Autor Wątek: Moje prototypy  (Przeczytany 39575 razy)

andrej

• wyczynowiec na poziomie
Moje prototypy
« dnia: Kwietnia 30, 2014, 08:58:23 pm »
Witam Wszystkich.
Chcieliście zobaczyć  to wrzucam kilka zdjęć. Trajki ciągle w fazie testów więc niedoskonałe (nieoblatane).
1-go maja test 120 km, 5 trajek, Velogici także, 3-go maja powrót zobaczymy jak się spiszą. Poprawki wprowadzone czas sprawdzić.

https://drive.google.com/folderview?id=0B37AGLD3VZ6_NURiSkowU3RtTEU&usp=sharing

Trzeci prototyp widoczny w głębi, nie ma się czym chwalić, chociaż młodszy syn zrezygnował z pionowego na rzecz tego nieudanego. Jednak wygodniej.
Pozdrawiam.

yotomeczek

• kolarz na poziomie
Odp: Moje prototypy
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 30, 2014, 10:34:49 pm »
Prezentują sie świetnie :)

władek8

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 30, 2014, 10:45:01 pm »
Super wykonanie estetyka na wysokim poziomie  :D

Bryxon

• Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 01, 2014, 01:10:08 pm »
Jak na proto wygladaja kosmicznie - jakbym nie wiedzial to nazwalbym to produkcyjna konstrukcja i szukal znajomego logo.
Jestem w szoku na profesjonalne giecia kolumn do wymaganych katow - precyzja na ktora nie moge sobie pozwolic w swoim "kolanowym" warsztacie nie mowiac juz o spawaniu i malowaniu...
Oczekujemy wrazen z testow terenowych i dlugodystansowych :)

Powodzenia i kiedy wchodzisz w produkcje?

Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 01, 2014, 08:45:37 pm »
W każdym Twoim prototypie jest jeden feler optyczny, który mnie wydaje się nieestetyczny. Chodzi mi o fragment w który wchodzi bom, u ciebie jest on połączony spawaniem a znacznie lepiej by wyglądał gdyby był gięty z jednego fragmentu rury.
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 02, 2014, 06:03:42 am »
Dość pracochłonny układ kierowniczy. Wystarczyło z kierownicą wyjść wprost ze zwrotnic.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 02, 2014, 09:59:14 am »
Hansglopke: niedasie gdyż ma amortyzowane koła i kierownica by skakała razem z kołami a to niefajne. Jeżeli amortyzacja kół przednich na wahaczach, to musi być kierowanie pośrednie.
Tef: jak patrzę na ramę, to w sytuacji zawieszenia wielowahaczowego (2 wahacze poprzeczne) to musi mieć 2 rury, żeby zamocować oba wahacze. Im bardziej w pionie są rozstawione wahacze, tym lepiej dla nich. Czyli Andrej musiał iść na kompromis albo ładniejsze z pojedynczej rury albo lepsze zawieszenie.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

zbiegusek

• kolarz na poziomie
  • http://www.zbychewka.pl
    • Pracownia ceramiki ZBYCHEWKA
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 02, 2014, 06:58:27 pm »
Amen :)
--
Pozdrrrawiam serrrdecznie!
zbYszek

tatar

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 02, 2014, 09:00:11 pm »
Franz - Tefowi chyba chodzi o co innego - o końcówkę w którą wchodzi bom - że to mógłby być gięty element górnej rury a nie dospawany fragment - przynajmiej tak to zrozumiałem.

władek8

« Odpowiedź #9 dnia: Maja 02, 2014, 09:33:36 pm »
@Tef jeśli chodziło ci o ten spaw obok elementu trzymającego linki to jest mało widoczny i w mojej ocenie nie obniża ogólnego efektu estetycznego, który jest rewelacyjny. 8)

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 02, 2014, 11:03:57 pm »
NAPRAWDĘ MASA CIĘŻKIEJ ROBOTY GRATULACJE
efekt całkiem niezły wizualnie , nad tym bomem można trochę jeszcze popracować psuje zadowolenie optyczne
natomiast geometria to chyba przypadek ,patrząc na foty wyraźnie widać że koła   mają różne pochylenie na skręcie
w zakrętach koła nawzajem się przeciągają (ujmując to obrazowo ) ;)wydaje mi się że mocowanie sworznia kierowniczego jest źle obliczone
mogę nie mieć racji ale na zdjęciach tak to wygląda
generalnie fajna konstrukcja  :)
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

