Autor Wątek: Foteliki kompozytowe sztuk 9 z maty i 2 z włókna węglowego  (Przeczytany 18281 razy)

center26

• sympatyk na poziomie
  • **
Foteliki kompozytowe sztuk 9 z maty i 2 z włókna węglowego
« dnia: Października 02, 2011, 07:37:39 pm »
Witam.

Zajrzałem ostatnio na stryszek i z racji ze mam za dużo fotelików kompozytowych które lezą wystawie je, a może ktoś zechce je kupić.
Fotelików jest 11 w tym 9 z maty szklanej(rozmiry8 x L i 1 X M)j i 2 z włókna węglowego z gramatury 160 g/m2  (rozmiary 1x M i 1xL)

Dla ciekawskich skąd je mam: pracowałem swego czasu u Maćka Kaczmarka z Kalisza przez około 1.5 r. foteliki wyrabiałem u siebie w Opatówku. Były one sprzedawane za pośrednictwem Maćka do HPV Velotechnik, Optimy a potem to już pewnie na cały świat.

Technologia- wszystkie warstwy w fotelikach z maty szklanej robione były na mokro mimo sprzeciwów Maćka-na szczęście z dala od Niego mogłem je produkować metodą na mokro-dającą mocniejszy wyrób, bardziej spójne warstwy i mniejszy udział żywicy w produkcie końcowym. I mimo sławy Mistrza na teren Polski du dał "ciała" próbując wcisnąć mi że jego metody na sucho to perpetum mobile mimo że wszyscy technologowie z wielkich firm zaopatrujących nas w materiały do robienia tych foteli twierdzili ze metoda na mokro jest lepsza i mocniejsza. dlaczego to piszę - po to aby przekonać was do jakości tych siedzeń.

Wagowo kształtują się one na poziomie 1030 gram do 1180 g właśnie dzięki technice na mokro a są tak  wytrzymałe jak te "Maćkowej" produkcji po 1500 gram wagi.

Siedzonka leżały u mnie a nie zostały sprzedane z jednego powodu- nasi odbiorcy Niemcy czepiali się najdrobniejszych wad i mimo że mogliśmy je naprawić to ekonomiczniej było zrobić nowe które średnio zajmowało 1 h w garażu pracy. Stąd tez nie ukrywam ze nie są bez wad i są to w 95 % wady na powierzchni jak:

- prześwitująca mata szklana spod żelkotu
- pęcheżyki powietrza uwięzione po żelkotem

Co do wytrzymałości bez zastrzeżeń, a jeśli stwierdziłem że fotelik nie wytrzyma -jest to napisane pod zdjęciem do jakiej jest wagi przystosowany.

Na tylnej części fotelika jest naklejona taśma malarska z krótkim opisem wady i rozmiarem L lub M oraz cyfrą dla uporządkowania opisu i zdjęć i TA TAŚMA TO MIEJSCE MOCOWANIA BLACHY STALOWEJ LUB ALUMINIOWEJ pod plecami siedzącego-tam właśnie są dawane wzmocnienia w procesie produkcji i nie polecam mocowania w innym miejscu. Blacha lub aluminium dobrze gdyby miały 8 x 6 cm lub więcej, wtedy macie pewność ze na mocnej dziuze coś nie chrupnie

Siedzonka są naprawione z rys i wypolerowane, te które mają dziurki w żelkocie który zmarszczył lub pofałdował się delikatnie mają w dziurkach resztki pasty polerskiej łatwe do zlikwidowania przez umycie szczoteczką do zębów w  miejscu dziurek(nie mama tyle czasu aby to zrobić) i tak w gratisie macie wypolerowane foteliki , czego dla naszych odbiorców nie robiliśmy.

Co do góry fotelika-powierzchni na której siedzicie- nie bawiłem się w jej upiększanie , mimo że jestem estetą wiem jak wygląda taki fotelik np: po zmianie karimaty i odklejeniu jej a nawet jak macie przylepce to większość czasu ta strona jest zakryta- stwierdziłem ze tu należy o estetyce zapomnieć- uwierzcie mi!!!!!!!.

