Autor Wątek: Przeróbka widelca przedniego.  (Przeczytany 29690 razy)

Tef

• całkiem inny wariat
Odp: Przeróbka widelca przedniego.
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 18, 2014, 02:52:56 pm »
Brak fotek - nie wiem gdzie je zhostować.
Mam problem z hamulcem. Na razie jest tylko przychwycony chwyt IS hamulca. Założyłem adapter, szczęki oraz wsadziłem w amor piastę z tarczą - i tu problem nie mogę wyregulować klocków, a właściwie lewego, który to wydaje się lekko nierównoległy do tarczy (odstaje w kierunku tarczy i w dół) i trze cały czas o tarczę. Co z tym zrobić?
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 19, 2014, 02:04:16 am »
Po wielkich bojach (zwycięskich) udało mi się zhostować zdjęcia dotychczasowych prac nad przeróbką widelca przedniego.

Widelec wymagał zrobienia miejsca na tarczę w lewym ramieniu, toteż zostało ono przecięte wzdłuż żółtej przerywanej linii (na zdjęciu niestety już po zabiegu), następnie imadłem i młotkiem zostało to rozcięcie zagięte i zaspawane. Niestety to nie wystarczyło aby tarcz się zmieściła toteż trzeba będzie od tej strony dołożyć podkładkę na osi piasty.

Przy pomocy modełka (jiga) przyłapaliśmy uchwyt IS hamulca.

Tarcz VS ramie widelca:

Na zdjęciu poniżej w żółtym kółeczku opisany wcześniej problem z klockami hamulca, natomiast zielone kółeczko przedstawia wspomniane wcześniej rozwiązanie z podkładką.

Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 19, 2014, 09:25:56 pm »
No to jak nikt mi nie doradzi co z tym zrobić? Sam nie mam doświadczenia z hamulcami tarczowymi.

DrewnianaTrajka

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 19, 2014, 10:08:09 pm »
Po mojemu to krzywo przyspawane mocowanie zacisku hamulca.

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 19, 2014, 10:27:03 pm »
Z drugiej strony, widoczny na zdjęciu Avid jest regulowalny w każdej płaszczyźnie - "Tri-Align? Caliper Positioning System?"

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 19, 2014, 11:02:40 pm »

Przemyślę i sprawdzę pod tym kontem - dzięki za telefon  :) .

Z drugiej strony, widoczny na zdjęciu Avid jest regulowalny w każdej płaszczyźnie - "Tri-Align? Caliper Positioning System?"

Kręciłem i kręciłem nic nie dawało, jedynie to ten klocek z prawej (nieruchomy) się wsuwał lub wysuwał.

DrewnianaTrajka

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 19, 2014, 11:14:50 pm »
Dawno się nie bawiłem avidami ale: sprawdź czy klocek jest dobrze zamontowany, może po prostu mocowanie go nie złapało ( z tego co kojarzę w avidach były sprężynki). Druga opcja to krzywe mocowanie - może ściągnęło przy spawaniu?

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 20, 2014, 09:57:18 am »

@Yin Tak, w BB7 klocki są rozpierane przy pomocy sprężynki ? nr 7 na rysunku.

@Tef Ustawienia kąta klocków wewnątrz zacisku się nie reguluje. Możesz ustawić jedynie ich odległość od tarczy czerwonymi pokrętłami - trzeba to kompensować w miarę zużywania się klocków.
Kąt w stosunku do tarczy ustawia się jedynie przez ustawienie całego zacisku - dlatego zacisk jest wyposażony w te śmieszne wypukłe i wklęsłe podkładki.
Faktycznie klocek zewnętrzny jest w niewłaściwej pozycji - źle siedzi w gnieździe/zacisku.
Środek tłoczka (ten cycek co z niego wystaje) musi się znaleźć w zagłębieniu w klocku, albo zsunęła ci się ta sprężynka z klocka (nr 7) i jest pod spodem zamiast na klocku (na zadęciu tego nie widać). Trzeba pamiętać, że obydwa klocki wkłada się w zacisk jednocześnie - inaczej można pogiąć tą sprężynkę.
Niby wkładanie klocków to banalna czynność, ale ja miałem na początku z tym problem, bo próbowałem wepchnąć je na siłę.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 20, 2014, 10:11:25 am »
Kaczor: nie wolno nic robi na siłę, trzeba wziąć większy młotek.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

storm

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 20, 2014, 10:48:13 am »
Ja chciałem jeszcze zauważyć, że owa spręzynka rozszerzająca klocki ma to do siebie, że czasami (zapewne przy kończącym się klocku z którejś strony) może wejść między klocek a tarczę, gdzie zostaje zjechana w pył. Tak miałem właśnie ze 2 miesiące temu - przy wymianie klocków okazało się, że w dłoni mam jakieś 1/3 sprężynki, a reszta "zginęła po drodze".

