Przyszła kryska i na mnie ;-) Chcę się spoziomować ;-)
Ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum zatem trochę o mnie?
Rower towarzyszy mi od dziecka ale "na poważnie" ;-) turystycznie - "sakwiarsko", jeżdżę od ponad dwudziestu lat. Najpierw na rometowskich: Wagancie i Orkanie, obecnie zaś na crossie Authora przerobionym na treking.
Styl jeżdżenia: sporo poza asfaltami - po szutrach, brukach, polnych i leśnych utwardzonych drogach i ścieżkach. W miarę możliwości unikam dróg z sypkim piaskiem ale oczywiście nie zawsze się da. Ważny jest dla mnie kontakt z naturą. Długość tras w sezonie 70-100 km ? jeśli całodniowe, czasem więcej. Jeżdżę również (jeśli finanse i czas pozwalają) na wielodniowe wyprawy, po Polsce i sąsiednich krajach.
Obecnie zamierzam spróbować przesiąść się na "poziomkę". Liczę przede wszystkim na poprawę komfortu jazdy, może większą prędkość średnią (choć bez napinania się) i długość tras. Rower będę kupował, gdyż nie mam warunków i chęci na konstruowanie go samemu. Może to będzie "nówka" krajowej produkcji a może "używka".
Jak do tej pory jedyną poziomką na której jeździłem jest LWB jednego z Was, na zlocie w Pile. Próbowałem chyba również SWB, ale nie udało mi się utrzymać równowagi. Była też trajka, ale dla mnie odpada bo "za szeroka" ;-)
Waham się na razie z decyzją jaka to ma być poziomka. Widzę zalety SWB (26x20 lub 26x26 zwrotność, łatwiej do PKP i samochodu) ale bardzo podobają mi się również rowery LWB/CLWB (np. takie jakie robił Velogic - patrz fotka 19 w dziale Ewolucja).
Generalnie chciałbym siedzieć wysoko, sterowanie chciałbym raczej ASS czyli prawie standardowa kierownica, pozycja na rowerze bardziej siedząca niż leżąca - choć to wszystko jeszcze do zastanowienia.
To tyle. Pozdrawiam wszystkich. Staszek