Najbardziej przykładałem się do likwidacji wad wizualnych tam gdzie siedzonko jest najbardziej widoczne, czyli górna część tylnych żeberek konstrukcyjnych, niższa cena wynika z tego, że niektórych wad nie dało się zlikwidować i musicie to przełknąć. Są to jednak bardzo dobre foteliki na wasze pierwsze konstrukcje gdzie nie ukrywajmy jakąś glebę zaliczycie i wiadomo jak to się odbije na wizualności fotelika.

Cena za przesyłkę poczty polskiej to około 17 /19 PLN- chyba ze ktoś z Was ma jakiś genialny plan i wie że da się taniej.

Co do dobierania rozmiarów nie ma reguły -ja mam 193 wzrostu a dobrze mi się jeździło na rozm. M podejrzeć możecie do jakiego wzrostu są foteliki tutaj:

http://www.cyklotur.com/rowery-poziome-fotele-materace,0.html

Będe je pakował w folie bąbelkową i od dołu i góry zakrywał kartonikiem oraz owijał szarż taśmą. Gdyby okazało się że klient będzie rozczarowany to musi odesłać siedzenie na swój koszt ale problemów nie powinno być -starałem sie sfotografować to co najistotniejsze.

Pozdrawiam: Krzysztof Jakubiec. Mój mail to center21@wp.pl i wolę jak nie piszecie na PW.

https://picasaweb.google.com/118330753509596466889/FotelikiKompozytoweNaSprzedaz?authkey=Gv1sRgCMea-9mG8MuDnwE
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2011, 07:44:37 pm wysłana przez center26 »

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
Odp: Foteliki kompozytowe sztuk 9 z maty i 2 z włókna węglowego
« Odpowiedź #1 dnia: Października 02, 2011, 08:31:15 pm »
Rozpisałeś się Krzysiek, ale nigdzie w Twoim poście nie widzę cen :-)
Btw możliwy odbiór osobisty w Opatówku? Bywam średnio raz na miesiąc.

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Października 02, 2011, 08:46:24 pm »
Witam
Interesują mnie dwa rodzaje fotelików jeden M dla syna pod wagę rozwojowo patrząc ten do 90 kg (fotelik nr 4). Dla mnie potrzebował bym L ale ja to czasami w porywach mam 100kg. Mogą być te najtańsze - skazy mi w ogóle nie przeszkadzają. Aha jeśli byś miał jeszcze z jeden zagłówek to bym też chętnie reflektował.
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Października 02, 2011, 11:15:44 pm »
Rozpisałeś się Krzysiek, ale nigdzie w Twoim poście nie widzę cen :-)
Kliknij w link do galerii na picasa, to poznasz i ceny :) Są podane pod każdym zdjęciem.
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

Bryxon

• wyczynowiec na poziomie
    • Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
« Odpowiedź #4 dnia: Października 03, 2011, 08:53:47 am »
Witam,

Jestem zdecydowanie chetny na nr.2 115pln+przesylka

Jesli mozna potraktowac ten post jak rezerwacje to chetnie:)

Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

center26

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Października 03, 2011, 10:22:28 am »
Witam z racji tego że trochę się zagotowało po wystawieniu fotelików muszę solidarnie uwzględnić godzinę o której zostaje wysłany do mnie mail z prośbą o zaklepanie bo zdarzyło się już w przedbiegach że jest trzech chętnych na jeden fotelik   :o- ponadto mieliście nie pisać na Private Message tylko  przez swoją pocztę internetową

horizon

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Października 03, 2011, 04:48:05 pm »
Szkoda że "M"ek tak mało  :-[

koncki

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Października 06, 2011, 10:13:53 pm »
Właśnie dotarł do mnie fotelik nr 3. Ładne cacko ;D! Carbon daje po oczach, szoszony będą zazdraszczać :P. A moja młodsza córka (24 miesiące i 2 tyg.) jest przekonana, że tatuś kupił jej zjeżdżalnię.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #8 dnia: Października 07, 2011, 12:11:06 am »
tatuś kupił jej zjeżdżalnię.