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 20, 2014, 03:28:48 pm »
Sprężynki na swoich miejscach. Sam klocków nie zakładałem, już były jak do mnie doszły i oryginalnie między nimi była tekturka. Zastanawiam się czy problem nie tkwi w elemencie zaznaczonym na zdjęciu żółtą strzałką. Jest to ramię lewego klocka, które zapiera się o adapter - tak powinno być?
Jeszcze jedno pytanie: adapter to w ogóle w dobrą stronę przykręciłem, czy ramiona powinny być odwrotnie?

DrewnianaTrajka

storm

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 20, 2014, 04:03:47 pm »
@Tef - na adapterze powinna być strzałka wskazująca dół adapteru. I ten dół adapteru powinien być w dole, a jeśli hamulec jest zamontowany na tylnym kole w poziomce np w SLRze - to wówczas z tyłu.
Jeśli chodzi o montaż BB7: (wróc uwagę na strzałkę na adapterze)
https://www.youtube.com/watch?v=VuVseVBrRM4

Ten klocek z wygiętym ząbkiem jest klockiem nieruchomym, od strony wewnętrznej koła (szprych/piasty).
Na adapterze powinno być zrobione wycięcie (u mnie jest) w które powinien się mieścić ten prosty dzyndzel od klocka ruchomego. Jeśli nie ma - zmień adapter lub go dokręć do hamulca na dodatkowych podkładkach na śrubach mocujących tak, aby się mieścił.

A tak w ogóle to nie masz czasem tam właśnie adaptera pod 140 a nie 160mm? Spróbuj oddalić adapter od hamulca - podkładkami dystansującymi.

Oczywiście - z wyczuciem, tak aby tarcza zużywała calą powierzchnię klocka, bo inaczej po zużyciu części klocka stracisz część hamowania (przerabiałem to na HFX-9).

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 20, 2014, 06:44:58 pm »
Obejrzałem adapter i nie ma na nim strzałek, są tylko jakieś cztery kreski z jednego końca. Klocki są zamontowane w porządku.
Jak rozróżnić adapter 140 od 160? Ten adapter był w komplecie.
Dzyndzel od ruchomego właśnie się nie mieści w tym wycięciu.

Podłożyłem po dwie dodatkowe podkładki pod śruby i dzyndzel wreszcie się nie zapiera.
Za radą @tomo zacisnąłem na maksa palcami zamiast linki + klamki i dociągnąłem śruby zacisku i jest sukces nic nie obciera - nareszcie  :).
Dzięki!

DrewnianaTrajka

storm

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 20, 2014, 08:40:38 pm »
Ewentualnie jeszcze - o ile ten adapter nie ma wycięcia na ów dzyndzelek - to spróbuj go zamienić stronami, może wtedy będzie lepiej.
I koniecznie sprawdź czy jego klocki obcierają całymi swoimi powierzchniami o tarczę przy hamowaniu przy takim ustawieniu.

A co do ustawiania zacisków - zobacz jak gość to robi na filmie - bez podpinania linki docisnął oba klocki do tarczy i wtedy dopiero dokręcił hamulec do adaptera.
BTW: gdybyś potrzebował w przyszłości zmienić dętkę w kolei musiałbyś zdjąć hamulec - najlepiej jest odkręcać całość z adapterem od widelca, bo nic nie trzeba ustawiać na nowo.
Powodzenia i mam nadzieję, że za jakiś czas będziesz tak samo zadowolony z tych hampli jak ja ;)

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 21, 2014, 09:21:31 am »
@Tef - na adapterze powinna być strzałka wskazująca dół adapteru. I ten dół adapteru powinien być w dole, a jeśli hamulec jest zamontowany na tylnym kole w poziomce np w SLRze - to wówczas z tyłu.

Okazuje się więc, że to zależy od adaptera, bo na filmie, który zamieściłeś jest jak mówisz i jak rozumiem u ciebie też. U mnie jest na odwrót. W adapterach 160, które mam, strzałka pokazuje gorę a w tylnym przód.
W 180 dodatkowo przy strzałce jest napis "UP" .

http://youtu.be/UmzyqIwCO6w?t=52s

Adapter z jednej strony powinien mieć wcięcie właśnie na ter ruchomy klocek i u mnie się mieści bez problemu, ale jeśli kąt zacisku w stosunku do adaptera będzie zbyt duży to końcówka klocka też się porze o adapter ? ta regulacja jest tylko w pewnym zakresie.

Jak rozróżnić adapter 140 od 160? Ten adapter był w komplecie.
Jest inna odległość od tarczy. Ale to niema znaczenia, bo w 140 klocki też nie powinien zahaczać. Jeśli miał byś adapter 140, to tarcza 160 by się nie mieściła - zahaczała by o górną część rowka w zacisku.
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2014, 09:24:38 am wysłana przez kaczor1 »