Autor Wątek: Wita Irenty......  (Przeczytany 29516 razy)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
Odp: Wita Irenty......
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 01, 2011, 10:59:54 pm »
Jak to w życiu: jak nikt inny to znaczy że my.
W USS z "długim mostkiem" steruje się przez ciągnięcie kierownicy, a nie pchanie.. Po prostu trzeba się na-od-uczyć sposobu prowadzenia jak na "normalnej" kierownicy.
Bardziej naturalne są układy z cięgnem: dotychczasowe doświadczenia i umiejętności przenoszą się.

kapitanwasyl

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 02, 2011, 07:24:45 am »
No i właśnie dlatego kolega Irenty z tym kątem to jest troche w gorącej wodzie kompany - (czyt. kąpany )   ;D
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2011, 10:37:17 pm wysłana przez kapitanwasyl »
I tak w koło  Macieju ...

Irenty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 04, 2011, 07:33:39 pm »
No i właśnie dlatego kolega Irenty z tym kątem to jest troche w gorącej wodzie kompany .
Woda nie jest taka gorąca :D, a mówiłem że po niedzieli bo właśnie wczoraj 3/4 dnia robiłem testy swojej poziomki w/g Waszych wskazówek tzn. podwyższałem tył (zmniejszając wysokość suportu), podwyższałem przód aby zwiększyć kąt główki. Pojeździłem i tak i tak za każdym razem około 10km, a w sumie około 60km. I w zasadzie doszedłem do tego samego wniosku tzn mniej końce palców nóg drętwiały przy niższym suporcie, ale wtedy był bardziej niestabilny bo główka była prawie  pionie, i na odwrót. Pozostaje spróbować wspawać jeszcze raz główkę pod większym kontem a przy okazji zniżyć suport co najmniej do wysokości siedzenia albo nawet niżej. A co mi szkodzi w końcu to dobra zabawa i przyjemna praca ;D.

PrzemO

• Never talking just keeps walking...
    • Sporty alternatywne
« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 04, 2011, 10:09:32 pm »
No i właśnie dlatego kolega Irenty z tym kątem to jest troche w gorącej wodzie kompany .

... pod większym kontem a ...

Panowie, miejcie litość dla innych czytaczy. To nie jest wcale takie trudne wcisnąć jednocześnie a+alt.

Bez napinki  :)
Przerwa

kapitanwasyl

« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 04, 2011, 10:36:13 pm »
Ajajjaj   :o
I tak w koło  Macieju ...

Irenty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #50 dnia: Kwietnia 17, 2011, 10:46:21 pm »
No i poziomka po przeróbce. Kąt główki 55 stopni a suport niższy i zarazem siedzenie parę cm niżej, kąt siedzenia najniższy 35 stopni. Suport teraz jest na wysokości podstawy siedzenia ok 60cm. I co się zmieniło? ano dużo po pierwsze stabilność kierownicy (jednak dałem USS dla mnie dużo wygodniejsza) a co jeszcze dla mnie ważniejsze to teraz bez problemu mogę podjeżdżać pod np. krawężniki (przedtem w ogóle nie mogłem). Skręt kierownicy się zmienił przez co zawracanie na standardowej jezdni teraz to 3/4 szerokości. Przez to że rozstaw się zwiększył z 104 cm do 120 cm nie rzuca na miękkiej powierzchni np. piasku. A po przejechaniu dzisiaj 55km w różnym terenie palce w ogóle mi nie drętwiały. Ogólnie jestem zadowolony. Tak pomyślałem czy nie byłoby lepiej zmienić napęd na np. SHIMANO NEXAVE INTEGO, ciekawe jak by się sprawował. Znalazłem na allegro taki napęd ale cena  :( 799zł, a co ciekawe rower Kross z tym samym napędem 1100  ;). A ogólnie wygląda to teraz tak: http://www.youtube.com/watch?v=eKhcrno4Kd8 , teraz jeszcze kilka testów i czas na malowanie :).

