Autor Wątek: tandem poziomy  (Przeczytany 16809 razy)

koncki

• wyczynowiec na poziomie
Odp: tandem poziomy
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 24, 2010, 11:06:27 pm »
Dzięki za korektę! ;D

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 25, 2010, 01:11:11 am »
Tak swoją drogą znajdź tu teraz zawsze 4 osoby chętne nie marudne na rower.
Nawet Muszkieterów było tylko trzech.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2010, 10:16:24 am wysłana przez hansglopke »
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

koncki

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 25, 2010, 11:06:30 am »
Musieliby pedałować w myśl zasady - jeden za wszystkich :o, wszyscy za jednego!

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 25, 2010, 11:40:00 am »
@zito6
Dopiero do mnie dotarło.
Nie wiem czemu, ale jak napisałeś tandem 4-osobowy, to wbiłem sobie do głowy, że to ma być tandem
side-by-side i nie bardzo rozumiałem, czemu  koła miał by nie wytrzymać.

Link do większego zdjęcia (>>>Klik)
Źródło:http://trop.prv.pl/

W poniższym przypadku (dwuosobowy) , można by się było pokusić, o rozdzielanie napędu na przód i tył,
tak aby przednią część z pierwszym kołem można było łatwo odłączyć. Wtedy, mieli byśmy CLWB i SWB tandem w jednym.

Link do większego zdjęcia (>>>Klik)
Źródło: http://www.turnerrecumbents.com/products.htm
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2010, 11:43:25 am wysłana przez kaczor1 »

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 25, 2010, 02:20:52 pm »
Kaczor1. Dobrze się zasugerowałeś. Zito6 chce posadzić kolegów "jeden za drugim".

Zito6. Gdzieś na forum było, ale przypomną takie rozwiązanie:
http://www.youtube.com/watch?v=cqCdS0W1W1o

W tym przypadku wsiadasz na traika, jedziesz do kumpla, on się doczepia, jedziecie do drugiego, itd. Wszystkie rowery robione na jedno kopyto. Nie trzeba kombinować z dopasowywaniem fotelików do wzrostu potencjalnych muszkieterów, a i stronników kardynała bez zbytniego wtajemniczania w zasady poziome można wywieźć w pole. 
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 25, 2010, 05:53:49 pm »
Dawno temu (jakieś 15lat temu?).. na jakimś spędzie rowerowym w Gdańsku "pojawiło" się kilka rowerów bardzo nietypowych, a między nimi tandem przegubowiec (z trzema kołami). Podobieństwo do pociągu jest spore (też napędy były niezależne), niestety nie pamiętam rozwiązania problemu łączenia (aczkolwiek bardziej kojarzy mi się coś typu "sztywny hol").
Swoją drogą w "łamańcu" problem promienia skrętu byłby w znacznym stopniu rozwiązany (bo 30 metrów.. to już trzeba chyba naddawać jak w ciężarówce) a i problem wytrzymałości też (bo tak naprawdę rozkłada się na "dwa rowery").
A jak by z przodu jeszcze "strzelić" cruza, a z tyłu "orle gniazdo" (ktoś na forum pokazywał swoją konstrukcję z pasażerem za tylnym kołem), to już w ogóle byłaby "kompaktowa" konstrukcja :)

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 28, 2010, 06:12:20 pm »
P.S. Sławek wybrałbyś sie może na przejażdżke na poziomce po   nowym roku?

W Nowym Roku na pewno - Krapkowice,Otmęt, Gogolin nie są daleko od Opola. Ale przy takich śniegach nie jeżdżę. Zresztą raz jak auto mnie chciało przejechać, i położyło na asfalt to było to właśnie w zimie, w Otmęcie przy "Biedronce" - sam rozumiesz, mam stres...

(kierujący musiałby mieć)  17lat.
A co ciekawe, to dotyczy to również, zwykłych tandemów.
Czyli rowerów wieloosobowych.
Mówi o tym Art. 96 ust 3 PoRD.

