posiadac jakis sprzecik
nikt nie mowil ze hobbi jest tanie

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #55 dnia: Listopada 22, 2015, 12:22:10 pm »
Coś w temacie ale nie rowerowym - http://gadzetomania.pl/58048,smietnik-komputery
Opowieść o tym jak wygląda współczesny śmietnik oczami złomiarza ...

dziantek

« Odpowiedź #56 dnia: Listopada 26, 2015, 05:43:28 am »
Ten wspólczesny śmietnik przypomina mi sytuację z lat 80-tych. Nie mogłem uwierzyć, że w RFN ludzie wystawiają sprawne urządzenia za darmo! Nie mieściło mi się to w głowie! Wystarczy jednak trochę poegzystować w dzisiejszym dostatku klasy robotniczej i nie wydaje się to już takie dziwne. Też mi się walają jakieś stare napędy DVD i inne duperele AGD/RTV zastąpione nowszymi modelami i co? I dobrze mieć świadomość, że na tej planecie wciąż dużo jest ludzi, którzy o takich gratach marzą. Dla niektórych marzeniem jest posiadać rower w ogóle, jakikolwiek (tu też stoi wykrzyknik).

Z tym konstruowaniem tanim i drogim, to jednak sporo zależy od tego co kto już posiada...jeden powie, że zbudował za free, bo wszystko już miał i tylko okradł siostrę, a komuś, kto nie ma siostry rachunek wyjdzie już zupełnie inny. Tak czy inaczej można spotkać konstrukcje drogie, niebezpieczne i brzydkie, choćby były z najnowszych podzespołów, a można spotkać prawdziwe cudeńka z bambusa i pralki. Jak konstruktor pomysłowy, to i na złomowisku wystruga piękność, w dodatku bezpieczną dla otoczenia. Najważniejsze, żeby zwyczajnie uważać i korzystać z wyobraźni, bo używane nie jest złe o ile nie jest zużyte, zwłaszcza hamulce, linki, opony, łożyska, które warto najpierw zdiagnozować, chociaż często się zdarza, że ludzie mimo wszystko montują martwe podzespoły i robią to z pełną świadomością, że narażają życie własne, a czasem innych. Ach, ten element "no risk, no fun" potrafi być taki ekscytujący :)

Bo to jest z natury fajne jak ludzie coś kreują...wiadomo, że każdy ma inny styl, umiejętności, budżet, ale to jest zawsze piękne, nawet jak jest czasem brzydkie i brakuje certyfikatów, a jeszcze taka waluta roboczogodziny, to już w ogóle potrafi śmigać przedziwnym kursem, więc wyceń tu maszynę. Nahtah...rower ze skręconego drutu? Przepis jest prosty, kupujesz 17 siodełek Brooks, demontujesz sprężyny i zaplatasz w warkocz idealny na konstrukcję ramy...siedziska zszywasz i skórzany przeciwdeszczowy płaszcz rowerowy masz gratis.

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #57 dnia: Listopada 26, 2015, 05:17:06 pm »
Jak zobaczyłem te sprężynki to,  aż podskoczyłem. Piękny gadżet a co do ramy z drutu skręconego w warkocz, to niema  problemu, tylko pomysł i czas i będzie. Swego czasu zrobiłem drewnianego chopperka dla syna - rama z łat dachowych, widełki przednie z trzonków do łopaty, tylne koło od taczek a przednie od rowerka dziecięcego 16" i zjeżdżał z górki,  korb nie montowałem bo to antidotum na brak śniegu było.
Zastanawiałem się kiedyś nad poziomką drewnianą i to taką w całości. Kiedyś słyszałem o kołach z drzewa, więc nie było by problemu by ekologia w całości opanowała "poziom".;)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #58 dnia: Listopada 26, 2015, 05:50:56 pm »
Jak zobaczyłem te sprężynki to,  aż podskoczyłem. Piękny gadżet a co do ramy z drutu skręconego w warkocz, to niema  problemu, tylko pomysł i czas i będzie. Swego czasu zrobiłem drewnianego chopperka dla syna - rama z łat dachowych, widełki przednie z trzonków do łopaty, tylne koło od taczek a przednie od rowerka dziecięcego 16" i zjeżdżał z górki,  korb nie montowałem bo to antidotum na brak śniegu było.
Zastanawiałem się kiedyś nad poziomką drewnianą i to taką w całości. Kiedyś słyszałem o kołach z drzewa, więc nie było by problemu by ekologia w całości opanowała "poziom".;)
Z drewna są super i w miarę tanio, wiem coś o tym  ;) Tylko będziesz miał problem z łańcuchem z drewna.pozdrawiam

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #59 dnia: Listopada 26, 2015, 08:33:08 pm »
Dlatego chopperek  z drewna był bez łańcucha.;) Ale rama ze sklejki chodzi mi po głowie i kto wie czy nie zaczyna powoli dojrzewać.:)