Autor Wątek: dziwna kombinacja  (Przeczytany 28177 razy)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
Odp: dziwna kombinacja
« Odpowiedź #45 dnia: Stycznia 02, 2011, 09:34:56 am »
Storm. To jest stary przepis. Od wczoraj mogło się coś pozmieniać.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

grzegorz

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #46 dnia: Stycznia 02, 2011, 10:37:59 am »
Uważam, że każde dziecko powinno uzyskać kartę rowerową, by choć trochę poznać przepisy ruchu, nie tylko z perspektywy chodnika.

A wracajac do tematu połączenia dwóch znaków, odgrzebałem odcinek na ten temat. Jak widać infrastruktura nie jest przystosowana do rowerów. Jest to jednak całkiem logiczne rozwiązanie.
I jeszcze coś dla kierowców

grzegorz

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 02, 2011, 07:57:00 pm »
Kombinacja dla posiadaczy trajek.
Znak B-9 "zakaz wjazdu rowerów" oznacza zakaz ruchu na jezdni i poboczu rowerów.
T-22 tabliczka wskazująca, że znak nie dotyczy rowerów jednośladowych.

Czy nie prościej tak?
Znak B-11 "zakaz wjazdu wózków rowerowych" oznacza zakaz ruchu rowerów wielośladowych.

koncki

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 02, 2011, 09:46:24 pm »
Tu na grząski grunt wchodzimy, bo z tego co wiem w PORD nie ma definicji wózka rowerowego i niekoniecznie jest to to samo co rower wielośladowy.

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #50 dnia: Stycznia 02, 2011, 10:08:55 pm »
W planie najbliższych zmian jest podział na "zwykłe" rowery wielośladowe i riksze rowerowe, dokładna treść przyszłych zmian na www.rowery.org.pl .
Jakub Sałata

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #51 dnia: Stycznia 02, 2011, 10:46:26 pm »
Tu na grząski grunt wchodzimy, bo z tego co wiem w PORD nie ma definicji wózka rowerowego i niekoniecznie jest to to samo co rower wielośladowy.

Znak B-11 oznacza dokładnie to, co Grzegorz napisał - zakaz ruchu rowerów wielośladowych.
Tak stoi w rozporządzeniu

Więc brak definicji wózka, (istotni, obecnie jej niema) w PoRD nic tu nie zmienia.

Ja w tej kombinacji obstawiał bym, trzy opcje.
- nie było w magazynie właściwego znaku, więc trzeba było sobie radzić
- lokalna grupa rowerowa, niekoniecznie zgadza się z B-9
- drogowcy są idiotami

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #52 dnia: Stycznia 03, 2011, 08:02:15 am »
Tu na grząski grunt wchodzimy,

Otóż to,na grząski prawny grunt wchodzimy. Często to co mówi prawo, a logika zwana "chłopskim rozumem" to dwie mzupełnie inne sprawy - że przypomnę, według Unii Europejskiej dla celów handlowych marchew jest obecnie owocem (na wniosek Portugalii) a ślimak winniczek jest... rybą słodkowodną...
-------------
 Inny brak logiki zauważony przez (pionowego) kolegę
 http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110102/POWIAT01/495057852
Fajną ciekawostkę zauważył- że nakaz skrętu w lewo oznacza "nakaz skrętu (...) za znakiem". Barykada na ulicy zbudowana skręcić za znakiem nie pozwala. :)
  Na szczęście większość kierowców ma tak jak ja - prawo jazdy od co najmniej 20 lat i coś tam pamiętają mgliście, że ten co jest po prawej ręce ma pierwszeństwo, i takim kierowcom takie ciekawostki nie przeszkadzają.

Dalej kolega pisze
wyczytałem  ciekawą rzecz nt. 'zakaz ruchu rowerem' i biała tabliczka z malunkiem
 roweru pod spodem - w rzeczywistości nie zaprzecza to samo sobie a
 ogranicza ruch tylko do pojazdów jednośladowych - zakazując ruchu
 rikszom i np. rowerom trójkołowym'.
  Czyli z innego źródła mamy potwierdzenie wniosków uzyskanych na tu forum
---------------

Czepiam się od jakiegoś czasu drogowców za budowanie pułapek na środku jezdni- konkretnie za stawianie znaków "nakaz jazdy z prawej/z lewej strony wysepki" na niskich szarych słupkach(zamiast na czerwono-białych). Taki nisko umieszczony znak jest bardzo narażony na wandalizm, a jak zostanie urwany zostaje się z niego tylko niebezpieczny kawał stali sterczący na środku jezdni.
  Otrzymałem odpowiedź z Miejskiego Zarządu Dróg, że... umieszczenie go na słupku biało-czerwonym jest niezgodne z prawem bo... i tu cały szereg odnośników do rozporządzeń.
  I tu ręce opadają- bo z jednej strony, z listu między wierszami widać, że człowiek z MZD jako człowiek zdaje sobie sprawę z idiotyzmu sytuacji.
Z drugiej strony ma działać "na rozkaz" czyli zgodnie z poleceniami szefa, ministra, sejmu itd. Chce wykonać swoją pracę tak by nikt prawnie się nie mógł dopiep... i by nikt mu nie powiedział "A panu już za pracę dziękujemy"

Kawał na dziś
 Do żebraka na ulicy podchodzi ładnie ubrany mężczyzna i mówi
 Cześć Mariusz! Już dawno chciałem ci powiedzieć, jak bardzo wszyscy jesteśmy pod wrażeniem twojej odwagi, jak pięknie szefowi wygarnąłeś co o nim myślisz!

Sławek

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #53 dnia: Stycznia 03, 2011, 04:51:46 pm »
Taki nisko umieszczony znak jest bardzo narażony na wandalizm

Są też w europie kraje (Dania), gdzie chyba nie ma wandali i niektóre znaki są umieszczone dość nisko. W Dani nie ma też śniegu i nie zakrywa znaku na wysokości bodajże 1m.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp