Autor Wątek: dziwna kombinacja  (Przeczytany 28175 razy)

storm

• Gość
Odp: dziwna kombinacja
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 31, 2010, 12:05:15 am »
@Gemsi - najpierw mnie ganisz za to, że się przy.....[cenzura] do ludzi, którzy nie umieją normalnie jeździć, a za chwilę w kolejnych zdaniach sam ich [cenzura] za to, że nie umieją jeździć na suwak? ;)
Zdecyduj się :D

A moim zdaniem, cytując mojego profesora od polskiego: "A oto Polska właśnie" - i tutaj ludzie są szczególni. Inni. Zawzięci, zazdrosni, skupieni na sobie, zobojętniali na potrzeby innych - a przede wszystkim zapominający, że sami są też (akurat w tym przykładzie o to chodzi) - PIESZYMI i też chcieliby czasem przez tą ulicę przejść. Nie czekając pół godziny, ale pół minuty.
I to jest właśnie Polska i polska egocentryczność i polski egoizm.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 31, 2010, 12:18:46 am »
@Gemsi - najpierw mnie ganisz za to, że się przy.....[cenzura] do ludzi, którzy nie umieją normalnie jeździć, a za chwilę w kolejnych zdaniach sam ich [cenzura] za to, że nie umieją jeździć na suwak? ;)
Zdecyduj się :D

:)

no zdecydowanie jestem za edukacją, Twoje rozwiązanie jest zbyt agresywne, co nie zmienia faktu ze nie potrafimy jezdzic

grzegorz

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 31, 2010, 03:10:56 pm »
Gemsi ma racje. Podstawa to edukacja. W Krakowie jazda na "suwak" jest stosowana. Jest to pewnie zasługa TVP Kraków i MORD, wpólnie propagujących takie zachowania. Kto chce coś więcej się dowiedzieć niech zajży na stronę Telewizji Kraków i zobaczy program "jedź bezpiecznie". Można też podyskutować na forum JB.

Jak dobrze poszukacie w archiwalnych odcinkach, to znajdziecie coś na temat "dziwnej kombinacji"
« Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2010, 03:23:10 pm wysłana przez grzegorz »

storm

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 31, 2010, 06:24:26 pm »
Słusznie, może i macie rację...
Ale jak proponujecie edukować ludzi, aby na 3 pasmówce zatrzymali się w jej 2/3 długości przed światłami za ca 500m i przepuścili pieszych? Skoro znak widoczny z daleka i ludzie stojacy przy przejściu nie wystarczają?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 01, 2011, 12:11:23 pm »
Ale jak proponujecie edukować ludzi, aby na 3 pasmówce zatrzymali się w jej 2/3 długości przed światłami za ca 500m i przepuścili pieszych? Skoro znak widoczny z daleka i ludzie stojacy przy przejściu nie wystarczają?

Rozwijanymi kolczatkami? ;) Ludzie są trudno reformowalni, czasem można powalczyć w urzędach o zmianę infrastruktury np. przejścia nadziemne w miejscach o większym natężeniu ruchu. Alternatywnie, przekonywać ludzi do przesiadki na rower / skuter / motocykl który zajmuje na drodze mniej miejsca niż auto w którym zwykle siedzi jedna osoba. (W rozumieniu: brak korków ludzie się nie spiesza = więcej przepuszczeń na pasach). 

adriansocho

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 01, 2011, 02:53:52 pm »
Za nie-tak-długo powstanie obwodnica Janek, ruch na al. Krakowskiej zmaleje. Trochę rozumiem instytucje odpowiedzialne za drogi, że odkładają prace dostosowawcze na później - skoro w planach jest zrobienie dróg (szybkiego ruchu/autostrad), które odciążą obecne drogi. I kierowców też trochę rozumiem - jesteśmy na tyle zacofani w zakresie sieci dróg szybkiego ruchu/autostrad, że żeby gdziekolwiek dojechać trzeba gnać.

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 01, 2011, 03:13:20 pm »
...Ludzie są trudno reformowalni, ...

To prawda.