Całkiem dobra nazwa.
Zjedzie się całą okolicę a tyłek nie boli.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

center26

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Października 12, 2011, 09:05:44 pm »
Czy ktoś z użytkowników zna wagę fotelików z cyklotur.com odpowiednią do rozmiarów-- rozmiar M waga..., rozmiar L ...waga....

klepikk

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 15, 2011, 02:40:13 pm »
Witaj Krzysztofie... Cieszę się, że żyjesz i że sprzedając foteliki chcesz podreperowac swój budżet. Szkoda tylko, że szargasz mi opinię pisząc, że foteliki robione przez moją firmę mają tak ogromną wagę. Może i kiedyś miały jak Ty je produkowałes stosując "moją metodę" czyli najpierw kontakt, a potem na suchy i przeszlifowany kontakt druga warstwa. Od czasu jak nasza współpraca zakończyła się, Twoi następcy robili zawsze moją metodą i fotele nigdy nie przekraczały 1200.gram. Potwierdzic to może administrator tej strony czyli Jarek Snoch, który od ponad 9ciu lat sprzedaje na polski rynek moje produkty(głównie siodła).Waga ich to max 1150 gram (XL). Latem schodzimy poniżej 1050 gram. Nowe siodła kanciatożebrowe najczęściej są poniżej 1000 (sprawdzamy na wagach elektronicznych).
Dodam, że od czasu jak nie ma Ciebie skończyły się zwroty z powodu pęknięc i PĘCHERZYKÓW!!!. Nadal obsługuję większośc firm europejskich ( z wyj. Bike Revolution i na szczęście HP Velotechnik) i Jarek Snoch dostaje od dwóch chyba lat produkty Iszej klasy.
Jeden Twój następca po odejściu z mojej firmy (wyleciał) objechał pół Europy i powołując się na fakt bycia moim uczniem oferował firmom zachodnim moje produkty za niższą cenę. Kilka firm mnie zdradziło min. Bike Rev i HP (robiłem dla HP kilka lat siedzenia piankowe i to były baaaardzo bogate czasy, choc tych siedzeń nienawidziłem. Na szczęście Twoj następca przejął tę produkcję, za co jestem mu dozgonnie wdzięczny) i kilka innych, które po roku wróciły. Siodła dla Cyklotur też robię i ważą tyle co napisałem wyżej plus Kantenband (Schutzkant). Dziś poważyliśmy 15cie siodeł. Od Mgs do XLgs. Mimo zimna waga od 1093 do 1190 (8 siodeł) i 7 siodeł 1200 do 1300. Jedno XLgs zrobione na gęstej glutowatej żywicy miało 1430. Czyli nie jest tak żle jak piszesz. Zajrzyj na Car-bike.com.pl w galerię. Są tam nasze pojazdy wystawione na Spezi 2011. Pozdrawiam Maciej Kaczmarek

klepikk

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 15, 2011, 02:44:40 pm »
Dodam jeszcze Krzysztofie, że wbrew logice nasze "M"ki są cięższe od "L"ek, z tego powodu, że są szersze (nowa forma) o ok 20 mm. Ale starsza forma M ki jest węższa. To informacja dla tęższych lub szczuplejszych nabywców. M.K.

center26

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 16, 2011, 12:29:33 am »
Witam.

Skoro już się przekomażamy to wypadało by coś napisać żeby moi klienci którzy kupili foteliki i ci którzy kupią nie pomyśleli sobie że ktoś próbóje ich nakręcić na chłam-czyli ja.

Skoro juz o metodach laminackich to co najmniej na poziomie przedszkolaka jest treść typu:

"Może i kiedyś miały jak Ty je produkowałes stosując "moją metodę" czyli najpierw kontakt, a potem na suchy i przeszlifowany kontakt druga warstwa"--  ojojoj to nie moja metoda to twoja-powiem babci i zobaczysz :D.