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 18, 2011, 12:07:57 am »
Nie wiem czy nie przesadziłeś z kątem główki ramy. Raz że cappa nie była projektowana do pracy pod takim kątem, dwa rura sterowa ma tylko 1 cal - może się zgiąć u podstawy. W rowerach lwb taki kąt jeszcze ujdzie bo przednie koło jest znacznie mniej obciążone.

storm

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 18, 2011, 05:55:47 am »
Nadal strasznie wysoki... ;) Co do sterowania - nie zawadzasz czasem przy skręcaniu korbami o przednią oponę? ;)

Irenty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 18, 2011, 07:07:59 am »
Raz że cappa nie była projektowana do pracy pod takim kątem, dwa rura sterowa ma tylko 1 cal - może się zgiąć u podstawy. W rowerach lwb taki kąt jeszcze ujdzie bo przednie koło jest znacznie mniej obciążone.
A nie rozumiem że "cappa nie była projektowana do pracy pod takim kątem" a który jest ?  :)co prawda dołożyłem do widelca jedna sprężynę bo fabrycznie jakby kto pytał jest tylko jedna  :(, a co do 1" to też pomyślałem  w środku jest druga rura o grubości ścianki  3mm :)
Nadal strasznie wysoki... ;) Co do sterowania - nie zawadzasz czasem przy skręcaniu korbami o przednią oponę? ;)
no nie wiem czy 63 cm do siedzenia to wysoko jak na turystyczny ( to nie ścigacz :), ten będzie może na jesień), nogami dosięgam do ziemi :D. Co do sterowania to nie jest tak źle jak widać na filmie.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2011, 07:52:28 am wysłana przez Irenty »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 18, 2011, 12:23:26 pm »
A nie rozumiem że "cappa nie była projektowana do pracy pod takim kątem" a który jest ?  :)
Z amortyzowanych na 20" - żaden. Najbliżej do takiego kąta jest w niektórych ramach do dh z wysokimi amorkami do dh które są projektowane do pracy gdzie ze zwykłego amorka zrobił by się banan, ale i takich ramach kąt główki ramy jest zwykle zauważalnie łagodniejszy. Popatrz na produkowane seryjnie poziomki, takich katów widelca praktycznie się nie spotyka a jeśli już są to w starszych konstrukcjach z sztywnym widelcem.

Zresztą nie mówię że nie wytrzyma na 100%, tylko że to potencjalnie ryzykowne rozwiązanie - jak amor wytrzyma w tym ustawieniu 5000 km to daj znać, jak będzie banan też - zawsze to jakieś doświadczenie dla innych :).

co prawda dołożyłem do widelca jedna sprężynę bo fabrycznie jakby kto pytał jest tylko jedna  :(, a co do 1" to też pomyślałem  w środku jest druga rura o grubości ścianki  3mm :)
Wiemy ;) http://forum.poziome.pl/index.php?topic=595.0 Wzmocnienie rury sterowej to dobry pomysł, choć jak pisałem jak się zegnie to na 90% przy dolnej misce - tego miejsca nie da się wzmocnić.

Irenty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 18, 2011, 03:04:03 pm »
Zresztą nie mówię że nie wytrzyma na 100%, tylko że to potencjalnie ryzykowne rozwiązanie - jak amor wytrzyma w tym ustawieniu 5000 km to daj znać, jak będzie banan też - zawsze to jakieś doświadczenie dla innych :).
Wzmocnienie rury sterowej to dobry pomysł, choć jak pisałem jak się zegnie to na 90% przy dolnej misce - tego miejsca nie da się wzmocnić.
No właśnie to na tym polega pojeździmy zobaczymy :D i napiszemy aby drudzy nie robili takich błędów a co do wytrzymałości to rurę wstawiłem od samego dołu tzn jeszcze nawet 3-4 mm poniżej widelca, i tak myślę że wytrzyma. A kąt jak dla mnie super zachowuje się na podjechaniu pod krawężnik, górkę itp. a to w poziomkach jest chyba problem. Spróbuję pojeździć po terenie zobaczymy jak się będzie zachowywać. 

Irenty

• kolarz na poziomie

Mikrobi

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #57 dnia: Maja 21, 2011, 07:12:57 pm »
Ten czarny diwajs, przy blatach to elektryczne sterowanie przerzutkami?  :o

Irenty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #58 dnia: Maja 21, 2011, 08:30:22 pm »
 ;D nie to miejsce na GPS lub komórkę która jest ładowana z ładowarki.....

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #59 dnia: Maja 21, 2011, 09:19:16 pm »
A mnie cały czas ciekawi.. czy nie korciło cię obniżenie fotelika i skrócenie mostka kierownicy?
(tiaa, widzę.. support bez regulacji)