Zastanawiam się jaki Ci cel przyświeca, że marzy Ci się taka konstrukcja... ???
  Jak chcesz spróbować jazdy na tandemie (zwykłym) to Ci mogę pożyczyć... Już w 2 osoby jest się ciężko zgrać by jechać w jednym czasie w jedną stronę a co dopiero w 3 czy 4.
  Coś co jest długie ciężko jest
a)przechowywać (potrzebna stodoła?)
b)przewozić (pociągiem na zlot nie pojedziesz  :P)
c)w razie awarii auto serwisowe z drogi takiej kupy złomu raczej nie zbierze...
  Wreszcie pojazd taki nadaje się raczej do powolnej jazdy reklamowej po Krakowskim Rynku...
  Potężne siły działające na ramę, potężne siły działające na widełki i koła...  Wreszcie możliwość "powieszenia się" , zatarcia ramą o szczyt górki...
  Tak mi się Niemcy, na swoich dziwnych pojazdach,  na podjazdach pozacierali, , kiedy się ich starałem z Opola wyprowadzić
http://www.mmopole.pl/artykul/rower-ale-odjazd-96983.html

Na drodze leśnej tam gdzie przejeżdżał "Mały fiat" większe auta zacierały się podwoziem albo urywały tłumik... Podobnie statki - mniejsze mieszczą się pomiędzy falami albo na fali. Większe potrafią się złamać bo przód ma podparty jedną falą, tył drugą a środek nagle znajduje się w powietrzu. Albo środek jest podparty a dziub i rufa "zwisają"
  Dlatego właśnie rozleciała się łódź "Ra 1" Thora Heyerdala
Sławek

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 28, 2010, 11:49:46 pm »
Zresztą raz jak auto mnie chciało przejechać, i położyło na asfalt to było to właśnie w zimie, w Otmęcie przy "Biedronce" - sam rozumiesz, mam stres...

Na poziomce czy pionie? Btw. może warto opisać zdarzenie w wątku wypadkowym, tak dla orientacji / przestrogi.

zito6

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 30, 2010, 09:14:53 pm »
Racje, macie to nie do zrobienia :-[ Yin a to twój tandem? Nie wiecie czy ktoś plany, wymiary by miał?

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 30, 2010, 09:21:23 pm »
Do zrobienia, ale nie do używania :(
A plany czego? Zwykłego "pionowego" tandemu, czy jakaś inna maksymalna kombinacja?

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 30, 2010, 09:22:02 pm »
Racje, macie to nie do zrobienia :-[
Nikt nie mówi, że to "nie do zrobienia"  tylko że to technicznie dość skomplikowane. Jak skomplikowane to i zapewne drogie w wykonaniu i,nie kryjmy, o wątpliwej użyteczności.
  Możesz się zawziąć i to zrobić. Możesz na to poświęcić np 3 lata. To akurat będziesz mógł zgodnie z prawem kierować takim pojazdem  ;)

Sławek

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 30, 2010, 09:23:04 pm »
Nie mówcie od razu że nie zrobię.

No przecież nikt nie mówił, że się nie da zrobić. :D

Ale tempo. 3 wypowiedzi w tym samym czasie i ten sam pogląd.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2010, 09:24:48 pm wysłana przez hansglopke »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 31, 2010, 11:33:05 am »
Racje, macie to nie do zrobienia :-[ Yin a to twój tandem? Nie wiecie czy ktoś plany, wymiary by miał?

Nie, ja robię tylko jednoosobowe rowery. Plany możesz narysować sam skalując ramę na podstawie wymiarów które znasz - długość korby wysokość koła itp.

donpedro2107

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 21, 2011, 09:45:49 pm »
Witam po długiej przerwie :)
Rowerek jest do zrobienia ale jako łamaniec czyli jakbyś dwa tandemy połączył (widełki drugiego połączył z tylnym kołem pierwszego). Maszyna jako całość ma 3 koła a więc przyzwoitą nośność i daje się tym jeszcze jeździć chodzi też o zwrotność. podobne konstrukcje widziałem na jutubie (proszę nie poprawiać piszę po polsku ;) były co prawda na dwie osoby ale radziły sobie dzieci. no i jest możliwość napędu 2 kół a nie jednego Pozdro

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 12, 2011, 07:06:32 pm »
prawiać piszę po polsku ;) były co prawda na dwie osoby ale radziły sobie dzieci. no i jest możliwość napędu 2 kół a nie jednego Pozdro

zawsze jest możliwość napędu 2 kół

szkic