Ale edukacja niestety, jest na tragicznie niskim poziomie.
Najpierw należało by, wyedukować tych, co uczą.
Zostałem kiedyś "pouczony" przez instruktora jazdy "L" ,który wykrzyczał przez okno w moją stronę, że mam obowiązek jechać,
przy prawej krawędzi jezdni - jechałem w 1/3 pasa, w śladzie prawego koła samochodu.
Dogoniłem ich na światłach i poinformowałem kursanta, że przepis nakazuje jazdę nie przy prawej krawędzi, lecz możliwie blisko prawej krawędzi.
Wtedy szanowny instruktor zasugerował, abym szybko się oddalił. - w jakich słowach, nie muszę chyba mówić.
Więc skoro takich zachowań uczą na kursach, to czego wymagać od późniejszych uczestników dróg?

Nakazy odruchowo budzą sprzeciw. Tak jakoś jesteśmy skonstruowani, że jak nam się czegoś zakazuje, czy nakazuje,
podświadomie się opieramy.  (oczywiście wyeliminować się ich nie da, nie żyjemy w krainie ogólnej szczęśliwości)
Podobnie kampanie edukacyjne skierowane do kierowców, czy motocyklistów są totalną klapą.
Pokazuje się zmasakrowane auta, motocyklistą sugeruje się, że są potencjalnymi dawcami.
Jak dotąd, nie widziałem w Polsce dobrej kampanii, wszystkie opierają się jedynie na boćkach negatywnych.
Do luftu, bo przykre rzeczy, też z automatu staramy się wyeliminować z  pamięci.

A można spróbować zamiast zniechęcać do złych zachowań, zachęcać do tych dobrych?

http://www.youtube.com/watch?v=hjCGXT0Wt9o

http://www.youtube.com/watch?v=Y725uWbUgnI

http://www.youtube.com/watch?v=39FpPk56ASw&feature=related

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 01, 2011, 03:16:13 pm »
Trochę rozumiem instytucje odpowiedzialne za drogi, że odkładają prace dostosowawcze na później - skoro w planach jest zrobienie dróg (szybkiego ruchu/autostrad), które odciążą obecne drogi.

Między Zduńską Wolą a Sieradzem (krajowa 12 i 14) najpierw przystosowali drogę do zmniejszonego ruchu samochodowego, zwężając jezdnię, bo ma być obwodnica - S8. Po 2 latach okazuje się, że jednak pieniążków nie starczy i klapa. Jest druga strona medalu. Zwężając jezdnię wybudowali po obu stronach chodniki i ścieżki rowerowe - kostka fazowana. Dla mieszkańców przyległych wiosek poprawiło się bezpieczeństwo, dla rowerowych wyczynowców i turystów katorga.  
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 01, 2011, 03:21:39 pm »
@Koncki

Czy wychowanie komunikacyjne to przedmiot?
Czy tylko jakiś dział?

Gdy chodziłem do szkoły, było to jedynie kilka godzin w ramach godziny wychowawczej.
Jak jest teraz?

koncki

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 01, 2011, 03:47:11 pm »
Wychowanie komunikacyjne jest realizowane na przedmiocie Technika. Najczęściej w klasach czwartych podstawówki przygotowuje się dzieci do karty rowerowej, a w pierwszej gimnazjum do karty motorowerowej (choć z tym już bywa gorzej).

storm

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 01, 2011, 04:47:38 pm »
Kaczor - skoro już mowa o jutubie i filmikach, to ja proponuje temu intrÓktoroFFi obejrzeć to:
http://www.youtube.com/watch?v=JDAjr88zVY8&feature=related

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 01, 2011, 04:50:15 pm »
Wychowanie komunikacyjne brzmi jak wychowanie w trzeźwości. Jak sami nie będziemy dawać młodzieży przykładu, to ich żadna Pani Od Techniki tego nie nauczy.
Zdaje się, że od dzisiaj mają wszyscy obowiązkowo kończyć podstawówkę z kartą rowerową.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

koncki

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 01, 2011, 11:29:36 pm »
Jeszcze nic nie wiem o takim przepisie. Jakby co, to poproszę o namiary. To by była mało rewolucyjna rewolucja, bo wedłub PORD dzieciak, który ukończył 10 lat i nie ma karty rowerowej nie ma prawa pojawić się na drodze publicznej jako rowerzysta.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 02, 2011, 09:23:42 am »
Namiarów nie podam, bo "gadali w radiu". Nie każdy dzieciak musi jeździć na rowerze do 18 roku życia. Później nie musi mieć uprawnień. W klasie mojego syna chyba połowa nie przystąpiła do egzaminów na kartę rowerową. Jak gówniarz spowoduje zdarzenie to i tak będzie na prawnego opiekuna.
Może się wydać dziwne ale są osoby dorosłe, które nie umieją jeździć na rowerze, bo go nigdy nie mieli.
Takie pokolenie. Jak coś nie ma ponad 100 przycisków, to nie można tego obsłużyć.

