Autor Wątek: Pytanie o dobór rozmiarów siedziska i kierownicy  (Przeczytany 14789 razy)

oblivion

• całkiem inny wariat
Odp: Pytanie o dobór rozmiarów siedziska i kierownicy
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 29, 2016, 08:53:26 pm »
Bardzo fajny rowerek :)
swoją drogą, powinien mieć przydomek "suicide bike" - przy czołówce kiera przebija czaszkę, ew. gardło ;)

john52

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 30, 2016, 08:26:12 pm »
Panowie dupa nie może być niżej od nóg czyli suportu wtedy ten rower jest pionowy odwrotnie , a i nogi drętwieją i widoczność jest ograniczona szczególnie na złym asfalcie doświadczyłem tego i możecie mi zaufać.

forrest

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 01, 2016, 08:58:56 am »
Wzrost 185 cm to granica dwóch rozmiarów L i XL. Może być zależny od cech indywidualnych i dla jednej osoby fotel będzie dobry, dla innej nie .
L przeważnie ma 795mm XL 830 w wersjach podgiętych.

W Performerze rozmiar L wygląda, jak na wcześniejszym zdjęciu - siedzisko jest o wiele za duże.

Porowaty materac to prawdopodobnie ventisit.

Antonowitch po zobaczeniu zdjęć stwierdził, że materiał jest ten sam, jak w ventisit.

Jeśli mocowanie kierownicy jest a-head to może da się mostek obrócić o 180 stopni ? do ci to parę centymetrów bo faktycznie wydaje się zbyt blisko. Można też spróbować dać dłuższy mostek, ale to w zależności od sposobu mocowania. Sama kierownica jest zdecydowanie lepiej wyprofilowana niż ta Mariusza a twoje odczucia wynikają prawdopodobnie z przyzwyczajenia. Daj sobie trochę czasu.

Połączenie mostka z podłużnicą kierownicy nie pozwala na ustawienie mostka w kierunku jazdy. Ale nie o długość kierownicy mi w tym momencie chodzi (ją pewnie skrócę ze 2 cm). Chodzi mi o to, że mam wrażenie, ze opieram się o siedzisko rozmiaru M pośladkami i powyżej łopatek, a pomiędzy praktycznie się nie opieram.

Bardzo fajny rowerek :)
swoją drogą, powinien mieć przydomek "suicide bike" - przy czołówce kiera przebija czaszkę, ew. gardło ;)

O niebezpieczeństwie wynikającym z umieszczenia kierownicy przed twarzą, ani o żadnym zdarzeniu wskazującym na istnienie takiego problemu nie słyszałem. Mógłbyś przytoczyć opis przebigu tego wypadku? Do niego doszło na rowerze HR?
Ja mam doświadczenie tylko z Enduro - jak uderzyłem nim w samochód, to jakoś tak na bok leciałem (czyli tak charakterystynie, jak się z nigo spada).
Performery są oczywiście w wersji USS, ale przypuszczam na podstawie dotychczasowych dościadczeń z jazdy na Enduro, że przy kolizji z człowiekiem, gdy jedzie się na OSS, mniej prawdopodobne będzie skręcenie kierownicy na podatnej przeszkodzie. Tj. wydaje mi się, że jak kierownica jest odpowiednio wąska, to zahacza się nią w "ostatniej kolejności" o przeszkodę/człowieka.

Panowie dupa nie może być niżej od nóg czyli suportu wtedy ten rower jest pionowy odwrotnie , a i nogi drętwieją i widoczność jest ograniczona szczególnie na złym asfalcie doświadczyłem tego i możecie mi zaufać.

Zapewniam, że widoczność nawierzchni przy jeździe na tym rowerze jest dobra - przekonałem się o tym samemu. Co do drętwienia stóp, to jeszcze nigdzie dalej nie jeździłem na nim, więc nie mam pojęcia, jak wygląda sytuacja po przejechaniu 100 km. Ale zazwyczaj częściej się zatrzymuję, więc to nie byłby krytyczny problem.

Moje pytanie dotyczy siedziska.

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 01, 2016, 10:26:25 am »
Patrz Pan, ja na takim rowerze, gdzie suport mam dużo wyżej niż fotel zrobiłem w zeszłym roku 8 tys km, w tym kilka tras po 200, 300 i 400km.
Dobrze, że nie wiedziałem, że nogi drętwieją, bo bym tyle nie pojeździł.

john52

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 01, 2016, 11:43:37 am »
Iive_evil ja się podzieliłem swoim odczuciem ,a ty odrazu ironizujesz potrzebne to?

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 01, 2016, 10:34:48 pm »
Koledzy! Spokojnie!. Ja osobiście wolę -50 do -100, ale najwidoczniej młodsi wolą nogi wyżej czyli na + i już.
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 02, 2016, 09:08:35 am »
Iive_evil ja się podzieliłem swoim odczuciem
Nie podzieliłeś się odczuciem, tylko autorytatywnie stwierdziłeś.
Jest subtelna różnica.

john52

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 02, 2016, 11:51:56 am »
Autorytatywnie oznacza pewność siebie nie znoszenie sprzeciwu , a w którym zadaniu ja ci kazałem mieć fotel wyżej suportu twoja wolą Panie

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 02, 2016, 01:05:34 pm »
w którym zadaniu ja ci kazałem mieć fotel wyżej suportu twoja wolą Panie
Cytuję:
"dupa nie może być niżej od nóg"

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 02, 2016, 02:17:08 pm »
w którym zadaniu ja ci kazałem mieć fotel wyżej suportu twoja wolą Panie
Cytuję:
"dupa nie może być niżej od nóg"
Cóż zrobić, takie czasy- wyżej dupy nie podskoczysz... Pojeździli by, pomęczyli się, a tak para w gwizdki idzie.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2016, 02:18:55 pm wysłana przez tomo »

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 02, 2016, 06:51:28 pm »
Jak ma być suport czy niżej czy wyżej tyłka zależy od kąta pochylenia fotela z jakim mamy jeżdzić. przy prawie leżącym fotelu suport nie może być ani na równi z tyłkiem ani niżej ponieważ pedałowanie jest niefektywne zbudujcie sobie taki rower a przekonacie się że pod byle wzniesienie okropnie ciężkobędzie wam wjechać . Z kolei kiedy siedzenie jest bardzie pionowo można dać suport na równi z tyłkiem a kiedy fotel ustawimy bardziej jeszcze pionowo, można poniżej jak np w cruzbike sylvio z kolei w cruzbike wendetta pozycja jest bardzo leżąca zobaczcie gdzie jest suport. I tyle w temacie Panowie koniec dyskusji :) no
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2016, 06:55:38 pm wysłana przez tomek70 »

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 03, 2016, 08:48:16 pm »
Mógłbyś przytoczyć opis przebigu tego wypadku?
Niestety, nie śledzę wypadków, więc nie przytoczę - może nic takiego nie miało miejsca ;)
sorry za OT