Tak przyznaje że produkowałem tą metodą pod twoją ręką ale cóż miałem zrobić- "wielki" mistrz przecież nie będzie słuchał szczeniaka-mimo iż dobrze radził.

Mozolna praca wariatów przy szlifowaniu pierwszej warstwy laminatu po to aby położyć na niej 2 warstwę z nie 100% pewnością idealnego przyklejenia się do suchego laminatu. Dlatego też jak najszybciej chciałem się z tamtąd wydostać i przejść do swojego garażu gdzie praca w końcu nabrała sensu i prędkości. A co do bąbelków pod żelkotem które po mnie poprawialiście- no cóż tu znowu historia z powyższych zdań-jak się prosiłem o żelkot Norpola na którym wszystko  ładnie wychodziło  to nie- trzeba było zaoszczędzić!!!!! i kupić gów...o ashlanda - rzadkie i słabo kryjące a potem pretensje do wykonawcy(czyli do mnie) ze spiep....ył robotę.  

Tak jak wszędzie na świecie-winny jest zawsze "robol".  wypadało by jeszcze uświadomić forumowiczów dlaczego latem schodzicie poniżej 1050 gram--(ja tydzień temu zrobiłem wzmocnioną XL-kę na sporego kolesia 1030 Gram-więc co to za wasz wynik???????). No więc już uświadamiam forumowiczów dlaczego latem Pan Maciej a raczej jego pracownicy schodzą z wagą- bo zimą nie mają odpowiednich warunków(cieplnych) aby żywica była na tyle rzadka żeby można było jej nie walić tyle do przesycenia laminatu, zimą jest bardziej lepka więc więcej trzeba jej  wlać na matę szklaną-oto cała filozofia(a taki profesjonalny zakład chmm??)

A co do tego cyt. "Dodam, że od czasu jak nie ma Ciebie skończyły się zwroty z powodu pęknięc"-- jakoś nie przypominam sobie takich zwrotów-- chmm?, a moze to były właśnie te siedzonka które musiałem produkować w technice mokre na wyschnięty laminat pod okiem mistrza- tak!!! to mogły być te sztuki!!!- na oko mógłbym się przyznać do trzech.

Co do samochwalstwa cyt.  "Zajrzyj na Car-bike.com.pl w galerię. Są tam nasze pojazdy wystawione na Spezi 2011. Pozdrawiam Maciej Kaczmarek"-- a cóż tam można zobaczyć- lekko przerobione autosany!!! :D.
Miałem przyjemność porozmawiać z człowiekiem który sobie posiedział w tych "super pojazdach"-- cytuję go "stara technologia, "kiera" ciężka jak u traktora- w tej wersji była kawałkiem wygiętego pręta na kształt kierownicy , za mało miejsca na nogi na szerokość, design raczej nie poraża nowym stylem projektowania, ogólnie brak pewnych przemyśleń" a ileż to już setek sztuk sprzedaliście???? chmm??, może warto było by się pochwalić -- a wystarczyło by przypomnieć sobie to co mi kiedyś Maciej powiedział- "jak nie umiesz czegoś zrobić to po prostu zerżnij to z innych i trochę ulepsz-sukces gwarantowany!!!!"   Tutaj za to jest na co popatrzeć dla zainteresowanych: tu można bić brawa.

https://picasaweb.google.com/113663826549422725409/VelomobileIInne

https://picasaweb.google.com/113663826549422725409/GrawitacyjneSoapboxGravityRace