andrej

« Odpowiedź #11 dnia: Maja 03, 2014, 05:48:48 pm »
Witam wszystkich.
Przypominam, że to są pierwsze  prototypy.
Chcę wyjaśnić pewne szczegóły, które rzuciły się Wam w oczy.
Górna rura była zgięta, z jednej części ale kąt był za duży więc  już wolałem odciąć i pospawać. Nogi były za wysoko.
Ten mniej udany egzemplarz jest zrobiony z jednej rury wygiętej, ładniej wygląda, drążki przymocowane bezpośrednio do kierownicy ale, no właśnie zawracanie na trzy. Przerobiłem na pośrednie jest o wiele lepiej .
Różne pochylenie kół wynika z pochylenia zwrotnic. Wewnętrzne koło zatacza mniejszy łuk.
Nie zauważyłem żeby koła przeciągały się, skręca bardzo lekko.
A teraz trochę danych: 
szerokość całkowita 84 cm
długość 200 cm
rozstaw osi 108 cm
średnica zawracania 4 m - zewnętrzne koło
waga 23 kg - eksperymentuję z grubością ścianek rur aluminiowych, zacząłem od ścianki 5 mm, później 3 mm, cienki spaw miał tendencję do pękania,cały czas próbuję i szukam najlepszej wersji

Krawężnik wysokości 10 cm czy dziura w drodze nie stanowi przeszkody.Nie trzeba zwalniać.
Po 133 km 1 go maja jestem zadowolony z efektu, aczkolwiek dopracować muszę tylny wahacz. Wymiana (amortyzatora) na prawdziwy amortyzator.
Obniżyć jeszcze środek ciężkości. To byłoby na tyle, a później zobaczymy.
Pozdrawiam.

zbiegusek

• kolarz na poziomie
  • http://www.zbychewka.pl
    • Pracownia ceramiki ZBYCHEWKA
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 03, 2014, 08:31:37 pm »
NAPRAWDĘ MASA CIĘŻKIEJ ROBOTY GRATULACJE
efekt całkiem niezły wizualnie , nad tym bomem można trochę jeszcze popracować psuje zadowolenie optyczne
natomiast geometria to chyba przypadek ,patrząc na foty wyraźnie widać że koła   mają różne pochylenie na skręcie
w zakrętach koła nawzajem się przeciągają (ujmując to obrazowo ) ;)wydaje mi się że mocowanie sworznia kierowniczego jest źle obliczone
mogę nie mieć racji ale na zdjęciach tak to wygląda
generalnie fajna konstrukcja  :)
"Efekt całkiem niezły wizualnie"?! 8-O
W mordę... Jak dla mnie - efekt zajebisty jest!
Co do "walenia się" kół... Przy tak dużym pochyleniu sworznia zwrotnicy, jest to efekt nieunikniony. A nawet pożądany.  A, że mnie znajomi nawiedzili, więc powstrzymuję się, coby ankoholizmowi nie dać szans...
--
Pozdrrrawiam serrrdecznie!
zbYszek

tomcat

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 03, 2014, 11:18:10 pm »
Witam! Jak dla mnie - ZAJE...STE sprzęciory i jeżeli to są prototypy to moja trajka jest z epoki kamienia łupanego. Tak a pro po, to nie potrzebujesz ucznia do swojej zakładu ;D ;D.

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 04, 2014, 11:09:27 am »
"Efekt całkiem niezły wizualnie"?! 8-O
W mordę... Jak dla mnie - efekt zajebisty jest!
Co do "walenia się" kół... Przy tak dużym pochyleniu sworznia zwrotnicy, jest to efekt nieunikniony. A nawet pożądany.  A, że mnie znajomi nawiedzili, więc powstrzymuję się, coby ankoholizmowi nie dać szans...

właśnie to pochylenie kolego zbiegusek  zwróciło moja uwagę
kilka lat temu miałem ten sam problem z pochyleniem po 4 tys km opony były wycięte po wewnętrznej
kierowało się dość dobrze ale przy bardzo szybkiej jeździe, dawało się odczuć  w zakrętach ze maszyna nie do końca słucha właściciela
na miękkim gruncie było widać na śladach po kołach ze zewnętrzne koło pługuje
nie chodzi mi o krytykę ciężkiej pracy andreja chce tylko zasugerować moje spostrzeżenia
sam mam zastosowaną podobną konstrukcje zawieszenie ,przerobiłem lekcje ze zwrotnicami i pochyleniem  kilka razy
i doszedłem wreszcie gdzie problem
według mnie można mieć duży kąt pochylenia przy równo kładących się kołach (przyklad w mojej trajce)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/755fc2632e4f6e0f.html
« Ostatnia zmiana: Maja 20, 2014, 08:51:15 pm wysłana przez AGA »
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane