Autor Wątek: Witam z Sochaczewa :)  (Przeczytany 9154 razy)

grzes

• sympatyk
  • *
Witam z Sochaczewa :)
« dnia: Kwietnia 08, 2014, 07:48:49 pm »
Witam wszystkich na forum.
 Jestem z Sochaczewa a swoją przygodę z poziomkami  zacząłem kilka miesięcy temu na YouTube :) przypadkowy filmik z rowerem trójkołowym w roli głównej :) chęć posiadania własnego stała się moją obsesją ale niestety ceny są jakie są wiec nie pozostało mi nic innego jak zbudować samemu :) Porwałem się z motyką na słońce bo zielonego pojęcia o tym nie miałem, ale z pomocą waszego forum i filmów w necie udało mi się coś wyrzeźbić no i jestem szczęśliwym posiadaczem trajeczki mojej produkcji :) obecny przebieg ok 60 km i spisuje się fajnie mimo kilku niedociągnięć które chciałbym wyeliminować :) na pewno przyda się pomoc i opinia kogoś bardziej doświadczonego :)

władek8

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Witam z Sochaczewa :)
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 08, 2014, 08:38:11 pm »
Witam na forum. Wrzuc zdjecia trajki chętnie zobaczę.

grzes

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 08, 2014, 09:40:51 pm »
Nie wiem czy mi się uda bo jakieś problemy mam ze wstawieniem fotki ale adresik wrzucę
https://imagizer.imageshack.us/v2/435x326q90/855/fgys.jpg

dziantek

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 08, 2014, 10:44:19 pm »
Zdjecie takie jakbys sie wstydzil, a to powazna trojkolowa fura :) Podaj troche szczegolow technicznych: waga, kola, naped i najlepiej wrzuc pare zdjec w wyzszej rozdzielczosci, bo ta miniaturka nie oddaje aparycji twojego pojazdu, a my tu lubimy dobre fotografie dobrego sprzetu...dlugich i wygodnych kilometrow :)

władek8

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 08, 2014, 11:29:08 pm »
O dokładnie tak jak mówi  dziantek prosimy o wiecej zdjęć i podaj jakieś  informacje o sprzęcie. Trajka wygląda bardzo fajnie.
PS duże zdjęcia najlepiej wwrzucać przez Picasaweb.

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 09, 2014, 05:45:51 am »
Witaj.

Nie wiem czy mi się uda bo jakieś problemy mam ze wstawieniem fotki ale adresik wrzucę
https://imagizer.imageshack.us/v2/435x326q90/855/fgys.jpg

Tak widać, że nic nie widać ale coś tam fajnego widać  :) .
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

grzes

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 09, 2014, 05:07:03 pm »
https://plus.google.com/117722929454998917052/posts?banner=pwa tu jest kilka fotek :) fotograf ze mnie żaden no i fotki robione telefonem bo cała kaska poszła na rower i na aparat zabrakło :)
co napędu to chyba standard :) schimano :) z tyłu 8 trybików i przerzutka Sram X4 a przód 3, hamulce tylne typu V-brake a przód tarczowe avid ale nie zmontowane :( tu mam mały problem i trochę mało czasu by nad nim posiedzieć :( rama częściowo amortyzowana dzięki ofiarności kolegi który oddał mi swój rower :) reszta to profil stalowy :) Koła to 26 tył i 20 przód, tu był problem :) no i 2 kierownice przerobione w jedną :) Robiłem go na podstawie fotek i filmów z YouTube więc pewnie jest się do czego przyczepić ale działa i to mnie cieszy :)

dziantek

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 09, 2014, 08:00:06 pm »
Bardzo przyjemna konstrukcja, zwlaszcza wizualnie. Kat umocowania amortyzatora i praca zawieszenia troche na granicy "dzialalnosci". A z tymi zacikami hamulcow faktycznie mozesz miec problem, bo instalowanie ich na tych malutkich prostokatnych profilach to spore ryzyko. Nie chcesz tego przespawac na cos mocniejszego i o wiekszej powierzchni, ewentualnie dodac jakies wzmocnienia? Chyba, ze te przeguby zwrotnic maja pelnic tylko jedna funkcje i zamierzasz i tak dospawac osobne mocowania na zaciski, ale pole manewru to masz tam mocno ograniczone, bo styku niewiele i ogolnie ciasno :)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 09, 2014, 08:28:41 pm »
Poza tym prowadzenie łańcucha z tyłu (2 rolki) i jak dziantek pisał mocowanie amortyzatora - raczej będziesz musiał przespawać na nowo. Niepotrzebnie masz zagiętą ramę do osi wahacza - wystarczyłoby ją zostawić prostą i na końcu dać oś wahacza, który szedłby w górę.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

grzes

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 09, 2014, 08:57:45 pm »
2 dzień na forum a już spora pomoc:) wolną chwilą wprowadzę poprawki :) co do mocowania hamulca faktycznie lipa i z tego powodu zostało jak zostało bo w planach miało to być z płaskownika 60na 10 wyprofilowanego tak aby tworzył coś w rodzaju zwrotnicy z mocowaniem zacisków co do amortyzacji to moja waga 100 kg nie uszkodziła tego ale faktycznie coś mi tam nie pasowało :))  ogólnie to stal nie jest droga spawać troszkę potrafię i zastanawiam się nad pełna amortyzacją :) metodą prób i błędów :) no i troszkę miejsca brakuje ale dla chcącego :)))))  pewnie za wysoko stawiam sobie poprzeczkę jak na pierwszy rower i brak wiedzy ale jak coś to będę pytał :)))))

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 09, 2014, 10:44:01 pm »
Polecam mój wątek z budowy IMK P9 - wyszły mi całkiem ładne mocowania hamulców.
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1574.0
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

maciek70

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 10, 2014, 07:45:04 pm »
No super! Jestem pod wrażeniem estetyki wykonania trajki! Brawo dla konstruktora!  Ważne jest wykonanie sterowania podsiodłowego! Widzę że jest bardzo masywna kierownica która powinna być osadzona na solidnej rurce fi 15mm co najmniej! A najlepiej całość osadzić na sterach i łożyskach rowerowych. Widziałem gościa na trajce (także ładnie wykonanej) który złamał osadzenie kierownicy (pręt fi 10mm na łożyskach)
Życzę dalszych sukcesów!

grzes

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 10, 2014, 09:30:59 pm »
Dzięki.Starałem się :) a co do kierownicy to jest tak jak napisałeś rurka sterowa i ster, zrobiłem to tak jak wydawało mi się najprościej :) odcięty przód roweru i lekko przerobiony.

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 10, 2014, 10:14:37 pm »
https://plus.google.com/117722929454998917052/posts?banner=pwa tu jest kilka fotek :)

No teraz widać. Całkiem, całkiem realizacja, teraz tylko frajda i kilometry  :).
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

Konrad

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 11, 2014, 12:01:27 pm »
 :) łajna maszyna. Grzesiek jedziesz na sochaczewski rajd 1-go maja? Ja sie wybieram