A co do tego cyt.
"Jeden Twój następca po odejściu z mojej firmy (wyleciał) objechał pół Europy i powołując się na fakt bycia moim uczniem oferował firmom zachodnim moje produkty za niższą cenę" -- ileż to ja podobnych historyjek słyszałem o "złych " pracownikach Pana Maćka-oczywiście od samego pana Maćka- średnio co 3 tygodnie nowa historia, a ten zły a ten taki a ten siaki, jakoś nikt nie odważył się napisać że te chłopaki to w pewnym sensie bohaterowie- siedzieli w oparach styrenu raczej nie po 8 h pracy, za chyba niewielkie zarobki bo jak tłumaczyć ich nagle spuszczające się głowy i brak odzewu potwierdzenia na zdanie Macieja
cyt. "chłopaki u mnie dobrze zarabiają"  - nic dodać nic ująć.  I jak w większości polskich firm  otoczka zewnętrza  to piękny wizerunek ale w środku raczej biedacy o słabej sytuacji finansowej albo rodzinnej z lekko "przygryzionym językiem"-- sam w takiej pracuje ale myślę że to się zmieni niedługo bo miałem od kogo nauczyć się podstaw laminackich i tylko za to mogę szczerze podziękować Ci Maćku- teraz te podstawy poszły daleko dalej i raczej już Was zostawiły w "tylnym lusterku".

Co do fotelików to cyt. "nie sprzedaje" a wyprzedaje to co mi pozostało- to pierwsze jakoś dziwnie się kojarzy jakbym chciał komuś konkurencję zrobić- a nie chcę!!!-jest przecież tyle fajnych rzeczy które można robić z laminatu.

Oczywiście przyznaję ze niektóre moje zdania w poście  miały mieć akurat taką treść, bo jak inaczej opisać stan faktyczny i technologie wykonania, klienta trzeba zachęcić najlepiej szczegółowo opisując   jak zostały wykonane foteliki- jeśli uraziło to kogoś -przepraszam :-\  .

Z całym szacunkiem dla ciebie Maćku ale jeśli stwierdzam że kogoś post jest sprzeczny z tym jak było na prawdę -muszę zareagować takim odpisem. Forum nie jest dobrym przekazem takich treści ale co by dało gdybym napisał na prywatnego maila-tak przynajmniej wszystko jest jasne

Pozdrawiam:
Krzysztof- nie gniewaj się Maćku.  - cokolwiek jeszcze napiszesz nie będę się już przekomażał-wole ten czas poświęcić do budowania lepszej przyszłości.

ps:  Prosił bym administratora o nie wywalanie mnie z forum poziomek pod jakimś tanim pretekstem- bo "pojechałem " po dobrym koledze- chociaż w polskich realiach to może się zdarzyć. Chyba wiele osób  by straciło na tym- bo kto chce się dzielić na forum szczegółami z laminatów zwłaszcza w temacie włókien węglowych-każdy tylko patrzy drugiemu nogę podłożyć, na zachodzie jakoś paru chłopów w garażu potrafi zrobić Zondę lub koeniksega u nas nie bo kolega mógłby więcej zarabiać ode mnie- niestety nie wybiera się miejsca urodzin!!! a szkoda.

pozdrawiam wszystkich- będę miał jeszcze parę rozmiarów M. z fotelików
« Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2011, 12:35:44 am wysłana przez center26 »

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 16, 2011, 02:29:58 am »
Bike Revolution, czyli Steintrikes już od roku mają własną produkcje fotelików.
Fotelik prawie taki sam, tylko sposób mocowania nieco inny.

Pozzz

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

horizon

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 16, 2011, 07:04:06 pm »
uuuu   uuuu uu... ale się porobiło - jak w przedszkolu ;)
Chłopaki bądźcie grzeczni - Maćku przecież takie przepychanki Ci nijak nie pomogą w biznesie.
Masz rację Krzysztofie - u nas WSZYSTKO jest tajne i najlepiej jak nikt inny się nie dowie bo ja za mało zarobię!
Też dziwię się że w Szwecji np wielu ludzi śmiało dzieli się swoimi 'patentami' z innymi i to 'ot tak'!
Ale czemu się dziwić, jak zrobisz komukolwiek coś za darmo to ZAWSZE pierwsze pytanie jakie się nasuwa innym jest.. -"Ale co on z tego ma?"
A potem jak wyjdzie że jednak rzeczywiście NIC nie masz, to pada stwierdzenie - "Głupi jakiś?"

Sukcesów w laminatach Panom życzę.