storm

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 02, 2011, 09:26:10 am »
Na tacy:
http://www.edukacja.edux.pl/p-3207-karta-rowerowa-moje-pierwsze-prawo-jazdy.php
Zgodnie z ustawą Prawo o ruchu drogowym z dnia 20 czerwca 1997 r. (DzU Nr 98 poz. 602 z późniejszymi zmianami DzU nr 58 poz 515 z 4 kwietnia 2003 r. Szkoły mają obowiązek wydawania uczniom kart rowerowych według nowego wzoru (art. 97 ww. ustawy). Szkoły zaopatrują się w druki kart rowerowych w jednostkach prowadzących dystrybucję druków szkolnych.
W związku z nowymi przepisami Prawa o ruchu drogowym:

1) nie przewiduje się egzaminów na kartę rowerową dla uczniów,
2) na podstawie art. 109 ust. 4 sprawdzenia kwalifikacji uczniów ubiegających się o kartę rowerową dokonuje nauczyciel na lekcjach techniki lub innych zajęciach podczas realizacji treści z zakresu wychowania komunikacyjnego,
3) zajęcia z tego działu powinny być realizowane metodami aktywnymi, kładącymi nacisk na umiejętność stosowania przepisów ruchu drogowego podczas jazdy na rowerze,
4) zajęcia praktyczne powinny odbywać się w miasteczku ruchu drogowego lub na specjalnie przygotowanym na boisku szkolnym torze jazdy,
5) nauczyciel może poprosić o pomoc policjanta posiadającego specjalistyczne przeszkolenie do sprawdzenia umiejętności uczniów kierowania rowerem lub motorowerem.

Obowiązki dyrektora szkoły podstawowej dotyczące umożliwienia uczniom otrzymania karty rowerowej.

Do zadań dyrektora należy:
1) stworzenie uczniom odpowiednich warunków do systematycznej realizacji wychowania komunikacyjnego, w tym zdobywania umiejętności praktycznej jazdy rowerem,
2) zapewnienie odpowiedniej liczby godzin (szczególnie techniki) na realizację tematyki wychowania komunikacyjnego, bazy dydaktycznej i odpowiednio przygotowanych nauczycieli,
3) wyznaczenie nauczyciela wychowania komunikacyjnego (koordynatora). Najczęściej szkolnymi koordynatorami wychowania komunikacyjnego są nauczyciele techniki, gdyż w podstawie programowej tego właśnie przedmiotu zawartych jest najwięcej zagadnień z zakresu ruchu drogowego. W przypadku braku takiego nauczyciela dyrektor szkoły może wskazać innego, któremu powierzy zadania związane z realizacją treści wychowania komunikacyjnego,
4) zabezpieczenie środków finansowych na wyposażenie pracowni w pomoce dydaktyczne pomagające uczniom w zdobywaniu wiadomości i umiejętności, w tym praktycznej jazdy na rowerze,
5) zatwierdzenie swoim podpisem arkusza zaliczeń,
6) na podstawie wypełnionego arkusza zaliczeń nieodpłatnie wystawienie uczniom karty rowerowej według wzoru zamieszczonego w załączniku nr 4 do rozporządzenia Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 23 grudnia 1997 r. w sprawie wzorów dokumentów stwierdzających uprawnienia do kierowania pojazdami (DzU Nr 18 z 1998 r. poz. 86). Zaleca się, aby wydawanie uczniom kart rowerowych miało uroczysty charakter (np. podczas rozdania świadectw, z okazji Dnia Dziecka, Dnia Sportu itp.),
7) przechowywanie dokumentacji (arkusza zaliczeń) do ukończenia przez ucznia 18 roku życia,
8) prowadzenie dokumentacji wydawanych kart (zeszyt z wykazem nazwisk uczniów).

Czyli: szkoła i dyrektor jej tworzy warunki do uzyskania karty rowerowej przez swoich uczniów, jednak sam uczeń owej karty nie musi uzyskać. Może, ale nie musi. Inna rzecz, że egzaminu jako takiego nie ma, karta jak widać jest uzyskiwana za zaliczenia.